Utorak, 29.08.2023.

11:43

Inovacija u gradu: Evo šta je planirano da bude na krovu podzemne garaže

Grad Novi Sad oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta razrade lokacije za potrebe izgradnje javne podzemne garaže i parternog uređenja kod Banovine.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Inovacija u gradu: Evo šta je planirano da bude na krovu podzemne garaže
Ilustracija/Foto: Anton27/Shutterstock

Parcela je površine 10.441 metara kvadratnih, a prostor namenjen za izgradnju garaže za putnička vozila danas je površina pod zelenilom, na kojoj ne postoje izgrađeni objekti visokogradnje. Na potezu između Ulice Banovinski prolaz i Ulice vladike Platona uređena je pešačka staza sa zastorom od prefabrikovanih betonskih elemenata, prenosi eKapija.

Prostor danas, kako se navodi, ima pretežno ambijentalni karakter i ne postoje sadržaji koji privlače veći broj posetilaca i korisnika.

Garaža za parkiranje putničkih vozila planirana je kao podzemni objekat. Locirana je u prostoru omeđenom Ulicom Banovinski prolaz sa severne strane, objektom Skupštine APV sa istočne strane, Ulicom vladike Platona sa južne strane i Ulicom Žarka Zrenjanina sa zapadne strane.

Garaža se sastoji od dve podzemne etaže.

Urbanističkim projektom planirano je parterno uređenje parcele i fazna izgradnja. U prvoj fazi planira se izgradnja podzemne garaže, a druga faza obuhvata parterno uređenje parcele.

Planirane zelene površine iznose 7.744,26 metara kvadratnih (74,39 odsto), od čega je 5.631,88 metara kvadratnih planirano u direktnom kontaktu sa tlom. Predviđeni su zeleni krovovi ukupne površine 2.112,38 metara kvadratnih.

Projekat je uradila "Inobačka" koja je izvođač radova, a zajedno sa austrijskim partnerom, kompanijom "Breiteneder immobilien" parking je i koncesionar ove podzemne garaže.

U sklopu ovog urbanističkog projekta nalazi se planirano rešenje parternog uređenja ovog prostora, čije je idejno rešenje izradio MHM-projekt iz Novog Sada u saradnji sa JP Urbanizam Novi Sad i JKP Gradsko zelenilo Novi Sad.

Javna prezentacija trajaće do 3. septembra.

Podsetimo, izgradnja podzemne garaže kod Skupštine Vojvodine počela je 2022. godine, a očekuje se da bude otvorena do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: