Nova vest
Atletika 2

6.8.2024.

10:30

Pravda je zadovoljena – oduzeli, pa joj vratili medalju: "Nisam zaslužila srebro" VIDEO

Kenijskoj atletičarki Fejt Kipjegon vraćena je srebrna medalja koju je osvojila u trci na 5.000 metara.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Kipjegon je tokom trke ušla u blago nagurivanje sa Gudaf Cegaj iz Etiopije, koja je poznata po neprimerenom ponašanju tokom trka, a tom prilikom nije Kenijki dozvolila da protrči pored nje.

Na kraju je Kipjegon završila na drugom mestu, odmah iza sunarodnjakinje Beatris Čebet (1:28,56) sa sekundom i četiri stotinke zaostatka, a ispred Holanđanke Sifan Hasan.

Sudije su potom odlučile da Kipjegon bude diskvalifikovana zbog pomenutog naguravanja, ali nepravda je ispravljena nakon žalbe Kenijke.

Odmah je uložena žalba od strane Kenijaca, koji su smatrali da su ovakve stvari uobičajene tokom trke, što je disciplinska komisija i usvojila.

Vraćena joj je i dodeljena srebrena medalja i tako se okitila odličjem na najprestižnijem takmičenju na svetu, dok je Cegaj završila kao devetoplasirana.

Holanđanka Sifan Hasan, koja je završila iza Kipjegon, prihvatila je odluku sudija.

"Srećna sam što su Fejt vratili medalju. Ne osećam kao da sam zaslužila srebro. Ne želim medalje koje nisam osvojila", rekla je Hasan.

Ona se pre odluke sudija i sama žalila na ponašanje Cegaj.

"Uvek je drama s Cegaj. Gurnula me prošle godine i uvek povlači i gura. Osećam se loše zbog Fejt. Ne bih imala ništa protiv da joj vrate srebrenu medalju", rekla je Holanđanka.

Kipjegon sada očekuje napad na treće olimpijsko zlato u discipline 1.500 metara.

"Želela sam da trčim obe trke jer mi se to dopada", rekla je Kipjegon.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

1 h

Novo Sport Video Menu