Automobili

Utorak, 05.04.2022.

11:36

Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni posle 45 godina

Jedan od najpoznatijih svetskih terenaca slavi 45. rođendan.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni posle 45 godina
Foto: AvtoVAZ promo

Ako je o nekom automobilu praktično sve rečeno, onda je to svakako Lada Niva, terensko vozilo čiji odličan koncept potvrđuje činjenica da se ovaj model, u osnovi neizmenjen, proizvodi već punih 45 godina. Od tada je napravljeno 2,5 miliona primeraka, od čega je oko 700.000 završilo u inostranstvu.

Niva je u međuvremenu dobila svojevrsnog naslednika, a poslednjih godinu-dve se pripremala potpuno nova generacija. Međutim, koliko god osnovni model neki kudili, on se zadržao u proizvodnji do danas. Sada ima i dodatak u imenu - Legend, čime se na neki način odaje počast ovoj legendi na 4 točka.
Foto: AvtoVAZ promo
Niva, ili VAZ 2121, bila je prva u potpunosti nezavisno razvijena Lada. Klasičan 4x4 pogon, jednostavan benzinski motor i nezavisno vešanje bili su osnova projekta koji neki i danas hvale, posebno zato što Niva, poput japanskog rivala Suzukija Jimny, ima kompaktne dimenzije.
Foto: AvtoVAZ promo
Nivu su zavoleli mnogi, od šumara i ostalih državnih službi do lovaca, farmera i avanturista spremnih da ruskim terencem krenu tamo gde se neki ni pešice ne bi usudili.

Odlaskom klasičnog Defendera u istoriju pre nekoliko godina, Niva je ostala jedan od najdugovečnijih terenskih modela na tržištu. Model je konstantno unapređivan, ali tako da zadrži osnovnu koncepciju široke upotrebljivosti i prohodnosti na svakom terenu.
Foto: AvtoVAZ promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: