Izvor: punkufer.dnevnik.hr

U jednom od brojnih požara uništen je grad Erfurt, ali uporni stanovnici nisu se plašili da sa obe strane mosta sagrade nove kuće i podignu ih u vis...

Nemački trgovački most, ili Kramerbruckes, nedaleko od grada Erfurta, sa zgradama sa obe strane i svojih 79 metara je najduži naseljeni most na svetu.

Ovaj fenomen u centralnoj nemačkoj pokrajini Tiringiji izgrađen je u 12. veku. U svojim počecima, most je bio samo drvena konstrukcija preko pritoke reke Gera, Breitstorm. Zbog opasnosti od požara, sto godina kasnije drvo je zamenjeno kamenom, ali vatra nije poštedela Kramerbruckes.

62 uzane kuće

U jednom od požara stradao je i okolni Erfurt, ali uporni stanovnici nisu se plašili da sa obe strane mosta grade nove kuće. Etaže su rasle sve dok Trgovački most nije postao kvart od 62 uske kuće, svaka po tri sprata.

Danas su u prizemlju uglavnom prodavnice sa ručno rađenim suvenirima ili antikvitetima, a njihovi vlasnici žive na gornjim spratovima. Most je danas jedno od omiljenih mesta koje posećuju turisti koji putuju kroz Nemačku i iz tog mesta neumorno kupuju ručno rađene suvenire, što simbolizuje privrženost stanovnika koji vekovima ne odustaju od Trgovačkog mosta.

Podeli: