Kultura

Sreda, 05.10.2016.

21:15

Konferencija "Jezici i nacionalizam" održana u Beogradu

Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati govore istim jezikom ocenili su večeras učesnici konferencije "Jezici i nacionalizam" koja je održana u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Konferencija
Foto: Thinkstock

U prepunoj slai Centra za kulturnu dekontaminaciju na temu "Ko kome krade jezik" govorili su Boban Arsenijević, Ivan Čolović, Ksenija Rakočević, Vuk Perišić, Nikola Vučić i Ranko Bugarski.

Razgovor je moderirala Snježana Kordić.

Ivan Čolović je naglasio da je paradoksalna pozicija regionalnih nacionalista u kojoj krađa jezika znači potpunu katastrofu.

"Sa stanovišta nacionalističkog mita o jeziku, on je prosto nedeljiv. Kada bi Hrvati Srbima ukrali jezik oni bi im uzeli sve. Jezik kojim se ljudi u Srbiji sporazumevaju bi nekom crnom magijom nestao. Jezik je ili samo naš ili ga nema. Ako je jezik u nacionalističkoj mitologiji temelj nacionalnog identiteta onda nam zajedno sa njim oduzimaju i dušu. Naravno da je jezik samo jedan dok god se Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci lako sa njim sporazumevaju", ocenio je izdavač i pisac Ivan Čolović.

Sa njim se složio i Ranko Bugarski, koji je istakao da je tema "Ko kome krade jezik" bizarna pre svega zbog našeg svakodnevnog iskustva i zdrave logike.

"Jezik nije novčanik da vam ga neko ukrade. Vredi govoriti o raširenosti tvrdnji da su Hrvati ukrali jezik Srbima. Nacionalisti se drže ideologija, a ne zdravog razuma, Jedina istina je da jezici pripadaju govornicima ma koje oni nacionalnosti bili i ma gde oni živeli", smatra Bugarski.

Gost iz Hrvatske, prevodilac Vuk Perišić napomenuo je da su nacionalisti ukrali jezik normalnim ljudima.

"Uvek se dobro zamislim da li da kažem hiljada ili zejtin u Hrvatskoj. Odmah tog momenta moram da objašnjavam šta sam zapravo želeo tim rečima. E pa, nacionalisti su nam oduzeli elementrno ljudsko pravo da biramo kojim jezikom ćemo se sporazumevati sa ljudima oko sebe. Na taj način su nam ugrozili misao, jer umesto samo nešto da kažemo, mi razmišljamo kako će to što kažemo biti prihvaćeno od nekih ljudi", kazao je Perišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

23 h

Podeli: