Pravoslavni vernici ne bi trebalo da vežbaju jogu: Da li je ona i koliko opasna po našu veru? VIDEO

Paroh lokalne crkve u Kovilju za Prvu televiziju potvrdio je da se obaveštenje nalazilo okačeno na vratima crkve.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

20:20

Pravoslavni vernici ne bi trebalo da vežbaju jogu: Da li je ona i koliko opasna po našu veru? VIDEO
Foto: Depositphotos/Diklofenak

U obaveštenju koje su oni koji su ga videli podelili na društvenim mrežama piše sledeće:

"Molimo vernike parohije gornjokoviljske da ne posećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme".

Ova vest je podelila javnost, pa tako neki od naših sugrađana misle da je treba izbegavati i da vernici ne treba da idu na časove joge, dok ima i onih koji ističu da na jogu gledaju kao na sport i da za njih ona nije povezana sa religijom.

Tatjana Belobradić bavi se medicinskim naukama i dugo vežba jogu. Za nju ovaj trening nema nikakve veze sa religijom.

"To definitivno nije sekta. U današnje vreme razvoja fitnesa svi su svoje programe prilagodili fitnesu. Tako je prilagodila i joga. Shodno tome ima vežbi koje su prilagođene mnogim ljudima. Joga je meni pomogla da savladam tehnike disanja kako bih što lakše radila ostale treninge", izjavila je ona.

Srpska pravoslavna crkva i ranije je apelovala na vernike da ne vežbaju jogu. Vežbe imaju izvor u hinduizmu, neke poze predstavljaju zahvalnost hinduističkim božanstvima. Instruktori joge misle potpuno drugačije.

"Po mom mišljenju joga je vrsta sporta. Ljudi koji vežbaju u fitnes klubovima vežbaju i jogu. Ja bih jogu povezala sa fizičkom vežbom. Naravno postoji i duhovna strana, ali to je izbor svakog od nas“ rekla je Marina Milić instruktor joge.

Prema Zakonu o sportu Srbije, joga je definisana kao sport. Za sada nije zabeležen slučaj prijave joga majstora ili udruženja za pokušaj manipulacije onima koji meditiraju i vežbaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: