Ponedeljak, 20.09.2010.

15:29

Bramerc: Beograd mora učiniti više

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i kaže da Beograd mora učiniti više.

Izvor: B92

Bramerc: Beograd mora uèiniti više IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 13 godina

Glavni tuzilac Haskog tribunala Serz Bramerc izjavio stranim novinarima u Hagu, da nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalazenju Ratka Mladica i Gorana Hadzica, i da Beograd mora uciniti vise. Postoji duboki jaz izmedju irazene politicke volje i spremnosti za hapsenje begunaca, i onoga sto je neophodno uciniti. Taj jaz se mora zatvoriti,- rekao je Bramerc. Evropska unije treba da vrsi pritisak na Srbiju da uhapsi Mladica.
Ova izjava Bramerca uoci podnosenja sledeceg izvestaja Savetu bezbdnosti, je veoma losa vest za Srbiju. Jer, Bramerc nikad do sada nije bio tako izricit i ostar u kritikovanju vlasti Srbije sto se tice nehapsenja haskih begunaca.
Ali su vlasti Srbije ipak napravili jedan mali korak u saradnji sa Tribunalom. Doduse, nisu uhapsili Mladica ili Hadzica, ali su izrucili Jelenu Rasic, koja je optuzena za podmicivanje svedoka. A mozda ce uskoro pretresati jos koje stanove za koje su sigurni da Mladica nece biti tamo. Valjda misle da tako koliko-toliko dobiju neke pozitivne poene od Haskog tribunala.
Neki autori ovde objavljenih komentara ljuti su na Bramerca, sto je nezadovoljan zbog Mladica i Hadzica, ili njegovu kritiku vezuju sa rezolucijom UN o Kosovu, mada nemaju nikakvu medjusobnu vezu.
Mozda Bramerc jos nije shvatio politiku vlasti Srbije, da oni cekaju tajming kada mogu dobiti najvisu cenu kao kompenzaciju za hapsenje i izrucenje Mladica. Do tada, bice samo objasnjenja, opravdanja, izbegavanje odgovornosti i slicno.
Ukoliko, u medjuvremenu Mladic ne umre ili izvrsi samoubistvo, ili ne dodju na vlasti nacionalisticke stranke Nikolica, Kostunice i njima slicnih, pa da Mladica proglase srpskim herojem i legendom (genocida)!

sladoled

pre 13 godina

a mladic i dalje heroj za ogromnu vecinu.

pa da je musko sam bi kupio kartu za hag i tamo im dokazao da grese. a ne da godinama drzi u zatvoru vas koji ga slavite i nas koji ga se stide.

Obama, Osama, O Mama

pre 13 godina

Koliko ja znam - a znam i šta ne znaaaam - Mladić i Hadžić su poslednji put vidjeni pre mesec dana kako igraju preferans sa Bin Ladenom. Čuo sam da je djeneral rekao Goranu, "najbolje da se držimo njega jer ga ovi pajseri nikada neće pronaći".

srbija

pre 13 godina

Gospodine Bramerc....kako bi bilo da uzmete nas 10 miliona kao taoce (dok se ne pronadju doticni)...mozda to "upali"?
P.S.
Ja ionako neznam sta cu sam sa sobom

!

pre 13 godina

"Ukoliko bi gospodin Bramerc imao neku sugestiju siguran sam da bi ona bila prihvaćena od naših državnih organa koji se staraju da dva preostala begunca što pre budu u Hagu", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Covece, zar ti nije jasno da ne treba Bramerc da obuce dugi kaput i sunja sa Srbijom, vec Vi, a Vi ste ocigledno nesposobni sto vam je potrebno vise od decenije da nadjete 2 osobe.

nn

pre 13 godina

Tako je Bramerc, ja bi dodao vaznije da rese reformu sudstva, korupciju, monopole, siromastvo pa bi onda mogli da konkurisemo za EU.Sta ce crna rupa u EU.

bane

pre 13 godina

bramerc je u pravu sto se tice pritiska na srpsku vlast, a sta preostaje drugo?? 10 godina se neckaju hoce li ili nece isporuciti mladica i hadzica, hoce li ili nece sprovesti brzu reforumu kakvu je djiki planirao, hoce li ili nece resiti problem kosova (dakle priznati ga i nastaviti dalje). gazde u beogradu glume jednako znacajnje subjekte kao sto su neke druge gazde u medjunarodnoj zajednici, a najvise ispastaju glasaci. e kad gradjani shvate da je pojam suverenosti prevazidjen i da ce na kraju uvek trijumfovati volja jaceg (u ovom slucaju zapadnog sveta - zakon pendreka, topuza, haubice, avaksa itd...) mozda standard i pocne da se poboljsava. do tada ce gradjani biti samo zalog rezima iz beogradskog kruga dvojke cija je sujeta vaznija od sudbina miliona ljudi u srbiji. spava sanu,spavaju univerziteti, spava strucna javnost, spavaju mediji...ili im je placeno da spavaju ili su stvarno umorni. vreme je za novi val.

Dule Viking

pre 13 godina

Jes da...majku mu boziju.. mi opsednuti kosovskim rezolucijama zaboravismo da smo u potrazi za Mladicem.. E... bas hvala Bramercu sto nas podseti da se igra ucenjivanja nastavlja..

Hrvat

pre 13 godina

Sve ovo što vi sad prolazite Hrvatska je prolazila 2000. godine kad se počelo sa izručivanjem generala u Haag, a trajalo je sve donedavno. Maltretirali su nas zbog Gotovine koji uopće nije bio u Hrvatskoj. Zbog njega su nam kočili početak pregovora. Blokirali su nas i zbog nepostojećih topničkih dnevnika. Gutali smo i gutali. Sad vas pitam, bez imalo zlih primisli, štoviše drago bi mi bilo da sve zemlje Balkana budu članice EU jer će samo tako EU bit kompletna, zašto zaboga mislite da bi Srbija trebala imat drugačiji tretman haaškog tužitelja od onoga kakav je imala Hrvatska? Jedan od preduvjeta otvaranja pregovora je potpuna suradnja sa Haagom. Nema Mladića i Hadžića - nema pune suradnje, nema pune suradnje - nema početka pregovora. Inače navijam da sve to okončate što prije.

dash mi - uzmem ti

pre 13 godina

Ovi majstori iz Eu su se stvarno malo zaneli! Nije se jos ni ohladila shamarchina koju su nam pukli sa onom reozlucijom a sad krecu opet ove chvrge oko Haga. Pitam se samo dokad ce narod u Srbiji da guta propagandu da u toj virtuelnoj shargarepi i kad bi je dohvatili ima ikakvog sadrzaja koji bi REALNO uticao na njihov duhovno-materijalni zivot. Mislim i da bi Tadic trebao da inicira neki zakon o podeli besplatnih akcija za Kosovo..pa kome je draze 100-200 evra u dzepu neka ode na Berzu u Briselu i unovchi ih, a ko vrednuje druge vrednosti u zivotu osim "u se , na se i podase" neka ih chuva kao tapiju na buduca prava!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"Bramerc je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapšenja" optuženih" - a posto nam EU sve jasnije stavlja do znanja da nikada necemo postati clanovi iste taj alat moze i da se pokvari i sta onda? Svako uslovljavanje ima granicu. A da i mi postavimo za predsednika nekog Tacija, recimo Mladica, pa da moraju sa njim da se dogovaraju da samog sebe izruci Hagu? Samo pogledajte sta rade Hrvatskoj u vezi sa ulaskom u EU, a bila im je miljenik iz prve, pa mozemo da zamislimo sta ce nama da rade do sudnjega dana.

Marina

pre 13 godina

A tko vam je kriv g.Bramerc kad ste se malo bili zanijeli srbijanskim predstavama potrage za generalom!? Sad kad je prošla briselsko -srbijanska rezolucija u UN,na opće zadovoljstvo Kosova i svih koji su ga priznali,Srbija se suočava sa starom preprekom-haškim bjeguncima,i tu ih čeka Holandija: popustit će zbog rezolucije,ali će se odmah opet namrgoditi zbog Mladića,a to znači da je status kandidata opet jednako maglovit. I sve ovo zbog Tadićeve samozatajnosti-predsjednik učinio mnogo za Srbiju,a Srbija o tome pojma nema.

vikings

pre 13 godina

Ljudi,mislim da ste stvari postavili naopacke.Meni je toliko zao nasih politicara da nemate pojma ,pogotovo onih koji se susrecu sa medjunarodnim predstavnicima .Pa ti nasi politicari upravo rade, sto posto, onako kako narod od njih trazi .Jedina greska kod politicara je sto ne smiju da kazu narodu , izvini narode ali to ne moze.Da narod na referendumu odluci da se ispune sve medjunarodne obaveze Srbije sta mislite da bi bilo kocenja od strane politicara . Kada narod ,hocu reci pojedinac ,dio naroda odluci da ide iz zemlje Srbije nema te sile na ovom svetu koja ce ga spreciti u tome . Zato , narode odluci sta hoces ne zbunjuj nam i onako zbunjene politicare .Politicari ne ispunjavaju zelje naroda , nego sprovode volju naroda .Bramec se ne obraca nasim politicarima nego nama, narodu .

humor

pre 13 godina

HAhaahahahahaha nijevaljda? Pa zar opet nece da saradjuju poooo bre!!!!!...Treba platiti sve te nadri sudije i zvrljopisce u Hagu, nego sta !!!

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da nije tužno bilo bi smešno.
Činjenica da je Hag prepun Srba. Kao da su Srbi sami ratovali u bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu da i ne govorim.
Činjenica je da su Srbi zarad EU uhapsili svog bivšeg predsednika i poslali ga u Hag gde je i umro (daleko od toga da sam fan pokojnog predsednika - mnogo je lošeg uradio Srbiji i Srbima ali to je činjenica).Srbija je poslala u Hag bivšeg predsednika R. Srpske, bivšeg komandanrta generalštaba gen. Pavkovića, bivšeg predsednika vlade R. Srpske Krajne, bivšu predsednicu vlade R. Srpske, predsenika najveće opozicione stranke u Srbiji zbog verbalnog delikta, jer ništa drugo nemogu da mu prikače (daleko od toga da sam i njegov fan, ali je i to činjenica). Spisak se naravno nastavlja i prilično je dugačak.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je (protestujući diplomatskim sredstvima) gledala kako se vrši nasilje -proteruju se siluju i ubijaju nealbanci na Kosovu, imovimna im se uništava i pale crkve da bi dokazala svoj demokratski potencijal i privrženost Evropskim vrednostima.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je pristala da na Kosovo dodje Euleks pod uslovom od šest tačaka (koje se ne poštuju).
Nedovoljno.
Srbija je (očigledno) pristala na rezoluciju u UN-u koja pomaže primenu (u Savetu bezbednosti neusvojenog) Ahtisarijevog plana.
Nedovoljno.
Biće uhapšen i Mladić - siguran sam...
Neće biti dovoljno (poučen predhodnim iskustvom u to sam ubedjen - pojaviće se nov uslov)
Hoćemo li jednog dana postati realni i postati evroskeptici? Dokle se više potpiruje od vlasti taj nerealni evro-optimizam?
Dokle više ucene i ponižavanja?
Kako rekoše neki moji predhodnici "do juče je g Bramerc bio prezadovoljan, a sad je odjednom potpuno nezadovoljan..."
Slučajnost, siguran sam...
Srbijo opameti se i shvati gde ti je mesto...
A to evidentno nije (na žalost) EU...

neso

pre 13 godina

i sad ce ponovo tadic da izadje sa onim cuvenim evropa nema alternativu" pa stvarno dokle vise i najvece eurozagovornike uspecete da ubijete u pojam ucenama na ucenu pa stvarno je dosta

Vlada

pre 13 godina

Pa evo recimo sutra ujutru se probudimo kad ono Srbija u EU,primili nas po hitnom postupku kao nekad Bugare i Rumune(znamo i zbog cega).Sta ce se promeniti u zivotima obicnih ljudi, jedno veliko NISTA.I dalje ce se raditi kod privatnika na crno za 150 evra bez socijalnog i zdravstvenog,6 dana u nedelji bez prava na godisnji odmor i nedaj boze na bolovanje ako se razbolis.Evropljani Rumuni i Bugari ce i dalje dolaziti da fizikalisu i beru voce za 15 evra dnevno kod nasih "GAZDA".I dalje ce se podmazivati policajci ,doktori ,profesori,ljudi na vlasti.Zato zaboravite lepo na nas jer sto nas vise volite dragi "evropski prijatelji" nama je svaki dan teze pa cak i teze nego 1995 recimo.A poruka Srbima je okrenite se ekonomiji pa nam EU i ne treba.Jaka ekonomija jaka drzava.

jovan

pre 13 godina

Pa, vidite vukcevicu i vekaricu, Bramerc misli sasvim drugacije, i u korpusu novih ucena zvanicnoj politici Srbije, to je decidno izjavio. Cime vi to opravdavate i argumentujete vasu punu saradnju sa Hagom vec vise od trinaest godina?!

Sale se oni

pre 13 godina

A onda sledeci uslov bi bio da priznamo Kosovo, a kad i to uradimo, sledi drugi uslov, a to je da natjeramo narod u RS da ukine istu.
Kad ispunimo taj uslov o ukidanju RS, oda bih nas natjerali da primimo sve izbjeglice is RS, jer to je po medjunarodnom pravu,...
Nego draga gospodo politicari, organizujte Srbiju, povecajte zaposlenost, produktivnost, smanjite korupciju i kriminal, pa da nas EZ moli da udjemu u njihov sastav.

Goran

pre 13 godina

Do juce mu je saradnja bila dobra a sad odjednom nije zadovoljan saradnjom. A svake 2 nedelje sastance i dogovaraju se.
Meni je jednostavno sumnjiv ovaj tajming za izjave koje zapravo najavljuju i "povoljnost" njegovog predstojeceg izvestaja za nas. Kao da nam se posle njgovog izvestaja i ovakvih izjava sprema poruka iz Brisela: "sad rezolucija vise nije problem ali evo Bramerc se neplanirano isprecio daljim EU integracijama Srbije i to je nesto van nase moci. Zao nam je, imate nasu podrsku ali jos ne mozete u EU. Nije do nas." A sustinski zapravo jeste jer ovakvim istupanjima Bramec preuzima ulogu cele jedne zemlje i priprema teren za dalje blokiranje naseg puta u EU. Ovog puta, naizgled, do strane jednog coveka a ne neke zemlje.
Iz dana u dan imam sve losije misljenje o postupanju EU administracije i vlada pojedinih zemalja iz EU prema nama.
Ako mi je EU entuzijazam 2001. (na skali 1 do 10) bio 10 sad je 3 u najboljem slucaju.

doktor

pre 13 godina

Ovo je vec komedija! Srbija se dogovorila sa EU oko Kosova,pa je odblokirana...Medjutim,onaj koji je pre 15 dana bio zadovoljhan saradnjom,sada nije,pa EU mora ponovo blokirati Srbiju!Mislim,ne bi ona ,ali takva je procedura

Bak

pre 13 godina

Hahahahahahahahahaha...

E, ne mogu da se ne nasmejem na ovo. Tačan tajming nema šta!!! Srbija postigla konsenzus sa EU oko pregovora u vezi Kosova i taman smo ''pomislili'' da će integracije u EU krenuti sa mrtve tačke, ali eto, treba neki novi izgovor da se Srbija opet, po ko zna koji put, ''ćušne''...

Evropski, nema šta...

Anti Slobodan Milosevic

pre 13 godina

Ako Vi iz EU tako nastavite odosmo mi kod Rusa, pitanje je zasto to radite i da li uopste razmisljate o posledicama po Vas? Da li Vi stvarno zelite rakete s nuklearnim bojevima glavama u Srbiji usmerene prema Vasim glavnim gradovima? Mislite o tome dok jos nije kasno... mi se polomismo da Vam podidjemo, a Vi sve veci pritisak i gazenje, dokle?

Branislav

pre 13 godina

Za vreme ratova i posle toga u nemackoj stampi vrlo su se cesto uporedivali i poistovecivali zlocini nacista i ta srpskih jedinica; nakon toga trazena je promena duha srpskog drustva, jedna vrsta katarze, i to, sa pravom, no, sto se poistovecenja Nemacke i Srbije tice, nikad se nije istaklo da je integracija posleratne Nemacke u zapadni svet tekla brzim tempom, i to i ako su neki od odgovornih za nemacka zlodela dalje bili na slobodi i u bekstvu, cak sto vise, neki od njih, doduse oni nizeg ranga, ponovo i na vodecim politickim polozajima, u Nemackoj. Koliko je vazno uhapsiti Mladica, toliko je i vazno naci neka, druga resenja za demokratizaciju Srbije, nezavisno od vodecih sila Zapada.

Pobesneli max

pre 13 godina

Vi cutaste do sad, gos'n Bramerc. U zadnjih godinu dana sve same pohvale. Sad, kad i Holandija pokazuje spremnost da popusti, pojaviste se vi. Hocete mi reci da to nema veze jedno sa drugim i da ste vi nezavisna institucija koja ne sluzi u potkusurivacke svrhe? Ah, sto sam ja glup, pa ne kapiram...

cirih

pre 13 godina

prosto ko pasulj: ni nasim ni njihovim politicarima ne odgovara da se srbi jednog dana nadju u eu! obe strane imaju svoje trikove za to. jasno kao dan...

Sava Drugi

pre 13 godina

U koju god drzavu je usla Srbija, ta drzava se raspala: Turska imperija, Austorugarska imperija, Kreljavina SHS, Jugoslavija 1. 2. 3.

Kada mi udjemo u EU i ona ce se raspasti u najkracemo roku...


Ajmo ljudi, manite se corava posla, trazite druga resenja

southlander

pre 13 godina

Dovoljno bi bilo da se nabroje oni koji jesu za saradnju sa Evropskom unijom i da im se omogici pridruzivanje. Recimo Evropske Vojvodine. Zasto kaznjavate milione koji zele, red rad i mir, zbog deset posto balkanskih profitera i ratnih zlocinaca. Krivi ste za nasu propast isto toliko, koliko i oni kod kojih dolazite.

Dejan

pre 13 godina

Aj da si budemo iskreni. Nitko niti ne traga za Mladicem i Hadzicem. Napravi se jednom u 2 meseca neka potraga tamo po nekim sipragama i to je to. Pa, ako to deluje kod naivnog naroda, pa ne mora proci i kod drugih.

bvmi

pre 13 godina

Bugarska i Rumunija su u EU a Norveska nije pa kome je bolje mislim dok se nesredimo sami nece nam pomoci ni 100 EU.
Ma nije ni vazno.........

itd

pre 13 godina

Puna saradnja sa Hagom je izrucenje te dvojice. Kome to nije jasno i ko se pravi da mu nije jasno, pravi veliku budalu od sebe, a i od nas. Ajde vise batalite tu ulicarsku politiku, i malo pocnite da mi slite na svoj narod. Ako vam kazu sta treba, ne pravite se vise da ne razumete, uradite sve sto traze od nas, da malo i oni sjasu i nadju nekog novog za lupanje cvrga...

Technocrat

pre 13 godina

Ratka Mladica ne treba uhapsiti zbog Bramerca ili bilo kojeg stranog diplomate.

Ratka Mladica treba (trebalo je davno ali nije se htelo, naglasavam, HTELO) odmah uhapsiti ZBOG SRBIJE.

Pred zavrsetak i neposredno nakon zavrsetka rata, nisam, kao i mnogi drugi - bio svestan velicine Mladicevih zlodela i - otvoreno treba reci Mladicevih zlocina. U ovih petnaestak godina o Mladicu se mnogo toga negativnog saznalo, o njegovom nacinu 'ratovanja', o njegovim 'osvetama dahijama' (Srebrenica).

Ako je Ratko Mladic na bilo koji nacin zasluzio da cela Srbija bude ucenjivana, uslovljavana, opterecavana izostankom njegovog hapsenja, onda Srbija stvarno ima uzasan problem i to sama sa sobom. Niko Srbiji ne treba praviti probleme, Srbija uvek zna sama sebi da ih napravi najvise.

Nasmejem se gorko kad, ponekad u drustvu (iako sve redje) cujem nesto kao - 'ne smemo ni po koju cenu da ga izrucimo' ili 'on je heroj, a ko ga izruci je izdao narod'.

Uzasno je na koje nacine se u nasem drustvu stvaraju savremene legende.

Strasno.

marko, nis

pre 13 godina

Nema novih uslova. Postoji samo jedan i on je prisutan vec godinama - da Srbija i njeni gradjani shvate da je devedesetih vodjena politika zlocina, i da su posledice te politike nemogucnost da Kosovo bude u Srbiji i optuznice za ratne zlocine. Da li su to gradjani ove zemlje shvatili? Nisu. Samo petina gradjana Srbije smatra da je Ratko Mladic zlocinac. Ne moze takva zemlja u Evropu. Srbija treba da isporuci Ratka Mladica i prizna Kosovo. To bi bilo zadovoljenje pravde, i dokaz da smo spremni da budemo deo moderne civilizacije. Kada bi ljudi prihvatili notorne cinjenice vezane za rat ove drzave protiv dela svog naroda na delu svoje ondasnje teritorije, kao i za ono sto nije uradila direktno Srbija, ali jeste uradjeno u ime Srba u Bosni, mi bi sami, ukoliko smo ljudi, izvrsili pritisak na vlast da uhapsi Mladica i prizna Kosovo.

Mario Bros

pre 13 godina

Dobro se sećam kada je u ključnim momenitma za vlast ovaj gopodin pevao drugu pesmu. Pun je bio reči hvale za postignute rezultate u saradnji sa Hagom.

Kako neko naredi, tako on svira, samo uvek je ista pesma- Mi se stopiramo od daljeg približavanja uniji. Ratko, Kosovo, Republika Srpska, reforma pravosuđa, korupcija, deficit... imaju 100 razloga i samo žongliraju kada će da ih izvuku iz rukava.

NIKO

pre 13 godina

Au kako smo mi jadan NAROD kad dozvoljavamo nasim politicarima (klimacima glavom svemu sto kazu iz EU) da i dalje vode ovu napacenu zemlju gde se ne vidi kraj lopovluku,svaki dan je sve vise kontroverznih biznismena i sirotinje.

adje

pre 13 godina

jos koliko je ostalo vremena da haag i bramerc ocene da li beograd saradjuje sa haagom ili ne, kada se priblizi to vreme onda ce beograd kao i do sada pretresati dva stana onako bez veze i reci mi sve cinimo da zamazu oci narodu,znate li vi da nikad necete uci u evropsku uniju dok ne zavrsite sa haagom prvo,pa posle da priznate kosovo,pa da ne huskate tamo po bosni i pokusavate preko srpske i dodika da blokirate bih i da ne dirate sandzak i ima ih milion uslova da ispunite pa u evropsku uniju, nemojte da slusate korumpiranu vlast sto vas laze.

aleksa

pre 13 godina

Pa naravno... Sad kad smo promenili rezoluciju o Kosmetu i odradili onako kako su oni zeleli, sad su nasli drugi ralog(e) kojim ce nam objasnjavati zasto jos uvek necemo moci u EU... Ja prosto ne mogu da verujem da ljudima to nije jasno?!
Nosite se lepo i vi i Eu i tribunal i svi redom... A za one koji misle da Evropa nema alternativu - Bugarska i Rumanija su clanice EU ali nisam siguran da zive bolje nego mi!
Mislite o tome...

pubertetlija

pre 13 godina

Pa i ja bi bio nezadovoljan da me neko vise od 15 godina vuce za nos.
Zamislite da je recimo neko dete koje se rodilo kada je poternica raspisana, sada vec uvelike u pubertetu, a za godinu - dve moze postati i roditelj.
Znaci cela jedna generacija.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Prevod: Do 2170. godine, Srbija ce (mozda) da postane clanica Evropske Unije, ali samo ako Turska (clanica od 2020.) ne bude stavila veto.

Mislim da bi ovu lakrdiju trebalo zatvoriti, i okrenuti novu stranicu.

dO

pre 13 godina

Prvo da se vlast i opozicija razračunaju sa Miškovićem i Bekom, pa onda neće biti potrebe da se Mladić i Hadžić vade iz rukava kad god treba da sami sebi usporimo put u EU.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Prevod: Do 2170. godine, Srbija ce (mozda) da postane clanica Evropske Unije, ali samo ako Turska (clanica od 2020.) ne bude stavila veto.

Mislim da bi ovu lakrdiju trebalo zatvoriti, i okrenuti novu stranicu.

pubertetlija

pre 13 godina

Pa i ja bi bio nezadovoljan da me neko vise od 15 godina vuce za nos.
Zamislite da je recimo neko dete koje se rodilo kada je poternica raspisana, sada vec uvelike u pubertetu, a za godinu - dve moze postati i roditelj.
Znaci cela jedna generacija.

aleksa

pre 13 godina

Pa naravno... Sad kad smo promenili rezoluciju o Kosmetu i odradili onako kako su oni zeleli, sad su nasli drugi ralog(e) kojim ce nam objasnjavati zasto jos uvek necemo moci u EU... Ja prosto ne mogu da verujem da ljudima to nije jasno?!
Nosite se lepo i vi i Eu i tribunal i svi redom... A za one koji misle da Evropa nema alternativu - Bugarska i Rumanija su clanice EU ali nisam siguran da zive bolje nego mi!
Mislite o tome...

Technocrat

pre 13 godina

Ratka Mladica ne treba uhapsiti zbog Bramerca ili bilo kojeg stranog diplomate.

Ratka Mladica treba (trebalo je davno ali nije se htelo, naglasavam, HTELO) odmah uhapsiti ZBOG SRBIJE.

Pred zavrsetak i neposredno nakon zavrsetka rata, nisam, kao i mnogi drugi - bio svestan velicine Mladicevih zlodela i - otvoreno treba reci Mladicevih zlocina. U ovih petnaestak godina o Mladicu se mnogo toga negativnog saznalo, o njegovom nacinu 'ratovanja', o njegovim 'osvetama dahijama' (Srebrenica).

Ako je Ratko Mladic na bilo koji nacin zasluzio da cela Srbija bude ucenjivana, uslovljavana, opterecavana izostankom njegovog hapsenja, onda Srbija stvarno ima uzasan problem i to sama sa sobom. Niko Srbiji ne treba praviti probleme, Srbija uvek zna sama sebi da ih napravi najvise.

Nasmejem se gorko kad, ponekad u drustvu (iako sve redje) cujem nesto kao - 'ne smemo ni po koju cenu da ga izrucimo' ili 'on je heroj, a ko ga izruci je izdao narod'.

Uzasno je na koje nacine se u nasem drustvu stvaraju savremene legende.

Strasno.

Sava Drugi

pre 13 godina

U koju god drzavu je usla Srbija, ta drzava se raspala: Turska imperija, Austorugarska imperija, Kreljavina SHS, Jugoslavija 1. 2. 3.

Kada mi udjemo u EU i ona ce se raspasti u najkracemo roku...


Ajmo ljudi, manite se corava posla, trazite druga resenja

marko, nis

pre 13 godina

Nema novih uslova. Postoji samo jedan i on je prisutan vec godinama - da Srbija i njeni gradjani shvate da je devedesetih vodjena politika zlocina, i da su posledice te politike nemogucnost da Kosovo bude u Srbiji i optuznice za ratne zlocine. Da li su to gradjani ove zemlje shvatili? Nisu. Samo petina gradjana Srbije smatra da je Ratko Mladic zlocinac. Ne moze takva zemlja u Evropu. Srbija treba da isporuci Ratka Mladica i prizna Kosovo. To bi bilo zadovoljenje pravde, i dokaz da smo spremni da budemo deo moderne civilizacije. Kada bi ljudi prihvatili notorne cinjenice vezane za rat ove drzave protiv dela svog naroda na delu svoje ondasnje teritorije, kao i za ono sto nije uradila direktno Srbija, ali jeste uradjeno u ime Srba u Bosni, mi bi sami, ukoliko smo ljudi, izvrsili pritisak na vlast da uhapsi Mladica i prizna Kosovo.

dO

pre 13 godina

Prvo da se vlast i opozicija razračunaju sa Miškovićem i Bekom, pa onda neće biti potrebe da se Mladić i Hadžić vade iz rukava kad god treba da sami sebi usporimo put u EU.

NIKO

pre 13 godina

Au kako smo mi jadan NAROD kad dozvoljavamo nasim politicarima (klimacima glavom svemu sto kazu iz EU) da i dalje vode ovu napacenu zemlju gde se ne vidi kraj lopovluku,svaki dan je sve vise kontroverznih biznismena i sirotinje.

Pobesneli max

pre 13 godina

Vi cutaste do sad, gos'n Bramerc. U zadnjih godinu dana sve same pohvale. Sad, kad i Holandija pokazuje spremnost da popusti, pojaviste se vi. Hocete mi reci da to nema veze jedno sa drugim i da ste vi nezavisna institucija koja ne sluzi u potkusurivacke svrhe? Ah, sto sam ja glup, pa ne kapiram...

Vlada

pre 13 godina

Pa evo recimo sutra ujutru se probudimo kad ono Srbija u EU,primili nas po hitnom postupku kao nekad Bugare i Rumune(znamo i zbog cega).Sta ce se promeniti u zivotima obicnih ljudi, jedno veliko NISTA.I dalje ce se raditi kod privatnika na crno za 150 evra bez socijalnog i zdravstvenog,6 dana u nedelji bez prava na godisnji odmor i nedaj boze na bolovanje ako se razbolis.Evropljani Rumuni i Bugari ce i dalje dolaziti da fizikalisu i beru voce za 15 evra dnevno kod nasih "GAZDA".I dalje ce se podmazivati policajci ,doktori ,profesori,ljudi na vlasti.Zato zaboravite lepo na nas jer sto nas vise volite dragi "evropski prijatelji" nama je svaki dan teze pa cak i teze nego 1995 recimo.A poruka Srbima je okrenite se ekonomiji pa nam EU i ne treba.Jaka ekonomija jaka drzava.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da nije tužno bilo bi smešno.
Činjenica da je Hag prepun Srba. Kao da su Srbi sami ratovali u bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu da i ne govorim.
Činjenica je da su Srbi zarad EU uhapsili svog bivšeg predsednika i poslali ga u Hag gde je i umro (daleko od toga da sam fan pokojnog predsednika - mnogo je lošeg uradio Srbiji i Srbima ali to je činjenica).Srbija je poslala u Hag bivšeg predsednika R. Srpske, bivšeg komandanrta generalštaba gen. Pavkovića, bivšeg predsednika vlade R. Srpske Krajne, bivšu predsednicu vlade R. Srpske, predsenika najveće opozicione stranke u Srbiji zbog verbalnog delikta, jer ništa drugo nemogu da mu prikače (daleko od toga da sam i njegov fan, ali je i to činjenica). Spisak se naravno nastavlja i prilično je dugačak.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je (protestujući diplomatskim sredstvima) gledala kako se vrši nasilje -proteruju se siluju i ubijaju nealbanci na Kosovu, imovimna im se uništava i pale crkve da bi dokazala svoj demokratski potencijal i privrženost Evropskim vrednostima.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je pristala da na Kosovo dodje Euleks pod uslovom od šest tačaka (koje se ne poštuju).
Nedovoljno.
Srbija je (očigledno) pristala na rezoluciju u UN-u koja pomaže primenu (u Savetu bezbednosti neusvojenog) Ahtisarijevog plana.
Nedovoljno.
Biće uhapšen i Mladić - siguran sam...
Neće biti dovoljno (poučen predhodnim iskustvom u to sam ubedjen - pojaviće se nov uslov)
Hoćemo li jednog dana postati realni i postati evroskeptici? Dokle se više potpiruje od vlasti taj nerealni evro-optimizam?
Dokle više ucene i ponižavanja?
Kako rekoše neki moji predhodnici "do juče je g Bramerc bio prezadovoljan, a sad je odjednom potpuno nezadovoljan..."
Slučajnost, siguran sam...
Srbijo opameti se i shvati gde ti je mesto...
A to evidentno nije (na žalost) EU...

adje

pre 13 godina

jos koliko je ostalo vremena da haag i bramerc ocene da li beograd saradjuje sa haagom ili ne, kada se priblizi to vreme onda ce beograd kao i do sada pretresati dva stana onako bez veze i reci mi sve cinimo da zamazu oci narodu,znate li vi da nikad necete uci u evropsku uniju dok ne zavrsite sa haagom prvo,pa posle da priznate kosovo,pa da ne huskate tamo po bosni i pokusavate preko srpske i dodika da blokirate bih i da ne dirate sandzak i ima ih milion uslova da ispunite pa u evropsku uniju, nemojte da slusate korumpiranu vlast sto vas laze.

bvmi

pre 13 godina

Bugarska i Rumunija su u EU a Norveska nije pa kome je bolje mislim dok se nesredimo sami nece nam pomoci ni 100 EU.
Ma nije ni vazno.........

Dejan

pre 13 godina

Aj da si budemo iskreni. Nitko niti ne traga za Mladicem i Hadzicem. Napravi se jednom u 2 meseca neka potraga tamo po nekim sipragama i to je to. Pa, ako to deluje kod naivnog naroda, pa ne mora proci i kod drugih.

doktor

pre 13 godina

Ovo je vec komedija! Srbija se dogovorila sa EU oko Kosova,pa je odblokirana...Medjutim,onaj koji je pre 15 dana bio zadovoljhan saradnjom,sada nije,pa EU mora ponovo blokirati Srbiju!Mislim,ne bi ona ,ali takva je procedura

Anti Slobodan Milosevic

pre 13 godina

Ako Vi iz EU tako nastavite odosmo mi kod Rusa, pitanje je zasto to radite i da li uopste razmisljate o posledicama po Vas? Da li Vi stvarno zelite rakete s nuklearnim bojevima glavama u Srbiji usmerene prema Vasim glavnim gradovima? Mislite o tome dok jos nije kasno... mi se polomismo da Vam podidjemo, a Vi sve veci pritisak i gazenje, dokle?

Bak

pre 13 godina

Hahahahahahahahahaha...

E, ne mogu da se ne nasmejem na ovo. Tačan tajming nema šta!!! Srbija postigla konsenzus sa EU oko pregovora u vezi Kosova i taman smo ''pomislili'' da će integracije u EU krenuti sa mrtve tačke, ali eto, treba neki novi izgovor da se Srbija opet, po ko zna koji put, ''ćušne''...

Evropski, nema šta...

Mario Bros

pre 13 godina

Dobro se sećam kada je u ključnim momenitma za vlast ovaj gopodin pevao drugu pesmu. Pun je bio reči hvale za postignute rezultate u saradnji sa Hagom.

Kako neko naredi, tako on svira, samo uvek je ista pesma- Mi se stopiramo od daljeg približavanja uniji. Ratko, Kosovo, Republika Srpska, reforma pravosuđa, korupcija, deficit... imaju 100 razloga i samo žongliraju kada će da ih izvuku iz rukava.

itd

pre 13 godina

Puna saradnja sa Hagom je izrucenje te dvojice. Kome to nije jasno i ko se pravi da mu nije jasno, pravi veliku budalu od sebe, a i od nas. Ajde vise batalite tu ulicarsku politiku, i malo pocnite da mi slite na svoj narod. Ako vam kazu sta treba, ne pravite se vise da ne razumete, uradite sve sto traze od nas, da malo i oni sjasu i nadju nekog novog za lupanje cvrga...

Branislav

pre 13 godina

Za vreme ratova i posle toga u nemackoj stampi vrlo su se cesto uporedivali i poistovecivali zlocini nacista i ta srpskih jedinica; nakon toga trazena je promena duha srpskog drustva, jedna vrsta katarze, i to, sa pravom, no, sto se poistovecenja Nemacke i Srbije tice, nikad se nije istaklo da je integracija posleratne Nemacke u zapadni svet tekla brzim tempom, i to i ako su neki od odgovornih za nemacka zlodela dalje bili na slobodi i u bekstvu, cak sto vise, neki od njih, doduse oni nizeg ranga, ponovo i na vodecim politickim polozajima, u Nemackoj. Koliko je vazno uhapsiti Mladica, toliko je i vazno naci neka, druga resenja za demokratizaciju Srbije, nezavisno od vodecih sila Zapada.

Sale se oni

pre 13 godina

A onda sledeci uslov bi bio da priznamo Kosovo, a kad i to uradimo, sledi drugi uslov, a to je da natjeramo narod u RS da ukine istu.
Kad ispunimo taj uslov o ukidanju RS, oda bih nas natjerali da primimo sve izbjeglice is RS, jer to je po medjunarodnom pravu,...
Nego draga gospodo politicari, organizujte Srbiju, povecajte zaposlenost, produktivnost, smanjite korupciju i kriminal, pa da nas EZ moli da udjemu u njihov sastav.

southlander

pre 13 godina

Dovoljno bi bilo da se nabroje oni koji jesu za saradnju sa Evropskom unijom i da im se omogici pridruzivanje. Recimo Evropske Vojvodine. Zasto kaznjavate milione koji zele, red rad i mir, zbog deset posto balkanskih profitera i ratnih zlocinaca. Krivi ste za nasu propast isto toliko, koliko i oni kod kojih dolazite.

jovan

pre 13 godina

Pa, vidite vukcevicu i vekaricu, Bramerc misli sasvim drugacije, i u korpusu novih ucena zvanicnoj politici Srbije, to je decidno izjavio. Cime vi to opravdavate i argumentujete vasu punu saradnju sa Hagom vec vise od trinaest godina?!

Goran

pre 13 godina

Do juce mu je saradnja bila dobra a sad odjednom nije zadovoljan saradnjom. A svake 2 nedelje sastance i dogovaraju se.
Meni je jednostavno sumnjiv ovaj tajming za izjave koje zapravo najavljuju i "povoljnost" njegovog predstojeceg izvestaja za nas. Kao da nam se posle njgovog izvestaja i ovakvih izjava sprema poruka iz Brisela: "sad rezolucija vise nije problem ali evo Bramerc se neplanirano isprecio daljim EU integracijama Srbije i to je nesto van nase moci. Zao nam je, imate nasu podrsku ali jos ne mozete u EU. Nije do nas." A sustinski zapravo jeste jer ovakvim istupanjima Bramec preuzima ulogu cele jedne zemlje i priprema teren za dalje blokiranje naseg puta u EU. Ovog puta, naizgled, do strane jednog coveka a ne neke zemlje.
Iz dana u dan imam sve losije misljenje o postupanju EU administracije i vlada pojedinih zemalja iz EU prema nama.
Ako mi je EU entuzijazam 2001. (na skali 1 do 10) bio 10 sad je 3 u najboljem slucaju.

neso

pre 13 godina

i sad ce ponovo tadic da izadje sa onim cuvenim evropa nema alternativu" pa stvarno dokle vise i najvece eurozagovornike uspecete da ubijete u pojam ucenama na ucenu pa stvarno je dosta

cirih

pre 13 godina

prosto ko pasulj: ni nasim ni njihovim politicarima ne odgovara da se srbi jednog dana nadju u eu! obe strane imaju svoje trikove za to. jasno kao dan...

Hrvat

pre 13 godina

Sve ovo što vi sad prolazite Hrvatska je prolazila 2000. godine kad se počelo sa izručivanjem generala u Haag, a trajalo je sve donedavno. Maltretirali su nas zbog Gotovine koji uopće nije bio u Hrvatskoj. Zbog njega su nam kočili početak pregovora. Blokirali su nas i zbog nepostojećih topničkih dnevnika. Gutali smo i gutali. Sad vas pitam, bez imalo zlih primisli, štoviše drago bi mi bilo da sve zemlje Balkana budu članice EU jer će samo tako EU bit kompletna, zašto zaboga mislite da bi Srbija trebala imat drugačiji tretman haaškog tužitelja od onoga kakav je imala Hrvatska? Jedan od preduvjeta otvaranja pregovora je potpuna suradnja sa Haagom. Nema Mladića i Hadžića - nema pune suradnje, nema pune suradnje - nema početka pregovora. Inače navijam da sve to okončate što prije.

Dule Viking

pre 13 godina

Jes da...majku mu boziju.. mi opsednuti kosovskim rezolucijama zaboravismo da smo u potrazi za Mladicem.. E... bas hvala Bramercu sto nas podseti da se igra ucenjivanja nastavlja..

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"Bramerc je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapšenja" optuženih" - a posto nam EU sve jasnije stavlja do znanja da nikada necemo postati clanovi iste taj alat moze i da se pokvari i sta onda? Svako uslovljavanje ima granicu. A da i mi postavimo za predsednika nekog Tacija, recimo Mladica, pa da moraju sa njim da se dogovaraju da samog sebe izruci Hagu? Samo pogledajte sta rade Hrvatskoj u vezi sa ulaskom u EU, a bila im je miljenik iz prve, pa mozemo da zamislimo sta ce nama da rade do sudnjega dana.

bane

pre 13 godina

bramerc je u pravu sto se tice pritiska na srpsku vlast, a sta preostaje drugo?? 10 godina se neckaju hoce li ili nece isporuciti mladica i hadzica, hoce li ili nece sprovesti brzu reforumu kakvu je djiki planirao, hoce li ili nece resiti problem kosova (dakle priznati ga i nastaviti dalje). gazde u beogradu glume jednako znacajnje subjekte kao sto su neke druge gazde u medjunarodnoj zajednici, a najvise ispastaju glasaci. e kad gradjani shvate da je pojam suverenosti prevazidjen i da ce na kraju uvek trijumfovati volja jaceg (u ovom slucaju zapadnog sveta - zakon pendreka, topuza, haubice, avaksa itd...) mozda standard i pocne da se poboljsava. do tada ce gradjani biti samo zalog rezima iz beogradskog kruga dvojke cija je sujeta vaznija od sudbina miliona ljudi u srbiji. spava sanu,spavaju univerziteti, spava strucna javnost, spavaju mediji...ili im je placeno da spavaju ili su stvarno umorni. vreme je za novi val.

dash mi - uzmem ti

pre 13 godina

Ovi majstori iz Eu su se stvarno malo zaneli! Nije se jos ni ohladila shamarchina koju su nam pukli sa onom reozlucijom a sad krecu opet ove chvrge oko Haga. Pitam se samo dokad ce narod u Srbiji da guta propagandu da u toj virtuelnoj shargarepi i kad bi je dohvatili ima ikakvog sadrzaja koji bi REALNO uticao na njihov duhovno-materijalni zivot. Mislim i da bi Tadic trebao da inicira neki zakon o podeli besplatnih akcija za Kosovo..pa kome je draze 100-200 evra u dzepu neka ode na Berzu u Briselu i unovchi ih, a ko vrednuje druge vrednosti u zivotu osim "u se , na se i podase" neka ih chuva kao tapiju na buduca prava!

Marina

pre 13 godina

A tko vam je kriv g.Bramerc kad ste se malo bili zanijeli srbijanskim predstavama potrage za generalom!? Sad kad je prošla briselsko -srbijanska rezolucija u UN,na opće zadovoljstvo Kosova i svih koji su ga priznali,Srbija se suočava sa starom preprekom-haškim bjeguncima,i tu ih čeka Holandija: popustit će zbog rezolucije,ali će se odmah opet namrgoditi zbog Mladića,a to znači da je status kandidata opet jednako maglovit. I sve ovo zbog Tadićeve samozatajnosti-predsjednik učinio mnogo za Srbiju,a Srbija o tome pojma nema.

humor

pre 13 godina

HAhaahahahahaha nijevaljda? Pa zar opet nece da saradjuju poooo bre!!!!!...Treba platiti sve te nadri sudije i zvrljopisce u Hagu, nego sta !!!

sladoled

pre 13 godina

a mladic i dalje heroj za ogromnu vecinu.

pa da je musko sam bi kupio kartu za hag i tamo im dokazao da grese. a ne da godinama drzi u zatvoru vas koji ga slavite i nas koji ga se stide.

!

pre 13 godina

"Ukoliko bi gospodin Bramerc imao neku sugestiju siguran sam da bi ona bila prihvaćena od naših državnih organa koji se staraju da dva preostala begunca što pre budu u Hagu", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Covece, zar ti nije jasno da ne treba Bramerc da obuce dugi kaput i sunja sa Srbijom, vec Vi, a Vi ste ocigledno nesposobni sto vam je potrebno vise od decenije da nadjete 2 osobe.

vikings

pre 13 godina

Ljudi,mislim da ste stvari postavili naopacke.Meni je toliko zao nasih politicara da nemate pojma ,pogotovo onih koji se susrecu sa medjunarodnim predstavnicima .Pa ti nasi politicari upravo rade, sto posto, onako kako narod od njih trazi .Jedina greska kod politicara je sto ne smiju da kazu narodu , izvini narode ali to ne moze.Da narod na referendumu odluci da se ispune sve medjunarodne obaveze Srbije sta mislite da bi bilo kocenja od strane politicara . Kada narod ,hocu reci pojedinac ,dio naroda odluci da ide iz zemlje Srbije nema te sile na ovom svetu koja ce ga spreciti u tome . Zato , narode odluci sta hoces ne zbunjuj nam i onako zbunjene politicare .Politicari ne ispunjavaju zelje naroda , nego sprovode volju naroda .Bramec se ne obraca nasim politicarima nego nama, narodu .

nn

pre 13 godina

Tako je Bramerc, ja bi dodao vaznije da rese reformu sudstva, korupciju, monopole, siromastvo pa bi onda mogli da konkurisemo za EU.Sta ce crna rupa u EU.

Obama, Osama, O Mama

pre 13 godina

Koliko ja znam - a znam i šta ne znaaaam - Mladić i Hadžić su poslednji put vidjeni pre mesec dana kako igraju preferans sa Bin Ladenom. Čuo sam da je djeneral rekao Goranu, "najbolje da se držimo njega jer ga ovi pajseri nikada neće pronaći".

srbija

pre 13 godina

Gospodine Bramerc....kako bi bilo da uzmete nas 10 miliona kao taoce (dok se ne pronadju doticni)...mozda to "upali"?
P.S.
Ja ionako neznam sta cu sam sa sobom

Julius

pre 13 godina

Glavni tuzilac Haskog tribunala Serz Bramerc izjavio stranim novinarima u Hagu, da nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalazenju Ratka Mladica i Gorana Hadzica, i da Beograd mora uciniti vise. Postoji duboki jaz izmedju irazene politicke volje i spremnosti za hapsenje begunaca, i onoga sto je neophodno uciniti. Taj jaz se mora zatvoriti,- rekao je Bramerc. Evropska unije treba da vrsi pritisak na Srbiju da uhapsi Mladica.
Ova izjava Bramerca uoci podnosenja sledeceg izvestaja Savetu bezbdnosti, je veoma losa vest za Srbiju. Jer, Bramerc nikad do sada nije bio tako izricit i ostar u kritikovanju vlasti Srbije sto se tice nehapsenja haskih begunaca.
Ali su vlasti Srbije ipak napravili jedan mali korak u saradnji sa Tribunalom. Doduse, nisu uhapsili Mladica ili Hadzica, ali su izrucili Jelenu Rasic, koja je optuzena za podmicivanje svedoka. A mozda ce uskoro pretresati jos koje stanove za koje su sigurni da Mladica nece biti tamo. Valjda misle da tako koliko-toliko dobiju neke pozitivne poene od Haskog tribunala.
Neki autori ovde objavljenih komentara ljuti su na Bramerca, sto je nezadovoljan zbog Mladica i Hadzica, ili njegovu kritiku vezuju sa rezolucijom UN o Kosovu, mada nemaju nikakvu medjusobnu vezu.
Mozda Bramerc jos nije shvatio politiku vlasti Srbije, da oni cekaju tajming kada mogu dobiti najvisu cenu kao kompenzaciju za hapsenje i izrucenje Mladica. Do tada, bice samo objasnjenja, opravdanja, izbegavanje odgovornosti i slicno.
Ukoliko, u medjuvremenu Mladic ne umre ili izvrsi samoubistvo, ili ne dodju na vlasti nacionalisticke stranke Nikolica, Kostunice i njima slicnih, pa da Mladica proglase srpskim herojem i legendom (genocida)!

pubertetlija

pre 13 godina

Pa i ja bi bio nezadovoljan da me neko vise od 15 godina vuce za nos.
Zamislite da je recimo neko dete koje se rodilo kada je poternica raspisana, sada vec uvelike u pubertetu, a za godinu - dve moze postati i roditelj.
Znaci cela jedna generacija.

marko, nis

pre 13 godina

Nema novih uslova. Postoji samo jedan i on je prisutan vec godinama - da Srbija i njeni gradjani shvate da je devedesetih vodjena politika zlocina, i da su posledice te politike nemogucnost da Kosovo bude u Srbiji i optuznice za ratne zlocine. Da li su to gradjani ove zemlje shvatili? Nisu. Samo petina gradjana Srbije smatra da je Ratko Mladic zlocinac. Ne moze takva zemlja u Evropu. Srbija treba da isporuci Ratka Mladica i prizna Kosovo. To bi bilo zadovoljenje pravde, i dokaz da smo spremni da budemo deo moderne civilizacije. Kada bi ljudi prihvatili notorne cinjenice vezane za rat ove drzave protiv dela svog naroda na delu svoje ondasnje teritorije, kao i za ono sto nije uradila direktno Srbija, ali jeste uradjeno u ime Srba u Bosni, mi bi sami, ukoliko smo ljudi, izvrsili pritisak na vlast da uhapsi Mladica i prizna Kosovo.

aleksa

pre 13 godina

Pa naravno... Sad kad smo promenili rezoluciju o Kosmetu i odradili onako kako su oni zeleli, sad su nasli drugi ralog(e) kojim ce nam objasnjavati zasto jos uvek necemo moci u EU... Ja prosto ne mogu da verujem da ljudima to nije jasno?!
Nosite se lepo i vi i Eu i tribunal i svi redom... A za one koji misle da Evropa nema alternativu - Bugarska i Rumanija su clanice EU ali nisam siguran da zive bolje nego mi!
Mislite o tome...

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Prevod: Do 2170. godine, Srbija ce (mozda) da postane clanica Evropske Unije, ali samo ako Turska (clanica od 2020.) ne bude stavila veto.

Mislim da bi ovu lakrdiju trebalo zatvoriti, i okrenuti novu stranicu.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da nije tužno bilo bi smešno.
Činjenica da je Hag prepun Srba. Kao da su Srbi sami ratovali u bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu da i ne govorim.
Činjenica je da su Srbi zarad EU uhapsili svog bivšeg predsednika i poslali ga u Hag gde je i umro (daleko od toga da sam fan pokojnog predsednika - mnogo je lošeg uradio Srbiji i Srbima ali to je činjenica).Srbija je poslala u Hag bivšeg predsednika R. Srpske, bivšeg komandanrta generalštaba gen. Pavkovića, bivšeg predsednika vlade R. Srpske Krajne, bivšu predsednicu vlade R. Srpske, predsenika najveće opozicione stranke u Srbiji zbog verbalnog delikta, jer ništa drugo nemogu da mu prikače (daleko od toga da sam i njegov fan, ali je i to činjenica). Spisak se naravno nastavlja i prilično je dugačak.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je (protestujući diplomatskim sredstvima) gledala kako se vrši nasilje -proteruju se siluju i ubijaju nealbanci na Kosovu, imovimna im se uništava i pale crkve da bi dokazala svoj demokratski potencijal i privrženost Evropskim vrednostima.
Nedovoljno.
Ok.
Srbija je pristala da na Kosovo dodje Euleks pod uslovom od šest tačaka (koje se ne poštuju).
Nedovoljno.
Srbija je (očigledno) pristala na rezoluciju u UN-u koja pomaže primenu (u Savetu bezbednosti neusvojenog) Ahtisarijevog plana.
Nedovoljno.
Biće uhapšen i Mladić - siguran sam...
Neće biti dovoljno (poučen predhodnim iskustvom u to sam ubedjen - pojaviće se nov uslov)
Hoćemo li jednog dana postati realni i postati evroskeptici? Dokle se više potpiruje od vlasti taj nerealni evro-optimizam?
Dokle više ucene i ponižavanja?
Kako rekoše neki moji predhodnici "do juče je g Bramerc bio prezadovoljan, a sad je odjednom potpuno nezadovoljan..."
Slučajnost, siguran sam...
Srbijo opameti se i shvati gde ti je mesto...
A to evidentno nije (na žalost) EU...

Technocrat

pre 13 godina

Ratka Mladica ne treba uhapsiti zbog Bramerca ili bilo kojeg stranog diplomate.

Ratka Mladica treba (trebalo je davno ali nije se htelo, naglasavam, HTELO) odmah uhapsiti ZBOG SRBIJE.

Pred zavrsetak i neposredno nakon zavrsetka rata, nisam, kao i mnogi drugi - bio svestan velicine Mladicevih zlodela i - otvoreno treba reci Mladicevih zlocina. U ovih petnaestak godina o Mladicu se mnogo toga negativnog saznalo, o njegovom nacinu 'ratovanja', o njegovim 'osvetama dahijama' (Srebrenica).

Ako je Ratko Mladic na bilo koji nacin zasluzio da cela Srbija bude ucenjivana, uslovljavana, opterecavana izostankom njegovog hapsenja, onda Srbija stvarno ima uzasan problem i to sama sa sobom. Niko Srbiji ne treba praviti probleme, Srbija uvek zna sama sebi da ih napravi najvise.

Nasmejem se gorko kad, ponekad u drustvu (iako sve redje) cujem nesto kao - 'ne smemo ni po koju cenu da ga izrucimo' ili 'on je heroj, a ko ga izruci je izdao narod'.

Uzasno je na koje nacine se u nasem drustvu stvaraju savremene legende.

Strasno.

bvmi

pre 13 godina

Bugarska i Rumunija su u EU a Norveska nije pa kome je bolje mislim dok se nesredimo sami nece nam pomoci ni 100 EU.
Ma nije ni vazno.........

Anti Slobodan Milosevic

pre 13 godina

Ako Vi iz EU tako nastavite odosmo mi kod Rusa, pitanje je zasto to radite i da li uopste razmisljate o posledicama po Vas? Da li Vi stvarno zelite rakete s nuklearnim bojevima glavama u Srbiji usmerene prema Vasim glavnim gradovima? Mislite o tome dok jos nije kasno... mi se polomismo da Vam podidjemo, a Vi sve veci pritisak i gazenje, dokle?

adje

pre 13 godina

jos koliko je ostalo vremena da haag i bramerc ocene da li beograd saradjuje sa haagom ili ne, kada se priblizi to vreme onda ce beograd kao i do sada pretresati dva stana onako bez veze i reci mi sve cinimo da zamazu oci narodu,znate li vi da nikad necete uci u evropsku uniju dok ne zavrsite sa haagom prvo,pa posle da priznate kosovo,pa da ne huskate tamo po bosni i pokusavate preko srpske i dodika da blokirate bih i da ne dirate sandzak i ima ih milion uslova da ispunite pa u evropsku uniju, nemojte da slusate korumpiranu vlast sto vas laze.

Bak

pre 13 godina

Hahahahahahahahahaha...

E, ne mogu da se ne nasmejem na ovo. Tačan tajming nema šta!!! Srbija postigla konsenzus sa EU oko pregovora u vezi Kosova i taman smo ''pomislili'' da će integracije u EU krenuti sa mrtve tačke, ali eto, treba neki novi izgovor da se Srbija opet, po ko zna koji put, ''ćušne''...

Evropski, nema šta...

Sale se oni

pre 13 godina

A onda sledeci uslov bi bio da priznamo Kosovo, a kad i to uradimo, sledi drugi uslov, a to je da natjeramo narod u RS da ukine istu.
Kad ispunimo taj uslov o ukidanju RS, oda bih nas natjerali da primimo sve izbjeglice is RS, jer to je po medjunarodnom pravu,...
Nego draga gospodo politicari, organizujte Srbiju, povecajte zaposlenost, produktivnost, smanjite korupciju i kriminal, pa da nas EZ moli da udjemu u njihov sastav.

itd

pre 13 godina

Puna saradnja sa Hagom je izrucenje te dvojice. Kome to nije jasno i ko se pravi da mu nije jasno, pravi veliku budalu od sebe, a i od nas. Ajde vise batalite tu ulicarsku politiku, i malo pocnite da mi slite na svoj narod. Ako vam kazu sta treba, ne pravite se vise da ne razumete, uradite sve sto traze od nas, da malo i oni sjasu i nadju nekog novog za lupanje cvrga...

cirih

pre 13 godina

prosto ko pasulj: ni nasim ni njihovim politicarima ne odgovara da se srbi jednog dana nadju u eu! obe strane imaju svoje trikove za to. jasno kao dan...

Pobesneli max

pre 13 godina

Vi cutaste do sad, gos'n Bramerc. U zadnjih godinu dana sve same pohvale. Sad, kad i Holandija pokazuje spremnost da popusti, pojaviste se vi. Hocete mi reci da to nema veze jedno sa drugim i da ste vi nezavisna institucija koja ne sluzi u potkusurivacke svrhe? Ah, sto sam ja glup, pa ne kapiram...

Sava Drugi

pre 13 godina

U koju god drzavu je usla Srbija, ta drzava se raspala: Turska imperija, Austorugarska imperija, Kreljavina SHS, Jugoslavija 1. 2. 3.

Kada mi udjemo u EU i ona ce se raspasti u najkracemo roku...


Ajmo ljudi, manite se corava posla, trazite druga resenja

doktor

pre 13 godina

Ovo je vec komedija! Srbija se dogovorila sa EU oko Kosova,pa je odblokirana...Medjutim,onaj koji je pre 15 dana bio zadovoljhan saradnjom,sada nije,pa EU mora ponovo blokirati Srbiju!Mislim,ne bi ona ,ali takva je procedura

neso

pre 13 godina

i sad ce ponovo tadic da izadje sa onim cuvenim evropa nema alternativu" pa stvarno dokle vise i najvece eurozagovornike uspecete da ubijete u pojam ucenama na ucenu pa stvarno je dosta

Dejan

pre 13 godina

Aj da si budemo iskreni. Nitko niti ne traga za Mladicem i Hadzicem. Napravi se jednom u 2 meseca neka potraga tamo po nekim sipragama i to je to. Pa, ako to deluje kod naivnog naroda, pa ne mora proci i kod drugih.

southlander

pre 13 godina

Dovoljno bi bilo da se nabroje oni koji jesu za saradnju sa Evropskom unijom i da im se omogici pridruzivanje. Recimo Evropske Vojvodine. Zasto kaznjavate milione koji zele, red rad i mir, zbog deset posto balkanskih profitera i ratnih zlocinaca. Krivi ste za nasu propast isto toliko, koliko i oni kod kojih dolazite.

Marina

pre 13 godina

A tko vam je kriv g.Bramerc kad ste se malo bili zanijeli srbijanskim predstavama potrage za generalom!? Sad kad je prošla briselsko -srbijanska rezolucija u UN,na opće zadovoljstvo Kosova i svih koji su ga priznali,Srbija se suočava sa starom preprekom-haškim bjeguncima,i tu ih čeka Holandija: popustit će zbog rezolucije,ali će se odmah opet namrgoditi zbog Mladića,a to znači da je status kandidata opet jednako maglovit. I sve ovo zbog Tadićeve samozatajnosti-predsjednik učinio mnogo za Srbiju,a Srbija o tome pojma nema.

NIKO

pre 13 godina

Au kako smo mi jadan NAROD kad dozvoljavamo nasim politicarima (klimacima glavom svemu sto kazu iz EU) da i dalje vode ovu napacenu zemlju gde se ne vidi kraj lopovluku,svaki dan je sve vise kontroverznih biznismena i sirotinje.

Mario Bros

pre 13 godina

Dobro se sećam kada je u ključnim momenitma za vlast ovaj gopodin pevao drugu pesmu. Pun je bio reči hvale za postignute rezultate u saradnji sa Hagom.

Kako neko naredi, tako on svira, samo uvek je ista pesma- Mi se stopiramo od daljeg približavanja uniji. Ratko, Kosovo, Republika Srpska, reforma pravosuđa, korupcija, deficit... imaju 100 razloga i samo žongliraju kada će da ih izvuku iz rukava.

Branislav

pre 13 godina

Za vreme ratova i posle toga u nemackoj stampi vrlo su se cesto uporedivali i poistovecivali zlocini nacista i ta srpskih jedinica; nakon toga trazena je promena duha srpskog drustva, jedna vrsta katarze, i to, sa pravom, no, sto se poistovecenja Nemacke i Srbije tice, nikad se nije istaklo da je integracija posleratne Nemacke u zapadni svet tekla brzim tempom, i to i ako su neki od odgovornih za nemacka zlodela dalje bili na slobodi i u bekstvu, cak sto vise, neki od njih, doduse oni nizeg ranga, ponovo i na vodecim politickim polozajima, u Nemackoj. Koliko je vazno uhapsiti Mladica, toliko je i vazno naci neka, druga resenja za demokratizaciju Srbije, nezavisno od vodecih sila Zapada.

Vlada

pre 13 godina

Pa evo recimo sutra ujutru se probudimo kad ono Srbija u EU,primili nas po hitnom postupku kao nekad Bugare i Rumune(znamo i zbog cega).Sta ce se promeniti u zivotima obicnih ljudi, jedno veliko NISTA.I dalje ce se raditi kod privatnika na crno za 150 evra bez socijalnog i zdravstvenog,6 dana u nedelji bez prava na godisnji odmor i nedaj boze na bolovanje ako se razbolis.Evropljani Rumuni i Bugari ce i dalje dolaziti da fizikalisu i beru voce za 15 evra dnevno kod nasih "GAZDA".I dalje ce se podmazivati policajci ,doktori ,profesori,ljudi na vlasti.Zato zaboravite lepo na nas jer sto nas vise volite dragi "evropski prijatelji" nama je svaki dan teze pa cak i teze nego 1995 recimo.A poruka Srbima je okrenite se ekonomiji pa nam EU i ne treba.Jaka ekonomija jaka drzava.

Goran

pre 13 godina

Do juce mu je saradnja bila dobra a sad odjednom nije zadovoljan saradnjom. A svake 2 nedelje sastance i dogovaraju se.
Meni je jednostavno sumnjiv ovaj tajming za izjave koje zapravo najavljuju i "povoljnost" njegovog predstojeceg izvestaja za nas. Kao da nam se posle njgovog izvestaja i ovakvih izjava sprema poruka iz Brisela: "sad rezolucija vise nije problem ali evo Bramerc se neplanirano isprecio daljim EU integracijama Srbije i to je nesto van nase moci. Zao nam je, imate nasu podrsku ali jos ne mozete u EU. Nije do nas." A sustinski zapravo jeste jer ovakvim istupanjima Bramec preuzima ulogu cele jedne zemlje i priprema teren za dalje blokiranje naseg puta u EU. Ovog puta, naizgled, do strane jednog coveka a ne neke zemlje.
Iz dana u dan imam sve losije misljenje o postupanju EU administracije i vlada pojedinih zemalja iz EU prema nama.
Ako mi je EU entuzijazam 2001. (na skali 1 do 10) bio 10 sad je 3 u najboljem slucaju.

dO

pre 13 godina

Prvo da se vlast i opozicija razračunaju sa Miškovićem i Bekom, pa onda neće biti potrebe da se Mladić i Hadžić vade iz rukava kad god treba da sami sebi usporimo put u EU.

Hrvat

pre 13 godina

Sve ovo što vi sad prolazite Hrvatska je prolazila 2000. godine kad se počelo sa izručivanjem generala u Haag, a trajalo je sve donedavno. Maltretirali su nas zbog Gotovine koji uopće nije bio u Hrvatskoj. Zbog njega su nam kočili početak pregovora. Blokirali su nas i zbog nepostojećih topničkih dnevnika. Gutali smo i gutali. Sad vas pitam, bez imalo zlih primisli, štoviše drago bi mi bilo da sve zemlje Balkana budu članice EU jer će samo tako EU bit kompletna, zašto zaboga mislite da bi Srbija trebala imat drugačiji tretman haaškog tužitelja od onoga kakav je imala Hrvatska? Jedan od preduvjeta otvaranja pregovora je potpuna suradnja sa Haagom. Nema Mladića i Hadžića - nema pune suradnje, nema pune suradnje - nema početka pregovora. Inače navijam da sve to okončate što prije.

bane

pre 13 godina

bramerc je u pravu sto se tice pritiska na srpsku vlast, a sta preostaje drugo?? 10 godina se neckaju hoce li ili nece isporuciti mladica i hadzica, hoce li ili nece sprovesti brzu reforumu kakvu je djiki planirao, hoce li ili nece resiti problem kosova (dakle priznati ga i nastaviti dalje). gazde u beogradu glume jednako znacajnje subjekte kao sto su neke druge gazde u medjunarodnoj zajednici, a najvise ispastaju glasaci. e kad gradjani shvate da je pojam suverenosti prevazidjen i da ce na kraju uvek trijumfovati volja jaceg (u ovom slucaju zapadnog sveta - zakon pendreka, topuza, haubice, avaksa itd...) mozda standard i pocne da se poboljsava. do tada ce gradjani biti samo zalog rezima iz beogradskog kruga dvojke cija je sujeta vaznija od sudbina miliona ljudi u srbiji. spava sanu,spavaju univerziteti, spava strucna javnost, spavaju mediji...ili im je placeno da spavaju ili su stvarno umorni. vreme je za novi val.

jovan

pre 13 godina

Pa, vidite vukcevicu i vekaricu, Bramerc misli sasvim drugacije, i u korpusu novih ucena zvanicnoj politici Srbije, to je decidno izjavio. Cime vi to opravdavate i argumentujete vasu punu saradnju sa Hagom vec vise od trinaest godina?!

dash mi - uzmem ti

pre 13 godina

Ovi majstori iz Eu su se stvarno malo zaneli! Nije se jos ni ohladila shamarchina koju su nam pukli sa onom reozlucijom a sad krecu opet ove chvrge oko Haga. Pitam se samo dokad ce narod u Srbiji da guta propagandu da u toj virtuelnoj shargarepi i kad bi je dohvatili ima ikakvog sadrzaja koji bi REALNO uticao na njihov duhovno-materijalni zivot. Mislim i da bi Tadic trebao da inicira neki zakon o podeli besplatnih akcija za Kosovo..pa kome je draze 100-200 evra u dzepu neka ode na Berzu u Briselu i unovchi ih, a ko vrednuje druge vrednosti u zivotu osim "u se , na se i podase" neka ih chuva kao tapiju na buduca prava!

vikings

pre 13 godina

Ljudi,mislim da ste stvari postavili naopacke.Meni je toliko zao nasih politicara da nemate pojma ,pogotovo onih koji se susrecu sa medjunarodnim predstavnicima .Pa ti nasi politicari upravo rade, sto posto, onako kako narod od njih trazi .Jedina greska kod politicara je sto ne smiju da kazu narodu , izvini narode ali to ne moze.Da narod na referendumu odluci da se ispune sve medjunarodne obaveze Srbije sta mislite da bi bilo kocenja od strane politicara . Kada narod ,hocu reci pojedinac ,dio naroda odluci da ide iz zemlje Srbije nema te sile na ovom svetu koja ce ga spreciti u tome . Zato , narode odluci sta hoces ne zbunjuj nam i onako zbunjene politicare .Politicari ne ispunjavaju zelje naroda , nego sprovode volju naroda .Bramec se ne obraca nasim politicarima nego nama, narodu .

sladoled

pre 13 godina

a mladic i dalje heroj za ogromnu vecinu.

pa da je musko sam bi kupio kartu za hag i tamo im dokazao da grese. a ne da godinama drzi u zatvoru vas koji ga slavite i nas koji ga se stide.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

"Bramerc je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapšenja" optuženih" - a posto nam EU sve jasnije stavlja do znanja da nikada necemo postati clanovi iste taj alat moze i da se pokvari i sta onda? Svako uslovljavanje ima granicu. A da i mi postavimo za predsednika nekog Tacija, recimo Mladica, pa da moraju sa njim da se dogovaraju da samog sebe izruci Hagu? Samo pogledajte sta rade Hrvatskoj u vezi sa ulaskom u EU, a bila im je miljenik iz prve, pa mozemo da zamislimo sta ce nama da rade do sudnjega dana.

humor

pre 13 godina

HAhaahahahahaha nijevaljda? Pa zar opet nece da saradjuju poooo bre!!!!!...Treba platiti sve te nadri sudije i zvrljopisce u Hagu, nego sta !!!

!

pre 13 godina

"Ukoliko bi gospodin Bramerc imao neku sugestiju siguran sam da bi ona bila prihvaćena od naših državnih organa koji se staraju da dva preostala begunca što pre budu u Hagu", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Covece, zar ti nije jasno da ne treba Bramerc da obuce dugi kaput i sunja sa Srbijom, vec Vi, a Vi ste ocigledno nesposobni sto vam je potrebno vise od decenije da nadjete 2 osobe.

Dule Viking

pre 13 godina

Jes da...majku mu boziju.. mi opsednuti kosovskim rezolucijama zaboravismo da smo u potrazi za Mladicem.. E... bas hvala Bramercu sto nas podseti da se igra ucenjivanja nastavlja..

Obama, Osama, O Mama

pre 13 godina

Koliko ja znam - a znam i šta ne znaaaam - Mladić i Hadžić su poslednji put vidjeni pre mesec dana kako igraju preferans sa Bin Ladenom. Čuo sam da je djeneral rekao Goranu, "najbolje da se držimo njega jer ga ovi pajseri nikada neće pronaći".

srbija

pre 13 godina

Gospodine Bramerc....kako bi bilo da uzmete nas 10 miliona kao taoce (dok se ne pronadju doticni)...mozda to "upali"?
P.S.
Ja ionako neznam sta cu sam sa sobom

nn

pre 13 godina

Tako je Bramerc, ja bi dodao vaznije da rese reformu sudstva, korupciju, monopole, siromastvo pa bi onda mogli da konkurisemo za EU.Sta ce crna rupa u EU.

Julius

pre 13 godina

Glavni tuzilac Haskog tribunala Serz Bramerc izjavio stranim novinarima u Hagu, da nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalazenju Ratka Mladica i Gorana Hadzica, i da Beograd mora uciniti vise. Postoji duboki jaz izmedju irazene politicke volje i spremnosti za hapsenje begunaca, i onoga sto je neophodno uciniti. Taj jaz se mora zatvoriti,- rekao je Bramerc. Evropska unije treba da vrsi pritisak na Srbiju da uhapsi Mladica.
Ova izjava Bramerca uoci podnosenja sledeceg izvestaja Savetu bezbdnosti, je veoma losa vest za Srbiju. Jer, Bramerc nikad do sada nije bio tako izricit i ostar u kritikovanju vlasti Srbije sto se tice nehapsenja haskih begunaca.
Ali su vlasti Srbije ipak napravili jedan mali korak u saradnji sa Tribunalom. Doduse, nisu uhapsili Mladica ili Hadzica, ali su izrucili Jelenu Rasic, koja je optuzena za podmicivanje svedoka. A mozda ce uskoro pretresati jos koje stanove za koje su sigurni da Mladica nece biti tamo. Valjda misle da tako koliko-toliko dobiju neke pozitivne poene od Haskog tribunala.
Neki autori ovde objavljenih komentara ljuti su na Bramerca, sto je nezadovoljan zbog Mladica i Hadzica, ili njegovu kritiku vezuju sa rezolucijom UN o Kosovu, mada nemaju nikakvu medjusobnu vezu.
Mozda Bramerc jos nije shvatio politiku vlasti Srbije, da oni cekaju tajming kada mogu dobiti najvisu cenu kao kompenzaciju za hapsenje i izrucenje Mladica. Do tada, bice samo objasnjenja, opravdanja, izbegavanje odgovornosti i slicno.
Ukoliko, u medjuvremenu Mladic ne umre ili izvrsi samoubistvo, ili ne dodju na vlasti nacionalisticke stranke Nikolica, Kostunice i njima slicnih, pa da Mladica proglase srpskim herojem i legendom (genocida)!