Izvor: B92.net

Grčka se sprema da ugosti rekordan broj turista i to baš u trenutku kada se suočava sa novom krizom povezanom sa vremenskim prilikama.

U većem delu zemlje mesecima je bilo malo ili nimalo kiše.

Zbog toga je najveći rezervoar na grčkom ostrvu Naksos presušio, koristan je samo kornjačama koje krstare njegovim blatnjavim plićakom, piše Independent.

Nizvodno, morska voda je prodrla u prazne bunare za navodnjavanje, šteteći usevima. Južnije, na ostrvu Karpatos, vlasti su uvele ograničenja za dopunjavanje bazena, dok na severnom ostrvu Tasos, zvaničnici traže jedinicu za desalinizaciju kako bi morsku vodu učinili pitkom.

"Postojala je intenzivna nestašica padavina širom Sredozemnog mora, a posebno na Naksosu, naši površinski rezervoari su prazni", rekao je gradonačelnik ostrva Dimitris Lianos.

Milioni turista svake godine posećuju Grčku da bi uživali u njenim drevnim mestima, netaknutim plažama i tirkiznim vodama. Ali uticaji klimatskih promena, uključujući visoke temperature, nestalne padavine i šumske požare, ugrožavaju budućnost turizma u Grčkoj.

Posle najtoplije zime u istoriji, požari su počeli neobično rano, neki u oblastima gde bi inače bilo snega.

Najmanje šest turista, uključujući poznatog britanskog televizijskog voditelja Majkla Mozlija, umrlo je prošlog meseca kada su toplotni talasi zahvatili zemlju.

Stručnjaci za klimu strahuju da najgore tek dolazi.

Andrea Toreti, koordinator evropske i globalne opservatorije za sušu Službe za vanredne situacije Kopernikus, rekao je da je prekasno za preduzimanje akcija kada posledice suše postanu vidljive.

"Moramo da izbegnemo razmišljanje u hitnim slučajevima, (umesto) da gledamo na prevenciju i spremnost", rekao je Toreti.

Nestašica vode je ogromna na Naksosu, planinskom ostrvu od 20.000 ljudi u jednom od najpopularnijih - i suvih - delova Egejskog mora.

Desetine hiljada turista hrle na njegove obale svakog dana tokom leta. Dva ostrvska rezervoara sadrže 220.000 kubnih metara (7,7 miliona kubnih stopa) upotrebljive vode, trećinu prošlogodišnjeg nivoa i ekvivalent samo nekoliko desetina olimpijskih bazena.

Vlasti su obezbedile tri prenosive jedinice za desalinizaciju koje će tretirati morsku vodu kako bi bila bezbedna za piće, a za koju je gradonačelnik Lianos rekao da bi trebalo da pokrije manjak za kuće, hotele i bazene.





 

Podeli: