Izvor: Punkufer.hr

Termalni izvor Morning Glori jedno je od "čuda" američkog nacionalnog parka Jeloustoun, koji je taj status dobio još 1872. godine.

Poznat je po svojoj fantastičnoj paleti boja, s plavom i tirkiznom u središtu, a žarko žutom i crvenkasto-narandžastom prema ivici. Ali, iako izgleda prilično impresivno, Morning Glori nije obojila priroda nego čovek. I to svojim smećem.

Geotermalni bazen ime je dobio 1880-ih po purpurno plavom cvetu, ladoležu. Sećanja, zapisi i šarene fotografije, s početka veka svedoče da je tada bilo sasvim drugačije, potpuno plavo i relativno čisto.

Onda su pohrlili turisti koji su počeli da bacaju u vodu, kao u fontanu, kovanice, kamenje i ko zna kojekakvo još smeće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @julian_qin

Nagomilani je otpad hladio vodu, a to je omogućilo bujanje raznih bakterija, što je onda prouzrokovalo i promenu boje. Do druge polovine 20. veka, izvor je dobio nekoliko novih boja, a i istraživanja Američkog geološkog instituta potvrdila su da je uzrok otpad iliti smeće.

Mnogi termalni izvori u Jeloustounu su višebojni, baš zato što su na ivicama hladniji, pa što se toga tiče, šarenilo Morning Glorija nije ništa posebno. Ali ovaj izvor je ipak "poseban" jer se u njemu radikalna promena dogodila u vrlo kratkom vremenu.

Osim kovanica kojih je pri čišćenju Morning Glorija izvađeno na tone, pri promeni boje jezera svoj su doprinos zdušno dali i delovi automobila, ali i priličan broj šešira i kapa turista koji ne zanemaruju zaštitu od sunca.

Podeli: