Automobili

Ponedeljak, 13.01.2014.

12:09

Kakva budućnost očekuje marku Lancia?

Nakon potpunog preuzimanja Chryslera od strane FIAT grupacije i najave Serđa Markionea da će se automobili marke Lancia prodavati ekskluzivno na italijanskom tržištu, postavlja se pitanje kakva će biti budućnost ovog nekada čuvenog brenda.

Izvor: B92

Default images

Ime Lancia nekada se vezivalo za automobile italijanskog porekla, sportskog pedigrea i posebnog karaktera, koji su se kupovali i izvan matične zemlje pre svega zbog svojih voznih performansi ali i specifičnog duha koji su imali u sebi.

Mada je u svojoj istoriji dužoj od jednog veka imala uspone i padove, čini se da budućnost Lancie nikad nije bila neizvesnija. Ljubitelji ove marke smatraju da je FIAT, nakon što je 2009. postao vlasnik Chryslera, svojim odlukama doprineo da Lancia i definitivno izgubi svoj originalni identitet.

Oni su posebno bili ogorčeni odlukom da se pojedini Chryslerovi modeli stavljenjem druge značke na masku hladnjaka veštački pretvaraju u automobile marke Lancia.
Lancia Flavia kabriolet (preobuèeni Chrysler 200 Convertible)
Povodom potpunog preuzimanja Chryslera, šef FIAT-a je u nedavom razgovoru za list La Repubblica izneo neke kontroverzne informacije o sudbini Lancie.

On je najpre rekao da će Lancia postati brend koji će se prodavati isključivo u Italiji. Zatim je dodao i da će iz game vozila biti odstranjeni "prepakovani" Chrysler modeli i da će se pod imenom Lancia na tržištu prodavati isključivo Ypsilon. (Moguće je da je u tom trenutku namerno ili slučajno prevideo model Delta.)

Najnovija Markioneova izjava sa jedne strane unosi tračak nade da će Lancia povratiti autentičnost koja ju je nekad krasila, ali i zebnju da će se svođenjem na jedan do dva modela i prodaju samo na domaćem tržištu možda vrlo brzo i ugasiti kao brend.

Ujedinjavanjem FIAT-a i Chryslera i formiranjem novog, velikog igrača na globalnom automobilskom tržištu, igra velikih brojeva kada je reč o prodaji i zaradi sve više će dolaziti do izražaja, a "mali igrači" poput Lancie, lako mogu da budu žrtva želje za povećanjem profita. Ipak, nadamo se da će ova marka preživeti najnoviji talas ukrupnjavanja u automobilskoj industriji i da ćemo u budućnosti videti i neke nove modele sa amblemom Lancia.

Saznajte o modelu Lancia Delta za 2014.

Pročitajte više o modelu Lancia Flavia kabriolet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: