Kultura

Sreda, 20.06.2007.

10:11

Kanski pobednik otvara Palić 2007

Rumunski film "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" Kristijana Munđuja 16. jula će otvoriti 14. izdanje Festivala evropskog filma u Paliću. Publika će u Paliću, do 22. jula, u okviru 5 programa videti preko 50 fimova iz 19 zemalja.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Selektor ovogodišnjeg glavnog, takmičarskog programa biće Nikolaj Nikitin, urednik nemačkog filmskog časopisa "Der Schnitt" i izaslanik Berlinala za jugoistočnu Evropu.

"Nastojao sam da u selekciji okupim filmove mladih, ali i proverenih autora, dela nastala u nacionalnim kinematografijama, ali koja nadilaze lokalnu sredinu. Pretežne teme su događaji iz mlađe istorije Evrope, dakle iz 70-tih i 80-tih godina 20. veka, kao i migracije ljudi između Istoka i Zapada", rekao je Nikitin novinarima na pres konferenciji povodom festivala u Otvorenom univerzitetu, ustanovi koja je i osnivač festivala.

On je istakao da je "tražio visoke umetničke vrednosti i istovremeno prijemčivost filmova za širu publiku" i dodao da su filmovi vrlo različitih žanrova.

Takmičarski program predstaviće 12 ostvarenja u trci za nagrade "Zlatni toranj", a van konkurencije biće prikazan - na otvaranju - pobednik festivala u Kanu "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" Rumuna Kristijana Munđuja - i na zatvaranju - najnoviji film Emira Kusturice "Zavet".

Na festivalu u Paliću dodeljuju se nagrade za najbolji film, izvanredno filmsko dostignuće, evropsko otkriće, kao i za najbolju izvedbu glumačke postave. O dobitnicima ovih nagrada odlučuje Međunarodni žiri sastavljen od pet članova, filmskih profesionalaca iz evropskih zemalja, kojim predsedava slavni montažer Roberto Pertinjani.

Festivalska publika može, takođe, da glasa za svog favorita kome će biti dodeljena Nagrada publike za najbolji film.

U fokusu 14. Festivala je norveška kinematografija, te je u saradnji sa Norveškim filmskim institutom (Norsk Filminstitutt) organizovan poseban program "Novi norveški film". 

Tradicionalno, Festival će održati i program "Novi mađarski film", koji će predstaviti šest najintrigantnijih ostvarenja ove kinematografije.

Program "Mladi autori Evrope" predstaviće savremene tokove evropske filmske produkcije kroz projekcije kratkih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova nastalih u periodu između dva festivala, kao i serijal koncerata inventivnih alternativnih grupa iz Evrope i Regiona.

"Omaž program" podsetiće na plodonosne karijere ovogodišnjih dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti -  mađarskog sineaste Ištvana Saboa i srpskog glumca, producenta i režisera Ljubiše Samardžića.

Nagrade "Aleksandar Lifka" biće uručene Ištvanu Sabou i Ljubiši Samardžiću 16. jula, na ceremoniji otvaranja Festivala.

Cene ulaznica za obe večernje projekcije filmova iz takmičarske konkurencije, koje će se održavati na Letnjoj pozornici, biće 200 dinara.

Organizatori Festivala obezbedili su, inače, autobuse, koji će svakodnevno (od 17. do 22. jula) prevoziti ljubitelje sedme umetnosti iz Beograda i Novog Sada. Planirano je da autobus za Palić kreće svakodnevno u 10 sati iz Beograda, i iz Novog Sada u 12 sati. 

Novina na ovogodišnjem Festivalu je i saradnja sa Motovun Film festivalom koja bi već naredne godine rezultirala stvaranjem zajedničkog programa. Ovogodišnja saradnja uključuje predstavljanje Motovunskog festivala na Paliću i Filmskog festivala Palić u Motovunu.

Još jedna novina ovogodišnjeg Festivala jeste Studentski dan, koji će biti održan 20. jula u Eko centru na Paliću, s početkom u 16 sati. Tom prilikom će Frank Albers, koordinator projekata “Robert Boš”, uputiti studente režije sa ovih prostora u mogućnost konkurisanja kod ove Fondacije. Njegovom predavanju prethodiće projekcija kratkometražnog filma “Milan” Mihaele Kezele, prethodne dobitnice ove stipendije, koja će okupljenim studentima govoriti o svojim iskustvima sa “Robert Boš” fondacijom. Po završetku predavanja, Frank Albers prirediće koktel za studente.

Savet ovogodišnjeg Festivala evropskog filma čine: Branislav Lečić, predsednik, Boro Drašković, Đorđe Milićević, Šifliš Zoltan, Deak Ferenc, Ivan Vujić, Dejan Zvekić i Si&Si Company. Direktor Festivala je Radoslav Zelenović

PROGRAM FILMOVA PALIĆ 2007.

Selektor: Nikolaj Nikitin
Mesto održavanja: Letnja pozornica na Paliću

V A N K O N K U R E N C I J E

O t v a r a nj e
4 MESECA, 3 NEDELJE I 2 DANA
4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS (4 LUNI, 3 SAPTAMINI SI 2 ZILE)
Rumunija, 2007.
Režija: Christian Mungiu
Uloge: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov
Sinopsis: Priča o ilegalnim abortusima u "zlatno doba" komunizma u Rumuniji, o hororu koji su sprovodile bezbednosne državne agencije, o brutalnosti i apsurdnosti njihovog delovanja. Dobitnik Zlatne palme za najbolji film 2007.
Festivali: Kan 2007.

Z a t v a r a nj e
ZAVET
PROMISE ME THIS (ZAVET)
Srbija/Francuska, 2007.
Režija: Emir Kusturica
Uloge: Uroš Milovanović, Ljiljana Blagojević, Miki Manojlović, Aleksandar Berček
Sinopsis: Deda, koji oseća da mu se bliži smrt, šalje unuka u najbliži grad kako bi prodao njihovu jedinu kravu, kupio ikonu za crkvu koju želi da obnovi, pronašao sebi ženu i doneo neku uspomenu. Unuk odlazi u grad prvi put...
Festivali: Kan 2007.

T A K M I Č A R S K I P R O G R A M

ADAM I ĐAVO
ADAM AND THE DEVIL (ADEM'IN TRENLERI)
Turska, 2007.
Režija: Baris Pirhasan
Uloge: Nurgul Yesilcay, Cem Ozer, Umit Cirak
Sinopsis: Prvog dana Ramazana, Hasan odlazi na železničku stanicu usred anatolijske divljine sa mladom ženom i malom ćerkom, da bi kao imam služio na molitvi i podučavao decu Kuranu, u jednoj maloj zajednici tokom svetog praznika.
Festivali: Istanbul 2007.

EDEN
EDEN (EDEN)
Nemačka/Švajcarska, 2006.
Režija: Michael Hofmann
Uloge: Charlotte Roche, Pascal Ulli, Josef Ostendorf
Sinopsis: Usamljena samohrana majka zaljubljuje se u debelog ali genijalnog kuvara.

FILM NOAR
FILM NOIR (FILM NOIR)
Srbija/SAD, 2007.
Režija: D. Jud Jones, Risto Topaloski
Glasovi: Mark Keller, Betina Devin, Roger Jackson
Sinopsis: Čovek otvara oči i dolazi k svesti. U blizini je auto, a odmah pored njega mrtav policajac. Po tome kako mu stoji futrola, izgleda da je naš čovek ubica... Festivali: Filmski festival Srbije 2007.

HALAM FO
HALLAM FOE (HALLAM FOE)
Velika Britanija, 2006.
Režija: David Mackenzie
Uloge: Jamie Bell, Sophia Myles, Claire Forlani, Ciaran Hinds
Sinopsis: Halamov talenat za špijuniranje drugih otkriće mu njegove najmračnije strahove i osobene želje. Rešen da sazna pravi razlog smrti svoje majke, on uspeva da pronađe nešto sasvim drugo...
Festivali: Berlin 2007.

GLUMEĆI ŽRTVU
PLAYING THE VICTIM (IZOBRAZHAYA ZHERTVU)
Rusija, 2006.
Režija: Kirill Serebrennikov
Uloge: Yuri Chursin, Vitali Khayev, Aleksandr Ilyin
Sinopsis: Mladić napušta univerzitet i odlazi u policiju. Ali on nije ništa loše uradio. On samo hoće posao i to poseban posao - da glumi žrtvu u policijskim rekonstrukcijama ubistava!
Festivali: Soči 2006.

UVOZ - IZVOZ
IMPORT-EXPORT (IMPORT-EXPORT)
Austrija, 2007.
Režija: Ulrich Seidl
Uloge: Maria Hofstatter, Georg Friedrich, Herbert Fritsch
Sinopsis: U potrazi za boljim životom, medicinska sestra iz Ukrajine odlazi na Zapad, dok nezaposleni telohranitelj iz Austrije odlazi na Istok iz istih razloga... Festivali: Kan 2007.

MUŠKI POSAO
A MAN`S JOB (MIEHEN TYO)
Finska, 2007.
Režija: Aleksi Salmenperä
Uloge: Tommi Korpela, Jani Volanen, Maria Heiskanen, Stan Saanila Sinopsis: Zabrinut zbog mentalnog stanja svoje žene, Juha odlučuje da prećuti da je dobio otkaz u firmi. Kako niko ne bi posumnjao da je nezaposlen, on počinje krišom da se bavi poslom koji mu donosi dobru zaradu - prostitucijom!
Festivali: Roterdam, Geteburg, Berlin 2007.

NADA
HOPE (NADZIEJA)
Poljska/Nemačka, 2007.
Režija: Stanislaw Mucha
Uloge: Rafal Fudalej, Wojciech Pszoniak, Kamila Baar Sinopsis: Mladić slučajno postaje svedok krađe, snimivši uticajnog vlasnika galerije slika i vrhunskog poznavaoca umetnosti kako krade vrednu sliku iz crkve u Varšavi. Obećavši mu da neće objaviti svoj video snimak, mladić traži od njega da vrati ukradeno delo...

POSLE VENČANJA
AFTER THE WEDDING (EFTER BRYLLUPPET)
Danska, 2006.
Režija: Susanne Bier
Uloge: Mads Mikkelsen, Rolf Lassgard, Christian Tafdrup Sinopsis: Daleko od kuće, Džejkob se bori za dom za nezbrinutu decu u najsiromašnijem regionu Indije. Rešen da spasi sirotište od zatvaranja, vraća se u Dansku kako bi upoznao Jorgena, dobrostojećeg biznismena i potencijalnog dobrotvora.
Festivali: Nominacija za Oskara 2007.

SLATKO BLATO
SWEET MUD (ADAMA MESHUGA`AT)
Izrael, 2006.
Režija: Dror Shaul
Uloge: Tomer Steinhof, Ronit Yudkevitz, Shai Aviv, Gal Zaid... Sinopsis: Sredinom sedamdesetih, dvanaestogodišnji Dvir Avni pokušava da pronađe sredinu između dve stvari koje voli više od svega - kibuca, zajednice u kojoj je rođen i svoje majke, koju su pripadnici kibuca proterali. Festivali: Berlin, Majami, Sandens 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: