Izvor: tumagazin.rs

Čarobna plaža u Italiji sa ružičastim peskom ima jednu interesantnu priču, i glavna atrakcija ovog bisera nije izvanredna i neobična prirodna lepota.

Najinteresantniji sadržaj je jedan izgnanik od društva koji već decenijama dobrovoljno tu provodi svoje dane u samoći

Ružičasta plaža (Spiaggia Rosa) je prirodni fenomen koji svakako ostavlja snažan utisak, i do samo pre nekoliko godina ona je privlačila turiste sa svih krajeva sveta. Turisti su dolazili i uživali u prizoru, a tako je bilo i davne 1989. godine kada je sudbina dovela jednog čoveka na ovu plažu.

Mauro Morandi je isplovio svojim brodom jednog dana ne razmišljajući da će ta plovidba možda biti najbitnija plovidba u njegovom životu. Motor na brodu se u nekom trenutku misteriozno ugasio, a morske struje su se postarale da brod odvedu do obale malog italijanskog ostrva Budeli, smeštenog između Sardinije i Korzike.

Robinzon s Budelija

Čim je izašao iz broda, shvatio je da je ostrvo nešto najlepše u životu što je video, pa je odlučio da proda brod i ostane da živi kao čuvar na najlepšoj plaži, poznatoj po svetlo ružičastom pesku. Njegov posao je bio da čisti za turistima otpad i da se stara da sve na ostrvu bude kako treba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DW Fokus (@dw_fokus)

Budeli je jedno od sedam ostrva koje čine arhipelag Madalena, a roze pesak je nastao zahvaljujući ostacima korala i školjki koje morska struja donosi na obalu. Zbog toga, i zbog veoma bogatog morskog sveta, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom. Italijanska vlada je donela odluku da se plaža zatvori za posetioce, kako bi se sačuvao osetljiv ekosistem.

silentstock639/Shutterstock

Mauro je odlučio da ostane na ostrvu, iako je to bilo zabranjeno. Više od desetina hiljada ljudi potpisalo je peticiju da „Robinzon s Budelija“, kako ga nazivaju, ostane da živi na plaži. Ona je tokom godina postala njegov dom, tako da su na kraju to prihvatile i lokalne vlasti. Oni danas zajedno pokušavaju da nađu način da Mauro ostane na ostrvu, da sve bude po zakonu.

Mauro danas ima više od 85 godina i već 35 godine živi u izolaciji, brinući o svojoj prelepoj roze plaži.

Podeli: