Josipović:Tužba nije sama sebi cilj

Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović, gostujući u Kažiprstu B92, rekao je da u mandat ulazi otvorenih i raširenih ruku, spreman na razgovor i dogovor.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

10:30

Default images

Kada je reč o pitanju Kosova, Josipović smatra da će Srbija pre ili kasnije morati da se suoči sa činjenicom da su neke zemlje priznale nezavisno Kosovo i da bi svoje odnose sa drugim zemljama trebalo da gradi u odnosu na te zemlje, a ne na njihov odnos prema statusu Kosova.

Tužba za genocid koju je Hrvatska uložila protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije sama sebi cilj, kaže Josipović.

"Tužba je bila podnesena onog trenutka kad Srbija nije bila spremna ni o čemu surađivati o čemu sada govorimo. Vi znate da su to kasne devedesete, početak dvijetisućite, Srbija ne surađuje sa Hagom, Srbija ne kažnjava ratne zločine. Srbija ne želi razgovarati o otetom kulturnom blagu, a i suradnja na pronalaženju zatočenih i nestalih je vrlo slaba, prema tome to su glavni ciljevi, neovisno od pravne kvalifikacije. Prema tome, ako se oni ostvare, onda je naravno pitanje šta je tu važnije, kakvog tu treba balansa interesa imati", izjavio je Josipović.

Primarni interesi Hrvatske su kažnjavanje ratnih zločina, saradnja na pronalaženju zarobljenih i nestalih i pitanje otetog kulturnog blaga, kaže novoizabrani predsednik i ukoliko Srbija bude i dalje radila na tome, postoji mogućnost da tužba bude povučena.

"Ne rušim ja tužbu nego procenjujem da je korisnije, da se bolje mogu ostvariti interesi, hrvatski interesi, pa onda naravno i srpski da je tu kompromis, da se reše odnosi bez tužbe", rekao je Josipović. Predsednik Hrvatske je naglasio da se za povlačenje tužbe mora još čekati, pošto tu dosta stvari treba dogovoriti.

Danica Vučenić: To je meni jasno. I vi ste već rekli da ćete neke uslove morati da dogovorite sa predsednikom. Pomenuli ste tri za sada.

Ivo Josipović: "Pa dobro to su najvažniji, da, ima tu još, sigurno, detalja."

Danica Vučenić: Ali moje pitanje se odnosi na genocid i odnosi se na ratnu štetu.

Ivo Josispović: "Ratna šteta nije bila specificirana u tome i ne može se ukupna ratna šteta tražiti u tužbi za genocid, to je jedan mit koji postoji, koji je dosta raširen u hrvatskoj javnosti, ja mislim da i u srpskoj javnosti, dakle eventualno bi se u takvoj tužbi mogla tražiti nadoknada za sam genocid, ali nikako za ukupnu ratnu štetu."

Najavu predsednika Srbije Borisa Tadića da neće prisustvovati inauguraciji zbog toga što će na istu doći predsednik Kosova Fatmir Sejdiju Josipović smatra - neracionalnom.

"Ja mislim da je to neracionalan potez, koji ne doprinosi nikome, a inače ne vidim zašto, ali to je zaista stvar Srbije, ja ne bih hteo deliti lekcije, ali vrlo kratko - ne vidim da će Srbija išta napraviti bežanjem od predstavnika Kosova. Ne vidim da se išta bitno u Srbiji pomaknuti nabolje time što predsednik Tadić radi predsednika Kosova neće doći u Zagreb", smatra Josipović.

Josipović kaže da veruje da će ostvariti dobru saradnju sa Vladom u Hrvatskoj, a da će prepreke i probleme koji se budu javljali u spoljnopolitičkim odnosima rešavati pre svega, razgovorom i pregovorima, i uz zaštitu interesa Hrvatske.

Čitav intervju sa Ivom Josipovićem možete pogledati u emisiji "Kažiprst" :

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: