Zdravlje

Utorak, 25.10.2022.

08:57

Najčešća aktivnost mnogih povećava rizik od prerane smrti – tvrde lekari

Ako radite u kancelariji ili od kuće, verojatno dobro znate kakav je osećaj sediti satima bez vremena za pauze između.

Izvor: B92

Najčešća aktivnost mnogih povećava rizik od prerane smrti – tvrde lekari
Foto: Profimedia

Izveštaj koje je objavila JAMA Cardiology u junu 2022. otkrio je kako je predugo sedenje uticalo na ljude iz 21 različite zemlje. Iako je ova studija jedna od najvećih koja je objavljena na ovu temu, nije prva koja otkriva tešku istinu o tome šta sedelački način života može da uradi vašem zdravlju.

Kancelarijski poslovi uvek su predstavljali pretnju pronalaženju vremena za kretanje tokom dana. To, nažalost, može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje populacije.

Sedenje između šest i osam sati dnevno povećava relativni rizik od bolesti srca i prerane smrti za oko 12-13 odsto, u poređenju s ljudima koji sede manje od četiri sata dnevno. Povećajte to vreme na osam sati ili više, a relativni rizik raste na neverovatnih 20 odsto.

Klinika Mayo takođe upozorava ljude na opasnosti višesatnog sedenja bez pauze za kretanje, tvrdeći da to što ovakav način rada postaje rutinska navika može biti povezano sa zdravstvenim komplikacijama poput visokog krvnog pritiska, gojaznosti, visokog šećera u krvi, ali i viška visceralne masnoće, što je vrsta masnoće koja se stvara oko vaših organa u blizini stomaka. Zapravo, nakon pregleda 13 studija koje se bave vremenom sedenja u odnosu na količinu nečije dnevne aktivnosti, istraživači klinike Mayo zaključili su da su oni koji su sedeli više od osam sati dnevno bez telesne aktivnosti imali rizik od smrti sličan onom koji predstavljaju gojaznost i pušenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: