Na samo 17 kilometara od Zrenjanina nalazi se banja za koju do sada verovatno niste čuli, a u pitanju je banja Rusanda - jedna od najlekovitijih u našoj zemlji.

U pitanju je prirodno lečilište, nastalo davne 1867. godine, koje se nalazi u okviru naselja Melenci, nadomak najvećeg slanog jezera u Srbiji.

Reč je o istoimenom jezeru - Rusanda, koje je poznato po blatu, odnosno peloidu sa neverovatnim lekovitim svojstvima za koje se u Evropi znalo još od davnina.

Shutterstock/Mirjana Zvojinovic

U banji se u terapijaske svrhe koristi upravo ovo lekovito blato, a njegove blagodeti su prvi put su potvrđene u Carskoj akademiji u Beču.

Pored lekovitog blata, ova banja može da se pohvali i predivnom prirodom koja je okružuje. Nalazi se u parku borova, bagrema i lipa, na obali istoimenog jezera.

Sastoji se od pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga i raspolaže sa ukupno 306 postelja.

Terapije koje se primenjuju u banji

Lečenje i terapije u Banji Rusanda se sprovode u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Rusanda". U njoj se sprovode brojne terapije, neke od njih su:

  • Fizikalna terapija i Kinezi terapija
  • Neuropsihološka terapija
  • Medicinska rehabilitacija
  • Paleoidna terapija (opšte blatne kupke, kupanje u lekovitom blatu, blatne imerzije, potapanje pojedinih delova tela, blatna pakovanja u folijama, elektroforeza blata, primena u kozmetici)
Shutterstock/Aleks Gudenko

Bolesti koje se leče u banji Rusanda

  • neurološka oboljenja
  • stanja nakon traume ili hiruških intervencija
  • reumatološka oboljenja
  • kožna oboljenja
  • deformiteti lokomotornog sistema kod dece (loše držanje tela, skolioca, kifoza, lordoza, ravna stopala)

Cene smeštaja u banji

Smeštaj u banji Rusanda može da se nađe za oko 2.900 dinara sa doručkom po osobi u trokrevetnim sobama. Cena polupansiona iznosi 3.250, a pansiona u trokrevetnim sobama je 3.800 dinara.

U dvokrevetnim sobama cena noćenja sa doručkom je 3.300, poplupansion iznosi 3.650, a pun pansion 4.200 dinara.

Noćenje u jednokrevetnim sobama sa doručkom je 4.100, u polupansionu 4.450, dok je cena punog pansiona 5.000 dinara.

Smeštaj može da se pronađe i u neposrednoj blizini banje, a cena noćenja tako može da vas izađe i  2.300 dinara za dve osobe.

Kako do banje Rusanda?

Banja Rusanda nalazi se na samo sat ipo vremena od Beograda. U nastavku pogledajte mapu koja može da vam pomogne ukoliko putujete sopstvenim prevozom.

https://maps.app.goo.gl/NTxDXojx5nbFaB467

Podeli: