Nasukao se misteriozan "brod duh": Plutao okeanom više od godinu dana VIDEO

Nošen vetrovima oluje "Denis" na stenovitu irsku obalu okruga Kork, nasukao se teretni brod Alta, napušten i bez posade.

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

15:00

Default images

"Brod duh", je za više od godinu dana, nošen strujama i vetrovima, prešao hiljade kilometara uzburkanog Atlantika, od Bermuda do irskog ribarskog sela Balikotona.

Nasukani brod su prvi ugledali irski ribari i odmah o tome obavestili nadležne službe.

BBC prenosi reči jednog od zapovednika spasilačkog tima da je "Alta samo jedan od miliona takvih brodova koji napušteni, kao aveti plove okeanima."

Priča ovog misterioznog broda počela je 1976. godine kada je prvi put porinut u vodu.

Na svoj poslednji komercijalni put Alta je zaplovio 2018. godine iz Grčke prema Haitiju, ali je zbog problema sa električnim instalacijama, bio usidren na otvorenom moru, oko 2.100 kilometara od Bermuda punih 20 dana.

Posada je ubrzo ostala i bez hrane pa je zatražena pomoć obalske straže koja je mornare snabdela neophodnim živtnim namirnicama i drugim, nužnim zalihama.

Međutim, zbog najava o dolasku velike oluje, desetočlana posada je ekspresno evakuisana i prevezena u Portoriko. Alta tako ostaje napušten jugoistočno od Bermuda, usred Atlantika, delimično oštećen i oslobođen sidrišta kreće u svoju "avetinjsku" plovidbu koja će trajati više od godinu dana.

Nove informacije o brodu stižu u septembru prošle godine kada posada patrolnog ledolomca britanske kraljevske mornarice HMS Protektor, izveštava da je brof Alta uočen usred Atlantika.

Prema izveštaju kapetana britanskog ledolomca, napušteni teretnjak je uočen, izvršena je inspekcija i konstatovano da brod "može da se popravi, ali da je njegova budućnost u rukama drugih".

Kada je Alta, nošen dalje strujama i vetrovima, konačno pod silinom uragana "Denis" stigao u irske vode i nasukao se na stene okruga Kork, direktor irske obalske straže, Robert Mekejb, izjavio je za BBC "da će se brodom pozabaviti Irska obalska straža ukoliko se utvrdi da predstavlja opasnost."

"Imali smo niz sličnih incidenata u irskim teritorijalnim vodama i ako nema vlasnika, Ajriš lajts, naša obalska straža uvek interveniše“, predočio je Mekejb.

"Nije neuobičajeno da brod plovi bez posade 18 meseci, ali to što je primećen samo jednom od oktobra 2018. godine, pokazuje koliko je okean ogroman", rekao je Mekejb.

Ekipa naučnika i aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, utvrdila je da nema vidljivih pokazatelja zagađenja iz broda. Ipak, i dalje nije jasno ko je vlasnik Alte, šta je prevozio tokom svoje poslednje plovidbe i konačno, ko donosi konačnu odluku šta će biti sa misterioznim brodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: