Automobili

Sreda, 19.05.2010.

09:46

Mercedesi na NAVAK-u

Tokom četiri dana, od 13. do 16. maja, Mercedes Benz je poštovaocima marke i ljubiteljima automobila uopšte pružio priliku da na poligonu Nacionalne vozačke akademije u Subotištu pohađaju obuku pod nazivom „Vežite se, polećemo“.

Izvor: B92

Default images

Autor: Aleksandar Babić

Učesnicima ovog treninga, premijerno organizovanog u Srbiji, na raspolaganju su stajali najnoviji i najatraktivniji Mercedes Benz modeli, među kojima su bili SL 500, E 500 Cabrio, SLK 350, S 400 Hybrid, ML 63 AMG, G 500 i drugi.
Ceo događaj osmišljen je kao tročasovna instruktaža; tokom njena četiri segmenta, Daimlerovi treneri predstavili su karakteristike sportskih automobila na trkačkoj stazi, funkcije Mercedes Benz bezbednosnih sistema i prohodnost Mercedes Benz 4x4 vozila na zahtevnim terenima.

Vožnja prestižnih automobila iz Mercedesove i AMG game krunisana je krugom za volanom najatraktivnijeg prozvoda koji Štutgart i Afalterbah trenutno imaju - Mercedesom SLS AMG, vozilom koje u izdanju gotovo neizmenjenom u odnosu na produkcijsko služi kao sigurnosni auto Formule 1.
Za grupu novinara, u kojoj se nalazio potpisnik ovih redova, sve je počelo s terencima. "Monsunska sezona" u Srbiji učinila je šumsku off-road trasu isuviše blatnjavom i neprohodnom za 4x4 vozila koja nisu imala gume da bi se s njom izborila. Zato je „test terenskih vozila“ prošao u demonstraciji sposobnosti modela GLK, ML, GL i G u savladavanju prepreka, od uspona pod nagibom od 100%, do prelaženja rova.
Svi automobili pokazali su da zahtevne situacije rešavaju sa lakoćom, a naročito je u tom smislu impresionirao GLK, koji, ako je i stvoren bez ozbiljnih terenskih ambicija, budući da je po prirodi kompaktni SUV, nema mnogo čega da se postidi pred starijom, gabaritnijom i za avanture tehnički opremljenijom braćom.
Interaktivna prezentacija, druga faza našeg „Zvezdanog iskustva“, fokusirana je na model SLS AMG, ’galebovo krilo’ za XXI vek. U paleti vozila sa trokrakom zvezdom nalazi se obilje prestižnih i poželjnih modela, ipak, samo SLS AMG s ponosom nosi status superautomobila.

Ovom nasledniku Mercedes Benza 300 SL, slavnog modela iz pedesetih, pristaje opis koji ga portretiše kao puristički dizajnirano vozilo lake konstrukcije i vrhunske vozne dinamike.
„Tajna“ je u aluminijumskoj šasiji i karoseriji - čelik je na strateškim mestima, u A stubovima. Atmosferski motor postavljen napred i u sredini ima osam cilindara u V rasporedu, zapreminu od 6,3 litra, oslobađa 571 KS na 6.800 o/min i daje maksimalni obrtni moment od 650 Nm na 4.750 o/min.

SLS AMG ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 317 km/h. U kombinovanom ciklusu troši 13,2 litra goriva na 100 km.
Auto poseduje sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom u ’transaxle’ aranžmanu, pogonsko vratilo izrađeno je od ugljeničnih vlakana i teško svega 4 kilograma.

Sedmostepeni menjač omogućuje brzo šaltovanje gotovo bez prekida prenosa snage - u odgovarajućem modusu rada potrebna je samo desetinka sekunde.

Vozaču su na raspolaganju četiri programa vožnje: „C“ (kontrolisana efikasnost), „S“ (Sport), „S+“ (Sport plus) i „M“ (Manuelni). Optimalnu trakciju u gotovo svim uslovima obezbeđuje standardna mehanička blokada diferencijala.
Sportsko oslanjanje izvedeno je po trkačkim kanonima, sa dvostrukim aluminijumskim poprečnim ramenima. Vozne osobine auta teškog svega 1.620 kilograma plod su distribucije masa u odnosu 47% prema 53% između prednje i zadnje osovine i nisko postavljenog težišta.

Trkačka verzija koja odgovara FIA GT3 klasifikaciji, ali, čulo se i to, kuća još uvek nije odredila u kojoj bi seriji s njim nastupila - ta odluka mogla bi biti prepuštena budućim klijentima.

U osnovnoj varijanti kočionog sistema, za kroćenje goropadi zaduženi su čelični diskovi. Ko ima potrebu za nečim efikasnijim odabraće visokoperformantni AMG kočioni sistem sa keramičkim diskovima, pogodnim zbog veće tvrdoće i temperaturne sigurnosti, te za oko 40% lakšim.

Za SLS AMG ekskluzivno su razvijeni pneumatici dimenzija 265/35 R19 (napred) i 295/30 R20 (pozadi).
U standardnu opremu ’galebovog krila’ spada trostepeni ESP sistem: pritiskom na taster vozač odabira jedan od tri režima rada: „ESP ON“, „ESP SPORT“ i „ESP OFF“. I u „ESP OFF“ modusu, samo jedan pritisak na pedalu kočnice ponovo aktivira sve ESP funkcije.

Mercedes SLS AMG već smo predstavili na našoj sportskoj strani, u članku posvećenom ulozi sigurnosnog automobila tokom gran pri vikenda.
Sledeći korak, „test bezbednosti“, prikazao je ponašanje luksuznih Mercedesovih limuzina S i E klase pri naglom kočenju sa brzina od 50 km/h i 100 km/h (naravoučenije: udvostručenje brzine učetvorostručuje zaustavni put) i pri izbegavanju prepreke na putu.

Naglasak je na delovanju bezbednosnih sistema kakvi su ESP - elektronski program stabilnosti (pun naziv: elektronski sistem kontrole dinamičke stabilnosti vozila), BAS - pomoć pri kočenju, EBV - elektronska raspodela kočne sile i PRE SAFE.

Činjenica da je auto ostao na asfaltu glavni je dokaz njihovog angažmana, a spoljašnji znaci dejstva jesu trepćuće stop svetlo, aktivacija četiri migavca i automatsko zatvaranje prozora u situacijama kada računar konstatuje destabilizaciju koja može da rezultira prevrtanjem.
Od kraja 1999. godine Mercedes serijski ugrađuje ESP u sva svoja vozila. Princip rada nalazi se u sledećem: kad senzor primeti da brziina kretanja auta oko vertikalne ose ne odgovara vrednostima ugla zakretanja volana i brzine samog vozila, odnosno da preti sletanje s puta, elektronika će delovati snažnijim kočenjem najmanje jednog točka i prilagoditi snagu motora.

A kako se uspostavlja kontrola nad automobilom i kako se opstaje na asfaltu kada je program stabilnosti isključen, to je demonstrirao Mercedesov trener, dokazavši da je za takvu operaciju apsolutno potrebna ruka profesionalca.
Konačno, „test fascinacije“ odvijao se kao formacijska vožnja visokoperformantnih automobila na zatvorenoj trkačkoj stazi, pod komandom instruktora koji je - sasvim prigodno - iz trkačkog miljea, s pedigreom takmičara u Formuli 3 i GT kategorijama.

U igri su bili dva roudstera i kupe, SL 500, SLK 350 i E 500, ali i ML 63, terenac sa AMG potpisom. U svakom automobilu prolazi se po krug i tempo zbivanja tu već podesća na hod tekuće trake: stvari idu prebrzo da bi se utisci mogli valjano sabrati.
Apsolutni vrhunac finalne etape druženja s trokrakim zvezdama bio je krug za volanom supersportskog SLS-a AMG. Ova beštija rođena je za proždiranje puta i kroz prostor grabi kao da je gone demoni.

Na kilometar-sat nisam gledao, neki - ispostavilo se neuhvatljivi - opšti utisak bio mi je važniji od podatka o maksimalno dostignutoj brzini pre kočenja za ukosnicu.

Naknadna pamet proradila je dobra dva dana pošto se sve opisano na ’Navaku’ završilo. Galebovo krilo trebalo je voziti, na primer, 80 na sat... Deluje sablažnjujuće i predstavlja svetogrđe, ali tako bi prva, jedina i poslednja vožnja u kokpitu Mercedesa SLS AMG barem potrajala duže.

Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji

Bolid: Mercedes SLS GT3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: