Nova vest
Atletika 3

24.6.2024.

9:55

Vilagoš za B92.sport: "Nikom ne bih poželela ono kroz šta je Adriana prošla"

Adriana Vilagoš tog 12. juna u večnom gradu upisala se u olimpijsku večnost, jer je njeno koplje na rimskom Olimpiku letelo 64,42 metra.

Dejana Popović
Profimedia/Independent Photo Agency/Alamy Live News

"Prostrelila" je evropsko srebro, ujedno je tim kopljem čekirala kartu za Olimpijske igre, a dugo očekivani hitac sa sobom je odneo i muku sa povredom lakta, sa kojom se borila od proleća prošle godine.

"Veoma nam je drago i zbog plasmana i zbog rezultata. Već smo godinama priželjkivale ova 64 metra i drago nam je da je konačno uspela da baci i da je to ujedno značilo i medalju", počinje priču za B92.sport Đerđi Vilagoš, Adrianina majka i trener.

Devojka iz Malog Iđoša u Rimu je pored medalje i OI norme oborila i nacionalni rekord, koji je do tada držala Tatjana Jelača. 

U trećoj seriji bila je pod pritiskom, na ivici abisa, jer moralo je koplje da leti toliko da obezbedi dodatna tri hitca, ali je Adriana pokazala zašto slovi za jednu od najtalentovanijih atletičarki.


"Znala sam da je Adriana u dobroj formi, da može da baca čak i lični rekord. Nije dobro počela finale i taj treći hitac je bio na sve ili ništa. Opet je bacala najbolje kada je bilo najpotrebnije", kaže Đerđi.
 
Adriana je u Rim došla kao aktuelna vicešampionka Evrope iz 2022. godine, kada je bila senzacija na šampionatu Starog kontinenta u Minhenu.


Godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, njenoj prvoj planetarnoj smotri u seniorskoj konkurenciji, očekivalo se da će nastaviti sa medaljama.

U prestonicu Mađarske došla je sa povredom lakta koja joj je otežavala treninge, pa Adriana nije uspela da izbori finale.

Usledio je težak period borbe, traženja adekvatne terapije, ali kada je bilo najpotrebnije vratila se i pokazala sve što ume.

Koliko je bilo teško prolaziti kroz takav proces, kada su sve oči javnost uprte u nju, pokušala je da objasni njena majka.

"Bilo nam je veoma teško. Nije mogla da baca od aprila meseca 2023. godine na treninzima. Išle smo sa terapija na terapiju koje nisu pomogle, doktori nisu pronašli uzrok povrede. Tek početkom avgusta, u nedelju pred EP U20, bile smo u Italiji kod doktora Digasperisa, ali više nije bilo vremena za oporavak do SP. Nikom ne bih poželela ovo. Srećom, povreda je prošla. Znala sam da će se sve vratiti na svoje mesto ako krene da baca", priča Đerđi.


Posle kiše došla je duga, a Adriana će sa 20 godina pokušati da zasija i na olimpijskom nebu.

"Ponosna sam što će se takmičiti na OI. Učesće u Parizu nam je bio glavni cilj ovih godina i drago mi je da ce tamo ići sa normom. Mi želimo na svakom takmičenju da Adriana baca dobro u odnosu na sebe, i ako to učini, mi smo zadovoljne. To želimo i u Parizu. Ako će baciti maksimalno na šta je u datom momentu sposobna ,mi ćemo biti zadovoljne, bez obzira da li će znaćiti neki plasman ili ne", zaključila je Đerđi Vilagoš.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu