Izvor: Blic.rs

Sokobanja i Niška Banja, dve predivne destinacije u srcu Srbije, ovog leta su pravo otkrovenje za sve ljubitelje prirode i relaksacije.

Bilo da tražite avanturu, odmor ili lečenje, ove banje imaju nešto za svakoga.

Sokobanja je već dugo poznata po svojoj izreci "dođeš star, odeš mlad," i to s dobrim razlogom. Ova banja nudi sve što vam je potrebno za potpuni oporavak tela i duha. Sa svojim lekovitim izvorima, čistim vazduhom i prelepim okruženjem poznata je kao zeleno srce Srbije.

Prva anketa koju je Blic.rs sproveo pokazala je šta se ljudima najviše dopada u Sokobanji, evo šta su sve istakli:

"Sokobanja ima dušu što nijedna druga nema", kaže posetiteljka iz Zaječara koja boravi sa porodicom.

"Bukvalno sve. Lepo, baš porodično mesto za decu, za odmor, za sve", kaže turista iz Požege.

U Sokobanji se često zadovoljni posetioci uhvate u kolo dok lokalni harmonikaš svira.

Starija žena koja je igrala kolo odgovara:

"Super je. Evo sa unukama, igramo, veselimo se, mi malo slabije mrdamo, ali one lepo igraju, one su folklorašice."

Posetioci su dakle zadovoljni ponudom, a domaći pružaoci turističkih usluga nadaju se boljim danima do kraja aktuelne sezone.

Žena koja prodaje med na pitanje da li su zadovoljni sezonom odgovara: "Sezona nije tako loša, jeste malo slabija od prethodnih, ali zadovoljava."

Devojka koja prodaje sladoled i nudi slikanje za 50 dinara sa "doteranim" i u ljubičasto ofarbanim fićom kaže: "Ima posla, ne žalimo se."

U Sokobanji je samo u junu mesecu ostvareno skoro 12 hiljada noćenja, što je svrstava na drugo mesto najposećenijih banja odmah iza Vrnjačke banje.

"Gosti uglavnom dolaze iz velikih urbanih sredina. Iz Beograda, Vojvodine, znači to su Novi Sad, Subotica, zatim Niš. Oni dolaze u Sokobanju baš zbog zdrave životne sredine, zbog prirode, beže od betona, od vrućine i ovde u Sokobanji nalaze spas", rekla je Aleksandra Krstić iz TO Sokobanja.

"Niška Banja, topla voda"

Iako ne broji veliki broj poseta ove sezone, Niška Banja pravi je raj za one koji traže lečenje i opuštanje.

Ima li istine u onoj "Niška Banja, topla voda"?

Penzionerka koja brčka noge u kanalu gde protiče termalna voda kaže: "Ima, ima. Ja sam prvi put ovde, ali odmah sam se uverila. Lepo je."

"Zadovoljan sam i smeštajem i gostoprimstvom Nišlija, svaka čast. Sve najlepše", odgovorio je drugi penzioner.

Penzionerka iz Novog Sada kaže: "Osoblje je jako uslužno, doktori su predivni", a penzionerka iz Merošine dodaje: "Šetnja i čist vazduh. Mi izađemo, prošetamo ulicom, ima svašta da se kupi. Ko ima pare će kupi. Sve je lepo stvarno."

Od 18 banja, Niška se nalazi na 13. mestu po broju dolazaka turista, u prvih šest meseci ove godine boravilo je njih 2365.

"Zadovoljni smo posetom turista ove godine. Privatni smeštaji su puni. Očekujemo izgradnju novih kapaciteta i hotela, ali za sada smeštaj koji imamo, to je preko 30 kategorisanih smeštaja, oni su puni sa gostima iz cele Srbije", rekao je Vuk Stavrić iz GO Niška Banja.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku najposećeniji grad u prvoj polovini godine bio je Beograd sa 677.334 turista, najposećenija banja je Vrnjačka banja sa 86.995 turista , a najposećeniji planinski centar je Zlatibor sa 194.972. gosta.

Podeli: