Nova vest
Auto-moto 49

21.7.2024.

16:40

Ružan kraj trke za VN Mađarske – Norisu naredili da pusti Pjastrija

Trka za Veliku nagradu Mađarske pripala je vozaču Meklarena Oskaru Pjastriju koji je dva kruga pre kraja, po komandama iz boksa, preuzeo lidersku poziciju od Landa Norisa.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Pamtiće se, dakle, trka na Hungaroringu po prvoj "duploj pobedi" Meklarena ove sezone, ali mnogo više od toga po odluci boksa ekipe da trijumf ne uzme Lando Noris, već Australijanac Pjastri.

Britanac je tek nakon dugog ubeđivanja iz boksa popustio i dozvolio da ga klupski klega pretekne danas, što se desilo dva kruga pre kraja. Ne pamti se da je neki tim ovako nevešto, amaterski i providno, na razočaranje ljubitelja formule i sporta, odradio situaciju koja inače nije nesvakidašnja u "najbržem cirkusu".

Ključni momenat trke desio se u 46 krugu kada su iz Meklarena pozvali Norisa u boks i praktično mu omogućili da zasedne na čelo trke. Međutim, insistirali su da do kraja vrate Pjastrija na prvu poziciju, uporno zvali Landa i na kraju je ovaj propustio Australijanca za prvu pobedu u karijeri.

Pjastri će tako prvu pobedu u karijeri, onu koja se pamti najviše, koja je neizbrisiva iz sećanja, pamtiti po tome što mu je ona praktično poklonjena.

On je sedmi različiti pilot koji je ove sezone uspeo da pobedi na jednoj od 13 trka.

Treći na cilj stigao je Luis Hamilton (Mercedes), četvrti je bio Šarl Lekler (Ferari), tek peti Maks Ferstapen (Red Bul), šesti je bio Karlos Sains (Ferari), sedmi Serhio Peres (Red Bul), iza njega je stigao Džordž Rasel (Mercedes), potom Juki Cunoda (RB), a deseto mesto zauzelo je Lens Strol (Aston Martin).

Landu Norisu je ovo bio sedmi podijum ove sezone, već peto drugo mesto ove sezone, pa ostaje na jednoj pobedi, onoj voženoj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Britanski pilot je bez dileme najveći gubitnik trke uprkos još jednom odličnom rezultatu.

Noris je trku za VN Mađarske krenuo sa "pol" pozicije.

Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Osim Norisa, etiektu gubitnika danas nosi i šampion i aktuelni lider u karavanu Ferstapen koji je pred sam kraj trke zbog incidenta sa Hamiltonom, izgubio četvrto mesto.

Tada je napao Britanca u borbi za treću poziciju, međutim nije to uradio najbolje (pokušao u krivini iznutra), Luis ga je blokirao, došlo je do sudara točkovima i izletanja sa staze Holanđania.

Ekspresno se vratio na stazu, ali kao peti.

U generalnom plasmanu Ferstapen ostaje lider sa 265 poena, drugi je nesuđeni pobednik trke Lando Noris sa 189, a treći Šarl Lekler sa 162.

U poretku konstruktora Red Bul više nije tako ubedljiv, prvi je sa 389 poena, Meklaren posle duple pobede prati sa 338, a pad na treće mesto je doživeo Ferari koji narednu trku čeka sa 322 poena.

Tok trke mogli ste da pratite UŽIVO u LIVEBLOGU B92.sport.

Završeno

16:39

Ružan kraj trke!

Na skandalozan način završena je trka na Hungaroringu, pobedom dubla Meklarena Pjastrija i Norisa, ali senka je pala na trijumf jer je Britanac dva kruga pre kraja, po komandi iz boksa, prepustio prvo mesto klupskom kolegi.

Pjastriju je ovo prva pobeda u karijeri.

Noris je imao skoro pet sekundi prednosti napsram drugoplasiranog.
 

16:36

66/70 Drama u Meklarenu

Noris neće da posluša komande iz boksa da prepusti Pjastriju prvo mesto, već samo uvećava prednost, ali uporni su iz Meklarena da ubede Britanca da ih posluša. 

16:31

63/70 Incident!

Maks Ferstapen je sada ispao sa staze na kratko, pošto je u krivini, prilikom preticanja iznutra, svojim zadnjim desnim točkom, zakačio Hamiltonov prednji levi. Krenuo je u nemoguću misiju.

Od siline udarca Ferstapenov bolid se digao na dva zadnja točka, izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati.
 

16:22

59/70 Noris na +4 sekunde

Ubrzava lider kako se trka bliži kraju, sada je na četiri sekunde ispred klupskog kolege Pjastrija. Jedino što ga može ukočiti da ne pobedi je instrukcija iz boksa, koja postoji, da Pjastriju prepusti prvo mesto.

U međuvremenu, Ferstapen je preuzeo četvrto mesto od Leklera i kreće u napad na Hamltona.
 

16:21

Duel Hamiltona i Ferstapena
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

16:19

55/70 Poredak pred finiš

Trku je preuzeo Noris, iza je Pjastri, prate Hamilton, Lekler, Ferstapen... Velika borba se sada vodi između četvrtoplasiranog i petoplasiranog, Ferstapen je krenuo u napad na Leklera. Odbio je za sada nalet Holanđanina pilot Ferarija.

16:12

50/70 Maks u boksu

Ferstapen je na promeni guma, izubio je šest sekundi u pit-stopu, vraća se na peto mesto, iza Leklera.

Noris je ponovo lider.

16:10

48/70 Pjastri izgubio prvo mesto

Očekivano, nakon preslaska na nove gume i vremena koje mu je za to bilo potrebno, Pjastri ubi prvu poziciju i saa je Ferstapen izbio na čelo.

16:07

46/70 Ključni trenutak trke

Noris je išao po zamenu guma, učinio je to pre prvoplasiranog Pjastrija, koji će u narednom krugu ići na promenu pneumatika.


Britanac se na stazu vratio kaao četvrti, iza Sainsa i Ferstapena.

Očekuje se Pjastrijev odlazak u boks.
 

16:02

40/70 Duo Meklarena vodi trku

Poredak vozača: Pijastri (Meklaren), Noris (Meklaren), Ferstapen (Red Bul), Hamilton (Mercedes), Karlos Sains (Ferari), Šarl Lekler (Ferari)...

Podeli:

Komentari 49

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu