Izvor: putnikofer.hr

Sve se menja, čak i neke stvari za koje mislite da su uklesane u kamenu. Drugim rečima, to bi se moglo zaključiti iz odluke koja je svojevremeno, pre više od dve godine, doneta na Siciliji, a koja je i dalje na snazi.

Naime, tamošnje crkvene vlasti odlučile su da privremeno suspenduju kumove sa krštenja i krizma (miropomazanja). Razlog? Tradicija kumstva je, kažu, postala društveni običaj u kome se jedva nazire dimenzija religije. Zabrana važi do kraja 2024. godine, a da li će biti produžena ostaje da se vidi.

"Porodice često biraju kumove koji ne ispunjavaju uslove za tu ulogu" 

Zabrana, odnosno suspenzija kumova, objavljena je u Kataniji, drugom po veličini gradu na Siciliji, gradu sa snažnom katoličkom istorijom koji se nalazi u podnožju aktivnog vulkana Etna. A ta istorijska tradicija, zaključio je lokalni nadbiskup Salvatore Gristina, bila je izokrenuta. On je tvrdio da u današnjem društveno-crkvenom kontekstu Katanije, oni koje porodice biraju da budu kumovi često ne ispunjavaju neophodne uslove propisane za tu ulogu. Naročito imajući u vidu "neregularnu porodičnu situaciju tolikog broja ljudi", objavila je tada Katolička novinska agencija.

Tačnije, kako je pisao Njujork tajms, crkveni zvaničnici su zaključili da je nekada suštinska institucija kumova izgubila svaki duhovni značaj. Kumstvo je postalo prilika za umrežavanje porodica da pokušaju da poboljšaju svoj položaj, obezbede poklone ili uspostave veze koje bi im mogle koristiti.

Institucija kumova kažu dalje, pala je na svetovni običaj među rođacima ili komšijama, od kojih mnogi nisu pravi vernici ili žive u grehu. Ili se svodi samo na metod jačanja porodičnih, a ponekad i mafijaških veza. Naime, italijanski tužioci su znali da prate "trag kumstva" kako bi mapirali uticaj mafijaških bosova. Sveštenici su dobijali pretnje da bi ih naterali da pristanu da kum ili kuma postanu "duhovno sumnjivi likovi".

Po Kanonskom pravu nigde se izričito ne kaže da je potrebno imati kuma za krštenje ili krizme


"Vekovna tradicija crkve nalaže da kum ili kuma prate čoveka tokom krštenja ili krizme, kako bi mu pomogli na putu vere", napisao je arhiepiskop u dekretu kojim je najavio u javnst trogodišnji eksperiment. Naglasio je i da je važnije od samog prisustva kumova, na primer, na krštenjima da oni ispunjavaju svoju "crkvenu ulogu". Podrazumeva da je vernik koji živi život vere u skladu sa funkcijom koju preuzima. Njegova ili njena uloga je da pomogne krštenom da živi hrišćanskim životom u skladu sa krštenjem i da ispuni obaveze koje to podrazumeva".

Dalje, po kanonskom pravu nije izričito navedeno da su kumovi neophodni za samu tajnu obreda. Umesto toga, kada je to moguće, osobi koja će se krstiti se dodeljuje "sponzor". Ni kum ni kuma nisu apsolutno neophodni u slučaju Svete Krizme.

Odredba izdata u martu 2021. godine će biti na snazi do kraja oktobra ove godine

Opisani dekret, iako je izdat početkom 2021. godine, stupio je na snagu tek u oktobru te godine, nakon prelaznog perioda u kojem su se već zakazana krštenja još odvijala, a odluku je tada doneo generalni vikar u Kataniji, Salvatore Genči, koji i sam može da se pohvali sa najmanje 15 kumčeta.

On je tada rekao da je to eksperiment za koji se nada da će promeniti stvari i da će ljudi koji će u budućnosti postati kumovi ili kumovi to činiti sa namerom da budu svedoci na putu vere.

Ovo nije prvi pokušaj razbijanja mafijaških veza i tradicije imenovanja kumova. Suspenzu, ali na 10 godina, takođe je 2014. predložio nadbiskup Đuzepe Fjorini Morosini u Kalabriji, iz istih razloga. Tada je odlučeno, a navodno je ovu odluku doneo jedan od vodećih vatikanskih zvaničnika u to vreme, kardinal Đovani Anđelo Bečiu (koji se kasnije našao na sudu pod optužbom za pranje novca) da se svi kalabrijski biskupi prvo moraju složiti oko toga. Očigledno, dogovora nije bilo. Međutim, nadbiskup Morosini nije odustajao i stalno je pominjao problem samom papi, koji mu je navodno jednom prilikom rekao da se "svaki put kada ga vidi seti problema sa kumovima".

Bivši predsednik Sicilije imao 20-ak kumova i bio u kontaktu s mafijom

Na kraju, prenećemo i slučaj Salvatorea Kafara, bivšeg predsednika Sicilije, o kome se, između ostalih, bavio i pomenuti američki listi Njujork tajms koji je pisao da on nije imao mnogo kumova, kako se pričalo već samo njih 20-ak, s tim da je pozitivno odgovorio na samo pet odsto zahteva za kumovanje.

On dalje tvrdi da je bio tražen kao kum zbog hrišćanskih principa koje je demonstrirao tokom decenija u politici. Inače, zvali su ga "Kiss Kiss" jer je imao običaj da ljubi svakoga i svakoga, a odležao je pet godina zatvora jer je pomagao da dojavi mafijaškom šefu da ga prisluškuju, piše putnikofer.hr.
 

Podeli: