Bramerc: Beograd mora učiniti više

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i kaže da Beograd mora učiniti više.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.09.2010.

15:29

Default images

"U pogledu potrage za beguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više", rekao je Bramerc tokom razgovora sa stranim dopisnicima iz Haga.

Napominjući da o ovoj temi njegovi saradnici imaju redovne dvonedeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji, Bramerc je rekao da je "situacija daleko od savršene".

Uz podsećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju".

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni da su naše preporuke primenjene... Ali naši razgovori su u toku", kazao je Bramerc. Tužilac je kazao da u Srbiji "postoji jaz između izražene političke spremnosti" za hapšenje begunaca, toka potrage i "onoga što je neophodno učiniti" da bi ona bila uspešna.

"Taj jaz se mora zatvoriti", rekao je Bramerc.

Rekavši da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, Bramerc je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapšenja" optuženih.

Bramerc je rekao da će uoči podnošenja sledećeg pisanog izveštaja Savetu bezbednosti, verovatno sredinom novembra, posetiti Srbiju i ostale zemlje regiona i razmotriti tok saradnje.

Vukčević: Mladić prioritet

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i šef Akcionog tima izjavio je da je hapšenje haškog begunca generala Ratka Mladića prioritet naše države.

"Hapšenje Mladića je državni posao broj jedan na kome se radi sve vreme", rekao je Vukčević.

Vukčević nije želeo da komentariše ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija još ne radi sve što može da uhvati Mladića, kao i da lideri Evropske unije treba da održe pritisak na Srbiju da uhapsi tog "ključnog haškog begunca".

Vekarić: Puna saradnja sa Hagom

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da srpsko tužilaštvo nastavlja saradnju sa Haškim tužilaštvom kako bi završilo ključnu međunarodnu obavezu - hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.
Bruno Vekariæ (FoNet)
"Mi zajedno sa njim (Bramercom) radimo na ovom predmetu. U svakom slučaju učinićemo sve da završimo našu ključnu međunarodnu obavezu", izjavio je Vekarić.

On je kazao da Srbija nastavlja saradnju sa haškim tužilaštvom.

"Upravo zajedno radimo na tom ključnom zadatku za Srbiju", dodao je Vekarić.

Puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića su ključni za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Ignjatović: Bramerc obavešten o svemu

Šef kancelarije za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da je najvažnije to da je on detaljno obavešten o svemu što državne službe rade na lociranju i hapšenju preostale dvojice haških optuženika.

"Ukoliko bi gospodin Bramerc imao neku sugestiju siguran sam da bi ona bila prihvaćena od naših državnih organa koji se staraju da dva preostala begunca što pre budu u Hagu", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Bramerc je rekao da Beograd i dalje ne sarađuje u potpunosti sa njegovom kancalarijom u potrazi za navodnim pokretačem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, uključujući masakr u Srebrenici i opsadu Sarajeva i da bi EU s toga trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da što pre uhapsi Ratka Mladića.

Ignjatović smatra da je takva Bramercova izjava pomalo "kucanje na otvaranje vrata" i da je ne treba previše dramatizovati.

Mi, kako je rekao, iz prethodnog izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom znamo da glavni tužilac nije bio "najzadovoljniji" tom saradnjom i da smatra "da može da se uradi više".

"Svakako da može više..., ali smatram da je važno da je Bramerc detaljno obavešten šta rade naši državni organi zaduženi za lociranje i hapšenje haških begunaca", kazao je Ignjatović.

On je podsetio da je u onom neatraktivnom delu dostavljanja dokumentacija postignuta saradnja na najvišem nivou i da će tako biti i ubuduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: