Četvrtak, 21.01.2010.

10:30

Josipović:Tužba nije sama sebi cilj

Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović, gostujući u Kažiprstu B92, rekao je da u mandat ulazi otvorenih i raširenih ruku, spreman na razgovor i dogovor.

Izvor: B92

Josipoviæ:Tužba nije sama sebi cilj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 14 godina

Vidim da se u svim komentarima poteze teza, da je mozebitno povlacenje Hrv tuzbe strah od kontratuzbe Srbije. Sto je apsolutna neistina, sto je i sam Josipovic naveo. Dakle o povlacenju tuzbe nema govora kao takvo, vec samo ako bi kroz razgovor, dogovor, kompromis u cilju dobrih odnosa se nasla rijesenja izmedu Hrv i Srb za ono sto Hrv trazi mogla povuci tuzbu. I tu je bit na onom sto navodi da tuzba nije sama sebi svrha.
Isto tako Josipovic ne moze sam povuci tu tuzbu, vec to moze jedino vlada, ne on kao predsjednik i institucija koju predstavlja, a jos k tome i kao osoba koja je pisala tuzbu moze kroz razgovor s predsjednikom Tadicem da u nekim segmentima postigne dogovor.
Sto se same protuzbe tice meni kao laiku ispada da Srbija zeli opravdati dogadanja u Hrv od 91-94te s mjesanjem NDH i razdoblje od 2.svj.rata.
Makar imamo drugacija stajalista nema smisla da se o tome natezemo jer ja takav argument nikad necu moci shvatiti.Sve zlocine treba kazniti kakvi god oni bili, a ne jedne opravdavati drugima jer tako mozemo u nedogled i nema nikakvog smisla.
Dali Hrv i Srb trebaju biti prijatelji, i imati dobro susjedske odnose. Pa svakako da, kapriciranja jedne ili druge strane nemaju nikakva smisla, susjedi smo zeljeli to ili ne, i kao takvi trebamo imati normalne odnose a ne da politicari u tu svrhu skupljaju poene. Na kraju makar percepciju rata imam drugaciju (posto su mi migovi bacali bombe na 30m od kuce) imam prijatelje Srbe i rado im dolazim u posjetu, jer ipak mi smo samo obicni ljudi i kao takvi zasto ne bi imali normalne odnose, zasto da budemo taoci jednog posrnulog rezima s onakvim ljudima na celu, nazalost.

gordana t

pre 14 godina

G-din josipovic me izuzetno dojmio - cini mi se neka sveza nova krv na tim prostorima. obecava...Da rat je zavrsio, moramo gledati napred...ne bi bilo lose da nas predsednik Tadic skine malo te kosovske naocare i dobro pogleda oko sebe, bez sugestija marketinskih saveta bivsih muzicara...i da malo instruira ministra spoljnih poslova da okrene plocu i zasvira novu srpsku melodiju! Dosta nam je vise tam, tam politike!

Srbin - Bosanac

pre 14 godina

Gospodin Josipovic, pominje prava Hrvata u Bosni, ali pri tome na pamet mu ne pada da ista takva prava trebaju imati i Srbi u Hrvatskoj. Dupli standardi ne vode dogovoru, sa istinom se moraju suociti svi narodi koji su ucestvovali u ovim Balkanskim Ratu, ne samo Srbi.
Koliko se ja sjecam Hrvatska je pocela rat u Bosni (napad na Kupres), sa ciljem izolovanja "Krajine", ...
I dan danas Gospodin Mesic se nije oslobodio tog sindroma "Krajine", pa bi vojno presjecao Republiku Srpsku. Da se i Hrvatska morala suociti sa istinom kao sto je to morala Srbija, sugurno ovako nesto Gospodin Mesic ne bi izjavio. Bosanci (Muslimani), ne bi trazili ukidanje Republike Srpske, da kojim slucajem Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao i Hrvati u Bosni, oni jednostavno misle, ako se Hrvatska "rijesila" Srba pa mozemo i mi.
Hrvatska je kljuc problema, ona je ta kojoj odgovaraju "dupli standardi", Srbima se u Hrvatskoj "nudi na kasicicu", a Bosanski Hrvati imaju federaciju,....
Nema dogovora dok se Hrvatska ne demokratizuje, nelogican je, ustvari nemoguc.

vlada

pre 14 godina

Cilj tuzbe je jedno a pravna kvalifikacija nesto sasvim drugo.
Pa to ja od pocetka govorim sve vreme, Srbija je i tuzena upravo jer je `napad najbolja odbrana`. Pa kad Srbija podnese kontratuzbu, onda je sledeci korak razgovor o dobrosusedskim odnosima i pravim ciljevima tuzbe.
Tako da po toj logici Hrvatska izlazi cista obraza nakon svih desavanja od 1941-1995.
Mene licno je sramota u kojoj ja drzavi zivim i ko me predstavlja od garniture na vlasti, koja umesto u ime naroda koji je birao, govori samo u svoje i ime interesa partije.

linda

pre 14 godina

Kao što je rekao moj sunarodnjak Splićo i ja sam ugodno iznenađena kako smo uspjeli izabrat ovakvog predsjednika s obzirom na mizeran hrvatski prosjek. Također mislim da je puno bolji od prosječnog stanovnika Hrvatske. Što se Tadića tiče, nije ne baš puno briga, ali mislim da je trebao otići na inauguraciju jer ne dolazi na Sejdiuovu inauguraciju nego Josipovićevu. Ispao je smiješan i nezreo. Pa Kosovo Srbija nema već cijelo desetljeće. Vrijeme je da se svi skupa okrenemo budućnosti, a ne da se stalno vraćamo u "stoljeće 7.".

bmv

pre 14 godina

Ne bih ni ja previse ozbiljno uzimao u obzir Mesiceve "ratnicke izjave",ali gospodo mi"neutralni",najozbiljnije,ne smemo izgubiti iz vida da je Hrvatska,danas,clanica NATO-a.

Krug2

pre 14 godina

Sta bi se pomaklo nabolje da Tadic ode na inaguraciju? Pa nista, osim odnosa izmedju dve zemlje i stabilnosti regiona. Ovako Srbija ostaje izopstena iz realnog sveta u kome Hrvatska postaje demokratska evropska zemlja, a Srbija, zajedno sa svojim predsednikom Tadicem ostaje zaglibljena u blatu ksenofobije, samoizolacije i nacionalne mitomanije.

biblioteka

pre 14 godina

BALKANIJADA!
Od običnog, finog, kulturnog, obrazovanog čoveka, što bi se u 21-om veku moralo podrazumevati, BALKANCI, za nedelju dana napraviše SUPERMENA, sa kojim, eto niko neće znati razgovarati.
Odlično, sad će knjiga, opet biti u MODI!

Saša Novak @ NL

pre 14 godina

Predsednik Tadic je ishitreno reagovao na pozivnicu, jer nije trebao prisustvo Sejdijua da spominje, nego iskljucivo objasni da dela hrvatskih institucija protiv Srbije i naroda poslednjih sedmica ne opravdavaju iskrenu dobro doslicu srpskom predsedniku na svecanosti inauguracije hrvatskog novog predsednika. Pozivnica je time poslata reda radi i tako prihvacena.

Razmišljam

pre 14 godina

Ljudi, skoknite na Wikipedia-u, pa bacite pogled na članak Jasenovac, pa pročitajte šta su nam radili naši "susjedi". U SVAKOM ratu su Srbe trebili i proterivali, a za to nikada nisu odgovarali jer su, posle sakog rata, uvek završavali sa nama u istoj državi.

Zato smatram da tužbu ne treba povlačiti jer bismo time samo pokazali (još jednom, nažalost) koliko smo neprincipijelni. Pa, zašto smo podizali kontratužbu - čisto zato što su nas oni tužili, ili zato što je to naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim ljudima?

Pa ako toliko spočitavaju RS da je "genocidna tvorevina", da vidimo čega je to naslednik moderna današnja Hrvatska i na čemu je TEK ONA nastala.

Ako narod ZAISTA želi pomirenje, onda moramo sve isterati na čistinu i pohapsiti, osuditi, i ograditi se od svakakvih Mladića, Karadžića, Orića, Tuđmana, Izetbegovića, Pavelića, Gotovina...

Jedino je, izgleda, Srbima zabranjeno da se bave svojim žrtvama. Srbima se nameće da se bave samo tuđim žrtvama, i na taj način se priprema teren za kreiranje istorijskih "činjenica" kako su Srbi odgovorni za sve ratove i raspad zemlje, dok naša Vlada ne sme ni da pisne jer su im ti isti, koji nam to nameću, pomogli da dođu i opstanu na vlasti.

Ne može se jedna Srebrenica posmatrati van konteksta zločina mislimanskih paravojnih formacija i tvrditi da je neko tamo ubijao samo zato što, eto, mrzi Muslimane. Naravno, to nikako ne opravdava ono što se u toj Srebrenici dogodilo!

Probudite se, ljudi, i mislite svojom glavom! NIJE nam u interesu da se samo posipamo pepelom i, po cenu neopipljivih "evropskih integracija" prihvatimo odgovornost za nešto za šta samo ravnopravno delimo krivicu sa Hrvatima i Muslimanima.

DejanS

pre 14 godina

Ja zaista ne vidim sto je toliko bitno da Tadic tamo prisustvuje. Moze da mu posalje i telegram sa cestitkom. A ako zaista postoji dobra volja sa obe strane, do dogovora ce doci.

Marko

pre 14 godina

Ne treba odustati od naše protivtužbe za genocid. Imamo šansu da konačno svet upoznamo sa NDH. To je naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim Srbima sa tih prostora. Kada je u pitanju Kosovo, oni ( Hrvati ) su poslednji koji mogu da nam dele lekcije na tu temu. Nikada necemo odustati od naše vekovne teritorije. Ima mnogo drugih nerešenih problema izmedju dveju zemalja : ekonomija, izbeglice ...

DAVOR

pre 14 godina

Jedno pitanje!pa neka mi netko iz susjedne države Srbije pokuša odgovoriti.
Relativno sam mlad pa nisam opterećen sa proslošću,ali jedna stvar mi nije jasna.
Srbija želi da Kosovo ostane u Srbiji,što smatram valjanom argumentacijom s obzirom da je bila u SFRJ pokrajina u Srbiji,ali zar nije bolje da se riješite 2 milijuna albanaca koji bi najvjerojatnije za maksimalno 30-35 godina s obzirom na prirodni prirast postali većinski narod u Srbiji,pa bi samim time zavladali kroz 'srpski' parlament?

splico

pre 14 godina

Ja jos ne mogu virovat da smo uspili ovog covika izabrat za predsjednika. Ovako kulturan i obrazovan covik vise izgleda ka predsjenik neke civilizirane skandinavijske zemlje nego divljeg zapadnog balkana. Josipovic je predobar za nas

UE

pre 14 godina

A kakva je to tužba koja JESTE sama sebi cilj?!
Pa ni kontratužba nije sama sebi cilj, nego je napisana sa namerom da se dokaže da nisu Srbi kao GUSARI, harali Jugoslavijom, a svi drugi sedeli sa upaljenim svećama u rukama, moleći se Bogu, da srpska OLUJA prođe.
Onda vam GUSARI vrate ono što su "opljačkali" i EVO RUKA, od sad smo prijatelji!
Pa da li je moguće, da niko sem Srba, nije u stanju da prihvati bilo kakvu krivicu za PROKLETE devedesete, a Jasenovac da i ne pominjem!

peca

pre 14 godina

Gospodin Josipović je odličan primer kako će Srbija morati da gradi svoju politiku u budućnosti.

Na svu sreću nema više Mesića, Tuđmana i Sanadera, tako da će kod nas i običan svet početi da shvata da nam je neophodan političar ovakvog profila, koji će baciti u zaborav Nikoliće, Koštunice, Šešelje,....

Ajde budimo pametni i ugledajmo se na naše komšije!

iii

pre 14 godina

lepo, bar na recima, gospodin Josipovic zvuci kao inteligentan i razuman covek, i cinjenica da je ubedljivo pobedio na izborima govori o pozitivnoj promeni svesti kod prosecnog Hrvata. E sad kad bi i on i gospodin Tadic skupili hrabrosti i snage da prociste svoje redove od korumpiranih i nesposobnih i raznoraznih dugova iz 90-tih, mozda bi konacno na Balkanu neke stvari mogle da krenu na bolje... ali nazalost iskustvo me ucinilo skeptikom oko "happy end"-a u ovim krajevima...

Marko R.

pre 14 godina

Moze gosp. Josipovic da se predstavlja kao naivan, a ko hoce da mu veruje nek izvoli. Po cistoj logici mi sa Hrvatskom ne bi trebali da imamo nikakve odnose zato sto priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. To sto uprkos tome imamo odnose sa njima na razlicitim nivoima znak je da nasom drzavom upravljaju razumni ljudi a ne iskljucivi prodavci magle (npr. Seselj, Mesic i sl.).

Ovde se radi o politickim igrama, cisto da pojasnim gospodinu Josipovicu. Srpsko rukovodstvo hoce od Hrvatskog da uvidi gresku koju je nacinilo priznavanjem Kosova i da to pokaze za pocetak tako nekim malim gestovima tipa: "Drazi nam je Tadic nego Sejdiu...".

Eto o tome se radi.Svaka dalja rasprava o gestu Srpskog rukovodstva i tumacenja istog od strane Hrvatske je bespredmetna.

Mića-Salaš

pre 14 godina

Čovek pametan, civilizovan i dobronameran!

Kao kec na jedanaest ne samo za Hrvatsku, već i za ceo region.

To da Tadić neće da dođe na njegovu inauguraciju iz razloga što će biti takođe prisutan kosovski predsednik, pokazuje ne samo osnove neetike i lošeg vaspitanja, već i njegove nezrelosti kao čoveka i političara!

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodin Josipovic pokazuje sve odlike vrhunskog i modernog politicara 3. generacije (Racan, Mesic-Sanader) koji na zalost nema sugovornike svoga mentalnog sklopa medu politicarima na prostoru bivse SFRJ. Gospodinu Tadicu kao i srbijanskoj diplomaciji nece biti ni malo lako upustiti se u eventualno nadmetanje sa politicarem ovakvog kova. Nece biti ostarjelog Mesica na kojeg se moglo obrusiti ako je trebalo i - donom. To je samo dokaz vise da je srbijanska mainstream politika ali i diplomacija dobrano zaostala za trenutnim politickim procesima u regiji i da joj fale svjeze ideje te nova i inovativna reijesenja.Ono sto je najgore da politicke elite u srbiji neshvacaju niti razumiju drustvene i politicke procese u samoj Srbiji. One ne prepoznaju (ili ne zele prepoznati) zelje i ceznje vlastitih sugradana za bolji i humaniji zivot neopterecen zastarjelom svijescu i ideologijom.

hm

pre 14 godina

Zamislite da je Tadić izjavio da bi poslao vojsku na hrvatski deo Bosne.
Zamislite kako bi intervju nekog hrvatskog novinara sa bilo kojim našim političarem posle toga izgledao i šta bi bila glavna tema.
Ovde, koliko vidim, to nije ni pomenuto.
I to govori dosta o našim odnosima i kako bi ko voleo da izgledaju...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatskoj se zaista samo moze zavideti na novom Predsedniku Gosp. Josipovicu ! Svaka rec, jasna, logicna, razumljiva za svakog ko se ne trudi da je 16 puta "izopaci" pre nego sto je objasni svojim gradjanima ! "najava" o
"povlacenju" Hrvatske tuzbe ? koja je "odusevila" i cak sta vise "okurazila" Srbiju koja je stekla "dojam" da se Hrvatska sad uplasila "protivtuzbe" najverovatnije zasmejava Hrvatsku !
Da ima samo jedan jedini "razuman" covek u Srpskoj politici lako bi svatio da je namera Hrvatskog Predsednika DA DOBIJE ovaj "spor" bez posredovanja MSP-vde ! Ako Srbija ISPUNI sve zahteve "dobrovoljno" zasto bi je onda Hrvatska tuzila i "rizikovala" da eventualno dobije manje presudom MSP-vde ? Gospodin Josipovic, ce nas "pojesti za dorucak" sa svojom inteligentnom politikom ! "Srbija ce pozelet Mesica al Mesica nigde biti NECE" !
Dobro nam dosao, Gospodine Josipovicu !

Zabrinuta

pre 14 godina

Ako se u obzir uzme, s jedne strane, da je gospodin Josipovic treci po redu izabrani Predsednik Hrvatske od sticanja nezavisnosti 1990., a sa druge da je Srbija samostalnost stekla 2006., po proglasenju nezavisnosti Crne Gore, prostom matematikom se dolazi do toga da ce Srbiji trebati jos 15 godina da za Predsednika/cu izabere osobu koja poseduje kvalitete koji bi parirali onim gospodina Josipovica.

Napred Srbijo! Nada umire poslednja!

Rade

pre 14 godina

Ovaj covek mi se jako svidja. Svaka rec mu je na mestu! Svidjalo se to nama ili ne, ali sopstvene komsije na Kosovu ne mozemo dozivotno ignorisati. Status na stranu ali resavajte zivotne probleme ljudi.

Srki

pre 14 godina

Nisam slušao emisiju pa ne znam da li je upitan da se odredi prema izjavama Mesića (ako nije upitan, pitanje je zašto nije?), ali sam juče pročitao odgovor koji se, umesto jasne ograde i distance, sveo na "dobro, Mesić ume malo da bude oštar u izjavama...".
Kao što rekoh kada je i izabran, još uvek nema nikakvog razloga za srpsku euforiju i hvalospeve o novom komšijskom predsedniku...

hm

pre 14 godina

Sve reakcije onih koji su za odlazak Tadića na inauguraciju se svode na "morao je da ide, dostojanstvo se ne jede, Srbija mora da gradi dobre odnose sa susedima..."
Ne razumem zašto je krucijalno važno u ekonomskom smislu Tadićevo prisustvo inauguraciji.
Za dobre odnose je potrebno dvoje. Iskreno se zamislite ko ih je i kako kvario u poslednje vreme?

Ranko

pre 14 godina

Pa da. Tadic umesto da iskoristi cinjenicu da za sagovornika u regionu ima jednog normalnog kolegu, a ne Mesica, on se udvara radikalima i Kostunici i stvara privid: Nikada neceno dati Kosovo. A gde nam je pa ga ne damo?

Posmatrač

pre 14 godina

Opet klasično izvrtanje činjenica: posle svega što je Hrvatska u poslednje vreme učinila prema Srbiji, posebno poslednjih dana, umesto jasne ograde novog predsednika, slušamo kako je ponovo Srbija i njen predsednik kriv, jer zaboga, neće da dođe na inauguraciju.
Ne znam stvarno gde to može da prođe...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatskoj se zaista samo moze zavideti na novom Predsedniku Gosp. Josipovicu ! Svaka rec, jasna, logicna, razumljiva za svakog ko se ne trudi da je 16 puta "izopaci" pre nego sto je objasni svojim gradjanima ! "najava" o
"povlacenju" Hrvatske tuzbe ? koja je "odusevila" i cak sta vise "okurazila" Srbiju koja je stekla "dojam" da se Hrvatska sad uplasila "protivtuzbe" najverovatnije zasmejava Hrvatsku !
Da ima samo jedan jedini "razuman" covek u Srpskoj politici lako bi svatio da je namera Hrvatskog Predsednika DA DOBIJE ovaj "spor" bez posredovanja MSP-vde ! Ako Srbija ISPUNI sve zahteve "dobrovoljno" zasto bi je onda Hrvatska tuzila i "rizikovala" da eventualno dobije manje presudom MSP-vde ? Gospodin Josipovic, ce nas "pojesti za dorucak" sa svojom inteligentnom politikom ! "Srbija ce pozelet Mesica al Mesica nigde biti NECE" !
Dobro nam dosao, Gospodine Josipovicu !

Ranko

pre 14 godina

Pa da. Tadic umesto da iskoristi cinjenicu da za sagovornika u regionu ima jednog normalnog kolegu, a ne Mesica, on se udvara radikalima i Kostunici i stvara privid: Nikada neceno dati Kosovo. A gde nam je pa ga ne damo?

Rade

pre 14 godina

Ovaj covek mi se jako svidja. Svaka rec mu je na mestu! Svidjalo se to nama ili ne, ali sopstvene komsije na Kosovu ne mozemo dozivotno ignorisati. Status na stranu ali resavajte zivotne probleme ljudi.

Mića-Salaš

pre 14 godina

Čovek pametan, civilizovan i dobronameran!

Kao kec na jedanaest ne samo za Hrvatsku, već i za ceo region.

To da Tadić neće da dođe na njegovu inauguraciju iz razloga što će biti takođe prisutan kosovski predsednik, pokazuje ne samo osnove neetike i lošeg vaspitanja, već i njegove nezrelosti kao čoveka i političara!

DAVOR

pre 14 godina

Jedno pitanje!pa neka mi netko iz susjedne države Srbije pokuša odgovoriti.
Relativno sam mlad pa nisam opterećen sa proslošću,ali jedna stvar mi nije jasna.
Srbija želi da Kosovo ostane u Srbiji,što smatram valjanom argumentacijom s obzirom da je bila u SFRJ pokrajina u Srbiji,ali zar nije bolje da se riješite 2 milijuna albanaca koji bi najvjerojatnije za maksimalno 30-35 godina s obzirom na prirodni prirast postali većinski narod u Srbiji,pa bi samim time zavladali kroz 'srpski' parlament?

Zabrinuta

pre 14 godina

Ako se u obzir uzme, s jedne strane, da je gospodin Josipovic treci po redu izabrani Predsednik Hrvatske od sticanja nezavisnosti 1990., a sa druge da je Srbija samostalnost stekla 2006., po proglasenju nezavisnosti Crne Gore, prostom matematikom se dolazi do toga da ce Srbiji trebati jos 15 godina da za Predsednika/cu izabere osobu koja poseduje kvalitete koji bi parirali onim gospodina Josipovica.

Napred Srbijo! Nada umire poslednja!

peca

pre 14 godina

Gospodin Josipović je odličan primer kako će Srbija morati da gradi svoju politiku u budućnosti.

Na svu sreću nema više Mesića, Tuđmana i Sanadera, tako da će kod nas i običan svet početi da shvata da nam je neophodan političar ovakvog profila, koji će baciti u zaborav Nikoliće, Koštunice, Šešelje,....

Ajde budimo pametni i ugledajmo se na naše komšije!

Srki

pre 14 godina

Nisam slušao emisiju pa ne znam da li je upitan da se odredi prema izjavama Mesića (ako nije upitan, pitanje je zašto nije?), ali sam juče pročitao odgovor koji se, umesto jasne ograde i distance, sveo na "dobro, Mesić ume malo da bude oštar u izjavama...".
Kao što rekoh kada je i izabran, još uvek nema nikakvog razloga za srpsku euforiju i hvalospeve o novom komšijskom predsedniku...

Razmišljam

pre 14 godina

Ljudi, skoknite na Wikipedia-u, pa bacite pogled na članak Jasenovac, pa pročitajte šta su nam radili naši "susjedi". U SVAKOM ratu su Srbe trebili i proterivali, a za to nikada nisu odgovarali jer su, posle sakog rata, uvek završavali sa nama u istoj državi.

Zato smatram da tužbu ne treba povlačiti jer bismo time samo pokazali (još jednom, nažalost) koliko smo neprincipijelni. Pa, zašto smo podizali kontratužbu - čisto zato što su nas oni tužili, ili zato što je to naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim ljudima?

Pa ako toliko spočitavaju RS da je "genocidna tvorevina", da vidimo čega je to naslednik moderna današnja Hrvatska i na čemu je TEK ONA nastala.

Ako narod ZAISTA želi pomirenje, onda moramo sve isterati na čistinu i pohapsiti, osuditi, i ograditi se od svakakvih Mladića, Karadžića, Orića, Tuđmana, Izetbegovića, Pavelića, Gotovina...

Jedino je, izgleda, Srbima zabranjeno da se bave svojim žrtvama. Srbima se nameće da se bave samo tuđim žrtvama, i na taj način se priprema teren za kreiranje istorijskih "činjenica" kako su Srbi odgovorni za sve ratove i raspad zemlje, dok naša Vlada ne sme ni da pisne jer su im ti isti, koji nam to nameću, pomogli da dođu i opstanu na vlasti.

Ne može se jedna Srebrenica posmatrati van konteksta zločina mislimanskih paravojnih formacija i tvrditi da je neko tamo ubijao samo zato što, eto, mrzi Muslimane. Naravno, to nikako ne opravdava ono što se u toj Srebrenici dogodilo!

Probudite se, ljudi, i mislite svojom glavom! NIJE nam u interesu da se samo posipamo pepelom i, po cenu neopipljivih "evropskih integracija" prihvatimo odgovornost za nešto za šta samo ravnopravno delimo krivicu sa Hrvatima i Muslimanima.

Posmatrač

pre 14 godina

Opet klasično izvrtanje činjenica: posle svega što je Hrvatska u poslednje vreme učinila prema Srbiji, posebno poslednjih dana, umesto jasne ograde novog predsednika, slušamo kako je ponovo Srbija i njen predsednik kriv, jer zaboga, neće da dođe na inauguraciju.
Ne znam stvarno gde to može da prođe...

hm

pre 14 godina

Sve reakcije onih koji su za odlazak Tadića na inauguraciju se svode na "morao je da ide, dostojanstvo se ne jede, Srbija mora da gradi dobre odnose sa susedima..."
Ne razumem zašto je krucijalno važno u ekonomskom smislu Tadićevo prisustvo inauguraciji.
Za dobre odnose je potrebno dvoje. Iskreno se zamislite ko ih je i kako kvario u poslednje vreme?

hm

pre 14 godina

Zamislite da je Tadić izjavio da bi poslao vojsku na hrvatski deo Bosne.
Zamislite kako bi intervju nekog hrvatskog novinara sa bilo kojim našim političarem posle toga izgledao i šta bi bila glavna tema.
Ovde, koliko vidim, to nije ni pomenuto.
I to govori dosta o našim odnosima i kako bi ko voleo da izgledaju...

splico

pre 14 godina

Ja jos ne mogu virovat da smo uspili ovog covika izabrat za predsjednika. Ovako kulturan i obrazovan covik vise izgleda ka predsjenik neke civilizirane skandinavijske zemlje nego divljeg zapadnog balkana. Josipovic je predobar za nas

iii

pre 14 godina

lepo, bar na recima, gospodin Josipovic zvuci kao inteligentan i razuman covek, i cinjenica da je ubedljivo pobedio na izborima govori o pozitivnoj promeni svesti kod prosecnog Hrvata. E sad kad bi i on i gospodin Tadic skupili hrabrosti i snage da prociste svoje redove od korumpiranih i nesposobnih i raznoraznih dugova iz 90-tih, mozda bi konacno na Balkanu neke stvari mogle da krenu na bolje... ali nazalost iskustvo me ucinilo skeptikom oko "happy end"-a u ovim krajevima...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodin Josipovic pokazuje sve odlike vrhunskog i modernog politicara 3. generacije (Racan, Mesic-Sanader) koji na zalost nema sugovornike svoga mentalnog sklopa medu politicarima na prostoru bivse SFRJ. Gospodinu Tadicu kao i srbijanskoj diplomaciji nece biti ni malo lako upustiti se u eventualno nadmetanje sa politicarem ovakvog kova. Nece biti ostarjelog Mesica na kojeg se moglo obrusiti ako je trebalo i - donom. To je samo dokaz vise da je srbijanska mainstream politika ali i diplomacija dobrano zaostala za trenutnim politickim procesima u regiji i da joj fale svjeze ideje te nova i inovativna reijesenja.Ono sto je najgore da politicke elite u srbiji neshvacaju niti razumiju drustvene i politicke procese u samoj Srbiji. One ne prepoznaju (ili ne zele prepoznati) zelje i ceznje vlastitih sugradana za bolji i humaniji zivot neopterecen zastarjelom svijescu i ideologijom.

Krug2

pre 14 godina

Sta bi se pomaklo nabolje da Tadic ode na inaguraciju? Pa nista, osim odnosa izmedju dve zemlje i stabilnosti regiona. Ovako Srbija ostaje izopstena iz realnog sveta u kome Hrvatska postaje demokratska evropska zemlja, a Srbija, zajedno sa svojim predsednikom Tadicem ostaje zaglibljena u blatu ksenofobije, samoizolacije i nacionalne mitomanije.

Marko R.

pre 14 godina

Moze gosp. Josipovic da se predstavlja kao naivan, a ko hoce da mu veruje nek izvoli. Po cistoj logici mi sa Hrvatskom ne bi trebali da imamo nikakve odnose zato sto priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. To sto uprkos tome imamo odnose sa njima na razlicitim nivoima znak je da nasom drzavom upravljaju razumni ljudi a ne iskljucivi prodavci magle (npr. Seselj, Mesic i sl.).

Ovde se radi o politickim igrama, cisto da pojasnim gospodinu Josipovicu. Srpsko rukovodstvo hoce od Hrvatskog da uvidi gresku koju je nacinilo priznavanjem Kosova i da to pokaze za pocetak tako nekim malim gestovima tipa: "Drazi nam je Tadic nego Sejdiu...".

Eto o tome se radi.Svaka dalja rasprava o gestu Srpskog rukovodstva i tumacenja istog od strane Hrvatske je bespredmetna.

Marko

pre 14 godina

Ne treba odustati od naše protivtužbe za genocid. Imamo šansu da konačno svet upoznamo sa NDH. To je naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim Srbima sa tih prostora. Kada je u pitanju Kosovo, oni ( Hrvati ) su poslednji koji mogu da nam dele lekcije na tu temu. Nikada necemo odustati od naše vekovne teritorije. Ima mnogo drugih nerešenih problema izmedju dveju zemalja : ekonomija, izbeglice ...

UE

pre 14 godina

A kakva je to tužba koja JESTE sama sebi cilj?!
Pa ni kontratužba nije sama sebi cilj, nego je napisana sa namerom da se dokaže da nisu Srbi kao GUSARI, harali Jugoslavijom, a svi drugi sedeli sa upaljenim svećama u rukama, moleći se Bogu, da srpska OLUJA prođe.
Onda vam GUSARI vrate ono što su "opljačkali" i EVO RUKA, od sad smo prijatelji!
Pa da li je moguće, da niko sem Srba, nije u stanju da prihvati bilo kakvu krivicu za PROKLETE devedesete, a Jasenovac da i ne pominjem!

bmv

pre 14 godina

Ne bih ni ja previse ozbiljno uzimao u obzir Mesiceve "ratnicke izjave",ali gospodo mi"neutralni",najozbiljnije,ne smemo izgubiti iz vida da je Hrvatska,danas,clanica NATO-a.

linda

pre 14 godina

Kao što je rekao moj sunarodnjak Splićo i ja sam ugodno iznenađena kako smo uspjeli izabrat ovakvog predsjednika s obzirom na mizeran hrvatski prosjek. Također mislim da je puno bolji od prosječnog stanovnika Hrvatske. Što se Tadića tiče, nije ne baš puno briga, ali mislim da je trebao otići na inauguraciju jer ne dolazi na Sejdiuovu inauguraciju nego Josipovićevu. Ispao je smiješan i nezreo. Pa Kosovo Srbija nema već cijelo desetljeće. Vrijeme je da se svi skupa okrenemo budućnosti, a ne da se stalno vraćamo u "stoljeće 7.".

DejanS

pre 14 godina

Ja zaista ne vidim sto je toliko bitno da Tadic tamo prisustvuje. Moze da mu posalje i telegram sa cestitkom. A ako zaista postoji dobra volja sa obe strane, do dogovora ce doci.

biblioteka

pre 14 godina

BALKANIJADA!
Od običnog, finog, kulturnog, obrazovanog čoveka, što bi se u 21-om veku moralo podrazumevati, BALKANCI, za nedelju dana napraviše SUPERMENA, sa kojim, eto niko neće znati razgovarati.
Odlično, sad će knjiga, opet biti u MODI!

Saša Novak @ NL

pre 14 godina

Predsednik Tadic je ishitreno reagovao na pozivnicu, jer nije trebao prisustvo Sejdijua da spominje, nego iskljucivo objasni da dela hrvatskih institucija protiv Srbije i naroda poslednjih sedmica ne opravdavaju iskrenu dobro doslicu srpskom predsedniku na svecanosti inauguracije hrvatskog novog predsednika. Pozivnica je time poslata reda radi i tako prihvacena.

gordana t

pre 14 godina

G-din josipovic me izuzetno dojmio - cini mi se neka sveza nova krv na tim prostorima. obecava...Da rat je zavrsio, moramo gledati napred...ne bi bilo lose da nas predsednik Tadic skine malo te kosovske naocare i dobro pogleda oko sebe, bez sugestija marketinskih saveta bivsih muzicara...i da malo instruira ministra spoljnih poslova da okrene plocu i zasvira novu srpsku melodiju! Dosta nam je vise tam, tam politike!

vlada

pre 14 godina

Cilj tuzbe je jedno a pravna kvalifikacija nesto sasvim drugo.
Pa to ja od pocetka govorim sve vreme, Srbija je i tuzena upravo jer je `napad najbolja odbrana`. Pa kad Srbija podnese kontratuzbu, onda je sledeci korak razgovor o dobrosusedskim odnosima i pravim ciljevima tuzbe.
Tako da po toj logici Hrvatska izlazi cista obraza nakon svih desavanja od 1941-1995.
Mene licno je sramota u kojoj ja drzavi zivim i ko me predstavlja od garniture na vlasti, koja umesto u ime naroda koji je birao, govori samo u svoje i ime interesa partije.

Srbin - Bosanac

pre 14 godina

Gospodin Josipovic, pominje prava Hrvata u Bosni, ali pri tome na pamet mu ne pada da ista takva prava trebaju imati i Srbi u Hrvatskoj. Dupli standardi ne vode dogovoru, sa istinom se moraju suociti svi narodi koji su ucestvovali u ovim Balkanskim Ratu, ne samo Srbi.
Koliko se ja sjecam Hrvatska je pocela rat u Bosni (napad na Kupres), sa ciljem izolovanja "Krajine", ...
I dan danas Gospodin Mesic se nije oslobodio tog sindroma "Krajine", pa bi vojno presjecao Republiku Srpsku. Da se i Hrvatska morala suociti sa istinom kao sto je to morala Srbija, sugurno ovako nesto Gospodin Mesic ne bi izjavio. Bosanci (Muslimani), ne bi trazili ukidanje Republike Srpske, da kojim slucajem Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao i Hrvati u Bosni, oni jednostavno misle, ako se Hrvatska "rijesila" Srba pa mozemo i mi.
Hrvatska je kljuc problema, ona je ta kojoj odgovaraju "dupli standardi", Srbima se u Hrvatskoj "nudi na kasicicu", a Bosanski Hrvati imaju federaciju,....
Nema dogovora dok se Hrvatska ne demokratizuje, nelogican je, ustvari nemoguc.

Ivan

pre 14 godina

Vidim da se u svim komentarima poteze teza, da je mozebitno povlacenje Hrv tuzbe strah od kontratuzbe Srbije. Sto je apsolutna neistina, sto je i sam Josipovic naveo. Dakle o povlacenju tuzbe nema govora kao takvo, vec samo ako bi kroz razgovor, dogovor, kompromis u cilju dobrih odnosa se nasla rijesenja izmedu Hrv i Srb za ono sto Hrv trazi mogla povuci tuzbu. I tu je bit na onom sto navodi da tuzba nije sama sebi svrha.
Isto tako Josipovic ne moze sam povuci tu tuzbu, vec to moze jedino vlada, ne on kao predsjednik i institucija koju predstavlja, a jos k tome i kao osoba koja je pisala tuzbu moze kroz razgovor s predsjednikom Tadicem da u nekim segmentima postigne dogovor.
Sto se same protuzbe tice meni kao laiku ispada da Srbija zeli opravdati dogadanja u Hrv od 91-94te s mjesanjem NDH i razdoblje od 2.svj.rata.
Makar imamo drugacija stajalista nema smisla da se o tome natezemo jer ja takav argument nikad necu moci shvatiti.Sve zlocine treba kazniti kakvi god oni bili, a ne jedne opravdavati drugima jer tako mozemo u nedogled i nema nikakvog smisla.
Dali Hrv i Srb trebaju biti prijatelji, i imati dobro susjedske odnose. Pa svakako da, kapriciranja jedne ili druge strane nemaju nikakva smisla, susjedi smo zeljeli to ili ne, i kao takvi trebamo imati normalne odnose a ne da politicari u tu svrhu skupljaju poene. Na kraju makar percepciju rata imam drugaciju (posto su mi migovi bacali bombe na 30m od kuce) imam prijatelje Srbe i rado im dolazim u posjetu, jer ipak mi smo samo obicni ljudi i kao takvi zasto ne bi imali normalne odnose, zasto da budemo taoci jednog posrnulog rezima s onakvim ljudima na celu, nazalost.

Marko R.

pre 14 godina

Moze gosp. Josipovic da se predstavlja kao naivan, a ko hoce da mu veruje nek izvoli. Po cistoj logici mi sa Hrvatskom ne bi trebali da imamo nikakve odnose zato sto priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. To sto uprkos tome imamo odnose sa njima na razlicitim nivoima znak je da nasom drzavom upravljaju razumni ljudi a ne iskljucivi prodavci magle (npr. Seselj, Mesic i sl.).

Ovde se radi o politickim igrama, cisto da pojasnim gospodinu Josipovicu. Srpsko rukovodstvo hoce od Hrvatskog da uvidi gresku koju je nacinilo priznavanjem Kosova i da to pokaze za pocetak tako nekim malim gestovima tipa: "Drazi nam je Tadic nego Sejdiu...".

Eto o tome se radi.Svaka dalja rasprava o gestu Srpskog rukovodstva i tumacenja istog od strane Hrvatske je bespredmetna.

Posmatrač

pre 14 godina

Opet klasično izvrtanje činjenica: posle svega što je Hrvatska u poslednje vreme učinila prema Srbiji, posebno poslednjih dana, umesto jasne ograde novog predsednika, slušamo kako je ponovo Srbija i njen predsednik kriv, jer zaboga, neće da dođe na inauguraciju.
Ne znam stvarno gde to može da prođe...

Marko

pre 14 godina

Ne treba odustati od naše protivtužbe za genocid. Imamo šansu da konačno svet upoznamo sa NDH. To je naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim Srbima sa tih prostora. Kada je u pitanju Kosovo, oni ( Hrvati ) su poslednji koji mogu da nam dele lekcije na tu temu. Nikada necemo odustati od naše vekovne teritorije. Ima mnogo drugih nerešenih problema izmedju dveju zemalja : ekonomija, izbeglice ...

Razmišljam

pre 14 godina

Ljudi, skoknite na Wikipedia-u, pa bacite pogled na članak Jasenovac, pa pročitajte šta su nam radili naši "susjedi". U SVAKOM ratu su Srbe trebili i proterivali, a za to nikada nisu odgovarali jer su, posle sakog rata, uvek završavali sa nama u istoj državi.

Zato smatram da tužbu ne treba povlačiti jer bismo time samo pokazali (još jednom, nažalost) koliko smo neprincipijelni. Pa, zašto smo podizali kontratužbu - čisto zato što su nas oni tužili, ili zato što je to naša obaveza prema svim pobijenim i proteranim ljudima?

Pa ako toliko spočitavaju RS da je "genocidna tvorevina", da vidimo čega je to naslednik moderna današnja Hrvatska i na čemu je TEK ONA nastala.

Ako narod ZAISTA želi pomirenje, onda moramo sve isterati na čistinu i pohapsiti, osuditi, i ograditi se od svakakvih Mladića, Karadžića, Orića, Tuđmana, Izetbegovića, Pavelića, Gotovina...

Jedino je, izgleda, Srbima zabranjeno da se bave svojim žrtvama. Srbima se nameće da se bave samo tuđim žrtvama, i na taj način se priprema teren za kreiranje istorijskih "činjenica" kako su Srbi odgovorni za sve ratove i raspad zemlje, dok naša Vlada ne sme ni da pisne jer su im ti isti, koji nam to nameću, pomogli da dođu i opstanu na vlasti.

Ne može se jedna Srebrenica posmatrati van konteksta zločina mislimanskih paravojnih formacija i tvrditi da je neko tamo ubijao samo zato što, eto, mrzi Muslimane. Naravno, to nikako ne opravdava ono što se u toj Srebrenici dogodilo!

Probudite se, ljudi, i mislite svojom glavom! NIJE nam u interesu da se samo posipamo pepelom i, po cenu neopipljivih "evropskih integracija" prihvatimo odgovornost za nešto za šta samo ravnopravno delimo krivicu sa Hrvatima i Muslimanima.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Hrvatskoj se zaista samo moze zavideti na novom Predsedniku Gosp. Josipovicu ! Svaka rec, jasna, logicna, razumljiva za svakog ko se ne trudi da je 16 puta "izopaci" pre nego sto je objasni svojim gradjanima ! "najava" o
"povlacenju" Hrvatske tuzbe ? koja je "odusevila" i cak sta vise "okurazila" Srbiju koja je stekla "dojam" da se Hrvatska sad uplasila "protivtuzbe" najverovatnije zasmejava Hrvatsku !
Da ima samo jedan jedini "razuman" covek u Srpskoj politici lako bi svatio da je namera Hrvatskog Predsednika DA DOBIJE ovaj "spor" bez posredovanja MSP-vde ! Ako Srbija ISPUNI sve zahteve "dobrovoljno" zasto bi je onda Hrvatska tuzila i "rizikovala" da eventualno dobije manje presudom MSP-vde ? Gospodin Josipovic, ce nas "pojesti za dorucak" sa svojom inteligentnom politikom ! "Srbija ce pozelet Mesica al Mesica nigde biti NECE" !
Dobro nam dosao, Gospodine Josipovicu !

Mića-Salaš

pre 14 godina

Čovek pametan, civilizovan i dobronameran!

Kao kec na jedanaest ne samo za Hrvatsku, već i za ceo region.

To da Tadić neće da dođe na njegovu inauguraciju iz razloga što će biti takođe prisutan kosovski predsednik, pokazuje ne samo osnove neetike i lošeg vaspitanja, već i njegove nezrelosti kao čoveka i političara!

Ranko

pre 14 godina

Pa da. Tadic umesto da iskoristi cinjenicu da za sagovornika u regionu ima jednog normalnog kolegu, a ne Mesica, on se udvara radikalima i Kostunici i stvara privid: Nikada neceno dati Kosovo. A gde nam je pa ga ne damo?

Srki

pre 14 godina

Nisam slušao emisiju pa ne znam da li je upitan da se odredi prema izjavama Mesića (ako nije upitan, pitanje je zašto nije?), ali sam juče pročitao odgovor koji se, umesto jasne ograde i distance, sveo na "dobro, Mesić ume malo da bude oštar u izjavama...".
Kao što rekoh kada je i izabran, još uvek nema nikakvog razloga za srpsku euforiju i hvalospeve o novom komšijskom predsedniku...

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Gospodin Josipovic pokazuje sve odlike vrhunskog i modernog politicara 3. generacije (Racan, Mesic-Sanader) koji na zalost nema sugovornike svoga mentalnog sklopa medu politicarima na prostoru bivse SFRJ. Gospodinu Tadicu kao i srbijanskoj diplomaciji nece biti ni malo lako upustiti se u eventualno nadmetanje sa politicarem ovakvog kova. Nece biti ostarjelog Mesica na kojeg se moglo obrusiti ako je trebalo i - donom. To je samo dokaz vise da je srbijanska mainstream politika ali i diplomacija dobrano zaostala za trenutnim politickim procesima u regiji i da joj fale svjeze ideje te nova i inovativna reijesenja.Ono sto je najgore da politicke elite u srbiji neshvacaju niti razumiju drustvene i politicke procese u samoj Srbiji. One ne prepoznaju (ili ne zele prepoznati) zelje i ceznje vlastitih sugradana za bolji i humaniji zivot neopterecen zastarjelom svijescu i ideologijom.

Zabrinuta

pre 14 godina

Ako se u obzir uzme, s jedne strane, da je gospodin Josipovic treci po redu izabrani Predsednik Hrvatske od sticanja nezavisnosti 1990., a sa druge da je Srbija samostalnost stekla 2006., po proglasenju nezavisnosti Crne Gore, prostom matematikom se dolazi do toga da ce Srbiji trebati jos 15 godina da za Predsednika/cu izabere osobu koja poseduje kvalitete koji bi parirali onim gospodina Josipovica.

Napred Srbijo! Nada umire poslednja!

Rade

pre 14 godina

Ovaj covek mi se jako svidja. Svaka rec mu je na mestu! Svidjalo se to nama ili ne, ali sopstvene komsije na Kosovu ne mozemo dozivotno ignorisati. Status na stranu ali resavajte zivotne probleme ljudi.

hm

pre 14 godina

Zamislite da je Tadić izjavio da bi poslao vojsku na hrvatski deo Bosne.
Zamislite kako bi intervju nekog hrvatskog novinara sa bilo kojim našim političarem posle toga izgledao i šta bi bila glavna tema.
Ovde, koliko vidim, to nije ni pomenuto.
I to govori dosta o našim odnosima i kako bi ko voleo da izgledaju...

hm

pre 14 godina

Sve reakcije onih koji su za odlazak Tadića na inauguraciju se svode na "morao je da ide, dostojanstvo se ne jede, Srbija mora da gradi dobre odnose sa susedima..."
Ne razumem zašto je krucijalno važno u ekonomskom smislu Tadićevo prisustvo inauguraciji.
Za dobre odnose je potrebno dvoje. Iskreno se zamislite ko ih je i kako kvario u poslednje vreme?

Krug2

pre 14 godina

Sta bi se pomaklo nabolje da Tadic ode na inaguraciju? Pa nista, osim odnosa izmedju dve zemlje i stabilnosti regiona. Ovako Srbija ostaje izopstena iz realnog sveta u kome Hrvatska postaje demokratska evropska zemlja, a Srbija, zajedno sa svojim predsednikom Tadicem ostaje zaglibljena u blatu ksenofobije, samoizolacije i nacionalne mitomanije.

Saša Novak @ NL

pre 14 godina

Predsednik Tadic je ishitreno reagovao na pozivnicu, jer nije trebao prisustvo Sejdijua da spominje, nego iskljucivo objasni da dela hrvatskih institucija protiv Srbije i naroda poslednjih sedmica ne opravdavaju iskrenu dobro doslicu srpskom predsedniku na svecanosti inauguracije hrvatskog novog predsednika. Pozivnica je time poslata reda radi i tako prihvacena.

UE

pre 14 godina

A kakva je to tužba koja JESTE sama sebi cilj?!
Pa ni kontratužba nije sama sebi cilj, nego je napisana sa namerom da se dokaže da nisu Srbi kao GUSARI, harali Jugoslavijom, a svi drugi sedeli sa upaljenim svećama u rukama, moleći se Bogu, da srpska OLUJA prođe.
Onda vam GUSARI vrate ono što su "opljačkali" i EVO RUKA, od sad smo prijatelji!
Pa da li je moguće, da niko sem Srba, nije u stanju da prihvati bilo kakvu krivicu za PROKLETE devedesete, a Jasenovac da i ne pominjem!

peca

pre 14 godina

Gospodin Josipović je odličan primer kako će Srbija morati da gradi svoju politiku u budućnosti.

Na svu sreću nema više Mesića, Tuđmana i Sanadera, tako da će kod nas i običan svet početi da shvata da nam je neophodan političar ovakvog profila, koji će baciti u zaborav Nikoliće, Koštunice, Šešelje,....

Ajde budimo pametni i ugledajmo se na naše komšije!

Srbin - Bosanac

pre 14 godina

Gospodin Josipovic, pominje prava Hrvata u Bosni, ali pri tome na pamet mu ne pada da ista takva prava trebaju imati i Srbi u Hrvatskoj. Dupli standardi ne vode dogovoru, sa istinom se moraju suociti svi narodi koji su ucestvovali u ovim Balkanskim Ratu, ne samo Srbi.
Koliko se ja sjecam Hrvatska je pocela rat u Bosni (napad na Kupres), sa ciljem izolovanja "Krajine", ...
I dan danas Gospodin Mesic se nije oslobodio tog sindroma "Krajine", pa bi vojno presjecao Republiku Srpsku. Da se i Hrvatska morala suociti sa istinom kao sto je to morala Srbija, sugurno ovako nesto Gospodin Mesic ne bi izjavio. Bosanci (Muslimani), ne bi trazili ukidanje Republike Srpske, da kojim slucajem Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao i Hrvati u Bosni, oni jednostavno misle, ako se Hrvatska "rijesila" Srba pa mozemo i mi.
Hrvatska je kljuc problema, ona je ta kojoj odgovaraju "dupli standardi", Srbima se u Hrvatskoj "nudi na kasicicu", a Bosanski Hrvati imaju federaciju,....
Nema dogovora dok se Hrvatska ne demokratizuje, nelogican je, ustvari nemoguc.

DAVOR

pre 14 godina

Jedno pitanje!pa neka mi netko iz susjedne države Srbije pokuša odgovoriti.
Relativno sam mlad pa nisam opterećen sa proslošću,ali jedna stvar mi nije jasna.
Srbija želi da Kosovo ostane u Srbiji,što smatram valjanom argumentacijom s obzirom da je bila u SFRJ pokrajina u Srbiji,ali zar nije bolje da se riješite 2 milijuna albanaca koji bi najvjerojatnije za maksimalno 30-35 godina s obzirom na prirodni prirast postali većinski narod u Srbiji,pa bi samim time zavladali kroz 'srpski' parlament?

DejanS

pre 14 godina

Ja zaista ne vidim sto je toliko bitno da Tadic tamo prisustvuje. Moze da mu posalje i telegram sa cestitkom. A ako zaista postoji dobra volja sa obe strane, do dogovora ce doci.

linda

pre 14 godina

Kao što je rekao moj sunarodnjak Splićo i ja sam ugodno iznenađena kako smo uspjeli izabrat ovakvog predsjednika s obzirom na mizeran hrvatski prosjek. Također mislim da je puno bolji od prosječnog stanovnika Hrvatske. Što se Tadića tiče, nije ne baš puno briga, ali mislim da je trebao otići na inauguraciju jer ne dolazi na Sejdiuovu inauguraciju nego Josipovićevu. Ispao je smiješan i nezreo. Pa Kosovo Srbija nema već cijelo desetljeće. Vrijeme je da se svi skupa okrenemo budućnosti, a ne da se stalno vraćamo u "stoljeće 7.".

splico

pre 14 godina

Ja jos ne mogu virovat da smo uspili ovog covika izabrat za predsjednika. Ovako kulturan i obrazovan covik vise izgleda ka predsjenik neke civilizirane skandinavijske zemlje nego divljeg zapadnog balkana. Josipovic je predobar za nas

bmv

pre 14 godina

Ne bih ni ja previse ozbiljno uzimao u obzir Mesiceve "ratnicke izjave",ali gospodo mi"neutralni",najozbiljnije,ne smemo izgubiti iz vida da je Hrvatska,danas,clanica NATO-a.

vlada

pre 14 godina

Cilj tuzbe je jedno a pravna kvalifikacija nesto sasvim drugo.
Pa to ja od pocetka govorim sve vreme, Srbija je i tuzena upravo jer je `napad najbolja odbrana`. Pa kad Srbija podnese kontratuzbu, onda je sledeci korak razgovor o dobrosusedskim odnosima i pravim ciljevima tuzbe.
Tako da po toj logici Hrvatska izlazi cista obraza nakon svih desavanja od 1941-1995.
Mene licno je sramota u kojoj ja drzavi zivim i ko me predstavlja od garniture na vlasti, koja umesto u ime naroda koji je birao, govori samo u svoje i ime interesa partije.

iii

pre 14 godina

lepo, bar na recima, gospodin Josipovic zvuci kao inteligentan i razuman covek, i cinjenica da je ubedljivo pobedio na izborima govori o pozitivnoj promeni svesti kod prosecnog Hrvata. E sad kad bi i on i gospodin Tadic skupili hrabrosti i snage da prociste svoje redove od korumpiranih i nesposobnih i raznoraznih dugova iz 90-tih, mozda bi konacno na Balkanu neke stvari mogle da krenu na bolje... ali nazalost iskustvo me ucinilo skeptikom oko "happy end"-a u ovim krajevima...

gordana t

pre 14 godina

G-din josipovic me izuzetno dojmio - cini mi se neka sveza nova krv na tim prostorima. obecava...Da rat je zavrsio, moramo gledati napred...ne bi bilo lose da nas predsednik Tadic skine malo te kosovske naocare i dobro pogleda oko sebe, bez sugestija marketinskih saveta bivsih muzicara...i da malo instruira ministra spoljnih poslova da okrene plocu i zasvira novu srpsku melodiju! Dosta nam je vise tam, tam politike!

biblioteka

pre 14 godina

BALKANIJADA!
Od običnog, finog, kulturnog, obrazovanog čoveka, što bi se u 21-om veku moralo podrazumevati, BALKANCI, za nedelju dana napraviše SUPERMENA, sa kojim, eto niko neće znati razgovarati.
Odlično, sad će knjiga, opet biti u MODI!

Ivan

pre 14 godina

Vidim da se u svim komentarima poteze teza, da je mozebitno povlacenje Hrv tuzbe strah od kontratuzbe Srbije. Sto je apsolutna neistina, sto je i sam Josipovic naveo. Dakle o povlacenju tuzbe nema govora kao takvo, vec samo ako bi kroz razgovor, dogovor, kompromis u cilju dobrih odnosa se nasla rijesenja izmedu Hrv i Srb za ono sto Hrv trazi mogla povuci tuzbu. I tu je bit na onom sto navodi da tuzba nije sama sebi svrha.
Isto tako Josipovic ne moze sam povuci tu tuzbu, vec to moze jedino vlada, ne on kao predsjednik i institucija koju predstavlja, a jos k tome i kao osoba koja je pisala tuzbu moze kroz razgovor s predsjednikom Tadicem da u nekim segmentima postigne dogovor.
Sto se same protuzbe tice meni kao laiku ispada da Srbija zeli opravdati dogadanja u Hrv od 91-94te s mjesanjem NDH i razdoblje od 2.svj.rata.
Makar imamo drugacija stajalista nema smisla da se o tome natezemo jer ja takav argument nikad necu moci shvatiti.Sve zlocine treba kazniti kakvi god oni bili, a ne jedne opravdavati drugima jer tako mozemo u nedogled i nema nikakvog smisla.
Dali Hrv i Srb trebaju biti prijatelji, i imati dobro susjedske odnose. Pa svakako da, kapriciranja jedne ili druge strane nemaju nikakva smisla, susjedi smo zeljeli to ili ne, i kao takvi trebamo imati normalne odnose a ne da politicari u tu svrhu skupljaju poene. Na kraju makar percepciju rata imam drugaciju (posto su mi migovi bacali bombe na 30m od kuce) imam prijatelje Srbe i rado im dolazim u posjetu, jer ipak mi smo samo obicni ljudi i kao takvi zasto ne bi imali normalne odnose, zasto da budemo taoci jednog posrnulog rezima s onakvim ljudima na celu, nazalost.