Utorak, 29.12.2020.

10:49

Beogradska kartica zamenjuje Busplus, koristiće se i za ulazak u muzeje

Bus plus "odlazi u istoriju". Ubuduće će, umesto Busplus kartice, stanovnici glavnog grada koristiti "Beogradsku karticu". Osim za vožnju u javnom prevozu, ta kartica će moći da se korisiti i prilikom plaćanja parkinga, ulaska u muzeje.

Izvor: Tanjug, B92.net

Beogradska kartica zamenjuje Busplus, koristiće se i za ulazak u muzeje
Foto: B92

Međunarodni tender za naplatu karata i upravljanje vozilima javnog prevoza u Beogradu, kako je najavljeno, biće raspisan danas. Grad će birati novog partnera na period od 13 godina.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio da će se ubuduće, umesto Busplus kartice, koristiti Beogradska kartica koju će građani, osim za vožnju u javnom prevozu, koristiti i prilikom plaćanja parkinga, ulaska u muzeje...

Jedna od novina odnosi se i na raspolaganje opremom.

Naime, u starom ugovoru oprema je prešla u vlasništvo Grada tek nakon isteka ugovora, a sada je predviđeno da oprema od samog početka trajanja ugovora bude u vlasništvu Grada koji, kako je rečeno, ima kompletno pravo raspolaganja i u mnogo je povoljnijem položaju.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kaže da se od novog partnera očekuje modernizacija sistema u skladu sa razvojem tehnologije.

"Gradu je po isteku ugovora predata oprema koja je inicijalno implementirana pre 10 godina. U novom ugovoru je definisan period važenja od 13 godina i uvodi se obaveza zamene opreme koja je iz bilo kog razloga nefunkcionalna - kvar, oštecenje ili slično", rekao je Vasiljević.

Time se, dodao je, očekuje da će se za period trajanja ugovora celokupna oprema u potpunosti zameniti i da će u trenutku završetka ugovora Grad imati na raspolaganju tehnološki funkcionalan sistem sa savremenom opremom.

Studiju o javnom prevozu u srpskoj prestonici izradio je Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, a profesor sa tog fakulteta Slaven Tica kaže da je posao trajao više od 120 dana i da je urađen efikasno.

Istakao je da je cilj bila dubinska tehničko-tehnološka analiza sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u Beogradu sa svim elementima neophodnim za unapređenje i razvoj, a sve, dodaje, u cilju stvaranja uslova da se sistem u budućnosti prevede u efikasnije stanje bez nepredviđenih okolnosti.

"Takođe, cilj nam je bio i da uradimo reinženjering dela ključnih aktivnosti unutar sistema čijom bi implementacijom sistem doveli u stanje potpune uređenosti i stabilnosti, pre svega prihvatiljiv za Grad Beograd, ali i za potencijalnog budućeg operatora", rekao je Tica.

U septembru ove godine istekao je desetogodišnji ugovor koji je Grad Beograd imao sa firmom "Apeks solušn" koja je napravila Busplus sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u prestonici, ali je zbog epidemije korona virusa ugovor produžen do završetka procesa izbora novog partnera u skladu sa zakonom.

Rok za prijavu na tender je 25. februara, a biće sproveden po modelu javno-privatnog partnerstva.

Kako dopuniti postojeće kartice?

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je danas da se, kada je u pitanju dopuna postojećih kartica za prevoz, ništa neće menjati. I u narednom periodu sistem će funkcionisati uobičajeno i bez ikakvih problema.

Sve kartice mogu da se dopune na svim prodajnim mestima na kojima je to moglo da se uradi i do sada.

"Pozivam građane da najnormalnije menjaju kartice koje su istekle i da dopune obave na uobičajenim mestima. Sugrađanima starijim od 65 godina, a njih je 46.000, kojima je kartica istekla jer je rok važnosti tri godine, omogućili smo da od 31. decembra mogu da obave dopunu i na stare kartice, koje će važiti do 1. juna, a prilikom zamene starih za nove dopuna će im biti automatski preneta na nove kartice, tako da će im karte za prevoz važiti praktično tokom cele 2021. godine. To smo uradili zbog postojeće epidemiološke situacije. Pozivam ih da bez potrebe ne odlaze na mesta za vađenje kartica, s obzirom na to da ćemo im omogućiti da svoju godišnju pretplatnu kartu uplate na postojeću karticu", kazao je Vasiljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: