Nova vest
Atletika 8

12.8.2024.

10:00

Prvi čovek srpske atletike: "Sve vas molim – verujmo i ne odustajmo"

Olimpijske igre stvaraju heroje, ali svake imaju i svoja razočaranja.

Izvor: Telegraf.rs

Dušan Milenković/Starsport

Kada je u pitanju srpski sport na OI u Parizu, to su atletičari koji nisu uspeli da izbore nijedno finale.

Na to su umnogome uticali i pehovi koji su pratili naše olimpijce.

Angelina Topić se povredila neposredno pred kvalifikacije, Ivana Španovićje u Pariz stigla sa povredom, a Elzan Bibić je imao problema u Olimpijskom selu.

Međutim, prvi čovek srpske atletike Veselin Jevrosimović smatra da Srbija mora da bude ponosna na atletiku zbog svega onoga što je u poslednje vreme donela našoj zemlji, kao i onoga što tek sledi.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

"Na kraju Olimpijskih igara u Parizu, Srbija se ponosno vratila sa pet osvojenih medalja – tri zlata, srebrom i bronzom. Ipak, atletika nije ispunila očekivanja. Ovaj put, nismo osvojili nijednu medalju, uprkos velikim nadama i šansama koje smo imali. Pariz nam jednostavno nije bio suđen", poručio je Jevrosimović i dodao:

"Za to je bilo mnogo razloga, ali najviše su nas pogodile povrede. Mlada Angelina Topić, talentovana juniorka, doživela je strašnu povredu – polomila je fibulu desne noge tokom zagrevanja. Ipak, ona se hrabro borila i plasirala u finale, ali dalje od toga nije mogla. Njena odlučnost i hrabrost inspirisale su mnoge, iako su nam srca bila slomljena zbog njene povrede".

Jevrosimović se dotakao i neuspešnog nastupa Španović.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

"Ivana Španović, naša legenda, borila se s teškom upalom ahilove tetive. Sa neizvesnošću pred Olimpijadu, primila je injekciju koja je trebalo da je oslobodi bola. Bila je spremna da rizikuje sve – da osvoji medalju i po cenu da joj tetiva pukne. Srećom, najgore se nije dogodilo, ali pritisak i bol su bili previše".

Velike nade su polagane u mladu Adrianu Vilagoš, koja je debitovala na OI.

"Mladu Adrianu Vilagoš, na koju je pao pritisak javnosti, bila je spremna i odlučna da nasledi svoje povređene drugarice. Emotivno su je pogodile njihove borbe. U 11 sati ujutro, u idealnim vremenskim uslovima, pred očima 80.000 gledalaca na stadionu , ruka joj se jednostavno stegla u kvalifikacijama. Tri pokušaja nisu bila dovoljna za ulazak u finale".

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Jevrosimović je na kraju poentirao.

"Po prvi put nakon 15 godina, vraćamo se sa velikog takmičenja bez medalje. Ipak, ne smemo zaboraviti – ovo je samo početak. Pred nama je smena jedne atletske generacije, ali generacije koja nam donosi nadu. Angelina i Adriana su svetionici mladih talenata koji tek dolaze. Na juniorskom prvenstvu sveta 2015 imali smo samo dva atletičara sa ispunjenom normom, ali sada, 2024. godine, na svetsko prvenstvo u Peru šaljemo čak 20 juniora sa kvalifikacionim normama. Sledeće Olimpijske igre, u Los Anđelesu, donose nove šanse. Verujem da ćemo imati mnogo više kandidata za medalju nego u Parizu, i, što je najvažnije, mnogo više sreće", prenosi "Telegraf".

"Zato vas sve molim – verujmo i ne odustajmo. Imamo sjajnu, zlatnu generaciju. Bolje nemamo, ali ni bolje ne trebamo, jer su oni naše najveće blago. Svaki korak, svaka suza i svaki skok su deo njihove priče, priče koja tek treba da se ispiše zlatnim slovima", zaključio je predsednik Atletskog savez Srbije.

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu