Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i poslednju kap krvi da spasim ovu šumu" VIDEO

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavetovali su se da će do poslednje snage braniti svoju zemlju.

Život

Izvor: B92

Subota, 24.08.2019.

17:00

Vapaj domorodaca sa spas Amazonije:
Foto: Printscreen YouTube/BBC News

Amazonija, najveća prašuma na svetu, značajno je skladište ugljen-dioksida koje usporava tempo globalnog zagrevanja. Zovu je i pluća sveta, jer, osim apsorpcije ugljen-dioksida, obezbeđuje 20 odsto svih zaliha kiseonika na Zemlji.

U Amazonskoj prašumi živi oko milion domorodaca, a ona je i dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

"Ovo je potpuno uništenje. Ako treba, daću poslednju kap svoje krvi kako bih spasio ovu šumu. Svo ovo drveće je nekada bilo živo i imalo pravo na to. Sada ljudi žele da ga unište. Mi ćemo da pokušamo da zaštitimo ovo područje, prirodu, drveću i životinje", rekao je pripadnik plemena Raimundo Mura. "Godinama smo ovde, dok još nije bilo struje ili pristupnih puteva. A sada se svaki dan suočavamo sa krčenjem šuma i otimanjem zemlje. Tužni smo jer šuma konstatnto umire. Već sada primećujemo kako se menja klima. Svetu je potrebna ova šuma. Potrebna je nama i našoj deci", istakao je njegov sunarodnik Hadek Vakana Mura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: