Ponedeljak, 16.10.2023.

10:11

Još noviteta u gradskom prevozu. Šapić: I Evropa želi naš sistem naplate karata

Gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić je tokom današnje konferencije za medije najavio novitete u javnom gradskom prevozu: nove info table, plaćanje karte kreditnom karticom u svim vozilima, kao i povratak informacija o prevozu na Gugl tranzit.

Izvor: B92.net

Još noviteta u gradskom prevozu. Šapić: I Evropa želi naš sistem naplate karata
Foto: Beoinfo

"Mi smo verovatno najbolniju tačku Grada Beograda - javni prevoz - umanjili za skoro 50 odsto", rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić.

"U starom sistemu smo imali više zona, sedam tarifa, karte su bile od 3.000 do 5.000 dinara. Danas imamo samo dve zone i karte od 2.000 do 3.300 dinara. Cenu povlašćenje kategorije danas imamo 1.000 dinara, a nekad je iznosila 1.700 dinara", rekao je Šapić.

Kako je naveo cena javnog prevoza umanjena je za 47 odsto.

"U starom sistemu smo imali besplatne kategorije koje su samo spadali osnovci, a stariji od 65 godina su svake godine vadili novu kartu od 417 dinara. U novom sistemu smo ubacili i srednjoškolce - prvi put da ne plaćaju javni prevoz, a starijima od 65 smo omogućili da samo jednom izvade svoju kartu koja će da im bude dugoročna", rekao je Šapić.

Podsetio je da je noćni prevoz sada potpuno besplatan, kao i da je obezbeđeno da u svih 17 opština mogu da se izvade karte za prevoz i za osnovce, srednjoškolce i starije od 65 godina.

"Javili su nam se i iz Evrope"; Uskoro plaćanje i kreditnom karticom

Foto: Beoinfo
Što se tiče plaćanja javnog prevoza, u novom sistemu je uveden SMS sistem plaćanja koji je u prvih mesec dana postao dominantan i revolucionaran.

"Javili su nam se ne samo mnogi gradovi iz Srbije, već i iz Evrope koji žele da naš sistem za naplatu karata primene kod sebe jer u ovom momentu ne postoji jednostavniji, lakši i praktičniji način plaćanja karata", rekao je Šapić.

Što se tiče plaćanja, uz sve dosadašnje načine - papirna karta, SMS poruka, putem aplikacije - uskoro će svi autobusi imati i aparat za plaćanje kreditnom karticom.

"U 300 autobusa već imamo mogućnost plaćanja karte i kreditnom karticom, a u narednih mesec i po dana najviše to će biti moguće u svim vozilima javnog gradskog prevoza. Plaćanje će biti moguće svim karticama", rekao je Šapić.

Podsetio je da karta za prevoz takođe može da se plati i putem aplikacije. Dodao je da je aplikacija do sada preuzeta 50.000 puta za Android korisnike, dok je 90.000 preuzimanja bilo za Apple korisnike.

Uvode se zvučnici u svaki autobus

U novom sistemu će biti još jedna novina, svaki autobus će imati zvučnik da se dobije informacija kada uđe kontrola. Zvučnik će se oglasiti kada kontrolor aktivira karticu i na taj način će obavestiti putnike da pripreme svoje karte.

Kako je naveo Šapić, validatora više nema, kao ni ulaska na samo jedna, odnosno prednja vrata – već će se ulaziti na bilo koja vrata bez validacije.

"Ovo se tiče vraćanja poverenja u javni prevoz. U julu, avgustu i septembru, "Bus plus" je imao 2.257.000 kupljenih karata, dok smo mi u julu, avgustu i septembru prodali 3.515.000 karata. To je povećanje za 55,76 odsto", rekao je Šapić.

"Mi smo uveli da se sada naši kontrolori pojavljuju ujutru na stajalištima, privatnicima pre svega, i kontrolišu da li autobusi imaju klimu, da li su čisti i samo u toku leta smo zapisali preko 150 miliona kazni", rekao je Šapić.

Šta znače table "Vozilo u procesu sertifikacije"?

Foto: Beoinfo
"Na vozilima sada se često može videti tabla na kojoj piše 'Vozilo u procesu sertifikacije', a to znači da se trenutno u tom autobusu proverava da li radi klima i grejanje i da li je ispravan GPS uređaj, odnosno da li je vidljiv na aplikaciji. Sva vozila koja imaju tu tablu znači da nemaju sve navedeno i da mu je dat rok da ispravi. Kada ispravi onda će imati tablu 'Sertifikovano vozilo' i tada dobiti svoj jedinstveni broj u našu bazu, ima svoju ličnu kartu. Više nema da jedno vozilo vozi na više linija i tačno ćemo znati koliko Grad Beograd ima zaista vozila u javnom prevozu", rekao je Šapić.

Nabavlja se 300 autobusa i 20 tramvaja

"Mi smo kupili pre godinu 100 gasnih autobusa, a ja sam vam već najavio da ćemo ući u proces kupovine novih jer nam je cilj da izbacimo potpuno autobuse na benzin i naftu iz našeg saobraćaja što će značajno smanjiti zagađenje", rekao je Šapić.

Kako je najavio Šapić, u sledećih 10 dana će se raspisati nabavka za 300 novih autobusa i 20 ili 25 tramvaja.

Moderne info table na stajalištima

Foto: Beoinfo
Kako je naveo gradonačelnik, najvažniji novitet jesu table koje će do kraja novembra da se pojave na 1.000 autobuskh stajališta.

"To su table gde će Beograd da uđe u konkurenciju najvećih gradova Evrope, da na svakom stajalištu imate informaciju koja linija tu ide, za koliko minuta stiže i koliko je to stanica. Imamo veću i manju tablu, jedna od pet a druga od tri linije. U prvom talasu želimo da postavimo 1.000 tabli, a u sledećih godinu do dve dana cilj nam je da ih bude 3.000 tabli", rekao je Šapić.

Više o info tablama pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: