Izvor: RINA

Nije poznato da je ijedna banja na teritoriji Srbije, sa svojom lekovitošću ušla u legendu, osim ove.

Ona je lečeći narod, a i careve i kraljeve, vladike i patrijarhe, iste privlačila da tu zidaju crkve, zadužbine i manastire, i u pitanju je Pribojska banja, koja izvire blizu reke Lim. Termalni izvori Pribojske banje vekovima su lečili a leče i danas.

"Obišao sam sve banje po Srbiji ali nisam našao bolju od Pribojske Banje. Brat koji se takođe lečio ovde  mi je preporučio da dođem jer su me bolela leđa. Naglasio bih da ne samo da mi je pomogla u rešavanju bola u leđima, već su mi nestale i staračke pege na rukama, licu i leđima. Prezadovoljan sam, nakon samo četiri tretmana rešio sam se pega koje sam imao deset godina. Ubuduće ću se truditi bar dva puta godišnje da dolazim u Pribojsku Banju: voda, usluga, smeštaj, prevoz, sve je odlično", kaže zadovoljni posetilac iz Užica.

Drugi turista dodaje da Pribojska Banja leči sve a što je najvažnije, leči mozak.

"Svima preporučujem da dođu jer će se garantovano izlečiti. Bio sam i u Ribarskoj, Niškoj, Prolom banji, Trepči ali nigde nije kao ovde. Voda je najkvalitetnija a cene su niže nego bilo gde drugo. Svaka čast investitoru, čuo sam da je Pribojac. Ovim što je on uradio, otvorio je oči Priboju", navodi još jedan zadovoljni posetilac.

RINA

Na osnovu rezultata, kako terenskih tako i laboratorijskih fizičko-hemijskih analiza, kao i analiza radioaktivnosti može se zaključiti da voda Pribojske Banje pripada kategoriji neutralnih olegomineralnih homeotermi.

Voda ima dominantne jone kalcijuma, magnezijuma i hidrokarbonata kao i manje količine vodonik-sulfida koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih, kožnih, ginekoloških i neuroloških oboljenja.

Takođe, prisutan rastvoreni ugljen dioksid se lako resorbuje kroz kožu i ispoljava povoljan efekat kod perifernih vaskularnih bolesti. Voda u Pribojskoj Banji je temperature 36,6 stepeni, jednaka je idealnoj temperaturi ljudskog tela koja omogućava primenu u okviru hidroterapije.

Pijenjem vode iz Pribojske Banje, povećaćete šanse za lečenje hroničnog gastritis ai ulkusne bolesti, hroničnog hepatitsa, kalkuloze bubrega i cistitsa ka oi bolesti metabolizma i endokrinog sistema poput gihta i šećera. Zahvaljujući investitoru, Pribojcu Goranu Despiću, hotel Pribojske terme su 2022. godine obukle novo ruho i već uveliko primaju i one zahtevnije posetioce kojima je pored želje da učine nešto korisno za svoje zdravlje, važno da uživaju i to po luksuznim standardima.

"Sam izvor se nalazi ispod spa zatvorenog bazena i iz tog izvora se pune svi bazeni u spa centru. Oni koji ne veruju mogu doći i lično se uveriti da je voda, koja izvire 100l/s ista u svim našim bazenima- protočna voda, bez boje, mirisa,bez ikakve hemije i prečišćivača. Hotel Terme 36.6 nudi niz promo paketa. Minimalni boravak je od šest dana do dve nedelje. Najprodavaniji je specijalni banjski paket od šest dana sa mogućnosti produžetka koji će od kraja oktobra koštati 29.900.00 dinara po osobi. On uključuje noćenje u različitim tipovima soba: jednkrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim, superior sobama, predsedničkim apartmanima,polupansion doručak i večeru, transfer od hotela do spa centra i nazad. Gosti imaju jednu fizikalnu terapiju ukoliko ostaju šest dana, ukoliko ostaju duže, taj broj se povećava", objašnjava izvršna direktorka hotela 36.6 Naida Hadžović.

RINA

U Pribojsku Banju ne dolaze samo gosti sa zdravstvenim problemima. Otvoreni su za sve koji su raspoloženi da uživaju u toploj vodi. Klimatski faktori a naročito okolni planinski venci još uvek bogati šumom: Lise Stene, Pobijenika i Bića sa leve, a Crnog Vrha, Krša, Banjskog brda i visoravni Ljeskovac sa desne strane Lima, karakterišu je kao izuzetno bogat i značajan klimatski potencijal.

Podeli: