Automobili

Ponedeljak, 22.01.2024.

13:18

Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće najnižu cenu kilovat sata, ističe Stellantis.

Izvor: Revijahak

Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji
Foto: Fiat promo

Natrijum-jonske baterije će u budućnosti omogućiti jeftinije i ekološki prihvatljivije baterije za električne automobile. Kineski proizvođač automobila JAC lansirao je svoj prvi električni automobil sa ovom tehnologijom. Sada se Stellantis takođe pridružuje gigantima koji ulažu u tu tehnologiju baterija.

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće najnižu cenu kilovat sata, ističe Stelantis. Tehnologija ne sadrži skupe minerale kao što su litijum i kobalt. Glavni sastojak, natrijum, je, s druge strane, prisutan u ogromnim količinama.

Gustina energije ovih baterija je nešto manja, ali je zato cena znatno povoljnija.

Očekuje se da bi vozila poput nove električne Pande, koja će se praviti u Kragujevcu, trebalo da budu jeftinija od 25.000 evra.

Investicija u ovu tehnologiju je zajednički projekat sa francuskim istraživačkim centrom Tiamat. Cilj je izgradnja prve fabrike u Francuskoj koja će proizvoditi natrijumske baterije.

U drugom koraku, u planu je uvođenje natrijumskih baterija druge generacije u električne automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: