Mesarovićeva:Dvostruki moral sudija

Većina neizabranih sudija zna zašto nisu ponovo izabrani, jer VSS nema razloga da ne predoči javnosti objašnjenja za njihov neizbor, kaže Nata Mesarović.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

01:03

Default images

Predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda rekla je u intervjuu "Politici", navodeći više primera lošeg rada pojedinih sudija, da je u jednom sudu republičkog ranga pronađeno više stotina predmeta koji su zavedeni na jednog sudiju, pa je određivano da se daju u rad drugim sudijama.

"U ormanima i fiokama predsednika jednog suda u Vojvodini nalazili su se predmeti koji su tu stajali više od pet godina. Neki su uzeti na uvid i nikada nisu vraćeni ni pisarnici ni sudiji, u nekim predmetima su zaključene rasprave, a odluke nisu urađene“, kaže ona.

Mesarovićeva je navela da je utvrđeno da su pojedine sudije držali butike, kafane, auto-perionice, mehaničarske radnje, salone, a neki su u predmetima u kojima su postupali sklapali ugovore o doživotnom izdržavanju ili o poklonu sa strankama u postupku ili sa porotnicima, što se može lako proveriti.

"Neke sudije donosile su presude o naknadi nematerijalne štete u velikim iznosima, nesrazmernim, ali samo ličnostima sa javne i političke scene, bliskim srodnicima bivših funkcionera, a koje su, u postupku po reviziji, preinačavane za dve trećine iznosa. Imali smo sudije koje su u svim predmetima angažovale iste veštake, koji su često umesto njih presuđivali, iako je veštačenje samo jedan dokaz", kaže ona.

Mesarovićeva kaže da se dešavalo da su pojedine sudije ukidale presude bez jasnih razloga i davale zbunjujuća rešenja za prvostepeni sud i na taj način činile da postupci dugo traju, često i do zastarelosti.

"Ima slučajeva da se izveća i uradi odluka o ukidanju presude, pa se, pre nego što izađe iz suda, preinači, i to na najduže kazne zatvora. Da li je to primer dostojnosti i sudija i predsednika suda? U postupcima su se koristile neoverene fotokopije kao dokazi, pa izjave svedoka iz inostranstva koje nisu date pred nadležnim organom, i to samo u onim postupcima u kojima se želi pomoći stranci", navela je Mesarovićeva neke od razloga za neizbor sudija.

Ona je, takođe, rekla da su netačno interpretirani izveštaji ustanova za izdržavanje kazne, ili su slati izveštaji drugom sudu da se neko lice nije nalazilo u postupku po zahtevu za vanredno ublažavanje kazne, iako odluka postoji u nadležnom sudu.

Mesarovićeva je rekla da je poznato, takođe, da su neke sudije konzumirale alkohol u radno vreme i zbog toga odlagale suđenja. U nekim postupcima za nasilje u porodici sudije su donosile odluku u korist nasilnika ili su sami činili nasilje u porodici, ili sprečavali izvršenje odluka.

"Bilo je sudija, u jednom delu Srbije, koji su se bavili gatanjem, crnom i belom magijom", naglasila je Mesarovićeva i dodala da sve ovo može biti potkrepljeno dokazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: