Izvor: Index.hr

Ostrvo Severni Sentinel smešten je u Bengalskom zalivu, nedaleko od obala Indije i Tajlanda, a svojim tirkiznim morem i peščanim plažama mami na uživanje.

Međutim, ovo tajanstveno ostrvo zabranjeno je turistimima za posetu i to zbog vrlo bizarnog razloga.

Naime, ovo ostrvo ne može da se istraži jer je dom jednog od najopasnijih plemena na svetu, čiji su članovi spremni da ubiju sve koji mu se približe.  

Izolovano pleme odbija kontakt

Izolovano pleme, koje čini 500 domorodaca, jedno je od najstarijih plemena, potiče još iz kamenog doba i nastanjuje ostrvo već oko 60.000 godina.

Njegovi članovi spremni su da ubiju svakoga ko dođe na njihovu teritoriju, zbog čega je zabranjeno približavanje ovom ostrvu te je utvrđena takozvana zona isključenja, koja se proteže u radijusu od 9.3 kilometra od ostrva.  

Međutim, neki avanturisti  su dopustili da ih znatiželja nadvlada i nekoliko njih je tokom godina prešlo u zonu isključenja - s kobnim posledicama.  

Napali ribare i humanitarce  

Nekoliko ribara 2006. previše se približilo ostrvu te su navodno uhvaćeni i zaklani, a članovi plemena napali su i humanitarce koji su hteli da im pomognu nakon cunamija 2004. godine.

Tada su helikopter koji je na ostrvo dopremio hranu i pakete prve pomoći gađali kopljima i strelama.  

Kobna poseta ostrvu 

Poslednja osoba koja se ilegalno zaputila na ostrvo bio je 26-godišnji američki evanđelista Džon Alen Čo, kojeg su 2018. misionari iz Misurija poslali na ostrvo s planom da živi s plemenom i propoveda im hrišćanstvo. 

Džon je lokalnom ribaru platio da ga odveze do ostrva, a ribar ga je ostavio na 700 metara od obale.

Prema opisu ribara, pripadnici plemena usmrtili su ga strelama i zakopali njegovo telo na obali ostrva.

Uprkos naporima indijskih vlasti, Džonovo telo nikad nije pronađeno, a uhapšeno je sedam osoba, uključujući ribara koji mu je pomogao da pristupi ostrvu. 

Inače, pleme navodno još uvek nije otkrilo vatru, a ručno izrađenim oružjem od metala napadali su svakoga ko bi im se približio.

Međutim, u međuvremenu je uspostavljen prijateljski kontakt s plemenom, koje i dalje želi  da bude izolovano, a indijske vlasti prihvatile su njihovu želju te svaki pokušaj da se neko približi ostrvu ili pokuša da uspostaviti kontakt s domorocima tretiraju kao kazneno delo.

Podeli: