Izvor: TU Magazine

Japodski otoci su jedan poseban zeleni raj koji reka Una krije.

Ova reka je dugačka nešto preko 200 kilometara, i najvećim delom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu. Na svom toku, tačnije nekih 90 kilometara ova reka čini i administrativnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uliva se u stariju sestru Savu kod mesta Jasenovac, odakle obično i kreću turističke ture za upoznavanje ovog kraja.

Prvo što privlači pažnju je neverovatna prirodna lepota. Reka Una, koja vijuga po ravnici, poznata je po svojoj izuzetno čistoj vodi i smaragdnozelenoj boji, koja se menja u zavisnosti od godišnjeg doba i svetlosti. Zvuk reke u stalnom protoku i tišina šuma koja okružuje ovo područje stvaraju idealne uslove za beg od urbanog života. Ovaj netaknuti prirodni prostor nudi osećaj spokoja koji se retko gde može doživeti u modernom svetu.

Najpoznatiji turistički sadržaj ove smaragdne reke su šumovita ostrva na kojima se okuplja veliki broj posetilaca. Ovde možete pronaći rečne ade nastale radom prirode, pet malih ostrva. Najveća ostrva su povezana drvenim mostovima koji spajaju zelene površine pod gustim krošnjama drveća.

Ove rečne ade se zovu Japodski otoci, i ovde turisti dolaze kako bi uživali u suncu, reci, ali i opuštenoj atmosferi u regionu u kom život teče zaista polako. Ovde postoji samo jedno pravilo, sve je dozvoljeno jer merak svakako nema cenu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Drone Shots ⌘ (@droneshots.info)

Ovde možete pronaći apsolutno sve, od teretane na otvorenom, igrališta za decu, do lokalne kafane. Una je od aprila do početka septembra otvorena za kupanje, a budući da se radi o javnoj površini, ulaz je besplatan.

Japodski otoci takođe nude jedinstven doživljaj ekološkog turizma. Smeštaj u drvenim kućicama i ekološki pristup očuvanju prirodne sredine pokazatelj su želje za održivošću i očuvanjem ovog prostora. Posetioci imaju priliku da se spoje sa prirodom na najdublji način, bez narušavanja njenog ekosistema.

U suštini, Japodski otoci su više od turističke destinacije. Oni su simbol harmonije između čoveka i prirode, prošlosti i sadašnjosti. U svetu koji postaje sve užurbaniji, ova mala oaza nudi dragocenu priliku za usporavanje i vraćanje sebi, pružajući neprocenjiv osećaj mira i povezanosti s prirodnim svetom. U tom smislu, Japodski otoci postaju ne samo fizička destinacija, već i metaforičko utočište za dušu.

Podeli: