"Da bi se ispričala priča o Diani, mora da se prizna da je postojala NDH i imala rasne zakone"

Istinita priča o Austrijanki udatoj za srpskog lekara u Zagrebu koja je u vreme Drugog svetskog rata spasla više od 10.000 srpske dece osvojila je Zlatnu pulsku arenu i još šest najznačajnijih priznanja na ovom filmskom festivalu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

11:00

Foto: Printscreen YouTube/hulahop films

I dok se oko Jasenovca još lome koplja i prebrojavaju žrtve, "Dnevnik Diane Budisavljević" otključava tabu-temu progona Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Kako je došla do dnevnika hrabre i humane žene, da li je imala problema u vreme snimanja filma ali i nakon Pulskog festivala i kako se nosi sa neospornom slavom, govorila je u "Jutru" rediteljka Dana Budisavljević.

Rediteljka je ispričala da je Dnevnik 2003. godine objavio Hrvatski državni arhiv, ali da je ostao u zoni istoričara i da tada nije pobudio neku veliku medijsku pažnju.

"Tek sedam godina kasnije došao je do mene kada me je direktorka Spomen-područja Jasenovac pitala da li smo možda u rodu i da li nešto više znam o Diani. Rekla sam joj da nikad nisam čula za nju", rekla je rediteljka, te dodala:

"Fascinantno je da je ta priča tako dugo ostala neispričana i sad tu se traže neki razlozi. Moj utisak je da ona nije pripadala nijednoj političkoj opciji. Da biste ispričali priču o Diani, morate prvo da priznate da je postojala NDH, koja je imala rasne zakone po kojima su Jevreji, Srbi i Romi bili proganjani, odnosno stavljani u logore".

Kaže i da se danas dosta priča o reviziji, i da istina o Diani "ne može da odgovara desnici", ali da ne odgovara ni levici.

Diana je, kaže rediteljka, ostala u tišini 70 godina, te je navela da je najzaslužnija za to što se o ovome zna Dianina unuka, koja je nakon njene smrti pronašla dnevnik.

"Diana nikad nije pričala o tome, njena unuka nije ništa znala dok nije pronašla dnevnik", istakla je rediteljka.

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: