Bila je kraljica Engleske samo devet dana: Pogubljena je sa 16 godina po naredbi rođake

Ledi Džejn Grej nikada nije očekivala da će postati kraljica, iako je bila kraljeva rođaka. Imala je samo 15 godina kada se to desilo. Četiri dana nakon smrti kralja Edvarda VI 1553. godine, probudila ju je vest da će vladati Engleskom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2020.

14:44

Bila je kraljica Engleske samo devet dana: Pogubljena je sa 16 godina po naredbi rođake
Foto: Depositphotos, georgios

Krunu Edvarda VI trebalo je da nasledi njegova sestra Meri.

Međutim, on je bio pobožni protestant i nije mogao da zamisli da njegova sestra, koja je bila katoličke veroispovesti, vlada zemljom.

Nekoliko dana pre smrti, napisao je testament u kom je Džejn Grej imenovao za svoju naslednicu. Tako je zapalio iskru koja će Englesku odvesti u haos.

Meri je skoro odmah krenula u borbu sa svojom rođakom.

Devet dana nakon krunisanja, ledi Džejn Grej bila je bačena u zatvor zbog izdaje, osuđena na to da bude "ili živa spaljena, ili da joj odrube glavu, kako kraljica želi". Hrabra do samog kraja: "Gde je panj?"

Nakon godinu dana, kazna je izvršena.

Prvo je morala da gleda kako njenog muža odvode i odrubljuju mu glavu, piše istoričar dr Skot Šo-Smit u svojoj knjizi "Pogubljenje Tjudorovih".

Kad je bio red na nju, na trenutak je izgledala hrabro. Recitovala je psalam kojim je molila Boga za milost, a dželatu je tražila samo da smrt bude brza.

Šesnaestogodišnja Džejn Grej nije paničila sve dok joj nije naređeno da stavi glavu na panj.

U naletu pogubljenosti koja dolazi sa strahom, povikala je "Šta da radim? Gde je panj?"

Ubrzo su joj objasnili šta treba da radi. A onda je dželat uradio ostatak.
Slika iznad: Pogubljenje ledi Meri Džejn, Pol Delaroš (1833)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: