Petak, 05.09.2014.

10:15

Ovakva fabrika spasla bi Srbiju

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla motors" u Nevadi će izgraditi najveću fabriku za proizvodnju litijumsko-jonskih akumulatora na svetu.

Izvor: Tanjug

Ovakva fabrika spasla bi Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

EUrobalkanac

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.(Radoznali Perica®™

A kad ja malo razmislim meni je žao tebe jer čim pročitaš ili čuješ
- Croat, odma se prebacuješ na nacionalna pitanja, genetiku, i sl.
Čudo da nisi spomenuo Jasenovac i Gradišku. Pa čovjek nije napisao "Kakve veze ima NIKOLA TESLA sa Srbijom" već
" Kakve veze ima Tesla (ime kompanije) sa Srbijom" i to s pravom jer naslov članka baš nije primjer svetskog novinarstva.

Siki

pre 10 godina

Srbija ima ogroman potencijal, ali ljudi nisu svesni toga. Politicari grese u mnogo sto sta prvo mora se politika odvojiti od biznisa da bi funkcionisala to je najvaznije.

KoleM

pre 10 godina

Dobili su poreske olaksice od 1.25 milijardi $ a vi kukate na Dinkica sto je dao donacije Fiatu. Ako su donacije Fiatu bile 10000 a bile su manje, za 3000 radnika to je 30 miliona za investiciju od milijardu evra. Da je Tesla hteo da napravi ovakvu fabriku u Srbiji napali bi ih da hoce da nas ekploatisu.

saja

pre 10 godina

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.
(Zoran, 5. septembar 2014 19:58)

Baš tako...iz lošeg naroda ne mogu da dođu dobri političari, niko nije kriv za ovakvo stanje sem sam narod.

Zoran

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.
(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.

Ljiljana

pre 10 godina

(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)Pitate za koga da glasate kad su svi isti? Pa glasajte za nove. To je jedina sloboda koju vam demokratija daje- da kaznite one koju su vas prevarili davanjem poverenja nekom novom s kim se u principu slazete ali sa kojim takodje nemate garancije da vas isto tako nece prevariti (garancije nikada i ni za sta u zivotu ne postoje). Ali moramo stvoriti kulturu glasanja u kojoj se zna da svako ko vas jednom prevari ne zasluzuje drugu sansu. I tacka. Sta mislite kada bi vecina tako glasala ko od trenutnih politicara bi jos imao bilo kakvu sansu za vlast? Po mojoj slobodnoj proceni trenutno jedino Radulovic. I ja cu za njega glasati. Ali ako je slagao jednu jedinu rec, bice mu to prvi i poslednji glas od mene. Ne znam. Moramo da se trgnemo narode. Inace, gotovo i sa Srbijom i sa nama u njoj. Odrastanje je tesko a mi smo zaista nedorasla nacija

Milos

pre 10 godina

Zaključak je u stilu kako mali Perica iz redakcije B92 zamišlja ekonomiju. Zar ne možete nijednu vest da objavite a da je ne upropastite sopstvenom glupošću?!

v stepanovic

pre 10 godina

Da li zelite da vam posaljem listu od bar 10000 svetkih firmi koje bi spasle Srbiju, obecavam da IKEA nece biti na toj listi!

Vladimir

pre 10 godina

Naša država preko agencije za nebezbednost saobraćaja čini SVE kako bi svaku inicijativu proizvodnje električnih automobila onemogućila .
Primer vam je pančevac koji je napravio elekrični automobil izuzetnih karakteristika koji već dve godine pokušava registrovati vozilo (i pokrenuti proizvodnju istih). Posle dve godine natezanja shvatio je da to ovde neće uspeti, zbog političkog aparata, potpune nestručnosti i nedobronamernosti u agenciji za nebezbednost saobraćaja. Otići će i on u neku drugu normalniju državu gde će ga nagraditi za njegov rad i inicijativu, gde će pokrenuti proizvodnju i napraviti radna mesta. (kao što je to slučaj i u Hrvatskoj sa firmom Rimac)
Kod nas postoji puno entuzijasta i stručnjaka koji neće da se bave političkim polu kadrom iz razno raznih agencija.
Šteta, na taj način propada puno odličnih inicijativa.
AGENCIJA ZA NEBEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE JEDNA OD NAJGORIH INSTITUCIJA U DRŽAVI KOJU TREBA ODMAH UKINUTI JER NIČEMU NE SLUŽE OSIM ŠTO TROŠE NAŠE PARE I UNIŠTAVAJU INICIJATIVU SPOSOBNIH LJUDI!

kradljivac patenta

pre 10 godina

Takva fabrika postojala je u Srbiji i zvala se IBG (industrija baterija Gnjilane). 90-ih godina je upravo istrazivacki tim u toj fabrici napravio prvu litijum-jonsku bateriju, sa velikim skadistajnim kapacitetima. Onda je doslo bombardovanje, pa amerikanci u njoj, pa otimanje svega iz nje... i posle sve ostalo je istorija.

Nightmare

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.

Ilija

pre 10 godina

"Pomenuta fabrika će, prema njegovim rečima, doneti privredi Nevade skoro 100 milijardi dolara u narednih 20 godina, zaposliće direktno 6.500 radnika i još 16.000 indirektno, i povećati bruto domaći proizvod Nevade za četiri odsto, prenosi agencija Frans pres. "

Dakle 100 milijardi za 20 godina je oko 5 na godisnjem nivou. A to je za Nevadu 4% godisnjeg budzeta, pa vi sad vidite gde su oni, a gde je Srbija. . .
Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.

Balakanista

pre 10 godina

Promašena investicija.Za 5 godina će seliti fabrku u Kinu,jer im je to jeftinije.Ako je ne presele imaće problem sa jeftinijom konkurencijom.Obama pokušava da zaustavi odlazak investitora u druge zemlje,ali to nije tako lako.

svetko

pre 10 godina

vazda sam se pitao zaszo na krov i haubu auta da ugrade solarne panele al izgleda to im netreba pa zamislite kad nevozite auto pola dana il dan one bi se dosta same napunile

Nataeos

pre 10 godina

Kakav je ovo naslov...?Kakve veze ima ova fabrika sa Srbijom?
(Jovan Galtić, 05. septembar 2014 10:52)

Pa čitaj izmedju linija!! Nema veze, ali hoće se reći da kad bi se ovakva industrijska struktura nastanila u Srbiji, to bi bilo ravno ekonomskom bumu za celu državu Srbiju! Naravno, to se ne može ni desiti jer bi ovi naši političari umesto poreske olakšice, duplirali porez kako bi mogli da napune svoje džepove!

deki

pre 10 godina

Nije to ništa!
Ja pažljivo čitam vesti i dobro znam da mi imamo:
- Mubadalu, koja pravi milijarde čipova (Vučić je pre 2 god. rekao da će ova fabrika rešiti deficit Srbije)
- Al Dahru, koja navodnjava i obrađuje 100.000 hektara u Srbiji i izvozi hranu
- Kanal Morava-Egejsko more, prepun brodova
- Fabriku Mercedesovih autobusa, koja ne može da zadovolji tražnju u regionu
- Autoputeve po koridorima 10 i 11
- Najveću solarnu elektranu u Evropi
- Beograd na vodi, sa 2.500.000 kvadrata prostora
- 100 milijardi $ ruskih ulaganja koje je, kao što je obećao, predsednik obezbedio čim je došao na vlast
... i da ne zaboravim glavno: 10.000, da dobro ste čuli 10.000 milijardi dolara kineskih ulaganja.

rimidalV

pre 10 godina

@ Proud To Ba A Croat: sine, samo jednu stvar da te pitam: da se Tesla kojim slucajem rodio u vreme oluje i bio proteran kao i svi Srbi, da li bi ga i onda svojatao, ili bi nasao vec nesto drugo da lupis na forumu ?

Winston

pre 10 godina

Nebi 10 ovakve fabrike zasitile glad nasih politicara. Imaju oni kapacitet da ovakvu fabriku progutaju za 3 meseca. Zaposlili bi njihove botove, nije bitno dali nesto znaju, financirali bi svoje partije sa profit, dok ga ima, stavili njihov direktor, i na kraj, jos jedna Galenika.

i na tarabi piše

pre 10 godina

(Che, 5. septembar 2014 12:16)

Nije u pitanju naziv modela ovoga ili onoga. Kada ovdašnji prodavac tableta sa nazivom Tesla napiše da je to prvi srpski tablet itd., to se smatra obmanjivanjem kupca jer tu nema ničega našeg. Znači, nije problem u nazivu već u ovom drugom.

nema spasitelja

pre 10 godina

NECE niko doci i spasiti Srbiju. Nikakve fabrike, investitori, prijatelji, braca, NIKO. Ili cemo se sami spasiti ili se necemo spasiti, trece nema.
A investitori/fabrike i ako dodju, doci ce da placaju radnike negde izmedju sake pirinca dnevno i 100/150e (maksimalno) mesecno, a to je daleko od "spasa"

NScentar

pre 10 godina

Dok se Srbija nepromeni, a ja to nevidim, zato sto isti su na vlasti kao pre 20 godine, nece ovaka fabrika ikad doci u Srbiju. http://www.vestinet.rs/aktuelno/najbogatija-srpkinja-odustala-od-ulaganja-u-srbiju-zbog-korupcije-i-biznis-mafije

Zoran

pre 10 godina

Buducnost elektricnih automobila: http://www.bbc.com/future/story/20140331-electric-cars-biggest-threat http://www.cnbc.com/id/101918055#. U prevodu, nema je.

Srbijo majko!

pre 10 godina

Fabrika "AKUMULATORA"...
Buhahahahahahah!!!!
Pa mi smo jos kod akumulatora! I Trepca je tu za olovo i sve u najboljem redu. Boze ti mene i moj rod sacuvaj.

Radoznali Perica®™

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...
(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.

Che

pre 10 godina

Cudnog li paradoksa.
Kada je srpska firma brendirala jedan tablet i nazvala ga Tesla, osuta je masovna paljba, kako je to kinez, kakve veze to sa Teslom ima, bruka i sramota, na Tesli hoce da zaradjuju, kako ih nije sramota, sto se ne zastiti ime Tesle...kako sad nema nijednog slicnog komentara vezanog za Tesla motors?
Kada je spanska firma proizvela windows tablet i nazvala ga Tesla BQ, niko se nije oglasio.
Samo kada smo mi bili u pitanju, ne valja.

Izgleda da samo u Srbiji ne sme na ime Tesla da se pravi nista, sem da ga svojatamo kako je nas i da njegove posmrtne ostatke seljakamo po crkvama kao da je patrijarh, to je taj nivo na kom smo i na kom cemo ostati.

Alan Ford

pre 10 godina

Gde bi nas spasila, to bi orvorilo mogućnost da se ništa ne menja, taman da podmiri najnižu socijalu u jevropu a političari da nastave da kradu

eurokrem

pre 10 godina

Ne fabrika, nego tehnologija. Nije sustina u fabrikama, nego u tome ko je vlasnik tehnologije. Sustina ekonomskog razvoja je tehnoloski razvoj. Nije tacno da male zemlje tu nemaju sta da traze. Ima pozitivnih primera bas u Srbiji ali se slabo zna za njih jer ljudi cute i rade, nece da imaju posla sa ovim nasim "strucnjacima" koji se mogu cuti i videti po medijima.

milan

pre 10 godina

"E da je to Srbiji", to je kao onaj vic kada je banaćanin digao ruku i rekao kada bi ovde bila (pokazujući na pazuh) dva j..... bio bi najveći na svetu.

Munze Konza

pre 10 godina

Bilo bi idealno, uloziti par milijardi u takvu fabriku i spojiti vec postojece resurse, vetroparka, rudnika i tehnologa koji osvajaju nagrade sirom sveta (o nekima ste i pisali, Dejan Ilic).
-Postaviti na celo firme nekog Politicki pogodnog.
-Obrazovati upravni odbor od minimum 50 clanova, omoguciti iskljucivo njihovoj rodbini da obavlja poslove za firmu, mozda i poneka starleta kao PR.
-Svima dodeliti po sluzbeni auto i tako vuci nekoliko godina na budzetu.
-U krugu fabrike uzgajati iskljucivo kukuruz, jer se pokazalo kao odlican marketinski potez na relaciji od Gazele do Aerodroma - izmedju traka. Sto je definitivno uticalo na Arape.
-Onda sve to prodati nekoj budali za 500 miliona, sa 3% rudne rente.
-I Srbija je spasena.

Ali istinu na stranu, hajde da se salimo malo ...
Ostavimo sve to za pametnije generacije, kako se istorija ponavlja, trebalo bi da se pojave kod nas za 300 godina.

dzoni

pre 10 godina

kao prvo ovaj projekat kod nas ne bi mogao da se realizuje, plan je da se stave solarni paneli i da ti isti napajaju 60% fabrike, gde bi kod nas to moglo, nigde, nevada je u pustinji, kao drugo, treba ucestvovati u ovome nekako, to je buducnost, i potraznja za tesla vozilima je neverovatno velika...

mikin

pre 10 godina

"Ovakva fabrika spasila bi Srbiju"
----------------------------------
Ma ne sanjajte budni! Mi bi i ovakvu fabriku za godinu-dve doveli u situaciju da nudimo 10.000€ za jednog zaposlenog.

Profesor

pre 10 godina

Eto a niko da uradi clanak npr. o Mikroelektronici, jednoj od nasih vrhunskih firmi, koja izradjuje razvojna elektronska kola i to uglavnom za izvoz... Imaju i svoje kompajlere za programiranje cipova. ma vrhunska stvar... jako kvalitetna izrad, i veliki popust u odnosu na cene u inostranstvu za nase ljude koji kupuju kod njih.... Eto, uspesna fabrika novih tehnologija...

mattko

pre 10 godina

ATT @@@@(arobksen, 5. septembar 2014 11:09)

Elekricni automobili su SADASNJOST! Treba sto pre zagristi u deo tog kolaca
po svaku cenu.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ako se misli na rudu jadarita (litijum) ,koga u Srbiji ima oko jedne petine svetskih rezervi i ako se misli na izvoz rude - ONDA TO NIŠTA NE PIJE VODU!!
AKO SE MISLI NA IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI - KOJA BI PRERAĐIVALA NAVEDENU RUDU I PRAVILA FINALNI PROIZVOD - AKUMULATOR, ITD..... ONDA SVE PIJE VODU!
Međutim, dosadašnja praksa naših vlastodržaca , verovatno ide na prvu varijantu-lobiraš-izmeš pare-izmeniš zakon-naravno sve to radiš antidržavnički, jer umesto da "kupiš tehnologiju" i razvijaš je - TI IZVOZIŠ SIROVINE - OSTAJEŠ JEFTINA ,NEŠKOLOVANA RADNA SNAGA I OSUĐEN SI NA SVA MOGUĆA "BELOSVETSKA" USLOVLJAVANJA I PRITISKE!
Oni i dalje "pomoću džojstika" upravljaju tvojom sudbinom, ti radiš za par stotina evra i gubiš svo školstvo i znanje, koje jedna nacija mora da ima, da bi postojala!
TOLIKO!

nesa

pre 10 godina

Srbiju ne spasavaju investicije makar se merile u milijardama. To ce samo nekim ljudima omoguciti da sa kraduckanja predju na ozbiljnu kradju.I nista vise.

zoki

pre 10 godina

zaista ne razumem u cemu je poenta, zamislite, Tesla Motors je otvorio jos jedno postrojenje... U Tesli su do sada culi za Srbiju samo na casu istorije, a ni to nije sigurno.

U Pancevu postoji decko koji je sam prepravio Peugeot 205 u elektro-automobil, skupljao gomilu bepotrebne dokumentacije i opet mu ne daju da se registruje, jer nema kategorije po kojoj bi platio porez!!!

Neverovatno

pre 10 godina

Naravno da je Nevada pobedila kad tamo skoro da ne postoji porez. Nije Las Vegas bezveze tamo iz gole pustinje napravljen a u Reno (Rino) na granici sa Cal se nalazi "slucajno" odeljenje za taksaciju i finansije od Epla koje ima samo par zaposlenih a sve milijarde prolaze kroz tu filijalu. I jos sto sta se nalazi od firmi u Rinu jer je blizu Kaliforniji.

Komsija

pre 10 godina

Stim sto je jedan ogroman problem sto kod nas masinski/elektro tehnicari/inzenjeneri koji su visoko obrazovani skapavaju od gladi jer nema posla ali nikakvog. I onda menjaju struku u tehnicare za razhladne uredjaje, kuvare, fizioterapeute, trenere ... Prvo da NEKU fabriku otvorimo i pocnemo da radimo pa da pricamo o necemu tako komplikovanom kao Tesla Motor za nekih 20 godina.

Septicar

pre 10 godina

Skidanje radikala sa vlasti sa svim koalicionim partnerima na svim nivoima u drzavi je JEDINI MOGUCI SPAS ZA OVU PROPALU DRZAVU!!! Sto pre i bilo kako to moralo da se izvede!!!
Sve ostalo je sve veca i veca agonija do potune propasti i najverovatnije krvavog gradjanskog rata???

Mladen

pre 10 godina

U Srbiji koja lezi na litijumu (jadarit) se protestuje zbog zagadjenja zivotne sredine , iako je proizvodnja litijuma mnogo manje prljava od TENTa B

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ovakva fabrika spasila bi Srbiju!Sumnjam gospodo,sumnjam?Eventualno ako bi se SAD odrekle BDP-a u korist Srbije mozda bi onda samo penzionerima smanjili penzije za 2% mozda3%?

Vladimir

pre 10 godina

Nama ne bi pomoglo ni da nadjemo rudnik dijamanata u Srbiji,i te pare bi pokvareni korumpirani političari preselili u svoje i partijske džepove.Nama ništa ne može da pomogne,nažalost.Političari su nam neodgovorne,lažljive keature kojima ništa nije sveto,i svi su isti.

jea

pre 10 godina

kod nas bi odmah blokirali ulice jer jbg mi smo Srbi ekoloska nacija, ne moze ovde litijum ili vanadijum da se preradjuje, zagadjuje svetu zemlju nebeskoga narodaa......
Eee da Nevada daje subvencije Tesli od 65000 dolara po zaposlenom, tj 10% od ukupne investicija, pozzzzz

non capisco

pre 10 godina

Ne razumem kakve slicnosti ima naslov sa objavljenim tekstom. Jer, da imamo ovakvih mogucnosti verovatno bi i mi ovako nesto napravili...

Uskok

pre 10 godina

Pa zar nije u Srbiji nalaziste litijuma jedno od najvecih na svijetu? Tako je bar bilo pred izbore... Pa zar nije logicno da se napravi fabrika za baterije ovdje?

deki

pre 10 godina

Nije to ništa!
Ja pažljivo čitam vesti i dobro znam da mi imamo:
- Mubadalu, koja pravi milijarde čipova (Vučić je pre 2 god. rekao da će ova fabrika rešiti deficit Srbije)
- Al Dahru, koja navodnjava i obrađuje 100.000 hektara u Srbiji i izvozi hranu
- Kanal Morava-Egejsko more, prepun brodova
- Fabriku Mercedesovih autobusa, koja ne može da zadovolji tražnju u regionu
- Autoputeve po koridorima 10 i 11
- Najveću solarnu elektranu u Evropi
- Beograd na vodi, sa 2.500.000 kvadrata prostora
- 100 milijardi $ ruskih ulaganja koje je, kao što je obećao, predsednik obezbedio čim je došao na vlast
... i da ne zaboravim glavno: 10.000, da dobro ste čuli 10.000 milijardi dolara kineskih ulaganja.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ako se misli na rudu jadarita (litijum) ,koga u Srbiji ima oko jedne petine svetskih rezervi i ako se misli na izvoz rude - ONDA TO NIŠTA NE PIJE VODU!!
AKO SE MISLI NA IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI - KOJA BI PRERAĐIVALA NAVEDENU RUDU I PRAVILA FINALNI PROIZVOD - AKUMULATOR, ITD..... ONDA SVE PIJE VODU!
Međutim, dosadašnja praksa naših vlastodržaca , verovatno ide na prvu varijantu-lobiraš-izmeš pare-izmeniš zakon-naravno sve to radiš antidržavnički, jer umesto da "kupiš tehnologiju" i razvijaš je - TI IZVOZIŠ SIROVINE - OSTAJEŠ JEFTINA ,NEŠKOLOVANA RADNA SNAGA I OSUĐEN SI NA SVA MOGUĆA "BELOSVETSKA" USLOVLJAVANJA I PRITISKE!
Oni i dalje "pomoću džojstika" upravljaju tvojom sudbinom, ti radiš za par stotina evra i gubiš svo školstvo i znanje, koje jedna nacija mora da ima, da bi postojala!
TOLIKO!

zoki

pre 10 godina

zaista ne razumem u cemu je poenta, zamislite, Tesla Motors je otvorio jos jedno postrojenje... U Tesli su do sada culi za Srbiju samo na casu istorije, a ni to nije sigurno.

U Pancevu postoji decko koji je sam prepravio Peugeot 205 u elektro-automobil, skupljao gomilu bepotrebne dokumentacije i opet mu ne daju da se registruje, jer nema kategorije po kojoj bi platio porez!!!

Uskok

pre 10 godina

Pa zar nije u Srbiji nalaziste litijuma jedno od najvecih na svijetu? Tako je bar bilo pred izbore... Pa zar nije logicno da se napravi fabrika za baterije ovdje?

Vladimir

pre 10 godina

Nama ne bi pomoglo ni da nadjemo rudnik dijamanata u Srbiji,i te pare bi pokvareni korumpirani političari preselili u svoje i partijske džepove.Nama ništa ne može da pomogne,nažalost.Političari su nam neodgovorne,lažljive keature kojima ništa nije sveto,i svi su isti.

Septicar

pre 10 godina

Skidanje radikala sa vlasti sa svim koalicionim partnerima na svim nivoima u drzavi je JEDINI MOGUCI SPAS ZA OVU PROPALU DRZAVU!!! Sto pre i bilo kako to moralo da se izvede!!!
Sve ostalo je sve veca i veca agonija do potune propasti i najverovatnije krvavog gradjanskog rata???

nesa

pre 10 godina

Srbiju ne spasavaju investicije makar se merile u milijardama. To ce samo nekim ljudima omoguciti da sa kraduckanja predju na ozbiljnu kradju.I nista vise.

Ilija

pre 10 godina

"Pomenuta fabrika će, prema njegovim rečima, doneti privredi Nevade skoro 100 milijardi dolara u narednih 20 godina, zaposliće direktno 6.500 radnika i još 16.000 indirektno, i povećati bruto domaći proizvod Nevade za četiri odsto, prenosi agencija Frans pres. "

Dakle 100 milijardi za 20 godina je oko 5 na godisnjem nivou. A to je za Nevadu 4% godisnjeg budzeta, pa vi sad vidite gde su oni, a gde je Srbija. . .
Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.

rimidalV

pre 10 godina

@ Proud To Ba A Croat: sine, samo jednu stvar da te pitam: da se Tesla kojim slucajem rodio u vreme oluje i bio proteran kao i svi Srbi, da li bi ga i onda svojatao, ili bi nasao vec nesto drugo da lupis na forumu ?

Vladimir

pre 10 godina

Naša država preko agencije za nebezbednost saobraćaja čini SVE kako bi svaku inicijativu proizvodnje električnih automobila onemogućila .
Primer vam je pančevac koji je napravio elekrični automobil izuzetnih karakteristika koji već dve godine pokušava registrovati vozilo (i pokrenuti proizvodnju istih). Posle dve godine natezanja shvatio je da to ovde neće uspeti, zbog političkog aparata, potpune nestručnosti i nedobronamernosti u agenciji za nebezbednost saobraćaja. Otići će i on u neku drugu normalniju državu gde će ga nagraditi za njegov rad i inicijativu, gde će pokrenuti proizvodnju i napraviti radna mesta. (kao što je to slučaj i u Hrvatskoj sa firmom Rimac)
Kod nas postoji puno entuzijasta i stručnjaka koji neće da se bave političkim polu kadrom iz razno raznih agencija.
Šteta, na taj način propada puno odličnih inicijativa.
AGENCIJA ZA NEBEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE JEDNA OD NAJGORIH INSTITUCIJA U DRŽAVI KOJU TREBA ODMAH UKINUTI JER NIČEMU NE SLUŽE OSIM ŠTO TROŠE NAŠE PARE I UNIŠTAVAJU INICIJATIVU SPOSOBNIH LJUDI!

Mladen

pre 10 godina

U Srbiji koja lezi na litijumu (jadarit) se protestuje zbog zagadjenja zivotne sredine , iako je proizvodnja litijuma mnogo manje prljava od TENTa B

jea

pre 10 godina

kod nas bi odmah blokirali ulice jer jbg mi smo Srbi ekoloska nacija, ne moze ovde litijum ili vanadijum da se preradjuje, zagadjuje svetu zemlju nebeskoga narodaa......
Eee da Nevada daje subvencije Tesli od 65000 dolara po zaposlenom, tj 10% od ukupne investicija, pozzzzz

Komsija

pre 10 godina

Stim sto je jedan ogroman problem sto kod nas masinski/elektro tehnicari/inzenjeneri koji su visoko obrazovani skapavaju od gladi jer nema posla ali nikakvog. I onda menjaju struku u tehnicare za razhladne uredjaje, kuvare, fizioterapeute, trenere ... Prvo da NEKU fabriku otvorimo i pocnemo da radimo pa da pricamo o necemu tako komplikovanom kao Tesla Motor za nekih 20 godina.

Radoznali Perica®™

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...
(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.

Neverovatno

pre 10 godina

Naravno da je Nevada pobedila kad tamo skoro da ne postoji porez. Nije Las Vegas bezveze tamo iz gole pustinje napravljen a u Reno (Rino) na granici sa Cal se nalazi "slucajno" odeljenje za taksaciju i finansije od Epla koje ima samo par zaposlenih a sve milijarde prolaze kroz tu filijalu. I jos sto sta se nalazi od firmi u Rinu jer je blizu Kaliforniji.

Nataeos

pre 10 godina

Kakav je ovo naslov...?Kakve veze ima ova fabrika sa Srbijom?
(Jovan Galtić, 05. septembar 2014 10:52)

Pa čitaj izmedju linija!! Nema veze, ali hoće se reći da kad bi se ovakva industrijska struktura nastanila u Srbiji, to bi bilo ravno ekonomskom bumu za celu državu Srbiju! Naravno, to se ne može ni desiti jer bi ovi naši političari umesto poreske olakšice, duplirali porez kako bi mogli da napune svoje džepove!

Profesor

pre 10 godina

Eto a niko da uradi clanak npr. o Mikroelektronici, jednoj od nasih vrhunskih firmi, koja izradjuje razvojna elektronska kola i to uglavnom za izvoz... Imaju i svoje kompajlere za programiranje cipova. ma vrhunska stvar... jako kvalitetna izrad, i veliki popust u odnosu na cene u inostranstvu za nase ljude koji kupuju kod njih.... Eto, uspesna fabrika novih tehnologija...

v stepanovic

pre 10 godina

Da li zelite da vam posaljem listu od bar 10000 svetkih firmi koje bi spasle Srbiju, obecavam da IKEA nece biti na toj listi!

Ljiljana

pre 10 godina

(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)Pitate za koga da glasate kad su svi isti? Pa glasajte za nove. To je jedina sloboda koju vam demokratija daje- da kaznite one koju su vas prevarili davanjem poverenja nekom novom s kim se u principu slazete ali sa kojim takodje nemate garancije da vas isto tako nece prevariti (garancije nikada i ni za sta u zivotu ne postoje). Ali moramo stvoriti kulturu glasanja u kojoj se zna da svako ko vas jednom prevari ne zasluzuje drugu sansu. I tacka. Sta mislite kada bi vecina tako glasala ko od trenutnih politicara bi jos imao bilo kakvu sansu za vlast? Po mojoj slobodnoj proceni trenutno jedino Radulovic. I ja cu za njega glasati. Ali ako je slagao jednu jedinu rec, bice mu to prvi i poslednji glas od mene. Ne znam. Moramo da se trgnemo narode. Inace, gotovo i sa Srbijom i sa nama u njoj. Odrastanje je tesko a mi smo zaista nedorasla nacija

Munze Konza

pre 10 godina

Bilo bi idealno, uloziti par milijardi u takvu fabriku i spojiti vec postojece resurse, vetroparka, rudnika i tehnologa koji osvajaju nagrade sirom sveta (o nekima ste i pisali, Dejan Ilic).
-Postaviti na celo firme nekog Politicki pogodnog.
-Obrazovati upravni odbor od minimum 50 clanova, omoguciti iskljucivo njihovoj rodbini da obavlja poslove za firmu, mozda i poneka starleta kao PR.
-Svima dodeliti po sluzbeni auto i tako vuci nekoliko godina na budzetu.
-U krugu fabrike uzgajati iskljucivo kukuruz, jer se pokazalo kao odlican marketinski potez na relaciji od Gazele do Aerodroma - izmedju traka. Sto je definitivno uticalo na Arape.
-Onda sve to prodati nekoj budali za 500 miliona, sa 3% rudne rente.
-I Srbija je spasena.

Ali istinu na stranu, hajde da se salimo malo ...
Ostavimo sve to za pametnije generacije, kako se istorija ponavlja, trebalo bi da se pojave kod nas za 300 godina.

Zoran

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.
(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ovakva fabrika spasila bi Srbiju!Sumnjam gospodo,sumnjam?Eventualno ako bi se SAD odrekle BDP-a u korist Srbije mozda bi onda samo penzionerima smanjili penzije za 2% mozda3%?

kradljivac patenta

pre 10 godina

Takva fabrika postojala je u Srbiji i zvala se IBG (industrija baterija Gnjilane). 90-ih godina je upravo istrazivacki tim u toj fabrici napravio prvu litijum-jonsku bateriju, sa velikim skadistajnim kapacitetima. Onda je doslo bombardovanje, pa amerikanci u njoj, pa otimanje svega iz nje... i posle sve ostalo je istorija.

nema spasitelja

pre 10 godina

NECE niko doci i spasiti Srbiju. Nikakve fabrike, investitori, prijatelji, braca, NIKO. Ili cemo se sami spasiti ili se necemo spasiti, trece nema.
A investitori/fabrike i ako dodju, doci ce da placaju radnike negde izmedju sake pirinca dnevno i 100/150e (maksimalno) mesecno, a to je daleko od "spasa"

mikin

pre 10 godina

"Ovakva fabrika spasila bi Srbiju"
----------------------------------
Ma ne sanjajte budni! Mi bi i ovakvu fabriku za godinu-dve doveli u situaciju da nudimo 10.000€ za jednog zaposlenog.

Winston

pre 10 godina

Nebi 10 ovakve fabrike zasitile glad nasih politicara. Imaju oni kapacitet da ovakvu fabriku progutaju za 3 meseca. Zaposlili bi njihove botove, nije bitno dali nesto znaju, financirali bi svoje partije sa profit, dok ga ima, stavili njihov direktor, i na kraj, jos jedna Galenika.

mattko

pre 10 godina

ATT @@@@(arobksen, 5. septembar 2014 11:09)

Elekricni automobili su SADASNJOST! Treba sto pre zagristi u deo tog kolaca
po svaku cenu.

eurokrem

pre 10 godina

Ne fabrika, nego tehnologija. Nije sustina u fabrikama, nego u tome ko je vlasnik tehnologije. Sustina ekonomskog razvoja je tehnoloski razvoj. Nije tacno da male zemlje tu nemaju sta da traze. Ima pozitivnih primera bas u Srbiji ali se slabo zna za njih jer ljudi cute i rade, nece da imaju posla sa ovim nasim "strucnjacima" koji se mogu cuti i videti po medijima.

Che

pre 10 godina

Cudnog li paradoksa.
Kada je srpska firma brendirala jedan tablet i nazvala ga Tesla, osuta je masovna paljba, kako je to kinez, kakve veze to sa Teslom ima, bruka i sramota, na Tesli hoce da zaradjuju, kako ih nije sramota, sto se ne zastiti ime Tesle...kako sad nema nijednog slicnog komentara vezanog za Tesla motors?
Kada je spanska firma proizvela windows tablet i nazvala ga Tesla BQ, niko se nije oglasio.
Samo kada smo mi bili u pitanju, ne valja.

Izgleda da samo u Srbiji ne sme na ime Tesla da se pravi nista, sem da ga svojatamo kako je nas i da njegove posmrtne ostatke seljakamo po crkvama kao da je patrijarh, to je taj nivo na kom smo i na kom cemo ostati.

saja

pre 10 godina

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.
(Zoran, 5. septembar 2014 19:58)

Baš tako...iz lošeg naroda ne mogu da dođu dobri političari, niko nije kriv za ovakvo stanje sem sam narod.

NScentar

pre 10 godina

Dok se Srbija nepromeni, a ja to nevidim, zato sto isti su na vlasti kao pre 20 godine, nece ovaka fabrika ikad doci u Srbiju. http://www.vestinet.rs/aktuelno/najbogatija-srpkinja-odustala-od-ulaganja-u-srbiju-zbog-korupcije-i-biznis-mafije

Milos

pre 10 godina

Zaključak je u stilu kako mali Perica iz redakcije B92 zamišlja ekonomiju. Zar ne možete nijednu vest da objavite a da je ne upropastite sopstvenom glupošću?!

non capisco

pre 10 godina

Ne razumem kakve slicnosti ima naslov sa objavljenim tekstom. Jer, da imamo ovakvih mogucnosti verovatno bi i mi ovako nesto napravili...

Alan Ford

pre 10 godina

Gde bi nas spasila, to bi orvorilo mogućnost da se ništa ne menja, taman da podmiri najnižu socijalu u jevropu a političari da nastave da kradu

Nightmare

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.

milan

pre 10 godina

"E da je to Srbiji", to je kao onaj vic kada je banaćanin digao ruku i rekao kada bi ovde bila (pokazujući na pazuh) dva j..... bio bi najveći na svetu.

dzoni

pre 10 godina

kao prvo ovaj projekat kod nas ne bi mogao da se realizuje, plan je da se stave solarni paneli i da ti isti napajaju 60% fabrike, gde bi kod nas to moglo, nigde, nevada je u pustinji, kao drugo, treba ucestvovati u ovome nekako, to je buducnost, i potraznja za tesla vozilima je neverovatno velika...

i na tarabi piše

pre 10 godina

(Che, 5. septembar 2014 12:16)

Nije u pitanju naziv modela ovoga ili onoga. Kada ovdašnji prodavac tableta sa nazivom Tesla napiše da je to prvi srpski tablet itd., to se smatra obmanjivanjem kupca jer tu nema ničega našeg. Znači, nije problem u nazivu već u ovom drugom.

Balakanista

pre 10 godina

Promašena investicija.Za 5 godina će seliti fabrku u Kinu,jer im je to jeftinije.Ako je ne presele imaće problem sa jeftinijom konkurencijom.Obama pokušava da zaustavi odlazak investitora u druge zemlje,ali to nije tako lako.

Siki

pre 10 godina

Srbija ima ogroman potencijal, ali ljudi nisu svesni toga. Politicari grese u mnogo sto sta prvo mora se politika odvojiti od biznisa da bi funkcionisala to je najvaznije.

svetko

pre 10 godina

vazda sam se pitao zaszo na krov i haubu auta da ugrade solarne panele al izgleda to im netreba pa zamislite kad nevozite auto pola dana il dan one bi se dosta same napunile

KoleM

pre 10 godina

Dobili su poreske olaksice od 1.25 milijardi $ a vi kukate na Dinkica sto je dao donacije Fiatu. Ako su donacije Fiatu bile 10000 a bile su manje, za 3000 radnika to je 30 miliona za investiciju od milijardu evra. Da je Tesla hteo da napravi ovakvu fabriku u Srbiji napali bi ih da hoce da nas ekploatisu.

EUrobalkanac

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.(Radoznali Perica®™

A kad ja malo razmislim meni je žao tebe jer čim pročitaš ili čuješ
- Croat, odma se prebacuješ na nacionalna pitanja, genetiku, i sl.
Čudo da nisi spomenuo Jasenovac i Gradišku. Pa čovjek nije napisao "Kakve veze ima NIKOLA TESLA sa Srbijom" već
" Kakve veze ima Tesla (ime kompanije) sa Srbijom" i to s pravom jer naslov članka baš nije primjer svetskog novinarstva.

Srbijo majko!

pre 10 godina

Fabrika "AKUMULATORA"...
Buhahahahahahah!!!!
Pa mi smo jos kod akumulatora! I Trepca je tu za olovo i sve u najboljem redu. Boze ti mene i moj rod sacuvaj.

Zoran

pre 10 godina

Buducnost elektricnih automobila: http://www.bbc.com/future/story/20140331-electric-cars-biggest-threat http://www.cnbc.com/id/101918055#. U prevodu, nema je.

Srbijo majko!

pre 10 godina

Fabrika "AKUMULATORA"...
Buhahahahahahah!!!!
Pa mi smo jos kod akumulatora! I Trepca je tu za olovo i sve u najboljem redu. Boze ti mene i moj rod sacuvaj.

Radoznali Perica®™

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...
(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.

Zoran

pre 10 godina

Buducnost elektricnih automobila: http://www.bbc.com/future/story/20140331-electric-cars-biggest-threat http://www.cnbc.com/id/101918055#. U prevodu, nema je.

Balakanista

pre 10 godina

Promašena investicija.Za 5 godina će seliti fabrku u Kinu,jer im je to jeftinije.Ako je ne presele imaće problem sa jeftinijom konkurencijom.Obama pokušava da zaustavi odlazak investitora u druge zemlje,ali to nije tako lako.

Che

pre 10 godina

Cudnog li paradoksa.
Kada je srpska firma brendirala jedan tablet i nazvala ga Tesla, osuta je masovna paljba, kako je to kinez, kakve veze to sa Teslom ima, bruka i sramota, na Tesli hoce da zaradjuju, kako ih nije sramota, sto se ne zastiti ime Tesle...kako sad nema nijednog slicnog komentara vezanog za Tesla motors?
Kada je spanska firma proizvela windows tablet i nazvala ga Tesla BQ, niko se nije oglasio.
Samo kada smo mi bili u pitanju, ne valja.

Izgleda da samo u Srbiji ne sme na ime Tesla da se pravi nista, sem da ga svojatamo kako je nas i da njegove posmrtne ostatke seljakamo po crkvama kao da je patrijarh, to je taj nivo na kom smo i na kom cemo ostati.

jea

pre 10 godina

kod nas bi odmah blokirali ulice jer jbg mi smo Srbi ekoloska nacija, ne moze ovde litijum ili vanadijum da se preradjuje, zagadjuje svetu zemlju nebeskoga narodaa......
Eee da Nevada daje subvencije Tesli od 65000 dolara po zaposlenom, tj 10% od ukupne investicija, pozzzzz

svetko

pre 10 godina

vazda sam se pitao zaszo na krov i haubu auta da ugrade solarne panele al izgleda to im netreba pa zamislite kad nevozite auto pola dana il dan one bi se dosta same napunile

rimidalV

pre 10 godina

@ Proud To Ba A Croat: sine, samo jednu stvar da te pitam: da se Tesla kojim slucajem rodio u vreme oluje i bio proteran kao i svi Srbi, da li bi ga i onda svojatao, ili bi nasao vec nesto drugo da lupis na forumu ?

Nataeos

pre 10 godina

Kakav je ovo naslov...?Kakve veze ima ova fabrika sa Srbijom?
(Jovan Galtić, 05. septembar 2014 10:52)

Pa čitaj izmedju linija!! Nema veze, ali hoće se reći da kad bi se ovakva industrijska struktura nastanila u Srbiji, to bi bilo ravno ekonomskom bumu za celu državu Srbiju! Naravno, to se ne može ni desiti jer bi ovi naši političari umesto poreske olakšice, duplirali porez kako bi mogli da napune svoje džepove!

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ako se misli na rudu jadarita (litijum) ,koga u Srbiji ima oko jedne petine svetskih rezervi i ako se misli na izvoz rude - ONDA TO NIŠTA NE PIJE VODU!!
AKO SE MISLI NA IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI - KOJA BI PRERAĐIVALA NAVEDENU RUDU I PRAVILA FINALNI PROIZVOD - AKUMULATOR, ITD..... ONDA SVE PIJE VODU!
Međutim, dosadašnja praksa naših vlastodržaca , verovatno ide na prvu varijantu-lobiraš-izmeš pare-izmeniš zakon-naravno sve to radiš antidržavnički, jer umesto da "kupiš tehnologiju" i razvijaš je - TI IZVOZIŠ SIROVINE - OSTAJEŠ JEFTINA ,NEŠKOLOVANA RADNA SNAGA I OSUĐEN SI NA SVA MOGUĆA "BELOSVETSKA" USLOVLJAVANJA I PRITISKE!
Oni i dalje "pomoću džojstika" upravljaju tvojom sudbinom, ti radiš za par stotina evra i gubiš svo školstvo i znanje, koje jedna nacija mora da ima, da bi postojala!
TOLIKO!

Mladen

pre 10 godina

U Srbiji koja lezi na litijumu (jadarit) se protestuje zbog zagadjenja zivotne sredine , iako je proizvodnja litijuma mnogo manje prljava od TENTa B

Ilija

pre 10 godina

"Pomenuta fabrika će, prema njegovim rečima, doneti privredi Nevade skoro 100 milijardi dolara u narednih 20 godina, zaposliće direktno 6.500 radnika i još 16.000 indirektno, i povećati bruto domaći proizvod Nevade za četiri odsto, prenosi agencija Frans pres. "

Dakle 100 milijardi za 20 godina je oko 5 na godisnjem nivou. A to je za Nevadu 4% godisnjeg budzeta, pa vi sad vidite gde su oni, a gde je Srbija. . .
Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.

kradljivac patenta

pre 10 godina

Takva fabrika postojala je u Srbiji i zvala se IBG (industrija baterija Gnjilane). 90-ih godina je upravo istrazivacki tim u toj fabrici napravio prvu litijum-jonsku bateriju, sa velikim skadistajnim kapacitetima. Onda je doslo bombardovanje, pa amerikanci u njoj, pa otimanje svega iz nje... i posle sve ostalo je istorija.

Septicar

pre 10 godina

Skidanje radikala sa vlasti sa svim koalicionim partnerima na svim nivoima u drzavi je JEDINI MOGUCI SPAS ZA OVU PROPALU DRZAVU!!! Sto pre i bilo kako to moralo da se izvede!!!
Sve ostalo je sve veca i veca agonija do potune propasti i najverovatnije krvavog gradjanskog rata???

mattko

pre 10 godina

ATT @@@@(arobksen, 5. septembar 2014 11:09)

Elekricni automobili su SADASNJOST! Treba sto pre zagristi u deo tog kolaca
po svaku cenu.

Nightmare

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.

Ljiljana

pre 10 godina

(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)Pitate za koga da glasate kad su svi isti? Pa glasajte za nove. To je jedina sloboda koju vam demokratija daje- da kaznite one koju su vas prevarili davanjem poverenja nekom novom s kim se u principu slazete ali sa kojim takodje nemate garancije da vas isto tako nece prevariti (garancije nikada i ni za sta u zivotu ne postoje). Ali moramo stvoriti kulturu glasanja u kojoj se zna da svako ko vas jednom prevari ne zasluzuje drugu sansu. I tacka. Sta mislite kada bi vecina tako glasala ko od trenutnih politicara bi jos imao bilo kakvu sansu za vlast? Po mojoj slobodnoj proceni trenutno jedino Radulovic. I ja cu za njega glasati. Ali ako je slagao jednu jedinu rec, bice mu to prvi i poslednji glas od mene. Ne znam. Moramo da se trgnemo narode. Inace, gotovo i sa Srbijom i sa nama u njoj. Odrastanje je tesko a mi smo zaista nedorasla nacija

saja

pre 10 godina

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.
(Zoran, 5. septembar 2014 19:58)

Baš tako...iz lošeg naroda ne mogu da dođu dobri političari, niko nije kriv za ovakvo stanje sem sam narod.

EUrobalkanac

pre 10 godina

Kakve veze ima Tesla i Srbija? Ne kontam...(Proud To Ba A Croat, 05. septembar 2014 12:26)

Nisi ti druže jadan kriv što su ti sunarodnici usadili iluziju da ste izmislili rokenrol, stigli prvi do Meseca i da sve značajnije svetske ličnosti imaju vašu genetiku..... kad malo bolje razmislim žao mi te, a žao mi je i nas koji nismo u toj zabludi, sve tuđe nam je bolje i komšijina krava nam je kriva za sve.(Radoznali Perica®™

A kad ja malo razmislim meni je žao tebe jer čim pročitaš ili čuješ
- Croat, odma se prebacuješ na nacionalna pitanja, genetiku, i sl.
Čudo da nisi spomenuo Jasenovac i Gradišku. Pa čovjek nije napisao "Kakve veze ima NIKOLA TESLA sa Srbijom" već
" Kakve veze ima Tesla (ime kompanije) sa Srbijom" i to s pravom jer naslov članka baš nije primjer svetskog novinarstva.

Uskok

pre 10 godina

Pa zar nije u Srbiji nalaziste litijuma jedno od najvecih na svijetu? Tako je bar bilo pred izbore... Pa zar nije logicno da se napravi fabrika za baterije ovdje?

non capisco

pre 10 godina

Ne razumem kakve slicnosti ima naslov sa objavljenim tekstom. Jer, da imamo ovakvih mogucnosti verovatno bi i mi ovako nesto napravili...

zoki

pre 10 godina

zaista ne razumem u cemu je poenta, zamislite, Tesla Motors je otvorio jos jedno postrojenje... U Tesli su do sada culi za Srbiju samo na casu istorije, a ni to nije sigurno.

U Pancevu postoji decko koji je sam prepravio Peugeot 205 u elektro-automobil, skupljao gomilu bepotrebne dokumentacije i opet mu ne daju da se registruje, jer nema kategorije po kojoj bi platio porez!!!

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ovakva fabrika spasila bi Srbiju!Sumnjam gospodo,sumnjam?Eventualno ako bi se SAD odrekle BDP-a u korist Srbije mozda bi onda samo penzionerima smanjili penzije za 2% mozda3%?

Zoran

pre 10 godina

"Zato na sledecim izborima pazete koga birate i za koga (ne)glasate.
(Ilija)"

A koga da biramo? One prosle lopurde ili ove sadasnje. Ili neke trece, koji su otpali od ovih prvih i drugih? Kada bi od toga zavisio napredak ove zemlje, mi bi sada svi pevali.
(Nightmare, 5. septembar 2014 15:35)

To samo govori da Srbija nema normalne ljude.

nema spasitelja

pre 10 godina

NECE niko doci i spasiti Srbiju. Nikakve fabrike, investitori, prijatelji, braca, NIKO. Ili cemo se sami spasiti ili se necemo spasiti, trece nema.
A investitori/fabrike i ako dodju, doci ce da placaju radnike negde izmedju sake pirinca dnevno i 100/150e (maksimalno) mesecno, a to je daleko od "spasa"

deki

pre 10 godina

Nije to ništa!
Ja pažljivo čitam vesti i dobro znam da mi imamo:
- Mubadalu, koja pravi milijarde čipova (Vučić je pre 2 god. rekao da će ova fabrika rešiti deficit Srbije)
- Al Dahru, koja navodnjava i obrađuje 100.000 hektara u Srbiji i izvozi hranu
- Kanal Morava-Egejsko more, prepun brodova
- Fabriku Mercedesovih autobusa, koja ne može da zadovolji tražnju u regionu
- Autoputeve po koridorima 10 i 11
- Najveću solarnu elektranu u Evropi
- Beograd na vodi, sa 2.500.000 kvadrata prostora
- 100 milijardi $ ruskih ulaganja koje je, kao što je obećao, predsednik obezbedio čim je došao na vlast
... i da ne zaboravim glavno: 10.000, da dobro ste čuli 10.000 milijardi dolara kineskih ulaganja.

KoleM

pre 10 godina

Dobili su poreske olaksice od 1.25 milijardi $ a vi kukate na Dinkica sto je dao donacije Fiatu. Ako su donacije Fiatu bile 10000 a bile su manje, za 3000 radnika to je 30 miliona za investiciju od milijardu evra. Da je Tesla hteo da napravi ovakvu fabriku u Srbiji napali bi ih da hoce da nas ekploatisu.

nesa

pre 10 godina

Srbiju ne spasavaju investicije makar se merile u milijardama. To ce samo nekim ljudima omoguciti da sa kraduckanja predju na ozbiljnu kradju.I nista vise.

dzoni

pre 10 godina

kao prvo ovaj projekat kod nas ne bi mogao da se realizuje, plan je da se stave solarni paneli i da ti isti napajaju 60% fabrike, gde bi kod nas to moglo, nigde, nevada je u pustinji, kao drugo, treba ucestvovati u ovome nekako, to je buducnost, i potraznja za tesla vozilima je neverovatno velika...

eurokrem

pre 10 godina

Ne fabrika, nego tehnologija. Nije sustina u fabrikama, nego u tome ko je vlasnik tehnologije. Sustina ekonomskog razvoja je tehnoloski razvoj. Nije tacno da male zemlje tu nemaju sta da traze. Ima pozitivnih primera bas u Srbiji ali se slabo zna za njih jer ljudi cute i rade, nece da imaju posla sa ovim nasim "strucnjacima" koji se mogu cuti i videti po medijima.

NScentar

pre 10 godina

Dok se Srbija nepromeni, a ja to nevidim, zato sto isti su na vlasti kao pre 20 godine, nece ovaka fabrika ikad doci u Srbiju. http://www.vestinet.rs/aktuelno/najbogatija-srpkinja-odustala-od-ulaganja-u-srbiju-zbog-korupcije-i-biznis-mafije

Winston

pre 10 godina

Nebi 10 ovakve fabrike zasitile glad nasih politicara. Imaju oni kapacitet da ovakvu fabriku progutaju za 3 meseca. Zaposlili bi njihove botove, nije bitno dali nesto znaju, financirali bi svoje partije sa profit, dok ga ima, stavili njihov direktor, i na kraj, jos jedna Galenika.

Neverovatno

pre 10 godina

Naravno da je Nevada pobedila kad tamo skoro da ne postoji porez. Nije Las Vegas bezveze tamo iz gole pustinje napravljen a u Reno (Rino) na granici sa Cal se nalazi "slucajno" odeljenje za taksaciju i finansije od Epla koje ima samo par zaposlenih a sve milijarde prolaze kroz tu filijalu. I jos sto sta se nalazi od firmi u Rinu jer je blizu Kaliforniji.

Komsija

pre 10 godina

Stim sto je jedan ogroman problem sto kod nas masinski/elektro tehnicari/inzenjeneri koji su visoko obrazovani skapavaju od gladi jer nema posla ali nikakvog. I onda menjaju struku u tehnicare za razhladne uredjaje, kuvare, fizioterapeute, trenere ... Prvo da NEKU fabriku otvorimo i pocnemo da radimo pa da pricamo o necemu tako komplikovanom kao Tesla Motor za nekih 20 godina.

mikin

pre 10 godina

"Ovakva fabrika spasila bi Srbiju"
----------------------------------
Ma ne sanjajte budni! Mi bi i ovakvu fabriku za godinu-dve doveli u situaciju da nudimo 10.000€ za jednog zaposlenog.

Alan Ford

pre 10 godina

Gde bi nas spasila, to bi orvorilo mogućnost da se ništa ne menja, taman da podmiri najnižu socijalu u jevropu a političari da nastave da kradu

Profesor

pre 10 godina

Eto a niko da uradi clanak npr. o Mikroelektronici, jednoj od nasih vrhunskih firmi, koja izradjuje razvojna elektronska kola i to uglavnom za izvoz... Imaju i svoje kompajlere za programiranje cipova. ma vrhunska stvar... jako kvalitetna izrad, i veliki popust u odnosu na cene u inostranstvu za nase ljude koji kupuju kod njih.... Eto, uspesna fabrika novih tehnologija...

Milos

pre 10 godina

Zaključak je u stilu kako mali Perica iz redakcije B92 zamišlja ekonomiju. Zar ne možete nijednu vest da objavite a da je ne upropastite sopstvenom glupošću?!

Vladimir

pre 10 godina

Naša država preko agencije za nebezbednost saobraćaja čini SVE kako bi svaku inicijativu proizvodnje električnih automobila onemogućila .
Primer vam je pančevac koji je napravio elekrični automobil izuzetnih karakteristika koji već dve godine pokušava registrovati vozilo (i pokrenuti proizvodnju istih). Posle dve godine natezanja shvatio je da to ovde neće uspeti, zbog političkog aparata, potpune nestručnosti i nedobronamernosti u agenciji za nebezbednost saobraćaja. Otići će i on u neku drugu normalniju državu gde će ga nagraditi za njegov rad i inicijativu, gde će pokrenuti proizvodnju i napraviti radna mesta. (kao što je to slučaj i u Hrvatskoj sa firmom Rimac)
Kod nas postoji puno entuzijasta i stručnjaka koji neće da se bave političkim polu kadrom iz razno raznih agencija.
Šteta, na taj način propada puno odličnih inicijativa.
AGENCIJA ZA NEBEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE JEDNA OD NAJGORIH INSTITUCIJA U DRŽAVI KOJU TREBA ODMAH UKINUTI JER NIČEMU NE SLUŽE OSIM ŠTO TROŠE NAŠE PARE I UNIŠTAVAJU INICIJATIVU SPOSOBNIH LJUDI!

v stepanovic

pre 10 godina

Da li zelite da vam posaljem listu od bar 10000 svetkih firmi koje bi spasle Srbiju, obecavam da IKEA nece biti na toj listi!

Vladimir

pre 10 godina

Nama ne bi pomoglo ni da nadjemo rudnik dijamanata u Srbiji,i te pare bi pokvareni korumpirani političari preselili u svoje i partijske džepove.Nama ništa ne može da pomogne,nažalost.Političari su nam neodgovorne,lažljive keature kojima ništa nije sveto,i svi su isti.

milan

pre 10 godina

"E da je to Srbiji", to je kao onaj vic kada je banaćanin digao ruku i rekao kada bi ovde bila (pokazujući na pazuh) dva j..... bio bi najveći na svetu.

Munze Konza

pre 10 godina

Bilo bi idealno, uloziti par milijardi u takvu fabriku i spojiti vec postojece resurse, vetroparka, rudnika i tehnologa koji osvajaju nagrade sirom sveta (o nekima ste i pisali, Dejan Ilic).
-Postaviti na celo firme nekog Politicki pogodnog.
-Obrazovati upravni odbor od minimum 50 clanova, omoguciti iskljucivo njihovoj rodbini da obavlja poslove za firmu, mozda i poneka starleta kao PR.
-Svima dodeliti po sluzbeni auto i tako vuci nekoliko godina na budzetu.
-U krugu fabrike uzgajati iskljucivo kukuruz, jer se pokazalo kao odlican marketinski potez na relaciji od Gazele do Aerodroma - izmedju traka. Sto je definitivno uticalo na Arape.
-Onda sve to prodati nekoj budali za 500 miliona, sa 3% rudne rente.
-I Srbija je spasena.

Ali istinu na stranu, hajde da se salimo malo ...
Ostavimo sve to za pametnije generacije, kako se istorija ponavlja, trebalo bi da se pojave kod nas za 300 godina.

i na tarabi piše

pre 10 godina

(Che, 5. septembar 2014 12:16)

Nije u pitanju naziv modela ovoga ili onoga. Kada ovdašnji prodavac tableta sa nazivom Tesla napiše da je to prvi srpski tablet itd., to se smatra obmanjivanjem kupca jer tu nema ničega našeg. Znači, nije problem u nazivu već u ovom drugom.

Siki

pre 10 godina

Srbija ima ogroman potencijal, ali ljudi nisu svesni toga. Politicari grese u mnogo sto sta prvo mora se politika odvojiti od biznisa da bi funkcionisala to je najvaznije.