Tehnopolis

Ponedeljak, 26.01.2009.

18:50

Microsoft ponovo pod istragom EU

Evropska komisija zauzela je premilinarni stav da kompanija Microsoft zloupotrebljava svoju dominantu poziciju na tržištu u korist svog web browsera – Internet Explorera.

Jovana Milićević

Izvor: B92

Default images

Komisija je inicirala dve odvojene istrage u vezi navodnog prekršaja člana 82 Pravila o zloupotrebi dominantnog položaja na tržištu. Prvi slučaj tiče se interoperabilnosti i vezan je za žalbu Evropskog komiteta za interoperabilne sisteme (ECIS), a drugi je vezan za tužbu koju je Opera podnela krajem 2007. godine, koja se odnosi na zloupotrebu dominantne pozicije u korist svog web browsera, odnosno da je nezakonito "vezan" za Windows operativni sistem.

Pokretanje ovih postupaka ne znači da Komisija ima dokaz da je Microsoft prekršio pomenuto pravilo, već samo da će dodatno istražiti oba slučaja. Pravni osnov za pokretanje ovih postupaka nalazi se u članu 11. (6) Pravilnika Odbora broj 1/2003 i članu 2. (1) Uredbe Komisije broj 773/2004 ( Article 11(6) of Council Regulation No 1/2003 and article 2(1) of Commission Regulation No 773/2004).

Microsoft ima rok od osam nedelja da odgovori na prigovor, koji govori o tome da kompanija vezivanjem IE-a za operativni sistem nanosi štetu konkurenciji na polju web pretraživača, podriva inovacije proizvoda i smanjuje šansu za izbor korisnika.

Ukoliko se Microsoft složi sa "izjavom o prigovoru" koju je iznela Komisija, kompaniji se može nametnuti određeni pravni lek kako bi se vratila mogućnost izbora potrošačima, iako iz Microsofta nisu isključili ni mogućnost da će podneti zahtev za formalnu raspravu.

Februara 2008. godine Evropska unija je kaznila kompaniju Microsoft novčanom kaznom od 899 miliona dolara, nakon što je odbila njenu žalbu, a na osnovu presude o zloupotrebi svog tržišnog položaja vezano za Microsoftov Windows Media Player. Konačan ishod tog procesa bio je poznat 17. septembra 2007. godine u vidu presude na 244 strane, kojom je Microsoft proglašen krivim za ugrožavanje konkurencije.

Procenjuje se da Microsoft, preko Internet Explorera kontroliše čak tri četvrtine tržišta web pretraživača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: