Izvor: Večernji.hr

Britanski časopis Metro otkrio je listu najjezivijih mesta u Evropi, a na prvom mestu se očekivano našao dvorac Bran u Rumuniji koji je bio inspiracija za grofa Drakulu.

Iako Bram Stoker, tvorac ovog mističnog bića koje pije krv, nikada nije posetio Rumuniju, stvorio je Drakulin imaginarni dom na temelju opisa poznatog dvorca Bran.

Bran, Rumunija

Dvorac je takođe jedan od najukletijih na svetu, a istraživači paranormalnog svake godine dolaze na to mesto kako bi istražili tvrdnje da ga opsedaju duše koje su svedočile srednjovekovnim zločinima.

Shutterstock/Kanuman

Triora, Italija

Drugo mesto na spisku drži Triora u Italiji, selo poznato po suđenju vešticama koje se odvijalo između 1587. i 1589. godine. Priča se da ima dvanaest, možda trinaest mrtvih duša koje hodaju njegovim ulicama, a seoski duhovi uključuju duh razbojnika, fantomsku kočiju i konje te duh žene koja se udavila u potoku.

Shutterstock/MyVideoimage

Plakej, Engleska

Plaklej u Engleskoj broj je tri na evropskoj listi. Selo je poznato kao prepuno duhova – toliko da je u Ginisovoj knjizi rekorda dobilo titulu najukletijeg sela u zemlji.

Shutterstock/Flyby Photography

Ochate, Španija

Sledeće selo na listi je Ochate u Španiji. Priče vezane za njegovu prošlost počele su da izlaze na površinu sedamdesetih godina prošlog veka, a uzele su maha objavom članka u časopisu Mundo Desconocido, mesečniku koji se bavio paranormalnim i vanzemaljskim.

U tom članku otkriveno je kazivanje o viđenjima NLO-a i stalnim paranormalnim aktivnostima, kao i  o biblijskim pošastima koje su godinama pogađale ovo maleno selo stvarajući osnovu za buduću bedu i čudne pojave.

Shutterstock/Basotxerri

Roslin, Škotska

Srednjovekovno selo Roslin u Škotskoj dom je tajanstvene kasnogotičke kapele Roslin. Zgrada je doživela brojna viđenja fantomskih monaha, a jedan je kustos navodno sjedočio kako se jedan moli na oltaru u kripti, okružen s četiri viteza čuvara.

Shutterstock/Attila JANDI

Škrinjari, Hrvatska

U Škrinjarima, malom naselju između Vrbovca i Bjelovara, nalazi se najstrašnija kuća u Hrvatskoj i baš je ovo mesto zauzelo šesto mesto na ovom spisku.

Mnogi pričaju da su tamo viđali sablasnu ženu bez očiju, duh udavljene devojčice i druge jezive i neobjašnjive pojave. Postoji više verzija priča o tome šta se u kući zaista događalo, ali najpoznatija je ona o dvojici policajaca koji su zbog opklade prespavali jednu noć u kući, ali kada su se probudili, bili su potpuno sedi i bez ikakvog sećanja o prošloj noći.

Tintern, Vels

Poslednji na listi je Tintern u Velsu poznat po svojoj strašnoj istoriji i ukletosti do paranormalnih aktivnosti. Veruje se da mračne i jezive ruševine opatije Tintern u Monmouthshireu proganja nemirni duh vojvotkinje od Monmouthshirea. Lokalna legenda govori o mladoj dami koju je sopstvenia porodica izdala i prisilila da si oduzme život u seni zidina opatije.

Spisak najjezivijih mesta u Evropi:

  • Bran, Rumunija
  • Triora, Italija
  • Plaklej, Engleska
  • Ochate, Španija
  • Roslin, Škotska
  • Škrinjari, Hrvatska
  • Tintern, Vels

Podeli: