Izvor: b92.net/banjeusrbiji.com

Jedno prelepo prirodno lečilište skrilo se u neposrednoj blizini granice s Bugarskom, na području ispunjenom prirodnim čudesima kakvo je zakonom zaštićena klisura reke Jerme.

U pitanju je Zvonačka banja, koja je ime dobila po selu u čijoj blizini se nalazi, selu Zvonce i nalazi se na nadmorskoj visini od 630 metara, zbog čega se ubraja u najviše banje naše zemlje.

Zvonačka banja je nastala zahvaljujući taloženju bigra iz banjske termomineralne vode, koja je izuzetno bogata kalcijum-karbonatom. Izvori tople, mineralne, lekovite vode u Zvonačkoj banji izviru sa dubina od 550 metara i temperature su oko 28 stepeni.

@srbijuupoznaj Звоначка бања је бања у Србији у општини Бабушница у Пиротском округу, у близини насеља Звонце.Позната из давне прошлости и добро посећена између два светска рата, Звоначка бања изворима лековите воде, надморском висином од 630 м и пријатном субпланинском климом. Ова база, недовољно афирмисана, смештена је на крајњем истоку Србије, недалеко од границе према Бугарској. Од Димитровграда је удаљена 30 км, од Бабушнице 31 км и Пирота 29 км. Развила се на наслагама бигра који је исталожен из бањске термоминералне воде богате калцијум-карбонатом. Изнад бање, која је на стрмој долинској страни потока Блаташнице, притоке Јерме, диже се 1.071 м висок кречњачки врх Стажа, а наспрам ње 1.032 м високо Асеново кале, изграђено од масивних титонских кречњака. Аутор @planinski_vodic_ruj  🎥 #zvonackabanja #odmor #pirot ♬ original sound - srbiju_upoznaj

Neki od glavnih elemenata koji se nalaze u ovim vodama su: natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, barijum, jod, litijum, fosfor, stroncijum, bakar, mangan. Vode sa ovih izvora klasifikuju se u oligomineralne slabo sulfatne hipoterme.

Ove vode iskorišćavaju se u terapijske svrhe kako pijenjem, tako i kupanjem i koriste se u tretmanima mnogih bolesti kao što su:

  • nervne bolesti (neuralgije, psihoneuroze, neurastenije, vegetativne neuroze);
  • razni oblici reume (degenerativni, zapaljenski, zglobni, hronični);
  • bolesti lokomotornog aparata;
  • problemi s kičmenim stubom;
  • upalne promene na očima;
  • problemi s povišenim krvnim pritiskom;
  • tegobe u klimakterijumu;
  • problemi s perifernom cirkulacijom.

Terapije koje se primenjuju u Zvonačkoj banji su:

  • elektroterapija;
  • parafinske obloge;
  • hidroterapija;
  • laseroterapija.

Neki izvori su kaptirani i koriste se kako za punjenje bazena, lekovite kupke, tako i za potrebe hotela koji se nalazi u Zvonačkoj banji, a postoji i česma.

@ankaplaninarka Od Zvonačke banje ostao je napušten hotel i ovaj spoljašnji bazen koji radi tokom letnje sezone. Svi se oduševljavmo infinity bazenima u džungli na Tajlandu i Baliju, a nismo ni svesni kakav potencijal za banjski turizam postoji u Srbiji.. #tiktoksrbija #srbijatiktok🇷🇸 #fypシ゚viral #viraltiktok #serbia🇷🇸 #istocnasrbija #srbijaturizam #serbiatourism #planinarenje ♬ original sound - Beauty sharer

Inače, osim adekvatnih medicinskih i lekovitih tretmana u ovoj banji, možete uživati i u mnogim turističko-sportskim atrakcijama poput: lova, ribolova, raznih sportova (u Zvonačkoj banji ima nekoliko terena za odbojku, tenis, košarku, mali fudbal), plivanju (otvoreni olimpijski bazen), planinarenju neverovatnim terenima (planine, vrhovi preko 1000 metara nadmorske visine, klisure, kanjoni), speleologiji (mnoštvo je pećina u ovim krajevima, najčuvenija je Vetrena dupka s hodnicima čija ukupna dužina iznosi 4 kilometra)…

Ukoliko vas zanimaju kulturno-istorijski spomenici, okolina Zvonačke banje i tu ima šta da vam ponudi: manastir iz 14. veka koji je pod zaštitom Uneska, kao jedan od spomenika svetske kulturne baštine, manastir Paganovo; zatim manastiri Temska i Sukovo

Inače, ova banja je od Beograda udaljena dobrih 360 kilometara prema jugoistoku, a od Pirota oko 40 kilometara, od Dimitrovgrada 30 kilometara, i isto toliko od Babušnice.

Podeli: