"Otvaramo pregovore sa Srbijom"

Evropski lideri odlučili da otvore pristupne pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru.Šefovi država zemalja EU političkom odlukom to potvrđuju do kraja godine.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

13:13

Default images

"Prva pristupna konferencija za Srbijom biće održana najkasnije u januaru", rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

On je rekao da je ovo istorijski trenutak za Balkan, ne samo zato što član evropske porodice postaje Hrvatska, već i zato što su veliki korak u evropskim integracijama napravili Srbija i Kosovo.

"Poslednje dve odluke su donete kao direktan rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština", istakao je Van Rompej, ponovo najavivši posetu Beogradu zbog otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom koji će početi najkasnije u januaru, a zatim i Prištini zbog otvaranja razgovora sa Kosovom o Sporzaumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU koji prate zasedanje vođa Unije izrazili su još tokom jutra čvrsto uverenje da će biti usvojena odluka da se kreće u pregovore sa Srbijom i da će to pouzdano početi do kraja januara iduće godine.

Nemačka je tokom sastanka bila pri stavu da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Pre otvaranja pristupnih pregovora biće potrebna potvrda Evropskog saveta. Van Rompej je odgovarajući na pitanje novinara u Briselu izjavio da pre formalnog početka pristupnih pregovora sa Srbijom Evropski savet tu odluku treba da potvrdi, što je normalna procedura i nije dodatan uslov.

"Što se tiče otvaranja pregovora Evropski savet ne donosi pravnu nego političku odluku. Mi smo i u današnjim zaključcima jasno naveli da je potrebna potvrda, i to je jako dobra reč - dakle Evropski savet treba da potvrdi okvir za otvaranje pristupnih pregovora, to je inače naša normalna procedura i to nije nikakav dodatni uslov", rekao je Van Rompej.

Podsetimo i da je sledeći redovni sastanak Evropskog saveta u decembru.

Lideri EU su u zaključcima samita, osim datuma međuvladine konferencije (najkasnije januar 2014.) naglasili i da će prethodno na uobičajenom zasedanju o proširivanju biti potvrđen mandat za pregovore (pregovarački okvir) koji će u međuvremenu izdraditi Evropska komisija.

Današnja verzija zaključaka povoljnija je od onoga što se proteklih dana čulo u Briselu, pa i od preporuka koje su ove nedelje stigle u Brisel.

Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel je svoj stav izrečen u četvrtak u Bundestagu ponovila i danas - "implementacija mora napredovati do kraja". Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je na istoj konferenciji za novinare rekao da od današnih odluka Evropskog saveta posebno pozdravlja odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Ovo je istorijska odluka. Često koristimo tu reč, ali je ovo zaista istorijska odluka jer ne smemo da zaboravimo šta se ne tako davno dešavalo u tom delu Evrope. Na Balkanu je bio rat a sada počinjemo pristupne pregovore sa Srbijom", rekao je Barozo.

Na početku obraćanja novinarima u Briselu, Van Rompej i Barzo su istakli da je danas istorijski dan u EU zbog dve najvažnije odluke – prvo što Letonija 1. januara 2014. godine postaje 18. zemlja članica evrozone jer će svoju nacionalnu valutu zameniti evrom i drugo što Hrvatska 1. jula ulazi u EU i postaje 28. zemlja članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

337 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: