Nova vest
Atletika 8

8.8.2024.

16:44

Maskirana atletičarka o kojoj se priča – Hulk kao inspiracija, dve ličnosti u jednoj

Američka bacačica kugle Rejven Saunders plasirala se u finale Olimpijskih igara ali je pažnju privukla ne samo dobrim rezultatom.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

O njenom "autfitu" danas priča sportski svet.

Ona se u kvalifikacijama na stadionu pojavila komplet maskirane glave, sa crnom navlakom preko lica, a čak je i oči sakrila od svih - na njima je imala naočari.

Tako kamuflirana, pritom sa ofarbanom kosom pola u ljubičasto, pola u zeleno, teško da je ikoga njena pojava ostavila ravnodušnim.

Na kraju je uspela da se plasira u finale, očekivano od nje, pošto je u pitanju osvajačica srebra iz Tokija. Sada, kako kaže, želi još sjajnije odličje ali je posle kvalifikacije u finale govorila o onome što je novinare najviše interesovalo - njena sasvim nesvakidašnja pojava.

"U punoj sam formi. Moram da podsećam ljude - ja sam to što jesam", rekla je o svojoj kreaciji na glavi. 

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Kaže da koristi alter ego kao što ga ima Marvelov superheroj Brus Baner alijas Hulk, otuda i ova maska. To joj pomaže, kako ističe, da se izbori sa stresom sa kojim se suočava na ovom nivou takmičenja. 

"U početku, slično Hulku, bilo mi je teško da napravim razliku između nas dve. Bilo mi je teško da kontrolišem kada je Hulk izašao ili kada Hulk nije izašao“, rekla je svojevremeno.

U prevodu, kada je na takmičenju ona je Hulk i želi da razbije sve rivalke, otuda i maska poput sueprheroja.

"Ali kasnije, kroz svoje putovanje, posebno kada sam se bavila mentalnim zdravljem i sličnim stvarima, naučila sam kako da se kontrolišem, na isti način na koji je Brus Baner naučio da kontroliše Hulka. Naučio je kako da pusti Hulka da izađe u pravim trenucima i na taj način mu je takođe dao znak mentalnog mira. Ali kada je Hulk izašao, Hulk je razbijao sve što je trebalo da se razbije", objasniala je sebe Saunders.

Ova 28-godišnjakinja se navikla da nosi maske još tokom ograničenja zbog Kovida i potom je nastavila, rekavši da joj - mada ona koristi množinu kada govori o sebi - pomaže da se fokusiraju i izbegnu razgovor sa drugim takmičarima koji im mogu odvratiti pažnju tokom takmičenja.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Tokom dodele medalja na prethodnim Igrama formirala je znak "X" sa rukama i tako poslala poruku koju je kasnija objasnila da predstavlja "raskrsnicu gde se susreću svi ljudi koji su potlačeni", dodajući da se nadaju (ona i njen alterego) da će medalja pomoći "ljudima širom sveta koji se bore i nemaju gde da govore u svoje ime".

MOK je pokrenuo istragu o tom gestu jer je zabranio sportistima da protestuju na podijumu u Tokiju, ali Saunders nije kažnjea.

Ona je zagovornik LGBTQ prava i svesti o mentalnom zdravlju. 

Voli da svira klavir u slobodno vreme.

U Riju je debitovala na Olimpijskim igrama kada je završial na petom mestu. U Tokiju je već bila druga, a sada, u Parizu, cilja najsjajnije odličje. Pre bacanja kugle bavila se košarkom.

Za sebe kaže da je "nebinarna" osoba...




 

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu