Utorak, 03.11.2009.

15:35

Ukloniti raspeća iz škola u Italiji

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu da škole u Italiji treba da uklone raspeća iz učionica.

Izvor: Tanjug

Ukloniti raspeæa iz škola u Italiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

smile

pre 14 godina

...zatim sledi uklanjanje raspeća sa javnih mesta: trgova, puteva, raskšća, spomenika...
Zašto bi se na kupoli crkve video krst? To svi vide i sigurno vređa ateiste i nehrišćane.
Zašto držati krsteve i u crkvama? I tamo ulaze ateisti i nehrišćani.
Država treba da bude sekularna, ali ne treba insistirati na stvarima koji suštinski nemaju veze sa uplitanjem crkve u rad države. U Italiji je raspeće u učionici deo tradicije i stojalo je u mnogim školama i pre donošenja zakona. Naprosto crkva je pokrenula mnoge škole.
Ne treba to raditi Italiji koja je duboko katolička zemlja.
Analogno kod nas, ne treba izbacivati veronauku iz škola pogodovo što postoji alternativa za one koji ne žele da je slušaju. Naprosto to je deo tradicije koji je bio prekinut tokom komunizma. Bez tog segmenta opšte obrazovanje nije kompletno.

Maki

pre 14 godina

Jedino sto je religija ikad donela su podele, ratovi, mrznja, pohlepa za novcem i iskoristavanje ljudi. Ono sto religije propovedaju i ono sto se zaista radi su nebo i zemlja. Ideja je super, ali je izvedba podbacila cim su shvatili da tu ima para!

Šejn

pre 14 godina

Bravo!Svet evoluira sa italijanskom vladom ili bez nje.Uz poštovanje i život u skladu sa vrlinama na kojima svaka religija počiva,muka mi je od loših interpretacija i nedela crkvi.Želim slobodu misli od bilo kakvih simbola.

mihajlo_simic

pre 14 godina

Smatram da je sud u Strazburuu pravu. Nezavisno od toga, od kuda dolazi nezadovoljstvo "raspelu" nije mesto u školi.
Politika manipulira ljudima a crkva indoktrinira dogmu u ljudskim glavama a to znači da je politička institucija, država nebi trebalo da ima pravo manipulacije decom protiv volje njihovih roditelja. Isus jeste Božji sin ali je bio i jevrejski kraljevivić Davidove loze, i svi ljudu su Božja deca kao i sav živi svet uključujući i one najosnovnijih oblika života. Zakone koje su doneli fašisti u Italiji dvadesetih godina dvadesetog veka su prevaziđeni i nemogu se tretirati kao deo "kulturnog
nasleđa" jer kultura nesme da opterećuje ljude već da ih oslobađa. Čovek mora biti svestan i slobodan, te dve
kategorije (svest i sloboda) su uslovljene jedna drugom a samo slobodan i svestan čovek može sebi odrediti horizonte i stvorit kriterije.

Ateista

pre 14 godina

Mogao bih da se složim da se ukinu raspeća po javnim školama. Ali, šta ćemo sa raspećima na javnim putevima, odn. raskrsnicama, iliti križanjima, ili "crossroads". U suštini, celokupna zapadna civilizacija proishodi iz simbola krsta.

Marko

pre 14 godina

Kako vreme prolazi sve sam ubedjeniji da ipak ne treba da udjemo u EU, jer ovo je stvarno preterivanje! Sta je sledece, ici ce od kuce do kuce i govoriti sta treba da drzimo da ne bi uvredili nekog gosta koji je slucajno druge veroispovesti.

Kalimero

pre 14 godina

Ma da bre, uništiti sve što podseća na 2000 hiljade godina ljudske civilizacije i simbol nečega što nas stalno podseća koliko smo daleko od nečega čemu navodno težimo. Napolje veronauka iz škola, živele pevaljke, splavovi, kladionice, rialiti emisije i moderni "humanizam"!

kvrc

pre 14 godina

Parafraziram svetog vladiku Nikolaja:

Sva carstva zasnovana na ljudskim pravima i sili će propasti, ostaće samo carstvo o kome propoveda apostol Pavle, carstvo koje se zasniva na ljubavi i služenju.

Vera u Boga i pravda Božija ispred "ljudskih prava" !

Pravoslavac

pre 14 godina

Sve vere priznaju Isusa Hrista. Hriscanstvo ga smatra Sinom Bozijim. Muhamedanci ga smatraju jednim od najvecih proroka koji ce doci da sudi zivima i mrtvima (isto kao i u hriscanstvu), budisti ga priznaju kao proroka... Ne vidim u kojoj religiji On nije priznat i njegovo raspece? Jednom recju "demokratija"...

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krstovi i druga verska obelezja mogu da budu u crkvama, u domovima ljudi i licnom posedu (famozni lancici, privesci za kljuceve, brojanice-narukvice i sl. drangulije) ali im NIJE mesto u skolama, preduzecima, zdravstvenim ustanovama, bioskopima, pozoristima i sl. I to nema nikakve veze s komunizmom vec sa zdravim razumom. I ne treba oni kojima se ne svidja da se sele u neku muslimansku zemlju (kao sto predlaze jedan od komentatora), vec verski fanatici (bilo koje vere bili) treba da se odsele u neku dzamahiriju i uzivaju u svom fanatizmu, pustajuci vecinu - ostale ljude da zive normalno. Vera je licna stvar, ne nacionalna.

Dejan

pre 14 godina

U Italiji su uglavnom katolici vecina i Italija je tradicionalno katolicka drzava. I raspeca su svugde po Italiji bila postavljena. Velika stvar. Ja nisam katolik niti se slazem sa katolicima ali to ne znaci da bi mi smetalo raspece na zidu skole, suda ili bilo gde. Religiozni simbol ne oznacava nista drugo sem toga da to mesto ima jaku religioznu pozadinu. Kao covek to postujem i ako bih bio tamo, bio bih u manjini i postovao bih to. To je deo njihovog nasledja, ma kakvo da je.
Bas me interesuje da li bi ista uradili ako bi situacija bila obrnuta. Cini se da religioznim ljudima se oduzima sve vise i vise stvari sto je sasvim pogresno. Ajde da su mozda to raspece stavili pre koji dan, nego je verovatno tamo ko zna otkada. Ako nekome smeta, opusti se. Velika stvar. Otidji u Indiju, Tajland, ili neku od Islamskih zemalja pa ces biti okruzen religioznim simbolima tih naroda.
Glupost, i glup zakon. Manjina ne sme da diktira sta vecina sme ili ne sme, kao sto vecina ne sme da ugnjetava manjine a ovo nije nikakvo ugnjetavanje.
Zalosno...

Lucius Vorenus

pre 14 godina

Хајде онда да се уклоне пуњене животиње из биолошких кабинета, да не би случајно вређале децу вегана, и укине ношење одеће у школама и приказивање одевених људи у уџбеницима, да се ученици нудисти не би осећали дискриминисано...

Овај случај је само још један пример иживљавања безбожника над верницима, под паролом некаквих "права", које и у западноевропским и у нашим круговима однарођених снобова постаје "in".

Munze Konza

pre 14 godina

Ja nisam baš sve video, ali se pitam - kako sad to, ja sam mislio da država ne gubi od svog nacionalnog identiteta kad uđe u Evropsku uniju?! Kad ono - ako se Strazburu ne sviđa krst u Italiji, onda da ga sklone! Kad se ovako sa Italijom igraju, šta će nama nesrećnicima da urade? Ime države ima da nam promene, ako im se ćefne. Jer, quod licet Iovi, non licet bovi - ko smo sad pa mi da npr. u himni imamo Boga, a jedna Italija ga ne sme imati ni na zidu?!

Možda Italija sebi može da priušti da odvoji Crkvu od države, jer oni kulturu i pismenost imaju svakako i bez katoličke crkve, niko im nije ime preko četiri veka zatirao. A Srblji? Nas bez naše Crkve ne bi ni bilo, uz sve njene mane (ili bolje rečeno - lične mane onih koji Crkvu predstavljaju, kojih smo svi svesni i koje se nikom normalnom ne dopadaju). Italijanska država - italijanski zakoni! Ako hoće raspeće, neka ga drže. Kakve veze sad ima tamo neki sud u Strazburu sa Italijom? Evropski nadnacionalni konglomerat koji se u svašta razume neće niti sme državama da određuje ovakve stvari ili će nestati netragom. I Srbi (ovog puta) za to neće biti krivi - iako treba da iskoriste nestanak EU za sopstvenu polzu (što rekao pomenuti učeni Dositej). I da ime očuvaju, pre svega.

Konstantin

pre 14 godina

Ja sam za to da i ovdasnja udruzenja i mediji dignu glas protiv klerikalizma u bratskoj nam Italiji, ipak su oni u EU kojoj mi zelimo da se pridruzimo. A kada zavrse sa Italijom, neka biraju da li bi u Portugal, Poljsku ili Irsku da i tamo odrade deklerikalizaciju, taman dok i mi ne stignemo na rad za EU.

q

pre 14 godina

Zivim u Italiji i odmah vam kazem da ce Italija pre izaci iz EU, nego ukloniti Isusa iz ucionica. Aferu je prvo pokrenuo neki Arapin, koji se zalio na Isusa, kako dete njegovo mora da gleda, iako nije Hriscanin, dok je ovo sve samo nastavak price.

ohrabrujuce

pre 14 godina

Ohrabrujuca vest, kod nas se u skolama na decu koja ne idu na veronauku gleda kao na jeretike. Ja kao roditelj imam pravo da u ime moje dece odlucujem o njihovom vaspitanju i obrazovanju, a sada su stigmatizovana jer ne idu na veronauku. Odnos njihovih skolskih drugova prema njima je odnos koji dolazi iz njihovih porodica i to je strasno, narocito ako se zna da su to sve bivsi komunisti koji sada u veri pronalaze mesto gde misle da ce im se okajati neki gresi iz proslosti.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Evropski sud moze da donese kakvu god hoce odluku, protiv sam uklanjanja raspeca iz skola ne zato sto sam veliki vernik vec zato sto cemo, ako tako nastavimo, da se ubuduce plasimo i krst na lancicu da zakacimo! Jevreji slobodno setaju sa kipama na glavama i po skolama i to niko nigde ne sme ni da pokusa da zabrani!

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Zaboravio sam da dodam... I veronauka, Boze sakloni gluposti... A onda klerikali po svojim cumezima i na svojim tribinama pljuju na one cija deca idu na Gradjansko vaspitanje, pricaju gadosti i izmisljotine kako se na Gradjanskom deca "uce da se ljube, zamisli!?", stamapaju to u svojim bednim publikacijama... Grozota... Nije njima (bilo) bitno da se slobodno upraznjava religija, nego da religiju upraznjavaju svi, i to "do koske"...

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Meni ne smetaju Njegos, Vuk Karadzic i Dositej, stavise...
Ali mi, kao Srbinu intelektualcu tradicionalisti odgojenom u pravoslavnom duhu smeta (ne)odvojenost SPC i drzave u zemlji Srbiji. A slika toga su svetosavske priredbe, paraklisi po zdravstvenim ustanovama (po kojim uzgred budi receno pada prasina, toliko o tim poboznim Srbima) itd. Klerikalizam je opasna boljka ove zemlje, zivi bili pa videli... Sto rece Dositej onomad: "Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci!". Amin

na krst, na zid, pa u kantu...

pre 14 godina

Pitam se šta bi rekli u Iranu, Iraku, Avganisatanu i ostalim "demokratskim državama" kada bi neko tamo zatražio da se ukinu religijska obeležja...

Ako vam se ne sviđa što stoji krst u učionici, na istom mestu verovatno od kada se ta učionica napravila, apsolutno ti niko ne brani da odeš negde drugde.

To je po meni demokratija. Ako ti se ne sviđa, idi drugde, ko ti brani?

Poenta priče: došli iz zemlje gde nisu hteli da se pridržavaju svih pravila te primitivne verske zajednice, i sada ganjaju ove mekušce po Evropi da im daju prava da rade šta god nisu hteli ranije.

Ironija ljudskog bića. Kad dođeš na novu teritoriju, uništi sve što si tamo zatekao... A sada još i legalno...

Kako joj ne smeta biologija, astronomija, Darvin?!

Максимално иронично!

pre 14 godina

А код нас ће се наћи неко чијој деци ће у школи сметати Свети Сава, Његош, Вук Караџић,Тесла...
па ће се наћи неки дежурни борци за људска права, склониће те "ужасне" слике и тиме ће Србија постати уређено, демократско друштво и лепше место за живот и образовање наше деце. Циркус.

Maline i pare

pre 14 godina

Ja kao hrišćanin i vernik, bio bih najsrećniji kad nigde ne bih video raspeće. Ni u crkvama, ni u školama, nigde! Jednostavno, ne želim da gledam razapetog (ubijenog) Boga

na krst, na zid, pa u kantu...

pre 14 godina

Pitam se šta bi rekli u Iranu, Iraku, Avganisatanu i ostalim "demokratskim državama" kada bi neko tamo zatražio da se ukinu religijska obeležja...

Ako vam se ne sviđa što stoji krst u učionici, na istom mestu verovatno od kada se ta učionica napravila, apsolutno ti niko ne brani da odeš negde drugde.

To je po meni demokratija. Ako ti se ne sviđa, idi drugde, ko ti brani?

Poenta priče: došli iz zemlje gde nisu hteli da se pridržavaju svih pravila te primitivne verske zajednice, i sada ganjaju ove mekušce po Evropi da im daju prava da rade šta god nisu hteli ranije.

Ironija ljudskog bića. Kad dođeš na novu teritoriju, uništi sve što si tamo zatekao... A sada još i legalno...

Kako joj ne smeta biologija, astronomija, Darvin?!

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Meni ne smetaju Njegos, Vuk Karadzic i Dositej, stavise...
Ali mi, kao Srbinu intelektualcu tradicionalisti odgojenom u pravoslavnom duhu smeta (ne)odvojenost SPC i drzave u zemlji Srbiji. A slika toga su svetosavske priredbe, paraklisi po zdravstvenim ustanovama (po kojim uzgred budi receno pada prasina, toliko o tim poboznim Srbima) itd. Klerikalizam je opasna boljka ove zemlje, zivi bili pa videli... Sto rece Dositej onomad: "Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci!". Amin

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Zaboravio sam da dodam... I veronauka, Boze sakloni gluposti... A onda klerikali po svojim cumezima i na svojim tribinama pljuju na one cija deca idu na Gradjansko vaspitanje, pricaju gadosti i izmisljotine kako se na Gradjanskom deca "uce da se ljube, zamisli!?", stamapaju to u svojim bednim publikacijama... Grozota... Nije njima (bilo) bitno da se slobodno upraznjava religija, nego da religiju upraznjavaju svi, i to "do koske"...

Максимално иронично!

pre 14 godina

А код нас ће се наћи неко чијој деци ће у школи сметати Свети Сава, Његош, Вук Караџић,Тесла...
па ће се наћи неки дежурни борци за људска права, склониће те "ужасне" слике и тиме ће Србија постати уређено, демократско друштво и лепше место за живот и образовање наше деце. Циркус.

ohrabrujuce

pre 14 godina

Ohrabrujuca vest, kod nas se u skolama na decu koja ne idu na veronauku gleda kao na jeretike. Ja kao roditelj imam pravo da u ime moje dece odlucujem o njihovom vaspitanju i obrazovanju, a sada su stigmatizovana jer ne idu na veronauku. Odnos njihovih skolskih drugova prema njima je odnos koji dolazi iz njihovih porodica i to je strasno, narocito ako se zna da su to sve bivsi komunisti koji sada u veri pronalaze mesto gde misle da ce im se okajati neki gresi iz proslosti.

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krstovi i druga verska obelezja mogu da budu u crkvama, u domovima ljudi i licnom posedu (famozni lancici, privesci za kljuceve, brojanice-narukvice i sl. drangulije) ali im NIJE mesto u skolama, preduzecima, zdravstvenim ustanovama, bioskopima, pozoristima i sl. I to nema nikakve veze s komunizmom vec sa zdravim razumom. I ne treba oni kojima se ne svidja da se sele u neku muslimansku zemlju (kao sto predlaze jedan od komentatora), vec verski fanatici (bilo koje vere bili) treba da se odsele u neku dzamahiriju i uzivaju u svom fanatizmu, pustajuci vecinu - ostale ljude da zive normalno. Vera je licna stvar, ne nacionalna.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Evropski sud moze da donese kakvu god hoce odluku, protiv sam uklanjanja raspeca iz skola ne zato sto sam veliki vernik vec zato sto cemo, ako tako nastavimo, da se ubuduce plasimo i krst na lancicu da zakacimo! Jevreji slobodno setaju sa kipama na glavama i po skolama i to niko nigde ne sme ni da pokusa da zabrani!

Munze Konza

pre 14 godina

Ja nisam baš sve video, ali se pitam - kako sad to, ja sam mislio da država ne gubi od svog nacionalnog identiteta kad uđe u Evropsku uniju?! Kad ono - ako se Strazburu ne sviđa krst u Italiji, onda da ga sklone! Kad se ovako sa Italijom igraju, šta će nama nesrećnicima da urade? Ime države ima da nam promene, ako im se ćefne. Jer, quod licet Iovi, non licet bovi - ko smo sad pa mi da npr. u himni imamo Boga, a jedna Italija ga ne sme imati ni na zidu?!

Možda Italija sebi može da priušti da odvoji Crkvu od države, jer oni kulturu i pismenost imaju svakako i bez katoličke crkve, niko im nije ime preko četiri veka zatirao. A Srblji? Nas bez naše Crkve ne bi ni bilo, uz sve njene mane (ili bolje rečeno - lične mane onih koji Crkvu predstavljaju, kojih smo svi svesni i koje se nikom normalnom ne dopadaju). Italijanska država - italijanski zakoni! Ako hoće raspeće, neka ga drže. Kakve veze sad ima tamo neki sud u Strazburu sa Italijom? Evropski nadnacionalni konglomerat koji se u svašta razume neće niti sme državama da određuje ovakve stvari ili će nestati netragom. I Srbi (ovog puta) za to neće biti krivi - iako treba da iskoriste nestanak EU za sopstvenu polzu (što rekao pomenuti učeni Dositej). I da ime očuvaju, pre svega.

Dejan

pre 14 godina

U Italiji su uglavnom katolici vecina i Italija je tradicionalno katolicka drzava. I raspeca su svugde po Italiji bila postavljena. Velika stvar. Ja nisam katolik niti se slazem sa katolicima ali to ne znaci da bi mi smetalo raspece na zidu skole, suda ili bilo gde. Religiozni simbol ne oznacava nista drugo sem toga da to mesto ima jaku religioznu pozadinu. Kao covek to postujem i ako bih bio tamo, bio bih u manjini i postovao bih to. To je deo njihovog nasledja, ma kakvo da je.
Bas me interesuje da li bi ista uradili ako bi situacija bila obrnuta. Cini se da religioznim ljudima se oduzima sve vise i vise stvari sto je sasvim pogresno. Ajde da su mozda to raspece stavili pre koji dan, nego je verovatno tamo ko zna otkada. Ako nekome smeta, opusti se. Velika stvar. Otidji u Indiju, Tajland, ili neku od Islamskih zemalja pa ces biti okruzen religioznim simbolima tih naroda.
Glupost, i glup zakon. Manjina ne sme da diktira sta vecina sme ili ne sme, kao sto vecina ne sme da ugnjetava manjine a ovo nije nikakvo ugnjetavanje.
Zalosno...

Lucius Vorenus

pre 14 godina

Хајде онда да се уклоне пуњене животиње из биолошких кабинета, да не би случајно вређале децу вегана, и укине ношење одеће у школама и приказивање одевених људи у уџбеницима, да се ученици нудисти не би осећали дискриминисано...

Овај случај је само још један пример иживљавања безбожника над верницима, под паролом некаквих "права", које и у западноевропским и у нашим круговима однарођених снобова постаје "in".

Maline i pare

pre 14 godina

Ja kao hrišćanin i vernik, bio bih najsrećniji kad nigde ne bih video raspeće. Ni u crkvama, ni u školama, nigde! Jednostavno, ne želim da gledam razapetog (ubijenog) Boga

q

pre 14 godina

Zivim u Italiji i odmah vam kazem da ce Italija pre izaci iz EU, nego ukloniti Isusa iz ucionica. Aferu je prvo pokrenuo neki Arapin, koji se zalio na Isusa, kako dete njegovo mora da gleda, iako nije Hriscanin, dok je ovo sve samo nastavak price.

Kalimero

pre 14 godina

Ma da bre, uništiti sve što podseća na 2000 hiljade godina ljudske civilizacije i simbol nečega što nas stalno podseća koliko smo daleko od nečega čemu navodno težimo. Napolje veronauka iz škola, živele pevaljke, splavovi, kladionice, rialiti emisije i moderni "humanizam"!

Pravoslavac

pre 14 godina

Sve vere priznaju Isusa Hrista. Hriscanstvo ga smatra Sinom Bozijim. Muhamedanci ga smatraju jednim od najvecih proroka koji ce doci da sudi zivima i mrtvima (isto kao i u hriscanstvu), budisti ga priznaju kao proroka... Ne vidim u kojoj religiji On nije priznat i njegovo raspece? Jednom recju "demokratija"...

Marko

pre 14 godina

Kako vreme prolazi sve sam ubedjeniji da ipak ne treba da udjemo u EU, jer ovo je stvarno preterivanje! Sta je sledece, ici ce od kuce do kuce i govoriti sta treba da drzimo da ne bi uvredili nekog gosta koji je slucajno druge veroispovesti.

kvrc

pre 14 godina

Parafraziram svetog vladiku Nikolaja:

Sva carstva zasnovana na ljudskim pravima i sili će propasti, ostaće samo carstvo o kome propoveda apostol Pavle, carstvo koje se zasniva na ljubavi i služenju.

Vera u Boga i pravda Božija ispred "ljudskih prava" !

Konstantin

pre 14 godina

Ja sam za to da i ovdasnja udruzenja i mediji dignu glas protiv klerikalizma u bratskoj nam Italiji, ipak su oni u EU kojoj mi zelimo da se pridruzimo. A kada zavrse sa Italijom, neka biraju da li bi u Portugal, Poljsku ili Irsku da i tamo odrade deklerikalizaciju, taman dok i mi ne stignemo na rad za EU.

smile

pre 14 godina

...zatim sledi uklanjanje raspeća sa javnih mesta: trgova, puteva, raskšća, spomenika...
Zašto bi se na kupoli crkve video krst? To svi vide i sigurno vređa ateiste i nehrišćane.
Zašto držati krsteve i u crkvama? I tamo ulaze ateisti i nehrišćani.
Država treba da bude sekularna, ali ne treba insistirati na stvarima koji suštinski nemaju veze sa uplitanjem crkve u rad države. U Italiji je raspeće u učionici deo tradicije i stojalo je u mnogim školama i pre donošenja zakona. Naprosto crkva je pokrenula mnoge škole.
Ne treba to raditi Italiji koja je duboko katolička zemlja.
Analogno kod nas, ne treba izbacivati veronauku iz škola pogodovo što postoji alternativa za one koji ne žele da je slušaju. Naprosto to je deo tradicije koji je bio prekinut tokom komunizma. Bez tog segmenta opšte obrazovanje nije kompletno.

Maki

pre 14 godina

Jedino sto je religija ikad donela su podele, ratovi, mrznja, pohlepa za novcem i iskoristavanje ljudi. Ono sto religije propovedaju i ono sto se zaista radi su nebo i zemlja. Ideja je super, ali je izvedba podbacila cim su shvatili da tu ima para!

mihajlo_simic

pre 14 godina

Smatram da je sud u Strazburuu pravu. Nezavisno od toga, od kuda dolazi nezadovoljstvo "raspelu" nije mesto u školi.
Politika manipulira ljudima a crkva indoktrinira dogmu u ljudskim glavama a to znači da je politička institucija, država nebi trebalo da ima pravo manipulacije decom protiv volje njihovih roditelja. Isus jeste Božji sin ali je bio i jevrejski kraljevivić Davidove loze, i svi ljudu su Božja deca kao i sav živi svet uključujući i one najosnovnijih oblika života. Zakone koje su doneli fašisti u Italiji dvadesetih godina dvadesetog veka su prevaziđeni i nemogu se tretirati kao deo "kulturnog
nasleđa" jer kultura nesme da opterećuje ljude već da ih oslobađa. Čovek mora biti svestan i slobodan, te dve
kategorije (svest i sloboda) su uslovljene jedna drugom a samo slobodan i svestan čovek može sebi odrediti horizonte i stvorit kriterije.

Šejn

pre 14 godina

Bravo!Svet evoluira sa italijanskom vladom ili bez nje.Uz poštovanje i život u skladu sa vrlinama na kojima svaka religija počiva,muka mi je od loših interpretacija i nedela crkvi.Želim slobodu misli od bilo kakvih simbola.

Ateista

pre 14 godina

Mogao bih da se složim da se ukinu raspeća po javnim školama. Ali, šta ćemo sa raspećima na javnim putevima, odn. raskrsnicama, iliti križanjima, ili "crossroads". U suštini, celokupna zapadna civilizacija proishodi iz simbola krsta.

na krst, na zid, pa u kantu...

pre 14 godina

Pitam se šta bi rekli u Iranu, Iraku, Avganisatanu i ostalim "demokratskim državama" kada bi neko tamo zatražio da se ukinu religijska obeležja...

Ako vam se ne sviđa što stoji krst u učionici, na istom mestu verovatno od kada se ta učionica napravila, apsolutno ti niko ne brani da odeš negde drugde.

To je po meni demokratija. Ako ti se ne sviđa, idi drugde, ko ti brani?

Poenta priče: došli iz zemlje gde nisu hteli da se pridržavaju svih pravila te primitivne verske zajednice, i sada ganjaju ove mekušce po Evropi da im daju prava da rade šta god nisu hteli ranije.

Ironija ljudskog bića. Kad dođeš na novu teritoriju, uništi sve što si tamo zatekao... A sada još i legalno...

Kako joj ne smeta biologija, astronomija, Darvin?!

Максимално иронично!

pre 14 godina

А код нас ће се наћи неко чијој деци ће у школи сметати Свети Сава, Његош, Вук Караџић,Тесла...
па ће се наћи неки дежурни борци за људска права, склониће те "ужасне" слике и тиме ће Србија постати уређено, демократско друштво и лепше место за живот и образовање наше деце. Циркус.

Munze Konza

pre 14 godina

Ja nisam baš sve video, ali se pitam - kako sad to, ja sam mislio da država ne gubi od svog nacionalnog identiteta kad uđe u Evropsku uniju?! Kad ono - ako se Strazburu ne sviđa krst u Italiji, onda da ga sklone! Kad se ovako sa Italijom igraju, šta će nama nesrećnicima da urade? Ime države ima da nam promene, ako im se ćefne. Jer, quod licet Iovi, non licet bovi - ko smo sad pa mi da npr. u himni imamo Boga, a jedna Italija ga ne sme imati ni na zidu?!

Možda Italija sebi može da priušti da odvoji Crkvu od države, jer oni kulturu i pismenost imaju svakako i bez katoličke crkve, niko im nije ime preko četiri veka zatirao. A Srblji? Nas bez naše Crkve ne bi ni bilo, uz sve njene mane (ili bolje rečeno - lične mane onih koji Crkvu predstavljaju, kojih smo svi svesni i koje se nikom normalnom ne dopadaju). Italijanska država - italijanski zakoni! Ako hoće raspeće, neka ga drže. Kakve veze sad ima tamo neki sud u Strazburu sa Italijom? Evropski nadnacionalni konglomerat koji se u svašta razume neće niti sme državama da određuje ovakve stvari ili će nestati netragom. I Srbi (ovog puta) za to neće biti krivi - iako treba da iskoriste nestanak EU za sopstvenu polzu (što rekao pomenuti učeni Dositej). I da ime očuvaju, pre svega.

Lucius Vorenus

pre 14 godina

Хајде онда да се уклоне пуњене животиње из биолошких кабинета, да не би случајно вређале децу вегана, и укине ношење одеће у школама и приказивање одевених људи у уџбеницима, да се ученици нудисти не би осећали дискриминисано...

Овај случај је само још један пример иживљавања безбожника над верницима, под паролом некаквих "права", које и у западноевропским и у нашим круговима однарођених снобова постаје "in".

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Evropski sud moze da donese kakvu god hoce odluku, protiv sam uklanjanja raspeca iz skola ne zato sto sam veliki vernik vec zato sto cemo, ako tako nastavimo, da se ubuduce plasimo i krst na lancicu da zakacimo! Jevreji slobodno setaju sa kipama na glavama i po skolama i to niko nigde ne sme ni da pokusa da zabrani!

Maline i pare

pre 14 godina

Ja kao hrišćanin i vernik, bio bih najsrećniji kad nigde ne bih video raspeće. Ni u crkvama, ni u školama, nigde! Jednostavno, ne želim da gledam razapetog (ubijenog) Boga

Dejan

pre 14 godina

U Italiji su uglavnom katolici vecina i Italija je tradicionalno katolicka drzava. I raspeca su svugde po Italiji bila postavljena. Velika stvar. Ja nisam katolik niti se slazem sa katolicima ali to ne znaci da bi mi smetalo raspece na zidu skole, suda ili bilo gde. Religiozni simbol ne oznacava nista drugo sem toga da to mesto ima jaku religioznu pozadinu. Kao covek to postujem i ako bih bio tamo, bio bih u manjini i postovao bih to. To je deo njihovog nasledja, ma kakvo da je.
Bas me interesuje da li bi ista uradili ako bi situacija bila obrnuta. Cini se da religioznim ljudima se oduzima sve vise i vise stvari sto je sasvim pogresno. Ajde da su mozda to raspece stavili pre koji dan, nego je verovatno tamo ko zna otkada. Ako nekome smeta, opusti se. Velika stvar. Otidji u Indiju, Tajland, ili neku od Islamskih zemalja pa ces biti okruzen religioznim simbolima tih naroda.
Glupost, i glup zakon. Manjina ne sme da diktira sta vecina sme ili ne sme, kao sto vecina ne sme da ugnjetava manjine a ovo nije nikakvo ugnjetavanje.
Zalosno...

kvrc

pre 14 godina

Parafraziram svetog vladiku Nikolaja:

Sva carstva zasnovana na ljudskim pravima i sili će propasti, ostaće samo carstvo o kome propoveda apostol Pavle, carstvo koje se zasniva na ljubavi i služenju.

Vera u Boga i pravda Božija ispred "ljudskih prava" !

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krstovi i druga verska obelezja mogu da budu u crkvama, u domovima ljudi i licnom posedu (famozni lancici, privesci za kljuceve, brojanice-narukvice i sl. drangulije) ali im NIJE mesto u skolama, preduzecima, zdravstvenim ustanovama, bioskopima, pozoristima i sl. I to nema nikakve veze s komunizmom vec sa zdravim razumom. I ne treba oni kojima se ne svidja da se sele u neku muslimansku zemlju (kao sto predlaze jedan od komentatora), vec verski fanatici (bilo koje vere bili) treba da se odsele u neku dzamahiriju i uzivaju u svom fanatizmu, pustajuci vecinu - ostale ljude da zive normalno. Vera je licna stvar, ne nacionalna.

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Meni ne smetaju Njegos, Vuk Karadzic i Dositej, stavise...
Ali mi, kao Srbinu intelektualcu tradicionalisti odgojenom u pravoslavnom duhu smeta (ne)odvojenost SPC i drzave u zemlji Srbiji. A slika toga su svetosavske priredbe, paraklisi po zdravstvenim ustanovama (po kojim uzgred budi receno pada prasina, toliko o tim poboznim Srbima) itd. Klerikalizam je opasna boljka ove zemlje, zivi bili pa videli... Sto rece Dositej onomad: "Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci!". Amin

ohrabrujuce

pre 14 godina

Ohrabrujuca vest, kod nas se u skolama na decu koja ne idu na veronauku gleda kao na jeretike. Ja kao roditelj imam pravo da u ime moje dece odlucujem o njihovom vaspitanju i obrazovanju, a sada su stigmatizovana jer ne idu na veronauku. Odnos njihovih skolskih drugova prema njima je odnos koji dolazi iz njihovih porodica i to je strasno, narocito ako se zna da su to sve bivsi komunisti koji sada u veri pronalaze mesto gde misle da ce im se okajati neki gresi iz proslosti.

Marko

pre 14 godina

Kako vreme prolazi sve sam ubedjeniji da ipak ne treba da udjemo u EU, jer ovo je stvarno preterivanje! Sta je sledece, ici ce od kuce do kuce i govoriti sta treba da drzimo da ne bi uvredili nekog gosta koji je slucajno druge veroispovesti.

jedan sto je video sve, magistar

pre 14 godina

Zaboravio sam da dodam... I veronauka, Boze sakloni gluposti... A onda klerikali po svojim cumezima i na svojim tribinama pljuju na one cija deca idu na Gradjansko vaspitanje, pricaju gadosti i izmisljotine kako se na Gradjanskom deca "uce da se ljube, zamisli!?", stamapaju to u svojim bednim publikacijama... Grozota... Nije njima (bilo) bitno da se slobodno upraznjava religija, nego da religiju upraznjavaju svi, i to "do koske"...

Kalimero

pre 14 godina

Ma da bre, uništiti sve što podseća na 2000 hiljade godina ljudske civilizacije i simbol nečega što nas stalno podseća koliko smo daleko od nečega čemu navodno težimo. Napolje veronauka iz škola, živele pevaljke, splavovi, kladionice, rialiti emisije i moderni "humanizam"!

Pravoslavac

pre 14 godina

Sve vere priznaju Isusa Hrista. Hriscanstvo ga smatra Sinom Bozijim. Muhamedanci ga smatraju jednim od najvecih proroka koji ce doci da sudi zivima i mrtvima (isto kao i u hriscanstvu), budisti ga priznaju kao proroka... Ne vidim u kojoj religiji On nije priznat i njegovo raspece? Jednom recju "demokratija"...

q

pre 14 godina

Zivim u Italiji i odmah vam kazem da ce Italija pre izaci iz EU, nego ukloniti Isusa iz ucionica. Aferu je prvo pokrenuo neki Arapin, koji se zalio na Isusa, kako dete njegovo mora da gleda, iako nije Hriscanin, dok je ovo sve samo nastavak price.

smile

pre 14 godina

...zatim sledi uklanjanje raspeća sa javnih mesta: trgova, puteva, raskšća, spomenika...
Zašto bi se na kupoli crkve video krst? To svi vide i sigurno vređa ateiste i nehrišćane.
Zašto držati krsteve i u crkvama? I tamo ulaze ateisti i nehrišćani.
Država treba da bude sekularna, ali ne treba insistirati na stvarima koji suštinski nemaju veze sa uplitanjem crkve u rad države. U Italiji je raspeće u učionici deo tradicije i stojalo je u mnogim školama i pre donošenja zakona. Naprosto crkva je pokrenula mnoge škole.
Ne treba to raditi Italiji koja je duboko katolička zemlja.
Analogno kod nas, ne treba izbacivati veronauku iz škola pogodovo što postoji alternativa za one koji ne žele da je slušaju. Naprosto to je deo tradicije koji je bio prekinut tokom komunizma. Bez tog segmenta opšte obrazovanje nije kompletno.

Maki

pre 14 godina

Jedino sto je religija ikad donela su podele, ratovi, mrznja, pohlepa za novcem i iskoristavanje ljudi. Ono sto religije propovedaju i ono sto se zaista radi su nebo i zemlja. Ideja je super, ali je izvedba podbacila cim su shvatili da tu ima para!

mihajlo_simic

pre 14 godina

Smatram da je sud u Strazburuu pravu. Nezavisno od toga, od kuda dolazi nezadovoljstvo "raspelu" nije mesto u školi.
Politika manipulira ljudima a crkva indoktrinira dogmu u ljudskim glavama a to znači da je politička institucija, država nebi trebalo da ima pravo manipulacije decom protiv volje njihovih roditelja. Isus jeste Božji sin ali je bio i jevrejski kraljevivić Davidove loze, i svi ljudu su Božja deca kao i sav živi svet uključujući i one najosnovnijih oblika života. Zakone koje su doneli fašisti u Italiji dvadesetih godina dvadesetog veka su prevaziđeni i nemogu se tretirati kao deo "kulturnog
nasleđa" jer kultura nesme da opterećuje ljude već da ih oslobađa. Čovek mora biti svestan i slobodan, te dve
kategorije (svest i sloboda) su uslovljene jedna drugom a samo slobodan i svestan čovek može sebi odrediti horizonte i stvorit kriterije.

Šejn

pre 14 godina

Bravo!Svet evoluira sa italijanskom vladom ili bez nje.Uz poštovanje i život u skladu sa vrlinama na kojima svaka religija počiva,muka mi je od loših interpretacija i nedela crkvi.Želim slobodu misli od bilo kakvih simbola.

Konstantin

pre 14 godina

Ja sam za to da i ovdasnja udruzenja i mediji dignu glas protiv klerikalizma u bratskoj nam Italiji, ipak su oni u EU kojoj mi zelimo da se pridruzimo. A kada zavrse sa Italijom, neka biraju da li bi u Portugal, Poljsku ili Irsku da i tamo odrade deklerikalizaciju, taman dok i mi ne stignemo na rad za EU.

Ateista

pre 14 godina

Mogao bih da se složim da se ukinu raspeća po javnim školama. Ali, šta ćemo sa raspećima na javnim putevima, odn. raskrsnicama, iliti križanjima, ili "crossroads". U suštini, celokupna zapadna civilizacija proishodi iz simbola krsta.