Utorak, 05.04.2022.

11:36

Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni posle 45 godina

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni posle 45 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

lol

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.
(Realan, 5. april 2022 17:31)
Staviti Land rover i Land Cruser u istu recenicu je u najmanju ruku blesavo...

Macak u cizmama

pre 2 godine

Vozio sluzbenu neko vreme, realno najpregledniji auto na svetu ali sa nekim od najgorih ergonomskih resenja u istoriji. Neki su na tezi nacin shvatili da to nije lifestyle putnicki auto vec grubo terensko vozilo. Tockovi u krajnjim uglovima, sa uskim kranponkama, moze bilo gde da se probije. Grad jos onako, ali ko je vozio po autoputu, teska prica. Ova nasa se dosta kvarila kad su se izivljavali, ko je znao da je vozi, radila je sasvim korektno, kao bilo koji auto iz 70ih.

Moje ime

pre 2 godine

“A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...”

Potraži brajko koliko je Amerikanaca poginulo u njihovom svemirskom programu, a koliko Rusa u sovjetskom i ruskom. Može i po broju lansiranja ili kako god hoćeš.
Daleko od toga da mislim da Rusi brinu za svoje, ali stvarno, toliko su bistri Amerikanci da su koristili čisti kisik, znaš kako to gori? Apollo 1 posada je nažalost saznala.

error404

pre 2 godine

da...imam nivu 2004...karburator i plin...jednom bio na severu nemačke...1600 km...vrlo neprijatno iskustvo...ajde po ravnom...ili nizbrdo...ali, uzbrdo...he he...ni 90 na sat...preticalo me stotinu šlepera...sada mi je to drugi auto...neka offroad druženja ili odlazak na pecanje...slab i zastareo motor...troši 15 l benzina...najbolje standarne gume, kama...one ozbiljnije ne prolaze tehnički...moja niva...deo opreme za pecanje...

kole

pre 2 godine

Mi u firmi imamo potrebu za terenskim vozilima, pa o Nivi znam poprilicno. Prve serije su bile solidne i u tri smene bez mnogo odmora sa svakakvim vozacima su gurale po 200.000km bez problema. Sto je vreme prolazilo bile su sve osetljivije i kvarljivije, pa su vise bile u servisu nego na poslu. Onaj noviji model sa 1.7 motorom je imao ocajno kvacilo koje nije moglo da predje ni 30.000km i to kod vozaca koji su je zaduzili i samo oni vozili. Sada dobijamo Dastere 1.5 Dci i Pande 4X4 sa dva cilindra. Tek su stigli, pa cemo videti kako se ponasaju kao sluzbena-terenska vozila.

Tata

pre 2 godine

Погледајте на нету тест Ладе Ниве у Енглеској. Возили сз ои неким ливадама и брдима. Са њом је ишао и Ленд Ровер Дефендер који се заглавио. Лада је прошла поред њега. Коментар водитеља је био тај да је Лада Нива најјефтиније 4х4 возило а вероватно и најбоље.

Toni Markov

pre 2 godine

"Nikad me nije ostavila" je mjerilo za kvalitetu auta sredinom proslog vijeka. Vozeci zapadni odrzavani auto imas mozda jednom u zivotu sansu da stane na putu. I sta? Velika stvar! A Ako je bitno samo da se prevezes svi bi vozili Dacie i Lade. Auto je mnogo, mnogo vise to sovjeti nisu shvacali pa su i ostali 50 god u proslosti s autoindustrijom.

Al

pre 2 godine

Da bi se "njiva" pravično ocenila i da bi se iskoračilo iz stereotipa i rusofilije/rusofobije, treba se prvo više informisati o tome čemu i kome je od starta bila namenjena.
Kako je već lepo rečeno, taj model je zaista putnički auto povećane prohodnosti, a ne terenac. Kao takav je Rusima očigledno vršio posao.
Plus - centralna/planska privreda i opšti pristup proizvodnji automobila. U prevodu: u Toljatiju su i te kako pratili šta se radi preko granice, ali ako oni smisle neko lepše, naprednije i privlačnije (tj. skuplje) rešenje, neko "odozgo" mora da presudi da li za to ima para. Odgovor je najčešće bivao "ne", i to ne samo za "njivu", već i za druga sovjetska i vozila iza cele gvozdene zavese.
Pogledajte - zaista ima interesantnih modela koji su ostali koncepti ili prototipovi, samo zato što su ih stopirala kojekakva socijalistička ministarstva ili komiteti. To važi čak i za npr. "trabant" - da su samo inženjeri pitani, on bi koliko osamdesetih ličio na "sitroen vizu".
Poboljšanja su "moskviči" ili "lade" doživljavali ponajviše zbog zapadnog tržišta, jer je Sovjetskom Savezu bila potrebna čvrsta valuta. Pa onda ta ruska filozofija "ako radi, ne diraj" i "funkcija pre estetike"... Dugačka priča, ali interesantna i treba joj pristupiti bez predrasuda.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Rusi prodaju Nivu kao putnicki automobil povecane prohodnosti.
Ono sto je dobro ima reduktor ali verovali ili ne nema blokadu diferencijala vec se mogla kasnije kupiti i ugraditi.
A ja se nekoliko puta cudio zasto se nista ne dogadja kad se zakucam u blatio u pomerim trecu rucicu.
Stari vlasnik autoservisa i rodavnica Ruski mi to otkrio da ne mislite da sam ja pametan.
Niva nije terenac, nema sasiju, motor jeste slabija a jos da mora klimu da pokrece bilo bi katastrofa.
Ali opet za te pare lepo sluzi po gudurama i atarskim putevima.
Ko kaze da nije za Beograd nek pogleda malo sahtove, ivicnjake i rupe pa nek mi kaze. Kad sam se nasao sa drugarom koji je vozio Porse dogovorimo se da sednemo u kafic udaljen 3km i ja sam svoju kafu dobio dok je on stigao jer je imao 7-8 lezecih da predje.

rebro

pre 2 godine

Ne možete da poredite terenska vozila i SUV.
Audi nema terensko vozilo. BMW nema terensko vozilo.
JEEP Čiroki nije terensko vozilo već SUV. Wrangler je terenac.
Lada Niva je za odnos cena-kvalitet odlična, ako hoćete udobnost onda vam ne treba terenac jer vožnja po terenu ne može da bude udobna. Sve i da vozite Maruder vožnja neće biti udobna.

pera

pre 2 godine

koliko stručnjaka bog te mazo....imam ladu nivu 98. god. ugrađen plin...auto prešao 275.000 hiljada bez generalke, pre 2 godine sređena limarija i ofarban u sivu metalik, motor bez greške radi kao sat....nigde me nije ostavila, a vi stručnjaci vozite ove EUROPSKE džipove samo me zanima dokle .....

Marko

pre 2 godine

@VUK
"Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. "

Lada Niva i nije vozilo za centar Beograda.
Lada Niva je odlična radna mašina za terenske poslove. Nije neka fensi igračka za mamine i tatine sinove. Za ono za šta je namenjena je i više nego dobra.

Kikilišur

pre 2 godine

Presela mi je kada sam radio u MUP-u,beše rat na Kosmetu.
Veoma nepouzdan automobil koji nikako ne trpi menjanje vozača. Ako ga vozi jedan čovek,koji zna kako treba da ga vozi,još donekle može i da posluži.

Motor izuzetno slab za terensko vozilo,još kada sedne nas 5 unutra a pozadi oprema piši propalo. Pregreva se non stop,u terenu. Na otvorenom putu ne toliko.
Trap veoma slab preuzet iz putničke Lade ,čini mi se da je bila Riva ili tako nesto. Terenac koji ima isti trap kao i putničko vozilo. Glupost neopevana.
Sve u svemu veoma slab,loš i nepouzdan automobil.
Imali smo i UAZ-e,neuporedivo su bolji i snažniji,motor 2500cm3 i nijedan se nije pokvario. Pregrub i užasan za vožnju, ali nije se kvario neću da grešim dušu. Niva djubre.

Niva je jeftina i to je njena jedina prednost. Nije za zahtevnu upotrebu i da se menjaju vozači. Ne može to da izdrži .
Rusi prave neke druge stvari ali terence jok. Japanci su tu bili doktori.

Niko

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...
(Gloria, 5. april 2022 13:59)



A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...

DJ

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.
(Mr Majestyk, 5. april 2022 22:53)

Vama Dostojevski, Čajkovski , Puškin, Mendeljejev, ništa ne znače onda vam i ruska salata ne treba, koja se pri tome u Rusiji zove Oliva. vi pravac u Mc Donalds i odmah da date podršku Black lives mater.

gospodin

pre 2 godine

@lada Riva

Sigurno da postoji snimak gde se jedan quattro zaglavljuje a Niva prolazi…
Razumem da je vozilo verovatno solidno za teško prohodne puteve, razumem i da nam je srcu bliže od zapadnjačkih vozila, ali brate nije u prvih deset terenaca.
To što se ovde vozila više od land rovera i jeep-ova nije zasluga njenog kvaliteta već našeg siromaštva. Nažalost.

VUK

pre 2 godine

Servo iziskuje nadljudsku snagu. Da bi vozio , čovek mora da ide redovno u teretanu. Cirkus ! Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. Nema džipa koji nije na našim ulicama. Voze braća sve. Ovo služi za zajebanciju.

deda

pre 2 godine

cim ga manje vise istog,prave skoro pola veka znaci da je dobar. Uostalom ne bi nas narod jurio da kupi Nivu a ne neke bezvezne rerence gde svako malo nesto menhaju pa cak su poceli i na struju da idu.

aca

pre 2 godine

Pa ba ivom frzistu,sve sto je rusko,kinesko ili severnokorejsko je najbolje.Ne znam kako Cecenija stoji sa proizvodnjom i izvozom bilo cega ali bi svakako taj proizvod bio najbolji u Srbiji.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja.

Ako mislite na dzipove iz 90tih to vise ne postoji. Novi su po 60 hiljada i vise a ne mogu ih priustiti mali preduzetnici poslom vezani za teren ni u mnogo bogatijim zemljama od Srbije.
Pravi terenci u Evropi su samo dabl kabovi iz Japana a nisu ispod 45 hiljada.
Vozio sam nivu 10 godina, kupio je novu, posluzila je dobro ali nedostatak klime i sve cesci kvarovi su joj predudili.
Nase firme je kupuju za voznju 7-10 godina i bez ulaganja u limariju je prodaju na otpad.
A motor se ne kvari ali jeste slabiji.

Petrolhead

pre 2 godine

kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k.,... nije najbolji terenac ali jeste odlican, (lola, 5. april 2022 15:10)

Ma uzeli ste (baš si se ti pitao) ih zato što su bile jeftine i ruske. Inače je landrover neuporedivo bolji terenac, a i generalno - retko koji pravi terenac je lošiji u smislu savladavanja terena. Lada je za početak preslaba za bilo kakve ozbiljne prepreke.

Neko poredi Q7 i nivu... pa to je toliko besmileno da nije vredno komentara. Q7 je čista moda... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja. Pogledajte uostalom skupove naših ljudi koji voze terence. Teško ćete nivu videti s nekim ozbiljnim rezultatom na takvim skupovima. Jedini razlog zbog kojeg je ljudi voze je - cena.

pitam

pre 2 godine

Ovo ce biti drugi najprodavanije prevozno sredstvo u Rusiji ove godine…odmah iza bicikle!
(a cushh, 5. april 2022 17:57
Da li nam mozete reci,koliko kosta benzin/dizel u Rusiji?
Cuo sam da je 35 centi,nek bude 40 dinara.
Jel je to skupo ili jeftino,cak i za njih?
Kod nas pojeftinio 2 dinara,sad je 175 dinara, benzin 95.
Sad sam bacio pogled na globalpetrolprices pise da je 0.56 centi,znaci opasna kriza.

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Svojim ocima zimus licno video na Fruskoj Gpri krivina pred hotel Norcev (za one koji znaju put) zaglavi se covek sa kombijem zaledjen put 7 puta pokusavao da se popne i vrati se nazad Lada Niva ispred nas ispred njega bmw x6 mi u pezou 407 bmw ne moze vise da ceka prekipelo mu obilazi kombi iz drugog pokusaja na jedvite jada se penje uz krivinu Lada niva staje ispred kombija kaci na sajlu izvlaci kombi i penje se uz krivinu kao da je napolju leto 25 stepeni suv put nista ne oseti mi malo povuci potegni za njima popnemo se i mi..i sad sta je bolje niva od 10 000 il bmw od 60 000 Niva za sta je stvorena radi posao sve ostalo je sekundarno...

jedna je Nivuška

pre 2 godine

Imao. Lepo bilo. Nikada me nije ostavila. A svuda prošla. Trošila dosta, ali toliko je i pružala. Po nekim stvarima je bila bolja od 4WD Japanca koga sam posle vozio, a i od onog AWD koga danas vozim.

Mr Majestyk

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.

gagi4

pre 2 godine

Dobro, ljudi, kome je Lada smece moze da kupi Audi Q5, malcice je samo skuplji, ali za ljubitelje, vrsne poznavaoce kvaliteta, nije to nista.

Zvrndov

pre 2 godine

To bre nije bilo ni za šumare, samo za drvokradice i krivolovce. Zato je i bila popularna u lopovskim državama.

Poštena čoveka bilo sramota da ga vide u tome. Iz gepeka Nive uvek virili neki rogovi, noga, ruka...

zoki

pre 2 godine

Ne pravi se neizmenjen zato sto je odlican, nego zato sto je rusima to max domet. Evo koliko je star Land Rover, ali on je svakom generacijom evoluirao, dok su terenske sposobnosti ostale.

innbecilo

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate
(bednik, 05. april 2022 19:25)

Pravilno si se potpisao.

Zoran

pre 2 godine

""Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. "

Tacna je, pricala uciteljica djacima u AMerici, gde i moje dete islo.

bednik

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Pa odnos cena- kvalitet je odlican.
Vise za 10 hiljada ne mozes kupiti mali automobil.
Tek terenci od 45 hiljada su neuporedivo bolji za teren. Ne znam za UAZa aamo.
Za put je neudobna, spora, korodira na fabrickoj traci, nedovoljan gepek ali da ima za teren nesto za te pare.
Novi Duster i Vitara za put mnogo bolji ali za blato nisu. Automobil za veterinare, geonetre, lovce, sumare.... za dva coveka i alat

Ladno

pre 2 godine

Vozio sam je 10 godina takođe, pre toga Suzuki. Selio se sa njom, išao na pecanje, na planinarenje. Neudobna na duže staze, mali gepek, malo teža za vožnju. Ali brate gde to prolazi... Blato, led, sneg ništa ne postoji za nju. Najbolji auto kad živiš u vuko*e*i*i.

jonny deep

pre 2 godine

Ma gde dobar, pregreva sa stalno. Za iste pare Suzukija kupujes koji je bolji i ide gde Niva nece.
(Lazar, 05. april 2022 13:09)
Lada jeste udobna kao da sediš golim dupetom na oštar kamen, ali će proći gde drugi niko neće, provereno. Kakav suzuki ili bilo ko. To vozilo je namešteno da ide kroz Sibir, polako, ne da juri, da prolazi kroz makar šta, da bude prosta za popravku. I za to je idealna. Nisu je inženjeri pravili za grad ili autoput. Za šta je namenjena za to idealno služi. Kraj priče.

Alamunja

pre 2 godine

Nije mali potrosac benzina jer zimi ide i do 14-15 litara.
Dizel varijanta je retkost, i lada je to kombinovala sa vise motora sa razlicitom KW.
Niva ima dobru upravljivost, odlcna sedista, dok su mane, lim koji nije pocinkovan, plastika, i neka resenja oko enterijera koja su uradjena dundjerski.
Cena u Rusiji je oko 8000 $, sto ga svrstava u veoma povoljne aute.
U svakom slucaju je jeftino odrzavanje, i veoma je zahvalan auto....

miksx

pre 2 godine

nivu sam kupio polovnu za 3000e, ugradio plin i vozio 5god. zavrsna obrada i plastika koja pucketa je katastrofa ali kao prvi auto zabavi nikad kraja, svi su bezali od mene. imao sam i sudar sa citroenom , meni zakrivljen branik, citroen na otpadu...

Jah

pre 2 godine

Auto koji se nije modernizovao 45 godina. Ne znam šta reci, ima svoje primene i za teren je verovatno jedno od najboljih vozila, ali van toga je teška krsina i djubre. Komšija mu menjao motor dva puta, to nije baš pouzdan auto.

Pera

pre 2 godine

Dobra je za dve osobe i za krace relacije po losim putevima. Za vise osoba je suvise mala, mali prtljaznik i sa daleko manjim stepenom komfora u voznji od drugih vozila. Ali za teren, za te pare, odgovara

Realan

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.

T

pre 2 godine

"Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. Grafitna olovka je rizik u bestezinskom stanju, grafit je provodnik i ako odlomljeni "spic" leti po kabini, moze da napravi ozbiljan problem, pre svega kratak spoj. Ne zna se koliko je novca Nasa potrosila na svoj napusteni projekat, ali je svemirsku olovku koja pise u bestezinskom stanju na kraju napravila privatna firma o svom trosku. Posle je olovke prodavala i Nasi i Rusima. Ulozeni novac nisu mogli da povrate ni od Nase ni od Rusa, jer su olovke prodavali za po nekoliko dolara po komadu a za razvoj su navodno potrosili milion dolara. Medjutim olovka je imala marketinski uspeh i uspesno se prodaje i dan-danas, potrazite na netu "Space Pen".

Dobro

pre 2 godine

Verovatno ima nekih razlika u kvalitetu za zapadno trziste, jer imam komsiju, ovde u Holandiji, koji je pre desetak godina uvezao jednu Nivu iz Nemacke i odlicno ga sluzi. Ne pregrejava se uopste, elektrika isto radi besprekorno ali moram da kazem da je redovno odrzava svake godine sa tehnickim pregledom obavi i servis. Kaze da prelazi oko 15.000 godisnje, sto i nije bas malo. Vidim da je vozi skoro svaki dan i cesto pricamo o losim iskustvima koje mi u Srbiji imamo sa Nivom.
Ovde ima i zakonskih olaksica za placanje poreza na puteve (za Golf benzinac recimo 50-60 evra mesecno, za dizel duplo vise, (vozio-ne vozio), a za Yougtimere (starije od 25 godina) je taj iznos 250 evra za celu godinu, a za Olditimere, (starije od 40 godina) ne placa se nista, samo osiguranje.

Iz zemlje lala, uvek vas,

lola

pre 2 godine

@Kiklop
ti bas mrzis ...ali cisto informativno, kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k., sta mislis dal' smo posle za terence uzimali Nive, preturio sam 250 do 300k kilometara sa njima sluzbemo a i svoju sam imao, nije najbolji terenac ali jeste odlican, dal' sad kapiras kakvu si bedastocu napisal Dudek..

lada Riva

pre 2 godine

sećam se video klipa gde je Audi Q7 krenuo preko poljane sa snegom i odma se zaglavio, i dok se sa snimka vidi da on pokušava da se "iščupa" i to neuspešno, u pozadini , odjednom, ko zna odakle na sredini poljane juri Lada Niva kao luda, kao da sneg ne postoji, ode Lada a Audi još "šenka" levo desno ...
i da , reče neko kako za tih 45 godina bila ništa i ostala ništa... ovo je sirova terenčina prve klase koja "jede" sve pred sobom , šta drugo reći

Trt

pre 2 godine

Izvikan auto, pre svega zbog svoje cene i jednostavnosti izrade. I ako nema crash testa postoji ogroman broj videa sta se desi sa nivom pri sudaru od 60 na sat, verovatnoca da ce te zivi izaci iz te harmonike lima je manja od 10%.....nekom to nije bitno a nekom je prva stvar pri kupovini automobila.

kladzom do bola

pre 2 godine

Moj tast je prosle godine kupio novu za lov . Imao pre stariju varijantu . On zadovoljan , jos kaze : "kad bude umro ostavlja mom unuku " . Moj klinja me odmah pitao , da je proda :)

Djorke

pre 2 godine

Stvarno je legenda, steta samo sto se nije proslavila kvalitetom. Da je kvalitetna, bila bi legenda na kvadrat :) , nego rusi i kontrola kvaliteta … kao mi sa Zastavom.

Ataman CG

pre 2 godine

Vozio sam je skoro 10 godina. Srećnih 101.700 km. U njoj izveo troje djece iz porodilišta. Selio se pet-šest puta stan i dva puta kancelarija. Nikada me nigdje nije iznevjerila. Prosta joj svaka kap benzina i plina koje je potrošila. Prodao sam je kad više nisam mogao da nađem u CG normalnog automehaničara za redovno održavanje. Svi smo plakali kada je čovjek odvezao iz našeg dvorišta.
Srećan rođendan, Lada Niva !

Gloria

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...

XXL

pre 2 godine

A kad navrši 50.g dobiće i naziv "Metuzalem" k'o i ona raketa nosač što im leti 60.g. (Sojuz pa kad su pitali ruse zašto je ne menjaju, a oni odgovorili, a zašto da je menjamo kad se ne kvari ..., a tek strani astronauti kako su okarakterisali kapsulu ... ali im je ona život spasila). Rusi su pragmatični ...

Ataman CG

pre 2 godine

Vozio sam je skoro 10 godina. Srećnih 101.700 km. U njoj izveo troje djece iz porodilišta. Selio se pet-šest puta stan i dva puta kancelarija. Nikada me nigdje nije iznevjerila. Prosta joj svaka kap benzina i plina koje je potrošila. Prodao sam je kad više nisam mogao da nađem u CG normalnog automehaničara za redovno održavanje. Svi smo plakali kada je čovjek odvezao iz našeg dvorišta.
Srećan rođendan, Lada Niva !

Djorke

pre 2 godine

Stvarno je legenda, steta samo sto se nije proslavila kvalitetom. Da je kvalitetna, bila bi legenda na kvadrat :) , nego rusi i kontrola kvaliteta … kao mi sa Zastavom.

XXL

pre 2 godine

A kad navrši 50.g dobiće i naziv "Metuzalem" k'o i ona raketa nosač što im leti 60.g. (Sojuz pa kad su pitali ruse zašto je ne menjaju, a oni odgovorili, a zašto da je menjamo kad se ne kvari ..., a tek strani astronauti kako su okarakterisali kapsulu ... ali im je ona život spasila). Rusi su pragmatični ...

jonny deep

pre 2 godine

Ma gde dobar, pregreva sa stalno. Za iste pare Suzukija kupujes koji je bolji i ide gde Niva nece.
(Lazar, 05. april 2022 13:09)
Lada jeste udobna kao da sediš golim dupetom na oštar kamen, ali će proći gde drugi niko neće, provereno. Kakav suzuki ili bilo ko. To vozilo je namešteno da ide kroz Sibir, polako, ne da juri, da prolazi kroz makar šta, da bude prosta za popravku. I za to je idealna. Nisu je inženjeri pravili za grad ili autoput. Za šta je namenjena za to idealno služi. Kraj priče.

Ladno

pre 2 godine

Vozio sam je 10 godina takođe, pre toga Suzuki. Selio se sa njom, išao na pecanje, na planinarenje. Neudobna na duže staze, mali gepek, malo teža za vožnju. Ali brate gde to prolazi... Blato, led, sneg ništa ne postoji za nju. Najbolji auto kad živiš u vuko*e*i*i.

Pera

pre 2 godine

Dobra je za dve osobe i za krace relacije po losim putevima. Za vise osoba je suvise mala, mali prtljaznik i sa daleko manjim stepenom komfora u voznji od drugih vozila. Ali za teren, za te pare, odgovara

Realan

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.

lada Riva

pre 2 godine

sećam se video klipa gde je Audi Q7 krenuo preko poljane sa snegom i odma se zaglavio, i dok se sa snimka vidi da on pokušava da se "iščupa" i to neuspešno, u pozadini , odjednom, ko zna odakle na sredini poljane juri Lada Niva kao luda, kao da sneg ne postoji, ode Lada a Audi još "šenka" levo desno ...
i da , reče neko kako za tih 45 godina bila ništa i ostala ništa... ovo je sirova terenčina prve klase koja "jede" sve pred sobom , šta drugo reći

miksx

pre 2 godine

nivu sam kupio polovnu za 3000e, ugradio plin i vozio 5god. zavrsna obrada i plastika koja pucketa je katastrofa ali kao prvi auto zabavi nikad kraja, svi su bezali od mene. imao sam i sudar sa citroenom , meni zakrivljen branik, citroen na otpadu...

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Svojim ocima zimus licno video na Fruskoj Gpri krivina pred hotel Norcev (za one koji znaju put) zaglavi se covek sa kombijem zaledjen put 7 puta pokusavao da se popne i vrati se nazad Lada Niva ispred nas ispred njega bmw x6 mi u pezou 407 bmw ne moze vise da ceka prekipelo mu obilazi kombi iz drugog pokusaja na jedvite jada se penje uz krivinu Lada niva staje ispred kombija kaci na sajlu izvlaci kombi i penje se uz krivinu kao da je napolju leto 25 stepeni suv put nista ne oseti mi malo povuci potegni za njima popnemo se i mi..i sad sta je bolje niva od 10 000 il bmw od 60 000 Niva za sta je stvorena radi posao sve ostalo je sekundarno...

Dobro

pre 2 godine

Verovatno ima nekih razlika u kvalitetu za zapadno trziste, jer imam komsiju, ovde u Holandiji, koji je pre desetak godina uvezao jednu Nivu iz Nemacke i odlicno ga sluzi. Ne pregrejava se uopste, elektrika isto radi besprekorno ali moram da kazem da je redovno odrzava svake godine sa tehnickim pregledom obavi i servis. Kaze da prelazi oko 15.000 godisnje, sto i nije bas malo. Vidim da je vozi skoro svaki dan i cesto pricamo o losim iskustvima koje mi u Srbiji imamo sa Nivom.
Ovde ima i zakonskih olaksica za placanje poreza na puteve (za Golf benzinac recimo 50-60 evra mesecno, za dizel duplo vise, (vozio-ne vozio), a za Yougtimere (starije od 25 godina) je taj iznos 250 evra za celu godinu, a za Olditimere, (starije od 40 godina) ne placa se nista, samo osiguranje.

Iz zemlje lala, uvek vas,

lola

pre 2 godine

@Kiklop
ti bas mrzis ...ali cisto informativno, kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k., sta mislis dal' smo posle za terence uzimali Nive, preturio sam 250 do 300k kilometara sa njima sluzbemo a i svoju sam imao, nije najbolji terenac ali jeste odlican, dal' sad kapiras kakvu si bedastocu napisal Dudek..

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Pa odnos cena- kvalitet je odlican.
Vise za 10 hiljada ne mozes kupiti mali automobil.
Tek terenci od 45 hiljada su neuporedivo bolji za teren. Ne znam za UAZa aamo.
Za put je neudobna, spora, korodira na fabrickoj traci, nedovoljan gepek ali da ima za teren nesto za te pare.
Novi Duster i Vitara za put mnogo bolji ali za blato nisu. Automobil za veterinare, geonetre, lovce, sumare.... za dva coveka i alat

gagi4

pre 2 godine

Dobro, ljudi, kome je Lada smece moze da kupi Audi Q5, malcice je samo skuplji, ali za ljubitelje, vrsne poznavaoce kvaliteta, nije to nista.

innbecilo

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate
(bednik, 05. april 2022 19:25)

Pravilno si se potpisao.

Mr Majestyk

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.

kladzom do bola

pre 2 godine

Moj tast je prosle godine kupio novu za lov . Imao pre stariju varijantu . On zadovoljan , jos kaze : "kad bude umro ostavlja mom unuku " . Moj klinja me odmah pitao , da je proda :)

Alamunja

pre 2 godine

Nije mali potrosac benzina jer zimi ide i do 14-15 litara.
Dizel varijanta je retkost, i lada je to kombinovala sa vise motora sa razlicitom KW.
Niva ima dobru upravljivost, odlcna sedista, dok su mane, lim koji nije pocinkovan, plastika, i neka resenja oko enterijera koja su uradjena dundjerski.
Cena u Rusiji je oko 8000 $, sto ga svrstava u veoma povoljne aute.
U svakom slucaju je jeftino odrzavanje, i veoma je zahvalan auto....

Jah

pre 2 godine

Auto koji se nije modernizovao 45 godina. Ne znam šta reci, ima svoje primene i za teren je verovatno jedno od najboljih vozila, ali van toga je teška krsina i djubre. Komšija mu menjao motor dva puta, to nije baš pouzdan auto.

Trt

pre 2 godine

Izvikan auto, pre svega zbog svoje cene i jednostavnosti izrade. I ako nema crash testa postoji ogroman broj videa sta se desi sa nivom pri sudaru od 60 na sat, verovatnoca da ce te zivi izaci iz te harmonike lima je manja od 10%.....nekom to nije bitno a nekom je prva stvar pri kupovini automobila.

T

pre 2 godine

"Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. Grafitna olovka je rizik u bestezinskom stanju, grafit je provodnik i ako odlomljeni "spic" leti po kabini, moze da napravi ozbiljan problem, pre svega kratak spoj. Ne zna se koliko je novca Nasa potrosila na svoj napusteni projekat, ali je svemirsku olovku koja pise u bestezinskom stanju na kraju napravila privatna firma o svom trosku. Posle je olovke prodavala i Nasi i Rusima. Ulozeni novac nisu mogli da povrate ni od Nase ni od Rusa, jer su olovke prodavali za po nekoliko dolara po komadu a za razvoj su navodno potrosili milion dolara. Medjutim olovka je imala marketinski uspeh i uspesno se prodaje i dan-danas, potrazite na netu "Space Pen".

pitam

pre 2 godine

Ovo ce biti drugi najprodavanije prevozno sredstvo u Rusiji ove godine…odmah iza bicikle!
(a cushh, 5. april 2022 17:57
Da li nam mozete reci,koliko kosta benzin/dizel u Rusiji?
Cuo sam da je 35 centi,nek bude 40 dinara.
Jel je to skupo ili jeftino,cak i za njih?
Kod nas pojeftinio 2 dinara,sad je 175 dinara, benzin 95.
Sad sam bacio pogled na globalpetrolprices pise da je 0.56 centi,znaci opasna kriza.

zoki

pre 2 godine

Ne pravi se neizmenjen zato sto je odlican, nego zato sto je rusima to max domet. Evo koliko je star Land Rover, ali on je svakom generacijom evoluirao, dok su terenske sposobnosti ostale.

DJ

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.
(Mr Majestyk, 5. april 2022 22:53)

Vama Dostojevski, Čajkovski , Puškin, Mendeljejev, ništa ne znače onda vam i ruska salata ne treba, koja se pri tome u Rusiji zove Oliva. vi pravac u Mc Donalds i odmah da date podršku Black lives mater.

Gloria

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...

Petrolhead

pre 2 godine

kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k.,... nije najbolji terenac ali jeste odlican, (lola, 5. april 2022 15:10)

Ma uzeli ste (baš si se ti pitao) ih zato što su bile jeftine i ruske. Inače je landrover neuporedivo bolji terenac, a i generalno - retko koji pravi terenac je lošiji u smislu savladavanja terena. Lada je za početak preslaba za bilo kakve ozbiljne prepreke.

Neko poredi Q7 i nivu... pa to je toliko besmileno da nije vredno komentara. Q7 je čista moda... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja. Pogledajte uostalom skupove naših ljudi koji voze terence. Teško ćete nivu videti s nekim ozbiljnim rezultatom na takvim skupovima. Jedini razlog zbog kojeg je ljudi voze je - cena.

gospodin

pre 2 godine

@lada Riva

Sigurno da postoji snimak gde se jedan quattro zaglavljuje a Niva prolazi…
Razumem da je vozilo verovatno solidno za teško prohodne puteve, razumem i da nam je srcu bliže od zapadnjačkih vozila, ali brate nije u prvih deset terenaca.
To što se ovde vozila više od land rovera i jeep-ova nije zasluga njenog kvaliteta već našeg siromaštva. Nažalost.

jedna je Nivuška

pre 2 godine

Imao. Lepo bilo. Nikada me nije ostavila. A svuda prošla. Trošila dosta, ali toliko je i pružala. Po nekim stvarima je bila bolja od 4WD Japanca koga sam posle vozio, a i od onog AWD koga danas vozim.

bednik

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate

Zvrndov

pre 2 godine

To bre nije bilo ni za šumare, samo za drvokradice i krivolovce. Zato je i bila popularna u lopovskim državama.

Poštena čoveka bilo sramota da ga vide u tome. Iz gepeka Nive uvek virili neki rogovi, noga, ruka...

Zoran

pre 2 godine

""Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. "

Tacna je, pricala uciteljica djacima u AMerici, gde i moje dete islo.

rebro

pre 2 godine

Ne možete da poredite terenska vozila i SUV.
Audi nema terensko vozilo. BMW nema terensko vozilo.
JEEP Čiroki nije terensko vozilo već SUV. Wrangler je terenac.
Lada Niva je za odnos cena-kvalitet odlična, ako hoćete udobnost onda vam ne treba terenac jer vožnja po terenu ne može da bude udobna. Sve i da vozite Maruder vožnja neće biti udobna.

Niko

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...
(Gloria, 5. april 2022 13:59)



A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...

pera

pre 2 godine

koliko stručnjaka bog te mazo....imam ladu nivu 98. god. ugrađen plin...auto prešao 275.000 hiljada bez generalke, pre 2 godine sređena limarija i ofarban u sivu metalik, motor bez greške radi kao sat....nigde me nije ostavila, a vi stručnjaci vozite ove EUROPSKE džipove samo me zanima dokle .....

Marko

pre 2 godine

@VUK
"Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. "

Lada Niva i nije vozilo za centar Beograda.
Lada Niva je odlična radna mašina za terenske poslove. Nije neka fensi igračka za mamine i tatine sinove. Za ono za šta je namenjena je i više nego dobra.

Kikilišur

pre 2 godine

Presela mi je kada sam radio u MUP-u,beše rat na Kosmetu.
Veoma nepouzdan automobil koji nikako ne trpi menjanje vozača. Ako ga vozi jedan čovek,koji zna kako treba da ga vozi,još donekle može i da posluži.

Motor izuzetno slab za terensko vozilo,još kada sedne nas 5 unutra a pozadi oprema piši propalo. Pregreva se non stop,u terenu. Na otvorenom putu ne toliko.
Trap veoma slab preuzet iz putničke Lade ,čini mi se da je bila Riva ili tako nesto. Terenac koji ima isti trap kao i putničko vozilo. Glupost neopevana.
Sve u svemu veoma slab,loš i nepouzdan automobil.
Imali smo i UAZ-e,neuporedivo su bolji i snažniji,motor 2500cm3 i nijedan se nije pokvario. Pregrub i užasan za vožnju, ali nije se kvario neću da grešim dušu. Niva djubre.

Niva je jeftina i to je njena jedina prednost. Nije za zahtevnu upotrebu i da se menjaju vozači. Ne može to da izdrži .
Rusi prave neke druge stvari ali terence jok. Japanci su tu bili doktori.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja.

Ako mislite na dzipove iz 90tih to vise ne postoji. Novi su po 60 hiljada i vise a ne mogu ih priustiti mali preduzetnici poslom vezani za teren ni u mnogo bogatijim zemljama od Srbije.
Pravi terenci u Evropi su samo dabl kabovi iz Japana a nisu ispod 45 hiljada.
Vozio sam nivu 10 godina, kupio je novu, posluzila je dobro ali nedostatak klime i sve cesci kvarovi su joj predudili.
Nase firme je kupuju za voznju 7-10 godina i bez ulaganja u limariju je prodaju na otpad.
A motor se ne kvari ali jeste slabiji.

Tata

pre 2 godine

Погледајте на нету тест Ладе Ниве у Енглеској. Возили сз ои неким ливадама и брдима. Са њом је ишао и Ленд Ровер Дефендер који се заглавио. Лада је прошла поред њега. Коментар водитеља је био тај да је Лада Нива најјефтиније 4х4 возило а вероватно и најбоље.

aca

pre 2 godine

Pa ba ivom frzistu,sve sto je rusko,kinesko ili severnokorejsko je najbolje.Ne znam kako Cecenija stoji sa proizvodnjom i izvozom bilo cega ali bi svakako taj proizvod bio najbolji u Srbiji.

deda

pre 2 godine

cim ga manje vise istog,prave skoro pola veka znaci da je dobar. Uostalom ne bi nas narod jurio da kupi Nivu a ne neke bezvezne rerence gde svako malo nesto menhaju pa cak su poceli i na struju da idu.

Al

pre 2 godine

Da bi se "njiva" pravično ocenila i da bi se iskoračilo iz stereotipa i rusofilije/rusofobije, treba se prvo više informisati o tome čemu i kome je od starta bila namenjena.
Kako je već lepo rečeno, taj model je zaista putnički auto povećane prohodnosti, a ne terenac. Kao takav je Rusima očigledno vršio posao.
Plus - centralna/planska privreda i opšti pristup proizvodnji automobila. U prevodu: u Toljatiju su i te kako pratili šta se radi preko granice, ali ako oni smisle neko lepše, naprednije i privlačnije (tj. skuplje) rešenje, neko "odozgo" mora da presudi da li za to ima para. Odgovor je najčešće bivao "ne", i to ne samo za "njivu", već i za druga sovjetska i vozila iza cele gvozdene zavese.
Pogledajte - zaista ima interesantnih modela koji su ostali koncepti ili prototipovi, samo zato što su ih stopirala kojekakva socijalistička ministarstva ili komiteti. To važi čak i za npr. "trabant" - da su samo inženjeri pitani, on bi koliko osamdesetih ličio na "sitroen vizu".
Poboljšanja su "moskviči" ili "lade" doživljavali ponajviše zbog zapadnog tržišta, jer je Sovjetskom Savezu bila potrebna čvrsta valuta. Pa onda ta ruska filozofija "ako radi, ne diraj" i "funkcija pre estetike"... Dugačka priča, ali interesantna i treba joj pristupiti bez predrasuda.

VUK

pre 2 godine

Servo iziskuje nadljudsku snagu. Da bi vozio , čovek mora da ide redovno u teretanu. Cirkus ! Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. Nema džipa koji nije na našim ulicama. Voze braća sve. Ovo služi za zajebanciju.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Rusi prodaju Nivu kao putnicki automobil povecane prohodnosti.
Ono sto je dobro ima reduktor ali verovali ili ne nema blokadu diferencijala vec se mogla kasnije kupiti i ugraditi.
A ja se nekoliko puta cudio zasto se nista ne dogadja kad se zakucam u blatio u pomerim trecu rucicu.
Stari vlasnik autoservisa i rodavnica Ruski mi to otkrio da ne mislite da sam ja pametan.
Niva nije terenac, nema sasiju, motor jeste slabija a jos da mora klimu da pokrece bilo bi katastrofa.
Ali opet za te pare lepo sluzi po gudurama i atarskim putevima.
Ko kaze da nije za Beograd nek pogleda malo sahtove, ivicnjake i rupe pa nek mi kaze. Kad sam se nasao sa drugarom koji je vozio Porse dogovorimo se da sednemo u kafic udaljen 3km i ja sam svoju kafu dobio dok je on stigao jer je imao 7-8 lezecih da predje.

Toni Markov

pre 2 godine

"Nikad me nije ostavila" je mjerilo za kvalitetu auta sredinom proslog vijeka. Vozeci zapadni odrzavani auto imas mozda jednom u zivotu sansu da stane na putu. I sta? Velika stvar! A Ako je bitno samo da se prevezes svi bi vozili Dacie i Lade. Auto je mnogo, mnogo vise to sovjeti nisu shvacali pa su i ostali 50 god u proslosti s autoindustrijom.

Macak u cizmama

pre 2 godine

Vozio sluzbenu neko vreme, realno najpregledniji auto na svetu ali sa nekim od najgorih ergonomskih resenja u istoriji. Neki su na tezi nacin shvatili da to nije lifestyle putnicki auto vec grubo terensko vozilo. Tockovi u krajnjim uglovima, sa uskim kranponkama, moze bilo gde da se probije. Grad jos onako, ali ko je vozio po autoputu, teska prica. Ova nasa se dosta kvarila kad su se izivljavali, ko je znao da je vozi, radila je sasvim korektno, kao bilo koji auto iz 70ih.

kole

pre 2 godine

Mi u firmi imamo potrebu za terenskim vozilima, pa o Nivi znam poprilicno. Prve serije su bile solidne i u tri smene bez mnogo odmora sa svakakvim vozacima su gurale po 200.000km bez problema. Sto je vreme prolazilo bile su sve osetljivije i kvarljivije, pa su vise bile u servisu nego na poslu. Onaj noviji model sa 1.7 motorom je imao ocajno kvacilo koje nije moglo da predje ni 30.000km i to kod vozaca koji su je zaduzili i samo oni vozili. Sada dobijamo Dastere 1.5 Dci i Pande 4X4 sa dva cilindra. Tek su stigli, pa cemo videti kako se ponasaju kao sluzbena-terenska vozila.

error404

pre 2 godine

da...imam nivu 2004...karburator i plin...jednom bio na severu nemačke...1600 km...vrlo neprijatno iskustvo...ajde po ravnom...ili nizbrdo...ali, uzbrdo...he he...ni 90 na sat...preticalo me stotinu šlepera...sada mi je to drugi auto...neka offroad druženja ili odlazak na pecanje...slab i zastareo motor...troši 15 l benzina...najbolje standarne gume, kama...one ozbiljnije ne prolaze tehnički...moja niva...deo opreme za pecanje...

Moje ime

pre 2 godine

“A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...”

Potraži brajko koliko je Amerikanaca poginulo u njihovom svemirskom programu, a koliko Rusa u sovjetskom i ruskom. Može i po broju lansiranja ili kako god hoćeš.
Daleko od toga da mislim da Rusi brinu za svoje, ali stvarno, toliko su bistri Amerikanci da su koristili čisti kisik, znaš kako to gori? Apollo 1 posada je nažalost saznala.

lol

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.
(Realan, 5. april 2022 17:31)
Staviti Land rover i Land Cruser u istu recenicu je u najmanju ruku blesavo...

Zvrndov

pre 2 godine

To bre nije bilo ni za šumare, samo za drvokradice i krivolovce. Zato je i bila popularna u lopovskim državama.

Poštena čoveka bilo sramota da ga vide u tome. Iz gepeka Nive uvek virili neki rogovi, noga, ruka...

zoki

pre 2 godine

Ne pravi se neizmenjen zato sto je odlican, nego zato sto je rusima to max domet. Evo koliko je star Land Rover, ali on je svakom generacijom evoluirao, dok su terenske sposobnosti ostale.

innbecilo

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate
(bednik, 05. april 2022 19:25)

Pravilno si se potpisao.

Gloria

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...

Ataman CG

pre 2 godine

Vozio sam je skoro 10 godina. Srećnih 101.700 km. U njoj izveo troje djece iz porodilišta. Selio se pet-šest puta stan i dva puta kancelarija. Nikada me nigdje nije iznevjerila. Prosta joj svaka kap benzina i plina koje je potrošila. Prodao sam je kad više nisam mogao da nađem u CG normalnog automehaničara za redovno održavanje. Svi smo plakali kada je čovjek odvezao iz našeg dvorišta.
Srećan rođendan, Lada Niva !

Trt

pre 2 godine

Izvikan auto, pre svega zbog svoje cene i jednostavnosti izrade. I ako nema crash testa postoji ogroman broj videa sta se desi sa nivom pri sudaru od 60 na sat, verovatnoca da ce te zivi izaci iz te harmonike lima je manja od 10%.....nekom to nije bitno a nekom je prva stvar pri kupovini automobila.

Djorke

pre 2 godine

Stvarno je legenda, steta samo sto se nije proslavila kvalitetom. Da je kvalitetna, bila bi legenda na kvadrat :) , nego rusi i kontrola kvaliteta … kao mi sa Zastavom.

Niko

pre 2 godine

Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute. Potrošili milione dolara u projekt ali olovka nije nikako bivala dovoljno dobra. Na kraju odluče da špijuniraju ruse, da vide šta oni rade po tom pitanju. I dobiju od svojih agenata odgovor: rusi su u svoj projekat astronautske olovke uložili čitava dva dolara: prosto, uzeli su običnu olovku sa grafitnim srcem i to je to, problem riješen.
Priču vam po sjećanju prepričavam, nekad davno sam je čuo u nekom dokumentarcu na njemačkom ZDF. Priča nije o Ladi Nivi, ali kazuje štošta o ruskoj pragmatičnosti...
(Gloria, 5. april 2022 13:59)



A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...

bednik

pre 2 godine

ja sam vozio bubu 1963 30ak godina jer nikada nisam imao za novi auto kao komuanjre oficiri koj ius kupovlai fice i stojadien u kesu od jedne plate a kad je trebal oda se brani drzva njih nigde niej bil onego su nas silo modvodili a njihov jedini psoao je odbrana zemlje, sad vozim opela starog 20 godina dok gledam ove koji su se preko noci obogatili uskocili u mercedese dzipove od 100 soma evra pa odna mi kazu da je to od plate

lada Riva

pre 2 godine

sećam se video klipa gde je Audi Q7 krenuo preko poljane sa snegom i odma se zaglavio, i dok se sa snimka vidi da on pokušava da se "iščupa" i to neuspešno, u pozadini , odjednom, ko zna odakle na sredini poljane juri Lada Niva kao luda, kao da sneg ne postoji, ode Lada a Audi još "šenka" levo desno ...
i da , reče neko kako za tih 45 godina bila ništa i ostala ništa... ovo je sirova terenčina prve klase koja "jede" sve pred sobom , šta drugo reći

Mr Majestyk

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.

Jah

pre 2 godine

Auto koji se nije modernizovao 45 godina. Ne znam šta reci, ima svoje primene i za teren je verovatno jedno od najboljih vozila, ali van toga je teška krsina i djubre. Komšija mu menjao motor dva puta, to nije baš pouzdan auto.

Realan

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.

XXL

pre 2 godine

A kad navrši 50.g dobiće i naziv "Metuzalem" k'o i ona raketa nosač što im leti 60.g. (Sojuz pa kad su pitali ruse zašto je ne menjaju, a oni odgovorili, a zašto da je menjamo kad se ne kvari ..., a tek strani astronauti kako su okarakterisali kapsulu ... ali im je ona život spasila). Rusi su pragmatični ...

Zoran

pre 2 godine

""Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. "

Tacna je, pricala uciteljica djacima u AMerici, gde i moje dete islo.

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Svojim ocima zimus licno video na Fruskoj Gpri krivina pred hotel Norcev (za one koji znaju put) zaglavi se covek sa kombijem zaledjen put 7 puta pokusavao da se popne i vrati se nazad Lada Niva ispred nas ispred njega bmw x6 mi u pezou 407 bmw ne moze vise da ceka prekipelo mu obilazi kombi iz drugog pokusaja na jedvite jada se penje uz krivinu Lada niva staje ispred kombija kaci na sajlu izvlaci kombi i penje se uz krivinu kao da je napolju leto 25 stepeni suv put nista ne oseti mi malo povuci potegni za njima popnemo se i mi..i sad sta je bolje niva od 10 000 il bmw od 60 000 Niva za sta je stvorena radi posao sve ostalo je sekundarno...

Petrolhead

pre 2 godine

kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k.,... nije najbolji terenac ali jeste odlican, (lola, 5. april 2022 15:10)

Ma uzeli ste (baš si se ti pitao) ih zato što su bile jeftine i ruske. Inače je landrover neuporedivo bolji terenac, a i generalno - retko koji pravi terenac je lošiji u smislu savladavanja terena. Lada je za početak preslaba za bilo kakve ozbiljne prepreke.

Neko poredi Q7 i nivu... pa to je toliko besmileno da nije vredno komentara. Q7 je čista moda... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja. Pogledajte uostalom skupove naših ljudi koji voze terence. Teško ćete nivu videti s nekim ozbiljnim rezultatom na takvim skupovima. Jedini razlog zbog kojeg je ljudi voze je - cena.

DJ

pre 2 godine

Kanta ko i sve rusko jedino sto valja iz rusije je ruska salata. (sasa, 5. april 2022 22:11)

I vodka. Mada je vodka iz Poljske. A i ruska salata je iz Francuske. Ali to je to.
(Mr Majestyk, 5. april 2022 22:53)

Vama Dostojevski, Čajkovski , Puškin, Mendeljejev, ništa ne znače onda vam i ruska salata ne treba, koja se pri tome u Rusiji zove Oliva. vi pravac u Mc Donalds i odmah da date podršku Black lives mater.

lola

pre 2 godine

@Kiklop
ti bas mrzis ...ali cisto informativno, kada su u Progres stigle prve Nive uzeli smo dve na probu, odvezli u Koviljski rit i paralelno probali sa l.roverom, uazom, fiat k., sta mislis dal' smo posle za terence uzimali Nive, preturio sam 250 do 300k kilometara sa njima sluzbemo a i svoju sam imao, nije najbolji terenac ali jeste odlican, dal' sad kapiras kakvu si bedastocu napisal Dudek..

pera

pre 2 godine

koliko stručnjaka bog te mazo....imam ladu nivu 98. god. ugrađen plin...auto prešao 275.000 hiljada bez generalke, pre 2 godine sređena limarija i ofarban u sivu metalik, motor bez greške radi kao sat....nigde me nije ostavila, a vi stručnjaci vozite ove EUROPSKE džipove samo me zanima dokle .....

jedna je Nivuška

pre 2 godine

Imao. Lepo bilo. Nikada me nije ostavila. A svuda prošla. Trošila dosta, ali toliko je i pružala. Po nekim stvarima je bila bolja od 4WD Japanca koga sam posle vozio, a i od onog AWD koga danas vozim.

pitam

pre 2 godine

Ovo ce biti drugi najprodavanije prevozno sredstvo u Rusiji ove godine…odmah iza bicikle!
(a cushh, 5. april 2022 17:57
Da li nam mozete reci,koliko kosta benzin/dizel u Rusiji?
Cuo sam da je 35 centi,nek bude 40 dinara.
Jel je to skupo ili jeftino,cak i za njih?
Kod nas pojeftinio 2 dinara,sad je 175 dinara, benzin 95.
Sad sam bacio pogled na globalpetrolprices pise da je 0.56 centi,znaci opasna kriza.

jonny deep

pre 2 godine

Ma gde dobar, pregreva sa stalno. Za iste pare Suzukija kupujes koji je bolji i ide gde Niva nece.
(Lazar, 05. april 2022 13:09)
Lada jeste udobna kao da sediš golim dupetom na oštar kamen, ali će proći gde drugi niko neće, provereno. Kakav suzuki ili bilo ko. To vozilo je namešteno da ide kroz Sibir, polako, ne da juri, da prolazi kroz makar šta, da bude prosta za popravku. I za to je idealna. Nisu je inženjeri pravili za grad ili autoput. Za šta je namenjena za to idealno služi. Kraj priče.

T

pre 2 godine

"Razvijali su ameri šezdesetih godina prošlog vijeka olovku za svoje astronaute."
Prica, iako zvuci interesantno, nije tacna. Grafitna olovka je rizik u bestezinskom stanju, grafit je provodnik i ako odlomljeni "spic" leti po kabini, moze da napravi ozbiljan problem, pre svega kratak spoj. Ne zna se koliko je novca Nasa potrosila na svoj napusteni projekat, ali je svemirsku olovku koja pise u bestezinskom stanju na kraju napravila privatna firma o svom trosku. Posle je olovke prodavala i Nasi i Rusima. Ulozeni novac nisu mogli da povrate ni od Nase ni od Rusa, jer su olovke prodavali za po nekoliko dolara po komadu a za razvoj su navodno potrosili milion dolara. Medjutim olovka je imala marketinski uspeh i uspesno se prodaje i dan-danas, potrazite na netu "Space Pen".

VUK

pre 2 godine

Servo iziskuje nadljudsku snagu. Da bi vozio , čovek mora da ide redovno u teretanu. Cirkus ! Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. Nema džipa koji nije na našim ulicama. Voze braća sve. Ovo služi za zajebanciju.

miksx

pre 2 godine

nivu sam kupio polovnu za 3000e, ugradio plin i vozio 5god. zavrsna obrada i plastika koja pucketa je katastrofa ali kao prvi auto zabavi nikad kraja, svi su bezali od mene. imao sam i sudar sa citroenom , meni zakrivljen branik, citroen na otpadu...

deda

pre 2 godine

cim ga manje vise istog,prave skoro pola veka znaci da je dobar. Uostalom ne bi nas narod jurio da kupi Nivu a ne neke bezvezne rerence gde svako malo nesto menhaju pa cak su poceli i na struju da idu.

aca

pre 2 godine

Pa ba ivom frzistu,sve sto je rusko,kinesko ili severnokorejsko je najbolje.Ne znam kako Cecenija stoji sa proizvodnjom i izvozom bilo cega ali bi svakako taj proizvod bio najbolji u Srbiji.

gagi4

pre 2 godine

Dobro, ljudi, kome je Lada smece moze da kupi Audi Q5, malcice je samo skuplji, ali za ljubitelje, vrsne poznavaoce kvaliteta, nije to nista.

Toni Markov

pre 2 godine

"Nikad me nije ostavila" je mjerilo za kvalitetu auta sredinom proslog vijeka. Vozeci zapadni odrzavani auto imas mozda jednom u zivotu sansu da stane na putu. I sta? Velika stvar! A Ako je bitno samo da se prevezes svi bi vozili Dacie i Lade. Auto je mnogo, mnogo vise to sovjeti nisu shvacali pa su i ostali 50 god u proslosti s autoindustrijom.

Alamunja

pre 2 godine

Nije mali potrosac benzina jer zimi ide i do 14-15 litara.
Dizel varijanta je retkost, i lada je to kombinovala sa vise motora sa razlicitom KW.
Niva ima dobru upravljivost, odlcna sedista, dok su mane, lim koji nije pocinkovan, plastika, i neka resenja oko enterijera koja su uradjena dundjerski.
Cena u Rusiji je oko 8000 $, sto ga svrstava u veoma povoljne aute.
U svakom slucaju je jeftino odrzavanje, i veoma je zahvalan auto....

Ladno

pre 2 godine

Vozio sam je 10 godina takođe, pre toga Suzuki. Selio se sa njom, išao na pecanje, na planinarenje. Neudobna na duže staze, mali gepek, malo teža za vožnju. Ali brate gde to prolazi... Blato, led, sneg ništa ne postoji za nju. Najbolji auto kad živiš u vuko*e*i*i.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Pa odnos cena- kvalitet je odlican.
Vise za 10 hiljada ne mozes kupiti mali automobil.
Tek terenci od 45 hiljada su neuporedivo bolji za teren. Ne znam za UAZa aamo.
Za put je neudobna, spora, korodira na fabrickoj traci, nedovoljan gepek ali da ima za teren nesto za te pare.
Novi Duster i Vitara za put mnogo bolji ali za blato nisu. Automobil za veterinare, geonetre, lovce, sumare.... za dva coveka i alat

Marko

pre 2 godine

@VUK
"Pa izađite u centar Beograda i pogledajte šta voze ljudi. "

Lada Niva i nije vozilo za centar Beograda.
Lada Niva je odlična radna mašina za terenske poslove. Nije neka fensi igračka za mamine i tatine sinove. Za ono za šta je namenjena je i više nego dobra.

Kikilišur

pre 2 godine

Presela mi je kada sam radio u MUP-u,beše rat na Kosmetu.
Veoma nepouzdan automobil koji nikako ne trpi menjanje vozača. Ako ga vozi jedan čovek,koji zna kako treba da ga vozi,još donekle može i da posluži.

Motor izuzetno slab za terensko vozilo,još kada sedne nas 5 unutra a pozadi oprema piši propalo. Pregreva se non stop,u terenu. Na otvorenom putu ne toliko.
Trap veoma slab preuzet iz putničke Lade ,čini mi se da je bila Riva ili tako nesto. Terenac koji ima isti trap kao i putničko vozilo. Glupost neopevana.
Sve u svemu veoma slab,loš i nepouzdan automobil.
Imali smo i UAZ-e,neuporedivo su bolji i snažniji,motor 2500cm3 i nijedan se nije pokvario. Pregrub i užasan za vožnju, ali nije se kvario neću da grešim dušu. Niva djubre.

Niva je jeftina i to je njena jedina prednost. Nije za zahtevnu upotrebu i da se menjaju vozači. Ne može to da izdrži .
Rusi prave neke druge stvari ali terence jok. Japanci su tu bili doktori.

kladzom do bola

pre 2 godine

Moj tast je prosle godine kupio novu za lov . Imao pre stariju varijantu . On zadovoljan , jos kaze : "kad bude umro ostavlja mom unuku " . Moj klinja me odmah pitao , da je proda :)

Pera

pre 2 godine

Dobra je za dve osobe i za krace relacije po losim putevima. Za vise osoba je suvise mala, mali prtljaznik i sa daleko manjim stepenom komfora u voznji od drugih vozila. Ali za teren, za te pare, odgovara

lol

pre 2 godine

Da ljudi imaju para za Land Rover ili land Cruiser niko je nikada ne bi pogledao.Jednostavno je tako,koliko para toliko muzike.I meni Yugo bio najbolji na svetu dok nisam kupio mnogo bolji auto.
(Realan, 5. april 2022 17:31)
Staviti Land rover i Land Cruser u istu recenicu je u najmanju ruku blesavo...

Dobro

pre 2 godine

Verovatno ima nekih razlika u kvalitetu za zapadno trziste, jer imam komsiju, ovde u Holandiji, koji je pre desetak godina uvezao jednu Nivu iz Nemacke i odlicno ga sluzi. Ne pregrejava se uopste, elektrika isto radi besprekorno ali moram da kazem da je redovno odrzava svake godine sa tehnickim pregledom obavi i servis. Kaze da prelazi oko 15.000 godisnje, sto i nije bas malo. Vidim da je vozi skoro svaki dan i cesto pricamo o losim iskustvima koje mi u Srbiji imamo sa Nivom.
Ovde ima i zakonskih olaksica za placanje poreza na puteve (za Golf benzinac recimo 50-60 evra mesecno, za dizel duplo vise, (vozio-ne vozio), a za Yougtimere (starije od 25 godina) je taj iznos 250 evra za celu godinu, a za Olditimere, (starije od 40 godina) ne placa se nista, samo osiguranje.

Iz zemlje lala, uvek vas,

Tata

pre 2 godine

Погледајте на нету тест Ладе Ниве у Енглеској. Возили сз ои неким ливадама и брдима. Са њом је ишао и Ленд Ровер Дефендер који се заглавио. Лада је прошла поред њега. Коментар водитеља је био тај да је Лада Нива најјефтиније 4х4 возило а вероватно и најбоље.

gospodin

pre 2 godine

@lada Riva

Sigurno da postoji snimak gde se jedan quattro zaglavljuje a Niva prolazi…
Razumem da je vozilo verovatno solidno za teško prohodne puteve, razumem i da nam je srcu bliže od zapadnjačkih vozila, ali brate nije u prvih deset terenaca.
To što se ovde vozila više od land rovera i jeep-ova nije zasluga njenog kvaliteta već našeg siromaštva. Nažalost.

rebro

pre 2 godine

Ne možete da poredite terenska vozila i SUV.
Audi nema terensko vozilo. BMW nema terensko vozilo.
JEEP Čiroki nije terensko vozilo već SUV. Wrangler je terenac.
Lada Niva je za odnos cena-kvalitet odlična, ako hoćete udobnost onda vam ne treba terenac jer vožnja po terenu ne može da bude udobna. Sve i da vozite Maruder vožnja neće biti udobna.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Rusi prodaju Nivu kao putnicki automobil povecane prohodnosti.
Ono sto je dobro ima reduktor ali verovali ili ne nema blokadu diferencijala vec se mogla kasnije kupiti i ugraditi.
A ja se nekoliko puta cudio zasto se nista ne dogadja kad se zakucam u blatio u pomerim trecu rucicu.
Stari vlasnik autoservisa i rodavnica Ruski mi to otkrio da ne mislite da sam ja pametan.
Niva nije terenac, nema sasiju, motor jeste slabija a jos da mora klimu da pokrece bilo bi katastrofa.
Ali opet za te pare lepo sluzi po gudurama i atarskim putevima.
Ko kaze da nije za Beograd nek pogleda malo sahtove, ivicnjake i rupe pa nek mi kaze. Kad sam se nasao sa drugarom koji je vozio Porse dogovorimo se da sednemo u kafic udaljen 3km i ja sam svoju kafu dobio dok je on stigao jer je imao 7-8 lezecih da predje.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@... ali zato npr kratki Pajero, Landcruiser, Jeep cherokee ili wrangler, land/range rover, prolaze tamo gde niva može samo da sanja.

Ako mislite na dzipove iz 90tih to vise ne postoji. Novi su po 60 hiljada i vise a ne mogu ih priustiti mali preduzetnici poslom vezani za teren ni u mnogo bogatijim zemljama od Srbije.
Pravi terenci u Evropi su samo dabl kabovi iz Japana a nisu ispod 45 hiljada.
Vozio sam nivu 10 godina, kupio je novu, posluzila je dobro ali nedostatak klime i sve cesci kvarovi su joj predudili.
Nase firme je kupuju za voznju 7-10 godina i bez ulaganja u limariju je prodaju na otpad.
A motor se ne kvari ali jeste slabiji.

error404

pre 2 godine

da...imam nivu 2004...karburator i plin...jednom bio na severu nemačke...1600 km...vrlo neprijatno iskustvo...ajde po ravnom...ili nizbrdo...ali, uzbrdo...he he...ni 90 na sat...preticalo me stotinu šlepera...sada mi je to drugi auto...neka offroad druženja ili odlazak na pecanje...slab i zastareo motor...troši 15 l benzina...najbolje standarne gume, kama...one ozbiljnije ne prolaze tehnički...moja niva...deo opreme za pecanje...

Al

pre 2 godine

Da bi se "njiva" pravično ocenila i da bi se iskoračilo iz stereotipa i rusofilije/rusofobije, treba se prvo više informisati o tome čemu i kome je od starta bila namenjena.
Kako je već lepo rečeno, taj model je zaista putnički auto povećane prohodnosti, a ne terenac. Kao takav je Rusima očigledno vršio posao.
Plus - centralna/planska privreda i opšti pristup proizvodnji automobila. U prevodu: u Toljatiju su i te kako pratili šta se radi preko granice, ali ako oni smisle neko lepše, naprednije i privlačnije (tj. skuplje) rešenje, neko "odozgo" mora da presudi da li za to ima para. Odgovor je najčešće bivao "ne", i to ne samo za "njivu", već i za druga sovjetska i vozila iza cele gvozdene zavese.
Pogledajte - zaista ima interesantnih modela koji su ostali koncepti ili prototipovi, samo zato što su ih stopirala kojekakva socijalistička ministarstva ili komiteti. To važi čak i za npr. "trabant" - da su samo inženjeri pitani, on bi koliko osamdesetih ličio na "sitroen vizu".
Poboljšanja su "moskviči" ili "lade" doživljavali ponajviše zbog zapadnog tržišta, jer je Sovjetskom Savezu bila potrebna čvrsta valuta. Pa onda ta ruska filozofija "ako radi, ne diraj" i "funkcija pre estetike"... Dugačka priča, ali interesantna i treba joj pristupiti bez predrasuda.

Moje ime

pre 2 godine

“A Ameri nekoriste olovku s grafitnim srcem jer grafit može biti zapaljiv i nije siguran. Ipak oni brinu do svojih ljudi...”

Potraži brajko koliko je Amerikanaca poginulo u njihovom svemirskom programu, a koliko Rusa u sovjetskom i ruskom. Može i po broju lansiranja ili kako god hoćeš.
Daleko od toga da mislim da Rusi brinu za svoje, ali stvarno, toliko su bistri Amerikanci da su koristili čisti kisik, znaš kako to gori? Apollo 1 posada je nažalost saznala.

Macak u cizmama

pre 2 godine

Vozio sluzbenu neko vreme, realno najpregledniji auto na svetu ali sa nekim od najgorih ergonomskih resenja u istoriji. Neki su na tezi nacin shvatili da to nije lifestyle putnicki auto vec grubo terensko vozilo. Tockovi u krajnjim uglovima, sa uskim kranponkama, moze bilo gde da se probije. Grad jos onako, ali ko je vozio po autoputu, teska prica. Ova nasa se dosta kvarila kad su se izivljavali, ko je znao da je vozi, radila je sasvim korektno, kao bilo koji auto iz 70ih.

kole

pre 2 godine

Mi u firmi imamo potrebu za terenskim vozilima, pa o Nivi znam poprilicno. Prve serije su bile solidne i u tri smene bez mnogo odmora sa svakakvim vozacima su gurale po 200.000km bez problema. Sto je vreme prolazilo bile su sve osetljivije i kvarljivije, pa su vise bile u servisu nego na poslu. Onaj noviji model sa 1.7 motorom je imao ocajno kvacilo koje nije moglo da predje ni 30.000km i to kod vozaca koji su je zaduzili i samo oni vozili. Sada dobijamo Dastere 1.5 Dci i Pande 4X4 sa dva cilindra. Tek su stigli, pa cemo videti kako se ponasaju kao sluzbena-terenska vozila.