Automobili

Ponedeljak, 22.01.2024.

13:18

Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće najnižu cenu kilovat sata, ističe Stellantis.

Izvor: Revijahak

Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji
Foto: Fiat promo

Natrijum-jonske baterije će u budućnosti omogućiti jeftinije i ekološki prihvatljivije baterije za električne automobile. Kineski proizvođač automobila JAC lansirao je svoj prvi električni automobil sa ovom tehnologijom. Sada se Stellantis takođe pridružuje gigantima koji ulažu u tu tehnologiju baterija.

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće najnižu cenu kilovat sata, ističe Stelantis. Tehnologija ne sadrži skupe minerale kao što su litijum i kobalt. Glavni sastojak, natrijum, je, s druge strane, prisutan u ogromnim količinama.

Gustina energije ovih baterija je nešto manja, ali je zato cena znatno povoljnija.

Očekuje se da bi vozila poput nove električne Pande, koja će se praviti u Kragujevcu, trebalo da budu jeftinija od 25.000 evra.

Investicija u ovu tehnologiju je zajednički projekat sa francuskim istraživačkim centrom Tiamat. Cilj je izgradnja prve fabrike u Francuskoj koja će proizvoditi natrijumske baterije.

U drugom koraku, u planu je uvođenje natrijumskih baterija druge generacije u električne automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: