Izvor: Mondo

Meštani Majorke na sve moguće načine pokušavaju da oteraju turiste iz grada.

Antituristički aktivisti širom Španije postavili su lažne znakove za zatvaranje plaža i blokirali saobraćaj laganim šetnjama u svojim najnovijim pokušajima da odvrate turiste od posete. Protestna grupa Katerva postavila je u subotu znakove i natpise "Plaža zatvorena" u nekoliko uvala u Manakoru, na istočnoj Majorki, kako bi sprečila turiste da se izležavaju.

Grupa je rekla da je blokirala uvale za "korišćenje i odmor stanovnika", tvrdeći u objavi na društvenim mrežama da je vreme da se "nešto promeni".  U odvojenoj akciji stanovnici opštine Kangas do Moraco u Galiciji izazvali su haos u saobraćaju hodajući napred-nazad preko pešačkih prelaza u polusatnoj demonstraciji kako bi sprečili posetioce da stignu do plaže, prenosi Mondo.

Zasebno organizovani protesti samo su najnoviji talas kampanja usmerenih na turiste. Demonstracije protiv turizma izbijale su tokom celog leta, a meštani su viđeni kako tače transparente "Turisti, idite kući" na mestima za odmor širom zemlje.

"Nova akcija Katerve u Manakoru. Zatvorili smo uvale za upotrebu i odmor stanovnika. Hajde da promenimo kurs i postavimo prioritet životu", napisala je grupa na Iksu. U naknadnom saopštenju dodaje se: "Verujemo da su turisti deo mašinerije i da imaju odgovornost za situaciju koju trpimo, ali glavni odgovorni ljudi su oni koji su vlasnici hotelskih lanaca i građevinskih kompanija i firmi za nekretnine. U njih treba da upiremo prstom." 

Slično tome, odvojena grupa aktivista izašla je juče na ulice mesta Kangas do Morazo, na rtu koji razdvaja ušća Pontevedre i Viga. Cela oblast je prošarana prelepim peščanim plažama i zadivljujućim pogledom na liticu. Oko 80 meštana pokrenulo je genijalan protest hodajući uzastopno napred-nazad preko tri prelaza u selu ispred zaprepašćenih vozača koji su bili primorani da čekaju otprilike 30 minuta.

Oni su sproveli demonstraciju kako bi se požalili na nivo zasićenosti na 38 opštinskih plaža i činjenicu da se posetioci parkiraju van za to predviđenih zona i izazivaju više problema. Neki turisti su navodno odustali od pokušaja da stignu do obale i okrenuli se.

Meštanka Esperanca Vega je rekla: "Svakoga leta stvari postaju sve gore".

@itvnews Why have 'beach closed' signs appeared at some coves in Mallorca? #itvnews #mallorca #tourism #travel ♬ original sound - itvnews

Podeli: