Ponedeljak, 03.08.2009.

13:59

Društveno preduzetništvo

Izvor: B92

Default images

„Društveno preduzetništvo“ može da bude moćna snaga za unapređenje društvenog razvoja, tako što bi zajednice bile uključene i podržavale unapređenje stanja marginalizovanih grupa. Naročito danas, u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde bi specijalizovani društveni preduzetnici mogli da odigraju ključnu ulogu u ojačavanju kapaciteta javnog i privatnog sektora, kako bi došlo do povećanja efikasnosti socijalnih službi, na taj način ublažavajući neke od negativnih društvenih posledica ekonomske tranzicije.

Kao jedna od najvećih finansijskih grupa i organizacija civilnog društva u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Erste Grupa i ERSTE Fondacija su udružile snage sa globalnom asocijacijom za vodeće društvene preduzetnike – Ašoka (Ashoka). Ovo je prva finansijska i razvojna mreža za društvene preduzetnike iz regiona.

Inicijativa za promene gudbi (good.bee – dobra pčelica) jeste „otvorena platforma“, koja pozdravlja svaku mogućnost za partnerstvo sa organizacijama koje dele našu posvećenost društvenom privrednom angažmanu. Takođe smo spremni da izađemo u susret potencijalnim specijalnim zahtevima koje bi naše partnerske organizacije mogle imati, uzimajući u obzir njihovu strategiju, iskustvo i principe kojima se vode prilikom svog rada.

CILJEVI GOOD.BEE INICIJATIVE

Inicijativa za pomoć onima koji sprovode promene

Good.bee inicijativa za podršku onima koji se trude da promene stvari jeste zapravo prva akcija ove vrste koja kombinuje široki dijapazon alternativnih sredstava finansiranja sa snažnim mrežama koje pružaju podršku društvenim preduzetnicima u Centralnoj i Istočnoj evropi. Među državama ovog regiona nalaze se zemlje u kojima je Erste Bank Grupa zastupljena (Austrija, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Slovačka, Srbija i Ukrajina) i kojima će good.bee inicijativa ponuditi finansijsku i podršku u razvoju društvenog preduzetništva kroz sledeće korake:
• Ašoka stipendije u partnerstvu sa ERSTE Fondacijom – mesečna nadoknada (koja može biti nepovratna) u trajanju od tri godine i koja omogućava društvenim preduzetnicima da se fokusiraju na izgradnju njihovih institucija i na širenje njihovih ideja.

• Good.bee fond za društvene preduzetnike – poseban investicioni fond koji nudi društvenim preduzetnicima finansiranje dugova i/ili deonički fond koji bi pomogao u razvoju poslova tih organizacija.
• Mreža podrške Društvenih preduzetnika najviše podupire one preduzimače koji su došli do finansijskih sredstava preko inicijative, kako bi nadgradili profesionalne kapacitete i poboljšali efikasnost njihovih poslova. Cilj good.bee Inicijative jeste pružanje podrške i promocija društvenim preduzetnicima iz Centralne i Istočne Evrope u dostizanju maksimalnih kapaciteta ka razvitku boljih zajednica. Ono što zapravo pokušavamo da učinimo jeste da poboljšamo finansijsku samoodrživost kao i vitalnost društvenih ulaganja tako što bismo pružili ne samo finansijsku, već i neophodnu poslovnu pomoć. Takođe, demonstrirali bismo i koje su to profesionalne veštine potrebne kako bi se ova ulaganja isplatila.

Potencijalnim investitorima i zagovaraocima društvenog preduzimaštva u Centralnoj i Istočnoj Evropi nudimo dobro struktuiranu iregionalnu platformu koju vode profesionalci. Uz našu inicijativu, mogući investitori kao što su fondacije, multilateralne institucije vezane za razvoj ili investitori u filantropske aktivnosti imaće mogućnost da investiraju u portfolio pažljivo izabranih projekata koji će oko sebe imati jaku mrežu podrške. Ovim nameravamo da pružimo jaku društvenu podršku našim investitorima. Kroz našu inicijativu Erste Grupa i ERSTE fondacija će osnažiti finansijsku i razvojnu infrastrukturu za društvene preduzetnike u regionu i poboljšati njihovu ulogu provajdera društvenih finansijskih usluga, otvarajući nove mogućnosti za partnerstvo u ovom sektoru.

KLJUČNI OPERATIVNI PRINCIPI

Naša inicijativa je otvorena za veliki broj društvenih preduzetnika iz regiona koji su aktivni u polju regionalnog društvenog razvoja i integracija, građanskih angažmana, ekonomskog razvoja, zdravstva, ljudskih prava kao i u polju zaštite životne sredine. Oblasti aktivnosti mogu ići od davanja pomoći za socijalne službe (na primer, za mlade, stare osobe ili nezaposlene u teškim društvenim okolnostima) do razvitka inicijativa (na primer, inicijativa za stvaranje mogućnosti za zaposlenje i razvoj marginalizovanih grupa). Stalo nam je do toga da pružimo podršku kako i već postojećim društvenim preduzetnicima, tako i onima koji tek počinju sa radom, koje kombinuju posvećenost svojoj društvenoj misiji, duh za inovaciju i koje su striktno posvećene stvarnim rezultatima. Izabraćemo one društvene preduzetnike koje vodi posvećeni tim i koji imaju pozitivan uticaj u svojim zajednicama. Tipovi finansijske i razvojne pomoći iz ove fondacije navedeni su u narednim odeljcima, kao i naše inicijative.

AŠOKA STIPENDIJE U SARADNJI SA ERSTE FONDACIJOM

Kriterijumi:

• Nova ideja
• Kreativnost
• Preduzetništvo
• Uticaj na društvp
• Moralna odgovornost

Ašoka (Ashoka) i ERSTE Fondacija kombinuju resurse i iskustvo kako bi investirali u ljude i društveni razvoj Centralne i Istočne Evrope. Zajedno, ove dve organizacije će da pronađu vodeće društvene preduzetnike u regionu i da na početnoj fazi omogući preduzetnicima sredstva u trajanju od tri godine, što bi im omogućilo da se potpuno usredsrede na izgradnju institucija i sprovođenje u delo svojih ideja. Preko globalne Ašoka stipendije, dobitnici takođe dobijaju mogućnost da sarađuju sa globalnom mrežom onih sa sličnim idejama i sa profesionalnim konsultantima. Kada dobitnik jedanput dobije Ašoka stipendiju, imaće korist od ovoga tokom čitavog života.

Zajednica u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi danas ima pedeset stipendista Ašoka fonda a namera je da se u partnerstvu sa ERSTE Fondacijom u narednim godinama taj broj poveća.

Zajedno sa ERSTE fondacijom Ašoka će povećati društveni uticaj svojih stipendija kroz rigorozan proces selekcije stipendista koji se razvijao tokom 25 godina. Uz pomoć globalnog zajedničkog imenitelja Ašoka će tražiti i vršiti evaluaciju svakog kandidata kroz pet kriterijuma koje je Ašoka odredila.
Kandidati će proći kroz iscrpne serije intervjua, zatim kroz panel žirija i finalnog glasanja od strane odbora. Međunarodno osoblje često dolazi na lice mesta kako bi procenilo kandidate u njihovoj radnoj sredini. Proces je dugotrajan, ali je i plodan. Zapravo veliki broj kandidata do sada je opisalo proceduru selekcije kao jedno od najtežih ali i najprosvećenijih iskustava koje su imali u karijeri.

Po izboru 2000 kandidata, koji su postali primaoci Ašokine stipendije, pristupaju globalnoj zajednici kreativnosti i kolektivnih akcija. Saradnja između raznih oblasti delatnosti i različitih zajednica pruža stipendistima bolje rezultate nego kada bi radili sami u svom okruženju. Ovo podrazumeva sponzorstvo novih inicijativa, davanje publiciteta, ili stvaranje teorijskog koncepta koji bi trebalo da služi kao smernica određenog polja delatnosti i da unapredi civilni sektor.

Ašoka stipendije u partnerstvu sa ERSTE fondacijom jeste forma stipendiranja kako već postojećih, tako i društvenih preduzimača koji su tek u nastanku. Ova inicijativa je izuzetno posvećena inovativnim društvenim rešenjima.

GOOD.BEE FONDACIJA ZA DRUŠTVENE PREDUZETNIKE

(Glavni deo novca obezbedile su banke uz Erste grupe)

Kriterijumi za kvalifikaciju

• Jasan društveni uticaj sa investicijama iz fonda
• Postojeća operacija i polje delatnosti
• Profesionalna posvećenost
• Transparentnost i objektivnost pri operacijama
• Spremnost da se prilagodi poslovno planiranje i važne poslovne veštine
• Imati za cilj da preduzimač postane finansijski samostalan i da može da traje.
independent and sustainable

Fondacija će zadužiti ili donirati polovinu finansijskih investicija za društvene poslove koji kombinuju jak pozitivan društveni uticaj sa trajnim poslovnim modelom. Primenom principa poduzetničkog kapitala – prepoznavanje investicionih mogućnosti, detaljno određivanke vrednosti i analiza tržišta, poslovno i razvojno planiranje, donošenje odluka za profesionalno investiranje, definisanje jasnih investicionih ciljeva i brižljivo posmatranje performanse projekta – fond ima za cilj da pripremi društvene preduzetnike za pristup širem opsegu komercijalnih izvora.

Investicije koje će ovaj fond dodeljivati će biti srednjoročne i dugoročne (na period od 3+ godina); ipak jasno definisan plan isplate bi trebalo ustanoviti unapred.

Ciljevi fondacije biće da se sačuva uloženi kapital u stvarnim uslovima, kako bi naknadno mogao da se uloži u podršku novim društvenim preduzetnicima.

Odluke o investicijama donosiće komitet stručnjaka za investicije kao i profesionalci iz finansijskog i društvenog sektora.
Investicije good.bee fondacije jesu dobar način za finansiranje već postojećih društvenih preduzetnika (pre svega organizacija) koje imaju jasan poslovni model i koje planiraju proširenje polja svog delovanja i pobošanje sposobnosti da razviiju održive finansijske strukture.

Mreža podrške Društvenih preduzimača

Mreža podrške jeste način na koji se osigurava relevantnu izgradnju kapaciteta društvenih preduzeća samim učešćem članova poslovne zajednice. Mrežu će činiti profesionalci iz ogranaka Erste grupe, kao i ostalih profesionalnih službi ili korporativnih organizacija koje će pružati relevantnu podršku izabranim društvenim preduzetnicima i to besplatno. Oblasti koje će ova mreža pokrivati uključuju i poslovno i finansijsko planiranje, kontrolu, marketing, informatičke službe i operativne službe, pravnu podršku i ostalo. U zavisnosti od tipa projekta, nameravamo da iniciramo relevantne kontakte i moguća partnerstva sa ostalim organizacijama iz javnog ili privatnog sektora koji mogu biti od ključnog značaja za uspeh projekta.

Ovu mrežu posmatramo kao zajednički poduhvat koji daje društvenim preduzetnicima šansu da steknu korisne poslovne veštine, ali u isto vreme dajući korporativnim profesionalcima mogućnost da prigrabe društvene poslove. Usluge i mreža podrške biće omogućene društvenim preduzetnicima koji su se kvalifikovali za dobijanje finansija iz naše inicijative.

O OSNIVAČIMA

Ašoka (ASHOKA) je globalna asocijacija vodećih svetskih društvenih preduzetnika - muškaraca i žena koji imaju sistematska rešenja za najurgentnije društvene probleme na svetu. Od 1981. godine izabrali smo preko 2.000 vodećih društvenih preduzetnika u okviru Ašoka stipendije, i omogućili im mesečne stipendije, profesionalnu podršku, kao i pristup globalnoj mreži koja je rasprostranjena u preko 60 država. Zajedno sa našom globalnom zajednicom, razvili smo modele za saradnju i stvorili infrastrukturu koja je potrebna kako bi se unapredila oblast društvenog preduzetništva i civilnog sektora. Dobitnici naših stipendija inspirišu ostale da prisvoje i prošire svoje inovacije – pokazujući svim građanima da oni takođe imaju potencijal da budu moćni faktori promena u društvu. Za više informacija, molimo posetite nas na www.ashoka.org.

Erste grupa je jedna od vodećih finansijskih grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa mrežom od blizu 17 miliona klijenata, preko 52.000 zaposlenih i vredi blizu 200 milijardi evra. Za više informacija molimo posetite www.erstegroup.com. ERSTE fondacija nudi veliki broj aktivnosti za zajedničke ciljeve Centralne i Jugoistočne Evrope. Grupa obezbeđuje sredstva za one koji žele da oblikuju svoje živote i doprinesu stvaranju aktivnijeg života i pravičnijeg društva. ERSTE fondacija poseduje 31 odsto kapitala ERSTE grupe i pravni je naslednik prve austrijske banke za štednju, koja datira iz 1819. godine. Za više informacija posetite www.erstestiftung.org.

good.bee je mikrofinansijski ogranak kao i ogranak za društveno preduzetništvo ERSTE grupe ERSTE fondacije. Za cilj ima pružanje jednostavnih, sigurnih i prijemčivih finansijskih usluga za ekonomsko aktivne klijente, koju trenutno ili nemaju ili imaju ograničen pristup finansijskim uslugama. Takođe, good.bee je posvećen razvoju trajnih finansijskih rešenja za društveni sektor. Za više informacija molimo posetite www.goodbee.com.

KONTAKT I OSTALE INFORMACIJE

Ukoliko ste zainteresovani za good.bee inicijativu, molimo da nas kontaktirate. Naročito smo zainteresovani za saradnju sa:

• Posvećenim društvenim preduzetnicima, koji žele da pokrenu ili prošire inovatinve aktivnosti koje stvaraju uslove za razvoj boljeg društva.

• Potencijalnim investitorima u fondaciji koji su zainteresovani za pružanje pomoći profesionalnim investicijama i razvojnim mrežama za društvene preduzetnike u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

• Potencijalnim profesionalnim službama ili korporativninim partnerima koji bi bili zainteresovani da se sa nama udruže u formiranju jake mreže podrške za društvene preduzetnike iz ovog regiona.

Ukliko imate neka pitanja ili vas interesuju detaljnije informacije, molimo vas da nam se javite. Naše adrese se nalaze ispod:

good.bee ASHOKA Germany
Andrea Pscheid MBA Felix Oldenburg
1010 Vienna, Tuchlauben 18, Austria München, Sophienstr. 26
phone: +43 5 0100 11833 phone: +49 69 7162 5580
andrea.pscheid@goodbee.com foldenburg@ashoka.org

ASHOKA Poland
Ewa Konczal
c/o McKinsey & Company,
00-073 Warszawa, Pl.Pilsudskiego 2
phone: +22 820 58 74
ekonczal@ashoka.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: