Ukloniti raspeća iz škola u Italiji

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu da škole u Italiji treba da uklone raspeća iz učionica.

Izvor: Tanjug, Rojters

Utorak, 03.11.2009.

15:35

Default images

Prisustvo raspeća može da ometa decu koja nisu hrišćani, ocenio sud. Sudski slučaj pokrenula je Italijanka Soile Lautsi, žaleći se da njena deca moraju da idu u javnu školu u severnom delu Italije u kojoj se raspeće nalazi u svakoj prostoriji, što narušava njeno pravo da deci obezbedi sekularno obrazovanje.

"Prisustvo raspeća može biti ohrabrujuće za pobožne učenike, ali može biti i uznemirujuće za djake drugih vera ili ateiste, posebno ako pripadaju verskim manjinama", navedeno je u sudskoj presudi, prenela je agencija Rojters.

U presudi se naglašava da je cilj javnog obrazovanja "podsticanje kritičkog mišljenja", a Lautsi je dobila 5.000 evra odštete.

Dva zakona iz dvadesetih godina, kada su fašisti bili na vlasti, propisuju da škole moraju da izlože raspeća. Iako ti zakoni nisu strogo primenjivani od 1984. godine, kada je rimokatoličanstvo prestalo da bude državna religija, ti zakoni tehnički i dalje važe.

Kada je jedan muslimanski aktivista pokušao da se izbori za uklanjanje raspeća iz italijanskih škola, papa Jovan Pavle Drugi rekao je da je nedemokratski i opasno pokušati da se izbrišu religijski simboli države.

Italijanski sud je na kraju odbio njegov zahtev.

Vatikan šokiran zbog odluke suda

"Vatikan je šokiran i ožalošćen presudom Evropskog suda", izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi i dodao da je pokušaj da se simbol milosrdja isključi iz obrazovanja odraz kratkovidosti.

Italija je najavila da će uložiti žalbu na odluku Evropskog suda, koju su članovi vlade premijera Silvija Berluskonija, između ostalog, nazvali "sramotnom", "uvredljivom", "apsurdnom" i "neprihvatljivom".

Odluku suda u Strazburu podržala je samo nekolicina italijanskih političara, kao i članovi komunističke partije i ateističke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: