Svet

Petak, 05.09.2014.

10:15

Ovakva fabrika spasla bi Srbiju

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla motors" u Nevadi će izgraditi najveću fabriku za proizvodnju litijumsko-jonskih akumulatora na svetu.

Izvor: Tanjug

Default images

Fabrika će biti vredna pet milijardi dolara, izjavio je guverner te američke savezne države Brajan Sandoval.

Pomenuta fabrika će, prema njegovim rečima, doneti privredi Nevade skoro 100 milijardi dolara u narednih 20 godina, zaposliće direktno 6.500 radnika i još 16.000 njih indirektno i povećati bruto domaći proizvod Nevade za četiri odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Dogovor sa 'Tesla motorsom' će izmeniti Nevadu zauvek, pomažući otvaranje na hiljade novih radnih mesta i 'ulivajući' milijarde dolara u našu privredu", rekao je guverner na ceremoniji s direktorom 'Tesle' Elonom Muskom.

On je dodao da je ovo istorijski dan za Nevadu, kao i da će po izgradnji fabrike, to biti najveća i najnaprednija fabrika akumulatora na svetu.

Nevada se nadmetala s još četiri države - Kalifornijom, Teksasom, Novim Meksikom i Arizonom, u tome da bude domaćin 'Tesline' fabrike a po postizanju dogovora s 'Teslom' obećala je paket poreskih olakšica, vredan 1,25 milijardi dolara, u narednih 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: