Srbija

Ponedeljak, 04.03.2019.

18:55

Žestoka trka Bugarske i Srbije: Imamo jači adut za Folksvagen VIDEO

Nemački automobilski gigant "Folksvagen" razmatra gde će u istočnoj Evropi investirati i pokrenuti svoju proizvodnju, a glavni kandidati su Srbija i Bugarska.

Izvor: B92, Prva TV

Žestoka trka Bugarske i Srbije: Imamo jači adut za Folksvagen VIDEO
Foto: Prva TV

Konačna odluka nije doneta, ali stručna javnost jednoglasno ocenjuje da bi takva investicija u Srbiji imala ogroman značaj ne samo za našu zemlju.

Da li će najveći svetski proizvođač autmobila Folksvagen otvoriti fabriku u Srbiji istražuje Prva TV. Nadležni nemaju dileme da bi to bila izvanredna vest i da to ne mora da ugrozi već postojećeg prozivođača automobila.

"Tako jedna velika investicija menja jednu opštu ekonomsku sliku zemlje. To će osetiti ceo region", kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U javnosti se postavlja pitanje i da li je Folksvagen ona potencijalna "najveća" investicija koju odnedavno pominje predsednik Vučić, rekavši da će se to znati aprilu.

U Folksvagenu za sada kažu da nije doneta konačna odluka.

"Što se tiče nove fabrike u regionu istočne Evrope, trenutno istražujemo različite opcije i do sada nijedna odluka nije doneta. Što se tiče pitanja u vezi sa ulaganjem u Srbiju, ne komentarišemo naše planove za određene zemlje", navodi se u saopštenju nemačke firme.

Kao glavni konkurent Srbije za Folksvagenovu fabriku pominje se Bugarska. Poznavaoci automobilske industrije smatraju da je Srbija bolji kandidat jer nema ograničenja kada su u pitanju subvencije za strane investitore i ima još jednu krupnu prednost.

"To je nešto što smo godinama gledali. A to je Fijat. Oni su deset godina školovali naše radnike po jednoj modernoj bazi. Srbija od Bugarske ima daleko školovaniji kadar u oblasti auto-industrije. Tu je naša prednost", kaže Mladen Alvirovič, prvi čovek "SAT Media".

I mediji u Bugarskoj najavljuju potencijalni dolazak Folksvagena i konkurenciju sa Srbijom. Navodi se da bi fabrika počela da radi 2023. godine i proizvodila bi najmanje pet tipova autmobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: