Izvor: putnikofer.hr

Za mnoge je jesen idealno vreme za opuštanje i putovanja. Popularne destinacije konačno dišu posle letnje gužve, cene su pristupačnije, a priroda ukrašena zlatnim nijansama daje gradovima poseban šarm.

Krumlov u Češkoj: Istorijski grad koji zovu i "Mali Prag"

Smešten na živopisnom jugu Češke Republike, češki Krumlov je jedan od najlepših malih gradova u Evropi. Ako prošetate njegovim istorijskim centrom, imaćete utisak da ste zakoračili na set nekog starog filma - svaka kuća se savršeno uklapa u očaravajući ambijent prošlosti. Panoramom grada dominira velelepni zamak koji se nalazi iznad reke Vltave, koji celom pejzažu daje bajkovit ton. Ovde možete uživati u bogatstvu renesansne, gotičke i barokne arhitekture, uroniti u šarm starog sveta i prepustiti se čarima istorije na svakom koraku.

Romantično istorijsko jezgro češkog Krumlova sačuvalo je izgled od pre nekoliko vekova, a zbog karakterističnih crvenih krovova i autentične, mirne atmosfere često ga nazivaju "malim Pragom“. Ovaj grad, sa oko petnaest hiljada stanovnika, predstavlja jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih evropskih bisera i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Češkoj.

Shutterstock/Oceanic_Photography

Halštat u Austriji: Jedno od najstarijih i najživopisnijih naselja u Evropi

Austrijski grad Halštat, u kome živi svega oko 800 ljudi, kao da je ispao iz najromantičnije bajke. Smešten na idiličnoj obali istoimenog jezera, od 1997. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a teško je reći da li je lepše zimi, kada je još sve pod snežnim pokrivačem, ili leti, kada se sve zazeleni i okupa zlatnim suncem. Opuštajuća šetnja živopisnim ulicama, vožnja čamcem ili žičarom - vredi probati i doživeti sve što ovaj biser Gornje Austrije nudi. A apsolutno ono što se mora videti su crkva i kosturnica u Halštatu, jedinstvene u svetu. Iza obe atrakcije krije se zanimljiva priča i bila bi šteta ne posetiti ih.

Shutterstock/kavalenkava

Kolmar: Šarmantni grad koji se diči titulom najsunčanijeg grada u Francuskoj

Da li verujete u ljubav na prvi pogled? Ako je odgovor negativan, uveravamo vas da ćete se predomisliti čim zakoračite u Kolmar, gradić iz bajke koji je proglašen za najbolju evropsku destinaciju za 2020. godinu, a često ga krase epiteti kao što su najlepši i romantični grad na svetu. Šarene kuće sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko reke Lauh, divne poslastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom. Gotovo je neverovatno da jedno mesto može biti tako lepo.

Ako se nađete u Kolmaru, obavezno otkrijte neodoljivu i bogatu ponudu vina, probajte lokalne specijalitete poput brecela i kugelhopfa, probajte da prošetate ulicama koje izgledaju kao da su nacrtane. Reč "probajte" namerno je tu jer će vas ovaj grad najverovatnije oboriti s nogu svojim šarmom. Zbog svojih mostova i kanala Kolmar nosi nadimak „Mala Venecija“, a zbog svojih 300 sunčanih dana u godini može se pohvaliti i titulom najsunčanijeg grada u Francuskoj.

Shutterstock/leoks

Kranj: Živopisni grad - neformalna prestonica slovenačkih Alpa

Samo 20 kilometara od slovenačke prestonice nalazi se Kranj. Taj četvrti po veličini grad u Sloveniji, centar Gorenjske, u kojem živi oko 52 hiljade ljudi, jednostavno poziva na posetu. Zovu ga „prestonica slovenačkih Alpa“, ali i „kulturno srce“ Slovenije.

Jedna od najvećih posebnosti tog grada, zbog čega se, između ostalog, pominje sintagma "jednom nogom u gradu, drugom u prirodi", jeste kanjon koji prolazi praktično kroz sam centar grada. Kranj važi za najstarije naselje u Sloveniji, pa nije ni čudo što obiluje istorijskim i kulturnim nasleđem. Tragovi naselja su stari 6.000 godina, ali pogledom na savremeni grad uglavnom dominiraju crkve. Kranj ih ima tri, a najveća je gotička crkva Sv. Canciana datira iz 15. veka. Njegov zvonik je visok 60 metara, a posetioce od predivnog pogleda na slovenačke Alpe deli samo 163 stepenice.

Shutterstock/kato08

Pečuj (Pečuh): Šarmantni grad ptica i cveća

Pečuj je peti po veličini grad u Mađarskoj. Nalazi se na padini planine Meček, u blizini granice sa Hrvatskom, i bukvalno pršti od sadržaja. Inače, poznat je kao najveći univerzitetski centar u toj zemlji sa više od 30.000 studenata, a moto mu je „grad bez granica”. Takođe je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj.

Shutterstock/Timmy.Tran photo

U Peči se nalazi najstarija loza na svetu, koja raste u grozdovima dugim 25 do 30 centimetara. Grad obiluje zidovima na kojima su okačeni „ljubavni katanci”, a može se pohvaliti i veoma zanimljivim znamenitostima. Jedna od njih je uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine, a radi se o lokalitetu Sopianae, ostacima rimskog naselja koje je prethodilo Pečuju, i tamošnje ranohrišćanske nekropole. Tu je i prelepa srednjovekovna katedrala sa kulama visokim 60 metara (koja je nekada bila pretvorena u džamiju) i Szent Istvan ter, koji se smatra jednim od najlepših trgova u toj oblasti Evrope, piše putnikofer.hr.

Podeli: