Naplata dugova nije "uterivanje"

Zbog otežane naplate, banke se sve češće odlučuju da svoja potraživanja od građana ili preduzeća prepuste agencijama za naplatu dugovanja.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

18:42

Default images

Kancelarija poverenika za infomacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti apelovala je da država posveti više pažnje zaštiti ličnih podataka građana.

Agencije za naplatu dugovanja po diskontnoj ceni od banke otkupe dug i onda pokušavaju da ga naplate, prvo dogovorom a onda tužbom.

U agenciji "EOS matriks" kažu da se njihovi operateri ponašaju korektno, da ne prete, ne uznemiravaju i ne ucenjuju.

Radi se u dve smene po šest sati, a o sebi ne razmišljaju kao o uterivačima dugova.

Narodna banka u pisanom odgovoru navodi da je ovo poslovanje po zakonu u slučaju da je banka već pokušala da naplati svoje potraživanje:

Banka može u skladu sa odlukom o upravljanju rizicima zbog neizvršavanja obaveza dužnika prema banci potraživanje od tog dužnika pod uslovom da je dospelo i da je banka pokušala da ga naplati - ustupiti pravnom licu saglasno Zakonu o obligacionim odnosima. Kupac duga uslove ugovora ne može menjati ukoliko bi takva izmena dovela klijenta u nepovoljniju poziciju u odnosu na uslove koje je predvidela banka u ugovoru.

U EOS-u navode da uslovi otplate ostaju isti i da se kamata ne menja.

Banke pored potraživanja, agencijama ustupaju i lične podatke klijenata, pa je povernik za zaštitu podataka ličnosti tražio da se promene zakoni i zaštiti privatnost.

U Srbiji ima nekoliko agencija za naplatu dugovanja i gotovo sve banke sa njima sarađuju, ali nerado govore o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: